Booking Kroatië

Tips voor een vakantie op het eiland Brač, Kroatië

Door Marianne van de Werken

Net voor de kustplaats Split ligt het grootste eiland van de Dalmatische kust. Brač heeft een oppervlakte van 396 vierkante kilometer en is daarmee het op twee na grootste eiland in de Adriatische Zee. In de dalen op het eiland worden wijn en olijven geproduceerd en deze producten vind je dan ook steevast in het dagelijks leven op het eiland terug. Naast deze voedingsmiddelen is Brač bekend door het marmer dat ervandaan komt en dat door zijn hoge kwaliteit over de hele wereld gebruikt wordt.

Bezienswaardigheden en activiteiten op en rond het eiland Brač

Marmerschool in Pučiska

Het eiland Brač is bekend vanwege het marmer dat hier vandaan komt. Dat het marmer erg gewild is, blijkt wel uit het feit dat zelfs het Witte Huis in Washington hiervan gebouwd is. Pučiska wordt gezien als de steenhouwershoofdstad van Brač en je kunt hier een school bezoeken waar je met eigen ogen kunt zien hoe het marmer bewerkt wordt.

Klooster Blaca bij Bol

Het Blaca klooster is alleen te voet te bereiken. Wil je het klooster bezoeken, neem dan een taxi naar het beginpunt van de kloof in het binnenland of neem vanaf Bol de boot naar de uitgang van de kloof. Een bezoek aan het prachtige complex is zeer de moeite waard. Doordat het klooster zich in een kloof bevindt, werd het eerste deel van het zestiende-eeuwse bouwwerk opgetrokken in een grot.

In het klooster is een museum gevestigd, waar je meer leert over de geschiedenis van deze indrukwekkende plek. Ook staat er nog een oude telescoop, waarmee de laatste pater die er woonde de sterrenhemel bewonderde.

Skrip

Skrip is het oudste dorp van het eiland. De huizen zijn er gebouwd van natuursteen en in het archeologische museum worden tentoonstellingen gehouden over de geschiedenis van het dorp.

Vidova Gora

Van alle Adriatische eilanden ligt de hoogste bergtop op Brač eiland. De Vidova Gora is 778 meter hoog. Vanaf de top, die je zowel te voet als met de auto kunt bereiken, heb je een panoramisch uitzicht over de Adriatische kust. Op een heldere dag is het mogelijk dat je Italië ziet liggen.

Zwemmen in onderzeese buizen

Ten tijde van het voormalige Joegoslavië was een deel van het zuiden van het eiland ingericht als militaire zone. In de baaien Maslinova, Kruscica en Smrka kun je in onderzeese buizen en hokken zwemmen, die nog steeds herinneren aan de geschiedenis van Kroatië. Naast toeristen trekken de buizen ook veel vissers aan, die ze gebruiken als schuilplaats.

Praktische informatie over een vakantie op het eiland Brač

Eten en drinken op Brač

Het eiland Brač is beroemd om zijn lamsvlees, schapenkaas, wijn, olijfolie en mandarijnen. Wil je als toerist typisch Kroatisch eten, kies dan een restaurant uit waar de lokale bevolking ook graag aanschuift. Populaire restaurants onder de plaatselijke bevolking zijn bijvoorbeeld restaurant Kopacina in het dorp Donji Humac, waar je iedere willekeurige variant van het lamsvlees kunt krijgen en restaurant Mali Raj in Bol, met een prachtig terras. Bovendien ligt dit laatstgenoemde restaurant op een steenworp afstand van het beroemde strand Zlatni Rat.

Overnachten op Brač

Hotel Lemongarden in het dorpje Sutivan op Brač eiland is een hele bijzondere plek om te overnachten. Het hotel is een aaneenschakeling van drie gerestaureerde huizen en deze historische monumenten zijn meer dan 300 jaar oud. Maar niet alleen het hotel zelf is de moeite van het bekijken waard. Ook de schilderachtige tuinen zijn een lust voor het oog. In de tuinen vind je onder meer citroenbomen, palmen en rozen. Jonge gasten zijn niet welkom in het hotel, want het hotel is speciaal voor adults only.

Vervoer naar Brač

Het eiland Brač heeft geen eigen vliegveld en om er te komen kun je het beste een vlucht naar de luchthaven van Split (Resnik Airport) boeken. Vanaf de luchthaven reis je met de bus of trein naar de haven van Split, waarvandaan de veerpont naar Supetar op Brač vertrekt. Een uitgebreid busnetwerk verbindt alle belangrijke plaatsen op het eiland met elkaar.

Over Marianne

Hi! Mijn naam is Marianne, maar mijn ouders hadden me beter Beatrix (wat ‘reiziger‘ betekent) kunnen noemen. De afgelopen jaren maakten mijn man en ik onder andere reizen naar Costa Rica, Mongolië, Rusland, China en India, maar ook dichter bij huis gingen we op zoek naar plekken die nog niet onder de voet worden gelopen. Zo dronken we een cocktail op het strand van het Griekse eiland Naxos en bivakkeerden we in een padvinders-clubhuis in Zuid-Zweden. Sinds 2016 trekken we door Europa met onze caravan en ook nu zoeken we steeds weer naar bijzondere bestemmingen om onze voortent op te bouwen.

Voor het laatst bijgewerkt op 23 februari 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie op het eiland Brač, Kroatië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; Wikimedia Commons; Flickr.com/Maureen Barlin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam