Booking Kroatië

Tips voor een vakantie in Zadar, Kroatië

Door Marianne van de Werken

Tegenwoordig kennen we deze badplaats in Kroatië onder de naam Zadar, maar tot 1947 was de stad bekend onder de naam Zara en hoorde het bij Italië. De stad heeft een rijke geschiedenis en hoorde in het verleden onder meer bij Oostenrijk en Frankrijk, maar vooral de Italiaanse invloeden zie je nog terug in het straatbeeld.

Ongeveer 60 procent van de stad werd verwoest bij luchtaanvallen in de Tweede Wereldoorlog en ook tijdens de Joegoslavië-oorlog heeft Zadar behoorlijk geleden. Inmiddels is de schade zoveel mogelijk hersteld en alleen de oplettende kijker ziet de sporen van de verwoestingen nog terug.

Bezienswaardigheden en activiteiten in Zadar

Zee-orgel

Wellicht kende je de naam van de stad nog niet, maar van het wereldberoemde zee-orgel heb je vast wel eens gehoord. De Kroatische architect Nikola Bašić bouwde een orgel dat bespeeld wordt door de wind en het water. Luister naar de muziek die de golven voortbrengen op de trappen, die van de boulevard naar de zee leiden.

Groet aan de zon

Zoals ook bij het zee-orgel het geval is, ontwierp Bašić nog een kunstwerk waarbij technologie en natuur samenkomen. ‘Groet aan de zon’ of ‘de Zonnegroet’ bestaat uit een glazen cirkel van 22 meter doorsnede, waaronder 300 zonnecellen gedurende de dag de energie opslaan. Als het donker wordt ontstaat er een ware lichtshow, aangestuurd door de weerspiegeling van de golven in het glas.

Stari Grad (oude stad)

Vroeger was het schiereiland waar het oude centrum van Zadar op ligt, enkel via een ophaalbrug verbonden met het vaste land. Veel van de bekende bezienswaardigheden vind je op het schiereiland. Het cultuurhistorische hart van het centrum is onbetwist het Forum, dat omringd wordt door het archeologisch museum, de Sint Anastasia Kathedraal, de Mariakerk en Sint Donatuskerk.

Sint Donatuskerk

De Sint Donatuskerk is de mooiste kerk van Zadar én het symbool van de stad. Door de bijzondere ronde vorm van de kerk is dit het beroemdste voorbeeld van vroegmiddeleeuwse architectuur in heel Kroatië. Het is ook het grootste Byzantijnse monument van het land. De kerk is in de 9e eeuw gebouwd en vernoemd naar bisschop Donatus, die toezicht hield op de bouw.

Een gebedshuis is het al vele jaren niet meer. Het gebouw deed onder meer dienst als militair pakhuis, wijnkelder en museum. Door het hoge plafond en de uitzonderlijke akoestiek wordt de kerk nu vooral gebruikt voor muziekconcerten. In juli en augustus is de kerk het decor voor vele muzikale avonden tijdens het Donat Festival (www.donat-festival.com). Buiten de muziekevenementen is de Sint Donatuskerk in de zomer dagelijks te bezoeken. Adres: Grgura Mrganića, 23000, Zadar, Kroatië.

Glasmuseum van de Oudheid

Het glaswerk dat in de periode van de eerste eeuw voor Christus tot de 5e eeuw na Christus in de omgeving van Zadar werd gevonden, kun je terugvinden in het Glasmuseum van de Oudheid. De collectie bestaat uit ruim 2000 glazen objecten. In de werkplaats tonen glasblazers en graveurs de technieken die zij gebruiken voor de glasbewerking.

Praktische informatie over een vakantie in Zadar

Overnachten in Zadar

In het historische centrum van Zadar werd op de overblijfselen van een middeleeuws Venetiaans fort Hotel Bastion gebouwd. Alhoewel Hotel Bastion een echt designhotel is, herinneren de muren en de tuinen nog steeds aan het verleden. Je kunt er bijna letterlijk de geschiedenis proeven, maar het is ook een uitstekend 4-sterrenhotel met een wellnesscentrum, een bar en het beroemde restaurant Kaštel, met een Michelin-waardering op zak. De kamers zijn ingericht met art deco-meubels en hardhouten vloeren. ► Boek een overnachting in Hotel Bastion vanaf € 242

Bastion Hotel in Zadar

Zoek je voordelige accommodatie voor je vakantie in Zadar?
Reserveer hier een hotel of guesthouse in Zadar, tegen de laagste prijzen

Eten en drinken in Zadar

De Kroatische keuken is erg geïnspireerd door de Italiaanse keuken en op de menu’s staan dan ook veel vlees- en visgerechten die je al kende van een vakantie in het buurland.

De meeste restaurantjes in Zadar vind je op en rond Narodni Trg, dat zoiets betekent als ‘het plein van de mensen’. Als je op dit plein neerstrijkt op het terras van Kavana Lovre heb je waarschijnlijk niet door dat je je op een hele bijzondere plek bevindt. De achterzijde van dit koffiehuis is namelijk gebouwd in de overblijfselen van de Sint Laurenskerk uit de 12e eeuw.

Reizen naar Zadar

Op 12 kilometer van Zadar ligt het vliegveld Zadar Airport. Vanaf de luchthaven reis je in 20 minuten naar het busstation van Zadar. Omdat het een betrekkelijk klein vliegveld is, is de dienstregeling van de bus afgestemd op de aankomst- en vertrektijden van de vluchten. Tickets zijn verkrijgbaar in de bus.

Voor meer informatie over een vakantie in Zadar kun je kijken op de officiële website van het VVV-kantoor: www.zadar.travel

Over Marianne

Hi! Mijn naam is Marianne, maar mijn ouders hadden me beter Beatrix (wat ‘reiziger‘ betekent) kunnen noemen. De afgelopen jaren maakten mijn man en ik onder andere reizen naar Costa Rica, Mongolië, Rusland, China en India, maar ook dichter bij huis gingen we op zoek naar plekken die nog niet onder de voet worden gelopen. Zo dronken we een cocktail op het strand van het Griekse eiland Naxos en bivakkeerden we in een padvinders-clubhuis in Zuid-Zweden. Sinds 2016 trekken we door Europa met onze caravan en ook nu zoeken we steeds weer naar bijzondere bestemmingen om onze voortent op te bouwen.

Voor het laatst bijgewerkt op 19 juni 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Zadar, Kroatië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; Flickr.com/Simon Law; Booking.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam