Tips over openbaar vervoer in Rome

Tijdens je stedentrip in Rome kan het handig zijn om gebruik te maken van het openbaar vervoer. In de Italiaanse hoofdstad kun je reizen met de bus, de metro, de tram en een regionale trein. Ben je meerdere dagen in Rome, dan kun je een kaartje te kopen voor 24, 48 of 72 uur. Binnen die tijd kun je dan onbeperkt gebruikmaken van het ov.

Bedenk wel dat je het openbaar vervoer in het centrum van Rome niet echt nodig hebt. De meeste bezienswaardigheden, zoals het Colosseum, het Pantheon en de Trevifontein, liggen op loopafstand van elkaar. Zelfs naar Vaticaanstad kun je wandelen. Daarnaast is het ov-netwerk in het oude centrum heel beperkt. Er zijn weinig metrolijnen, waardoor je vooral bent aangewezen op de bus. In de trendy wijk Trastevere met zijn vele smalle straatjes rijdt bijna geen openbaar vervoer.

In het oude stad kunnen bussen niet in de kleine straatjes komen en je moet er vaak lang op wachten, waardoor het sneller is om te gaan lopen. Als je tijdens in Rome vooral in het centrum verblijft, is het onnodig en duur om een meerdaagse ov-pas aan te schaffen. Je zult ‘m dan toch niet zoveel gebruiken. Voor die enkele rit naar een plek buiten het centrum kun je dan beter een los kaartje kopen. Ben je van plan veel naar verder gelegen plaatsen te reizen, dan is het wel handig om een meerdaagse ticket te kopen voor het openbaar vervoer.

Ontdek de bezienswaardigheden van Rome per bus en te voet
Boek een ticket voor een Hop On Hop Off-bus voor 24, 48 of 72 uur

Kopen van kaartjes

Het kopen van kaartjes voor het openbaar vervoer in Rome is vrij eenvoudig. Er zijn geen gecompliceerde zones en piektijden en daluren waar je rekening mee moet houden. Met een kaartje kun je met al het ov reizen in de hoofdstad van Italië, dus met de bus, de tram, de metro en sommige treinen.

Een ov-kaartje mag je niet gebruiken voor de Leonardo Express tussen station Termini en de luchthaven Fiumicino. Ook zijn kaartjes niet geldig op andere busdiensten en treinritten tussen Rome en de beide vliegvelden Fiumicino en Ciampino. Verder kun je de ov-kaartjes niet gebruiken op de trein tussen Rome en de cruisehaven Civitavecchia en op de toeristische hop-on hop-off bussen die in de stad rondrijden.

Kaartjes kun je kopen bij kaartautomaten op metro- en treinstations en bij kiosken, tabakszaken en enkele koffiebarretjes. Een standaardkaartje is 100 minuten geldig, waarmee je met de metro, de tram en de bus kunt reizen. In 2018 kostte een kaartje € 1,50. Daarnaast kun je een ticket kopen voor 24, 48 of 72 uur, waarmee je ook met regionale treinen kunt reizen. Kinderen onder de 10 jaar reizen gratis met het openbaar vervoer.

Vergeet niet dat je je kaartje altijd moet valideren voordat je op de bus of de metro stapt. Je stopt je kaartje in een gele machine als je instapt of bij het passeren van een poortje op het metrostation. In de bus hoef je dus niets aan de buschauffeur te laten zien (laat hem met rust! 😉 ). Zonder validering is je kaartje niet geldig en reis je zwart met het openbaar vervoer.

Het openbaar vervoerbedrijf in Rome heet Atac (Agenzia del trasporto autoferrotranviario del Comune di Roma). Op de website kun je soms ook kaartjes kopen, als-ie tenminste goed werkt: www.atac.roma.it

Reizen met de metro in Rome

Rome heeft een van de kleinste metronetwerken van Europa. Er zijn slechts drie metrolijnen: A (oranje), B (blauw) en C (groen). De eerste metrolijn werd al in 1955 in gebruik genomen, maar door de vele archeologische vondsten in de grond kon het metronetwerk maar langzaam worden uitgebreid. Bij het graven van de tunnels stuitten de bouwvakkers telkens op nieuwe resten van Romeinse bouwwerken. Er bestaan ook plannen voor een nieuwe metrolijn D (geel), maar het is onduidelijk wanneer die in gebruik kan worden genomen.

Eigenlijk zijn alleen de lijnen A en B interessant voor toeristen. Metrolijn A loopt van het noordwesten naar het zuidoosten van Rome, van Battistini naar Anagnina. Onderweg stopt de metro bij de haltes Cipro (bij de Vaticaanse Musea), Ottaviano (bij het Sint-Pieterplein), Spagna (voor de Spaanse Trappen), Barberini (voor de Trevifontein) en bij station Termini.

Metrolijn B loopt van het noordoosten naar het zuiden van Rome, van Rebibbia naar Laurentin. Onderweg stopt de metro bij station Termini en bij de halte Colosseo (voor het Colosseum).

Metrolijn C is de nieuwste lijn die in november 2014 werd geopend. De lijn loopt van metrohalte San Giovanni in het centrum (waar je kunt overstappen op lijn A) naar de buitenwijk Monte Compatri, ongeveer 20 kilometer ten zuidoosten van Rome.

De metro’s rijden van ongeveer 05.30 uur in de ochtend tot 11.30 uur in de avond. Op vrijdag- en zaterdagavond rijdt de metro tot circa 01.30 uur ‘s nachts. Reizen met de metro is niet altijd de meest aangename ervaring in Rome. Metrostations zijn vaak vies en metrostellen zitten onder de graffiti, waardoor je soms niet eens door de ramen kunt kijken. Ook is het erg druk, vooral in de spits. Daar tegenover staat dat de metro snel en goedkoop is.

Reizen met de bus in Rome

Door het beperkte metronetwerk zal je waarschijnlijk vaker de bus nemen. Rome heeft zo’n 350 buslijnen en 8260 bushaltes, zodat je ongeveer elke plek in de stad met de bus kunt bereiken. In de oude stad van Rome is de bus de enige vorm van openbaar vervoer. Bussen rijden vanaf ongeveer 05.30 uur tot middernacht. Het belangrijkste busstation bevindt zich tegenover station Termini. Voor toeristen is buslijn 64 handig, die loopt vanaf Termini via Piazza Venezia en Largo di Torre Argentina naar het Vaticaan.

Het kan soms verwarrend zijn om de juiste bus te vinden. Het busnetwerk is complex, dus het is het handigste om de routeplanner van Google Maps te gebruiken. Daarnaast zijn de bussen in Rome niet altijd even betrouwbaar. Ze rijden zelden volgens de dienstregeling, zijn vaak te laat, ze rijden helemaal niet of ze zitten vast in het drukke verkeer. Comfortabel is het evenmin, want de bussen zijn vaak overvol. Je kan niet goed zien waar je moet uitstappen, omdat in veel bussen de haltes niet worden aangekondigd.

De bussen in Rome zijn sterk verouderd en hebben te kampen met achterstallig onderhoud, waardoor ze regelmatig uitvallen. In 2017 en 2018 zijn tientallen bussen spontaan in brand gevlogen (meestal zonder gewonden, omdat de passagiers op tijd konden uitstappen nadat er kortsluiting was geconstateerd). Het vervoersbedrijf Atac zit niet ver van een faillissement. Romeinen gebruiken deze afkorting dan ook gekscherend voor Arrivo Tardi A Casa, en dat betekent ‘ik kom laat thuis’.

Je hebt een behoorlijke portie geduld nodig om in Rome met de bus te reizen en je staat vaak lang te wachten bij de bushalte. Het is misschien handiger om gebruik te maken van de toeristische hop-on hop-off bussen, ook al heb je geen zin in sightseeing vanuit de bus. Deze bussen rijden soms vaker en meer op tijd dan de gewone stadsbussen, maar zijn wel duurder. Of je kunt gewoon gaan lopen, zoals we hiervoor al vertelden.

Reizen met de tram in Rome

Rome heeft ook een klein netwerk van trams. Er zijn zes tramlijnen en de moderne trams zijn wat schoner en comfortabeler dan de bus of de metro. De trams rijden van ‘s ochtends vroeg tot middernacht. Stedentrippers vinden het romantisch om een stukje met de tram te reizen.

Het is de vraag of de je tram vaak zal gebruiken in Rome. Ze rijden niet echt langs belangrijke bezienswaardigheden. Tramlijn 8 is wellicht het handigst, die Piazza Venezia verbindt met de trendy uitgaanswijk Trastevere. Tramlijn 19 is de langste, die rijdt van Vaticaanstad naar Piazza dei Gerani in het oosten van de stad en 44 haltes langs de route heeft. Onderweg stopt de tram onder meer bij Villa Borghese,

Hieronder vind je meer tips voor je stedentrip in Rome…

Bezienswaardigheden in Rome

Bezienswaardigheden en musea in RomeTalloze paleizen, tempels en kerken hebben de tand des tijds doorstaan, dus in Rome is aan musea en bezienswaardigheden geen gebrek. De stad heeft zelfs de meeste monumenten ter wereld, maar ook qua hedendaagse kunst, cultuur en architectuur doet Rome niet onder voor andere Europese hoofdsteden. Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Rome

Overnachten en hotels in Rome

Overnachten in Rome, ItaliëVoor een vakantie in Rome heb je een enorme keuze om te overnachten. De hoofdstad van Italië heeft meer dan duizend hotels, achthonderd bed & breakfasts, honderden hippe boetiekhotels, tweehonderd religieuze instellingen die kamers verhuren, ruim tweehonderd hostels en honderden appartementen en vakantiewoningen. Lees hier meer over overnachten in Rome

Vliegen naar Rome

Vanuit Nederland kun je gemakkelijk naar Rome vliegen. Vanaf Amsterdam Schiphol gaan dagelijks vele rechtstreekse vluchten naar de hoofdstad van Italië. Ook vanuit Rotterdam en Eindhoven kun je naar Rome vliegen. Lees hier de tips over vliegen naar Rome

Voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het openbaar vervoer in Rome, Italië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub; Flickr.com/FaceMePLS.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam