Reizen met de auto naar Kroatië

Vanuit Nederland kun je met de auto in één of twee dagen naar Kroatië rijden. Gezien de toch wel lange afstand is het verstandiger om twee dagen te nemen voor de autorit naar Kroatië. Het hangt daarbij natuurlijk ook af of je in het noorden of het zuiden moet zijn – Kroatië is een langgerekt land. Hieronder staan de afstanden vanuit Utrecht naar de belangrijkste plaatsen in Kroatië.

 • Utrecht – Zagreb: 1295 kilometer.
 • Utrecht – Pula (Zuid-Istrië): 1400 kilometer.
 • Utrecht – Rijeka (Kvarner): 1316 kilometer.
 • Utrecht – Krk (Kvaerner): 1366 kilometer.
 • Utrecht – Zadar (Noord-Dalmatië): 1575 kilometer.
 • Utrecht – Split (Centraal-Dalmatië): 1685 kilometer.
 • Utrecht – Dubrovnik (Zuid-Dalmatië): 1885 kilometer.

De snelste en meest gebruikte route naar de toeristische kuststreek in Istrië gaat vanuit Nederland via Keulen, Frankfurt, München, Oostenrijk en Slovenië naar Kroatië. Je kunt het laatste stukje na Oostenrijk ook via Italië rijden. Tot diep in Slovenië rijd je op de snelweg. Wel zijn de snelwegen in Italië tolwegen en heb je voor Oostenrijk en Slovenië een tolvignet nodig. Lees hier meer over reizen met de auto door Oostenrijk of reizen met de auto in Slovenië

Vanuit Slovenië steken de meeste automobilisten voorbij de kustplaats Koper de grens over met Kroatië (de weg E751 bij Kaštel). Vooral in de zomervakantie kan het bij deze grensovergang erg druk zijn met vakantiegangers en sta je in een lange rij van auto’s. Als je pech hebt, moet je uren wachten en rij je slechts stapvoets vooruit . Het is slechts een tweebaansweg en bij de grens vindt nog een controle plaats (al kunnen de meeste auto’s gewoon doorrijden). Probeer deze grensovergang midden op de dag of in het weekend te vermijden. Eenmaal de grens over kom je in Kroatië op een vierbaansweg (een tolweg) en rijdt het lekker door.

Een alternatief is om vanuit Slovenië bij het plaatsje Rupa de grens over te steken naar de E61 in Kroatië. Op deze route is veel minder verkeer. Het is wel een beetje een omweg als je in Istrië moet zijn, maar het scheelt enorm als je lekker door kunt rijden. Bovendien kun je onderweg genieten van het groene heuvelachtige landschap in Slovenië en Kroatië.

Het is nog ontspannender om de autoslaaptrein te nemen. Er reed jarenlang een autoslaaptrein vanuit Nederland naar de havenplaats in Koper in Slovenië, maar helaas ging de exploitant in het voorjaar van 2015 failliet. De autoslaaptrein maakte in afgeslankte vorm nog wel een doorstart, waarbij je vanaf de Duitse stad Düsseldorf naar de Oostenrijkse hoofdstad Wenen de auto mee kunt nemen op de trein. Vanaf Wenen kun je dan verder rijden naar Kroatië. Deze Autozug rijdt een paar keer per week en de dienst wordt verzorgd door de Oostenrijkse spoorwegen: www.oebb.at

Om met de Nederlandse auto in Kroatië te rijden, dien je in het bezit te zijn van een rijbewijs, een kentekenbewijs en een bewijs dat het voertuig verzekerd is.

Rijden met de auto in Kroatië

De hoofdwegen in Kroatië zijn goed, maar de binnenwegen zijn van iets minder kwaliteit, vooral als het hard geregend heeft. De laatste jaren is echter hard gewerkt aan een verbetering van het wegennet. De meest pittoreske route in Kroatië is de ‘Adriatische snelweg’ (Jadranska magistrala), de weg E65 die langs de Adriatische kust loopt van Rijeka naar Dubrovnik. Sommige mensen vergelijken deze tweebaansweg met de beroemde Highway 1 in het Amerikaanse Californië.

De maximumsnelheid op de snelwegen is 130 kilometer per uur, buiten de bebouwde kom 90 kilometer per uur en binnen de bebouwde kom 50 kilometer per uur. Heb je korter dan 2 jaar je rijbewijs, dan geldt een langere maximumsnelheid op de hoofdwegen en snelwegen. Na hevige regenval in de zomer is het verstandig de snelheid aan te passen, omdat de wegen dan spekglad zijn.

In elke auto moeten een gevarendriehoek, een verbandtrommel en een reflecterend veiligheidsvest (binnen handbereik) aanwezig zijn. Ook dien je een setje reservelampen bij je te hebben, behalve als je  auto is uitgerust met xenon-, neon- of ledverlichting. Gebruik van de veiligheidsgordel is verplicht voor de bestuurder en alle inzittenden van het voertuig. Alcohol drinken en auto rijden is taboe: het maximaal toegestane alcoholpromillage is 0,0 procent. Bestuurders mogen tijdens het rijden alleen handsfree telefoneren. Tijdens de wintertijd is het verplicht om de lichten aan te hebben.

Bussen en schoolbussen mogen niet worden ingehaald wanneer ze stilstaan bij een halte om passagiers in- en uit te laten stappen. Het verkeer op rotondes heeft altijd voorrang.

Tolwegen in Kroatië

Kroatië kent een groot aantal tolwegen. Op bijna alle snelwegen moet je tol betalen en ook voor de brug van het vasteland naar het eiland Krk en voor de tunnel Sveti Ilija op de route van Zagvozd naar de kustplaats Baška Voda. Hieronder staat een overzicht van de tolwegen in Kroatië:

 • A1: Zagreb – Bosiljevo – Zadar – Šibenik – Split – Šestanovac – Vrgorac – Ploče.
 • A2: Zagreb – Zaprešić – Krapina – Macelj.
 • A3: Bregana – Zagreb – Slavonski Brod – Županja – Lipovac.
 • A4: Zagreb – Varaždin – Goričan.
 • A5: Osijek – Đakovo – Sredanci.
 • A6: Bosiljevo – Vrbovsko – Rijeka.
 • A7: Rijeka – Rupa.
 • A9: Kanfanar – Pula.
 • B8 (snelweg in aanleg): Kanfanar – Matulji.

Om gebruik te maken van de tolwegen, kun je bij de loketten betalen met de kuna (de munt van Kroatië), de euro en creditcards. Gewone personenauto’s en motoren vallen in categorie I. Auto’s met caravan of aanhangwagen vallen in categorie II. Voor informatie over de toltarieven kun je kijken op de website van Hrvatske autoceste, de organisatie die verantwoordelijk is voor de snelwegen in Kroatië: www.hac.hr. Informatie over de snelweg tussen Zagreb en Rijkea vind je op www.arz.hr

Om drukte en files op de wegen te vermijden kun je op zaterdagochtend beter niet naar het zuiden rijden en op zaterdag- en zondagmiddag niet van de Adriatische kust naar het noorden rijden. Hou ook rekening met grote verkeersdrukte tijdens de spits in Zagreb en Split, tussen 07.00 en 08.00 uur ’s ochtends en tussen 15.00 en 16.00 uur ’s middags.

Pech onderweg

Voor pech onderweg kun je terecht bij de Hrvatski Autoklub (HAK), de zusterclub van de ANWB in Kroatië. De HAK onderhoudt ook een wegenwachtdienst. Het nummer bij pech is 1987 (met een mobiele telefoon: +358 11987). Website: www.hak.hr

Bij een verkeersongeval dien je eerst de politie te waarschuwen (telefoon 192). Voor spoedeisende gevallen kies je voor het Europese alarmnummer 112. Als er gewonden zijn, bel je een ambulance (telefoon 194).

Trek het reflecterende veiligheidsvest aan, plaats een gevarendriehoek om de auto en wacht tot de politie komt. Als je voertuig is beschadigd, moet je bij de politie een schadeformulier invullen. Zonder dot formulier mag je het land niet verlaten. Als een reparatie nodig is of als je auto naar een garage gesleept moet worden, bel je de Kroatische wegenwacht.

Eilandhoppen in Kroatië

Voor eilandhoppen in Kroatië kun je wel een paar jaar uittrekken. In de Adriatische Zee liggen maar liefst 1246 eilanden, eilandjes en riffen. Velen daarvan zijn onbewoond, maar kun je wel bezoeken voor het natuurschoon. Op andere eilanden is cultureel erfgoed te vinden dat teruggaat tot de middeleeuwen. Lees hier meer over eilandhoppen in Kroatië

Tanken in Kroatië

Bij het reizen met de auto naar Kroatië vind je overal langs de snelwegen en hoofdwegen benzinestations. Een van de bekendste merken is de Kroatische petroleummaatschappij INA, met zo’n 500 tankstations in Kroatië en de buurlanden. Tankstations zijn in het algemeen open van 07.00 uur ’s ochtends tot 19.00 of 20.00 uur ’s avonds. In de zomermaanden sluiten ze vaak om 22.00 uur.

In de grote steden en langs de drukkere snelwegen vind je ook benzinestations die 24 uur per dag geopend zijn. Hier kun je meestal met pinpas of creditcard betalen, maar voor tankstations in dorpen en langs kleinere wegen is het raadzaam wat contact geld op zak te hebben.

Tanken in Kroatië is relatief goedkoop, de prijs van brandstof is er lager dan in Nederland of Duitsland. Benzine en diesel zijn goed verkrijgbaar, maar let er op dat je voor een brandstof kiest met de naam ‘euro’ erin.

Loodvrije Euro 95 staat in Kroatië bekend als Eurosuper 95 of Bez Dovni Benzin. Je kunt beter geen Super 95 tanken (zonder ‘euro’ er voor), want deze benzine voldoet niet aan de Europese kwaliteitsnormen. Loodvrije Super Plus 98 staat lokaal bekend als Eurosuper Plus 98. Bij benzine staat er soms nog bezolovni vermeld, dat ‘loodvrij’ betekent.

Diesel wordt Eurodiesel of Eurodizel genoemd. Bij enkele tankstations is ook Diesel (zonder ‘euro’) en plavi dizel verkrijgbaar. Deze zogeheten blauwe diesel is niet geschikt voor personenauto’s, maar voor vrachtwagens. LPG staat bekend als Autoplin en is te krijgen bij meer dan 400 benzinestations in Kroatië. Voor LPG is een zogeheten ‘Italië Nippel’ nodig. Dit is verloopnippel om ook LPG te kunnen tanken in het buitenland. Een overzicht van LPG-tankstations is te vinden op www.mylpg.eu

Voor het laatst bijgewerkt op 29 juni 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen met de auto naar Kroatië, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

Nog meer reistips
Filter by
Post Page
Sort by