Wat te doen in Bari, Italië: 10 tips!

Bari wat te doenBari is de hoofdstad van de provincie Puglia in het zuiden van Italië, bekend van ferry’s, oortjespasta en Sinterklaas. Bari is na Napels de grootste stad in het Italiaanse zuiden en een belangrijke havenstad aan de Adriatische Zee. Hier vandaan kun je de veerboot nemen naar Kroatië, Albanië en Griekenland die aan de overkant liggen – of andersom natuurlijk.

Met rechtstreekse vluchten vanuit Nederland is Bari de ideale uitvalsbasis voor een vakantie in het mooie Puglia, waar je op zoek kunt naar trulli’s en olijfgaarden. Maar blijf zeker wat langer in het bruisende Bari! Duik er in de (soms donkere) geschiedenis van deze havenstad, die aan drie kanten is omringd door de zee. In de middeleeuwen haalden de Arabieren en Ottomanen hier hun slaven vandaan, in ruil kreeg Bari er het lichaam van Sint-Nicolaas voor terug. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de stad overspoeld door een wolk giftig mosterdgas, na een bombardement van een Amerikaans marineschip. Een ‘incident’ dat de machthebbers lang geheim hielden.

Zoek je accommodatie voor je trip naar Bari?
Reserveer hier online een hotel of appartement in Bari

Struin door de steegjes van de middeleeuwse binnenstad, neem een kijkje in een van de 30 kerken en snuif de zeelucht op terwijl je gigantische ferry’s en kleine blauwe vissersbootjes voorbij ziet varen. Nestel je in een pluche stoel van een deftig theater en lik je vingers af bij de smakelijke lokale gerechten. Wijn, vis, versgebakken brood, olijfolie en natuurlijk de orecchiette, Bari’s beroemde oortjespasta die oude vrouwtjes voor je neus in elkaar kneden. In alles kom je aan je trekken in deze mediterrane havenstad 🙂 Hier vind je 10 leuke tips wat te doen in Bari!

Sint-Nicolaasbasiliek

Wie dacht dat Sinterklaas nog in Spanje woont, hoort in Bari toch echt een heel ander verhaal. In de Sint-Nicolaasbasiliek (Basilica di San Nicola) liggen namelijk de stoffelijke resten van de goedheiligman, en dat al vele eeuwen lang. Deze imposante kerk is tussen 1087 en 1197 gebouwd om de relikwieën te beschermen van de bisschop, die tevens de beschermheilige is van de havenstad. De overblijfselen van Sint-Nicolaas kwamen in 1087 naar Bari vanuit zijn oorspronkelijke heiligdom in Myra, dat nu in Turkije ligt. Eigenlijk wilde ook Venetië de stoffelijke resten ook hebben. Tussen de twee steden werd er flinke ruzie over gemaakt.

Sint-Nicolaasbasiliek in Bari

De basiliek is een van de bekendste bezienswaardigheden van Bari, maar ook een belangrijk bedevaartsoord voor katholieke Italianen en Oost-Europeanen. Van buiten ziet de kerk er groot en massief uit, met twee torens die eerder doen denken aan een fort. Niettemin geldt de kathedraal als een van de mooiste voorbeelden van romaanse architectuur in Puglia.

Bari Sinterklaas

Binnen kun je het weelderige interieur bewonderen, waar een verguld houten plafond uitkijkt op prachtige meubels en 17e-eeuwse schilderijen. Een trap leidt naar de crypte met een zilveren altaar en het graf van Sinterklaas. Amerikaanse toeristen denken overigens dat hier de Kerstman ligt. Adres: Largo Abate Elia, 13, 70122 Bari BA, Italië. Website: www.basilicasannicola.it

Ga op zoek naar de oorsprong van Sinterklaas
Boek hier een rondleiding door de Sint-Nicolaasbasiliek en de crypte

Verdwaal in de oude binnenstad van Bari

Ervaar de eeuwenoude geschiedenis in levende lijve met een wandeling door de oude binnenstad, Bari Vecchia. Dwaal door een doolhof van kronkelende straatjes en smalle steegjes langs pittoreske huizen, historische paleizen en verborgen pleintjes. In dit gebied vind je ook de meeste kerken, musea en bezienswaardigheden, zoals de Sint-Nicolaasbasiliek. Verdwalen gebeurt makkelijk, maar al snel stuit je op de zee die het oude centrum aan drie kanten omringt.

Bari binnenstad

Een groot deel van de charme is te danken aan die typische sfeer van het zuiden van Italië. Snuif de geur op van versgebakken focaccia en schone was die hangt te drogen, verkneukel je over luidruchtige discussies in het Italiaans en stap op tijd opzij voor Vespa’s die zich door de straatjes worstelen. Vergeet niet om foto’s te maken van kleurrijke luiken en smeedijzeren balkons, maar in dit labyrint zie je niet snel verlegen om inspiratie. En neem een kop koffie in een van de vele cafés om te pauzeren.

Kathedraal van San Sabino

Vlakbij de Sint-Nicolaaskerk ligt de Kathedraal van San Sabino, ook wel bekend als de ‘Kathedraal van Bari‘. Deze kerk is minder bekend, maar niet minder mooi. De kathedraal is aan het einde van de 13e eeuw voltooid in romaanse stijl, op de plek waar de eerdere kathedraal werd verwoest door de Normandische koning Willem I van Sicilië (bijgenaamd Willem de Slechte). Je herkent de kerk aan de glanzende buitenkant met witte stenen, sculpturen en sierlijke ramen.

Sabino kathedraal in Bari

Stap naar binnen voor het bekijken van het sobere interieur. Verschillende kunstwerken, standbeelden en versieringen zijn verwijderd om de oorspronkelijke uitstraling terug te krijgen. Een bijzonder moment is 21 juni om 17.00 uur, wanneer zonnestralen door het roosvenster dringen in het midden van de voorgevel. De stralen raken het marmeren mozaïeken roosvenster aan de voet van het altaar, waardoor het lijkt alsof er een verbinding ontstaat tussen de lucht en de aarde.

De echte parel is echter het Archeologisch Museum (Museo del Succorpo della Cathedrale) in de barokke crypte met relikwieën van de heilige Sint Sabinus en de fundamenten van de oudere kerk die hier eerst stond. Je ziet hier ook mozaïeken en een weg uit de Romeinse tijd en archeologische vondsten van de Grieken en Byzantijnen. Adres: Piazza dell’Odegitria, 70122 Bari BA, Italië. Website: www.arcidiocesibaribitonto.it

Bezoek het Kasteel van Bari

Samen met de Sint-Nicolaasbasiliek is het Normandisch-Zwabische Kasteel (Castello Normanno-Svevo) een van de symbolen van Bari. Dit kasteel ligt aan de westkant van de oude stad en werd oorspronkelijk in 1131 gebouwd door de Normandische koning Roger II. Na een verwoesting door Willem Slechte werd het fort in 1240 herbouwd door Frederik II van Zwaben. In latere eeuwen diende het kasteel als paleis, gevangenis en kazerne. Nu kun je torens, kasteelmuren en binnenplaats verkennen. Binnen is een museum over de geschiedenis van het fort, met archeologische vondsten die ter plekke zijn opgegraven. Ook zijn er tijdelijke kunsttentoonstellingen. Adres: Piazza Federico II di Svevia, 70122 Bari BA, Italië. Website: musei.puglia.beniculturali.it

Bari kasteel

Pak een terrasje op Piazza Mercantile

Voor een espresso, een gelato of een aperitief pak je een terrasje op Piazza Mercantile, het belangrijkste plein in de oude binnenstad van Bari. Dit plein is sinds de 14e eeuw het commerciële hart van de stad en nog steeds dé plek waar de inwoners elkaar graag ontmoeten. Rondom het plein staan sierlijke paleizen die ooit toebehoorden aan rijke aristocraten, zoals het Palazzo del Sedile en het Palazzo della Dogana uit de 16e eeuw.

Bari plein

In de hoek van het plein staat een zuil waar kleine criminelen in de middeleeuwen aan werden vastgebonden en werden ‘tentoongesteld’ aan het publiek. Vooral ‘s avonds is het nu erg levendig in de cafés en restaurants – perfect om mensen te kijken en te bedenken wat je allemaal nog gaat doen in Bari. In de zomer overdag is het meestal te warm om op het plein rond te hangen.

Avondje uit in Teatro Petruzzelli

Koop een kaartje voor een voorstelling in Teatro Petruzzelli als je ‘s avonds wat wil doen in Bari. Dit is het vierde grootste theater van Italië én het grootste privétheater van Europa. Het theater opende in 1903 en had toen meer dan 3000 zitplaatsen. Je zou het niet denken als je de schitterende zalmrode gevel ziet, maar een grote brand in oktober 1991 legde het theater volledig in de as. Daarna is het weer helemaal in oude glorie hersteld en ziet het er weer net zo uit als bij de opening.

Bari theater

Wel is er nu ‘maar’ plek voor 1500 bezoekers. Talloze grote Italiaanse en internationale artiesten hebben er opgetreden, onder wie Luciano Pavarotti, Liza Minnelli en Frank. Sinatra. Check de agenda voor opera’s, balletvoorstellingen, concerten en films. Het theater ligt in de ‘nieuwere’ 19e-eeuwse wijk Murat direct ten zuiden van de oude binnenstad, waar de straten meer rechttoe rechtaan zijn. Adres: Corso Cavour, 12, 70122 Bari BA, Italië. Website: www.fondazionepetruzzelli.it

Slenter over de zeeboulevard

De zee is nooit ver weg in Bari, zelfs in de oude binnenstad voel je een briesje. Voor het echte nautische gevoel wandel je naar de oude vissershaven, aan de oostkant van het historische centrum. Kleine blauwe vissersbootjes dobberen er in het kalme water van de Adriatische Zee. Lokale vissers gebruiken de bootjes nog steeds om vis te vangen. In de ochtend zie je ze terugkeren in de haven met netten vol vis.

Bari promenade

Vanaf de haven kun je een wandeling maken over de boulevard langs de waterkant, de Lungomare Nazario Sauro. Je hebt een subliem uitzicht op de zee, met bankjes om achterover te leunen. Vooral ‘s avonds hangen er locals rond die er eten of een biertje drinken. Na ongeveer 3 kilometer kom je uit bij Pane e Pomodoro, een stadsstrand waar je kunt zonnen of een verfrissende duik kunt nemen. Het is een strand met fijn wit zand en een kleine kiosk waar je koffie of een ijsje kunt scoren. De letterlijke vertaling van dit strandje is ‘Brood en Tomaat‘ – we hebben geen idee waarom.

Maak een fietstocht in Bari

Het maken van een fietstour is een leuke manier om Bari te ontdekken, terwijl je tegelijkertijd wat actiefs kunt doen. De oude binnenstad is voornamelijk autovrij en dus makkelijk om rond te fietsen, al moet je soms oppassen voor een haastende scooterrijder. Ook legt de gemeente steeds meer fietspaden aan in Bari.

Bari fietsen

Tijdens een fietstour neemt een gids je in 2 uur mee langs alle hoogtepunten van de stad. Je fietst door authentieke smalle straatjes, maar ook in de modernere wijken en langs het strand. Eventueel kun je het fietsen combineren met het proeven van lokale Italiaanse lekkernijen. Wil je Bari op eigen houtje verkennen? Een fiets huren kan natuurlijk ook.

Ontdek de bezienswaardigheden van Bari met de fiets!
Boek hier een fietstour of huurfiets in Bari

Bekijk kunst in La Pinacoteca

Het beste kunstmuseum van Bari is La Pinacoteca Corrado Giaquinto, dat ook bekendstaat als ‘Pinacoteca Provinciale‘. Op de vierde verdieping van het Palazzo della Provincia (Paleis van de Provincie) kun je terecht voor een uitstekende verzameling kunst uit Puglia en het zuiden van Italië, van de middeleeuwen tot de 19e eeuw. De collectie omvat onder meer Napolitaans keramiek, kerststallen, schilderijen, iconen en beeldhouwwerken uit kerken die de deuren moesten sluiten.

Ook zie je er 15e en 16e-eeuwse schilderijen van Venetiaanse kunstenaars als Giovanni Bellini en Paolo Veronese. Uiteraard bevat de verzameling werken van de Italiaanse rococo-schilder Corrado Giaquinto, naar wie het museum is vernoemd. Het sierlijke museumgebouw met de bogen neemt een prominente plek in aan de promenade langs de haven. Vanaf de bovenste verdieping heb je een prachtig uitzicht op de zee. Op maandag is het museum gesloten. Adres: Via Spalato, 19 Lungomare N. Sauro, IV piano, 27, 70121 Bari BA, Italië. Website: www.pinacotecabari.it

Ga op zoek naar dolfijnen

Voor een dagje ontspanning lonkt de glinsterende Adriatische Zee. In de moderne jachthaven kun je aan boord stappen van een zeiljacht voor een relaxte zeilcruise langs de kust van Puglia. Je begint je zeilavontuur met een welkomstsnack van lokale focaccia en een uitstekende Primitivo rode wijn – hoe cool is dat? Tijdens de boottocht zie je misschien dolfijnen die rond de boeg van het schip dartelen. Bij mooi weer werpt de schipper het anker uit om te zwemmen in de heldere zee. Je bent een halve dag onderweg, om je daarna weer in de levendigheid van Bari te kunnen storten.

Vaar langs de prachtige kust van Bari en spot dolfijnen
Boek hier een zeilcruise langs de kust van Puglia

Wat te doen in Bari: praktische tips

Overnachten in Bari

Bari heeft genoeg mogelijkheden om te overnachten, van hotels en pensions tot appartementen en vakantiehuizen. Een handige plek om te verblijven, is de oude middeleeuwse binnenstad, Bari Vecchia. Je bevindt je op loopafstand van de haven en meeste bezienswaardigheden. Hou er wel rekening mee dat de smalle straatjes niet toegankelijk zijn voor taxi’s en dat je je rolkoffer over de hobbelende keitjes moet trekken.

Ook de levendige 19e-eeuwse wijk Murat is geschikt om te overnachten tijdens een stedentrip naar Bari. Deze buurt ligt direct ten zuiden van de oude stad en is overzichtelijker, met rechte straten. Vlakbij is het centraal station van Bari.

Zoek je voordelige accommodatie voor je trip naar Bari?
Reserveer hier een hotel of appartement in Bari, tegen de laagste prijzen

Palazzo Caló Hotel

Een betaalbaar en goed hotel in een rustige straat is Palazzo Caló, perfect gelegen tussen het oude en moderne deel van Bari. De Sint-Nicolaasbasiliek ligt op 5 minuten lopen. Begin je dag met een typisch Italiaans ontbijt en sluit af met een drankje op het dakterras, waar je een prachtig uitzicht hebt over Bari. Het hotel is gevestigd in een sfeervol oud paleis uit de 16e eeuw, met houten balken en stenen muren. Je hebt de keuze uit 12 appartementen voor 2 tot 4 personen. Voor fietsers heeft het hotel speciale fietsparkeerplaatsen. ► Boek een overnachting in Palazzo Cálo Aparthotel vanaf € 110

Palazzo Calo Hotel in Bari

Grande Albergo Delle Nazioni Hotel

Voor wat meer luxe boek je een kamer in Grande Albergo Delle Nazioni, een 5-sterrenhotel aan de promenade langs de waterkant. Kies aan kamer aan de straatkant voor uitzicht over de kalme glinstering van de Adriatische Zee. Geïnspireerd op die zee zijn de kamers ingericht met parketvloeren en lichtblauwe maritieme kleuren. Ook is er een terras met uitzicht op zee en een goed restaurant op de bovenste verdieping waar lekkernijen als kreeftpasta op de kaart staan. Raak je kilo’s daarna kwijt in het verwarmde zwembad op het dakterras. Het hotel bevindt zich in een typisch jaren ’30-gebouw, met futuristisch aandoende rondingen en fluwelen banken in de lobby. ► Boek een overnachting in Grande Albergo Delle Nazioni Hotel vanaf € 139

Delle Nazioni Hotel in Bari

Eten en drinken in Bari

Bari is hard op weg om de foodie hoofdstad te worden in het zuiden van Italië. De havenstad heeft enkele heerlijke lokale gerechten die inmiddels tot ver buiten de stadsgrenzen beroemd zijn. Zo is Bari de thuisbasis van orecchiette, of in het Nederlands bekend als ‘oortjespasta’. Je kunt dus wel raden welke vorm deze pasta heeft. Traditioneel eet je het met raapstelen (of broccoli) en ansjovis en chilipepers om het wat pittiger te maken.

Bari pasta

Als echte liefhebber mag je de Strada Arco Basso in de oude binnenstad niet missen. Inmiddels staat dit straatje bekend als Strada delle Orecchiette. Oude vrouwtjes bereiden hier voor hun huis zelfgemaakte orecchiette, die op houten tafels te drogen wordt gelegd. Dit fotogenieke tafereel is inmiddels uitgegroeid tot een toeristische attractie. Uiteraard kun je de verse pasta ook kopen, als souvenir in een eenvoudige plastic zak.

Wil je meer ontdekken van de regionale keuken van Puglia?
Boek hier een streetfood tour met proeverijen in Bari

Ook een bekende delicatesse is focaccia barese, heerlijk vers Italiaans brood dat bij vrijwel elke bakkerij in Bari te krijgen is. Het brood wordt vaak gemaakt met aardappelpuree en afgetopt met tomaten, olijven, oregano en olijfolie. Daarna gaat het in de oven. Een van de beste restaurants is La Bul (www.ristorantelabul.com) in de oude binnenstad van Bari, met een aanbeveling van Michelin. Het is een sfeervol restaurant in vintage-stijl met een aangenaam zomerterras en een chef-kok die zich helemaal heeft gespecialiseerd in de Apulische keuken.

Reizen naar Bari

Bari ligt in het zuiden van Italië aan de Adriatische Zee, net boven de beroemde ‘hak’ van de Italiaanse laars. Je kunt de stad bereiken met het vliegtuig, de trein, de bus, de boot en per auto. De stad heeft een internationale luchthaven, Bari Karol Wojtyła Airport (BRI) (www.aeroportidipuglia.it) zo’n 8 kilometer ten noordwesten van het centrum. Het vliegveld is vernoemd naar de Poolse paus Johannes Paulus II, die geboren is als Karol Wojtyła. Vanaf Amsterdam Schiphol kun je met Transavia rechtstreeks naar Bari vliegen, een vlucht van 2½ uur. De vluchten gaan een paar keer per week en een vliegticket is te koop vanaf € 59. ► Boek hier een vliegticket met Transavia naar Bari

Vanaf de luchthaven reis je met de trein in een kwartiertje naar het centrum van Bari. Informatie over tickets en de dienstregeling vind je op de website van de regionale spoorwegmaatschappij Ferrotramviaria (www.ferrovienordbarese.it). Je kunt online tickets kopen. Een taxi naar de binnenstad van Bari kost je ongeveer € 21 tot € 25. Als je vakantie viert in Puglia en meer van de regio wil ontdekken, kun je op de luchthaven een auto huren. Er zijn meer dan 10 kantoren van autoverhuurbedrijven.

Tip: huur een auto via Sunny Cars, zonder eigen risico en verborgen kosten
Vergelijk hier de tarieven van een huurauto in Bari bij Sunny Cars

Rij je vanuit Nederland naar Bari, dan ben je ongeveer 20 uur onderweg (iets minder dan 2000 kilometer). Met de trein is Bari rechtstreeks bereikbaar vanuit onder meer Rome (ruim 4 uur) en Milaan (7 uur). Je reist dan met een hogesnelheidstrein. Kijk voor meer info op de website van Trenitalia: www.trenitalia.com

Meer informatie over wat te doen in Bari vind je op de officiële website van het toeristenbureau van Puglia: www.viaggiareinpuglia.it

Voor het laatst bijgewerkt op 7 april 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Bari, Italië, kun je dat laten weten via het contactformulier.

Foto's © ollirg/Shutterstock.com; MeloDPhoto/Shutterstock.com; Sabino Parente/Shutterstock.com; Abel Halasz/Shutterstock.com; arkanto/Shutterstock.com; Anna A Tarasenko/Shutterstock.com; trabantos/Shutterstock.com; Francesca Cerretani/Shutterstock.com; Renata Sedmakova/Shutterstock.com; UliAb/Shutterstock.com; Kanturu/Shutterstock.com; Booking.com.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam