Booking Kroatië

Tips voor een vakantie op het eiland Brač, Kroatië

Door Marianne van de Werken

Brač is het grootste eiland van de Dalmatische kust en ligt net voor de kustplaats Split. Brač heeft een oppervlakte van 396 vierkante kilometer en is daarmee het op twee na grootste eiland in de Adriatische Zee. In de dalen op het eiland worden wijn en olijven geproduceerd en deze producten vind je dan ook steevast in het dagelijks leven op het eiland terug.

Naast deze voedingsmiddelen is Brač bekend door het marmer dat ervandaan komt en dat door zijn hoge kwaliteit over de hele wereld gebruikt wordt. Ook surfers weten het eiland goed te vinden, want de wind is er ideaal. Hier vind je alvast leuke tips voor een vakantie op het eiland Brač!

Bezienswaardigheden en activiteiten op en rond het eiland Brač

Het strand Zlatni Rat

Net ten westen van de zuidelijke badplaats Bol ligt het strand Zlatni Rat, het beroemdste strand van Kroatië. Het kiezelstrand is een smalle landtong dat door de stroming in de zee telkens van vorm verandert. Vooral vanuit de lucht is het strand erg fotogeniek! Het heeft talloze bijnamen, waaronder Gouden Hoorn en Gouden Kaap.

De Adriatische Zee rondom het strand is verbazingwekkend blauw en heerlijk om in te zwemmen, maar Zlatni Rat is ook erg populair onder windsurfers. Surfscholen in de omgeving bieden surflessen aan, zoals Big Blue Sport (www.bigbluesport.com). De kiezelsteentjes op het strand zijn gelukkig klein, dus het doet niet heel veel pijn om er op te lopen of te liggen. Dit is een van de populairste stranden van Brač, dus het kan zomers erg druk zijn.

Marmerschool in Pučiska

Het eiland Brač is bekend vanwege het marmer dat hier vandaan komt. Dat het marmer erg gewild is, blijkt wel uit het feit dat zelfs het Witte Huis in Washington hiervan gebouwd is. Pučiska wordt gezien als de steenhouwershoofdstad van Brač en je kunt hier een school bezoeken waar je met eigen ogen kunt zien hoe het marmer bewerkt wordt.

Klooster Blaca bij Bol

Het Blaca klooster is alleen te voet te bereiken. Wil je het klooster bezoeken, neem dan een taxi naar het beginpunt van de kloof in het binnenland of neem vanaf Bol de boot naar de uitgang van de kloof. Een bezoek aan het prachtige complex is zeer de moeite waard. Doordat het klooster zich in een kloof bevindt, werd het eerste deel van het zestiende-eeuwse bouwwerk opgetrokken in een grot.

In het klooster is een museum gevestigd, waar je meer leert over de geschiedenis van deze indrukwekkende plek. Ook staat er nog een oude telescoop, waarmee de laatste pater die er woonde de sterrenhemel bewonderde.

Škrip

Voor een interessant stukje geschiedenis kun je een bezoek brengen aan Škrip, de oudste nederzetting op het eiland Brač. De geschiedenis van het dorp gaat mogelijk al 3000 jaar terug en eeuwen geleden hebben hier zowel Illyriërs als Romeinen gewoond. Prehistorische stadsmuren, talrijke archeologische vondsten, verschillende sarcofagen, reliëfs en middeleeuwse graven zijn een bewijs van de lange geschiedenis.

De top bezienswaardigheid is de Radojković-toren, die in de 16e eeuw voor verdedigingsdoeleinden werd gebouwd. Die toren staat op de resten van een Romeins mausoleum. Hier zit nu het Museum van Brač (www.czk-brac.hr), met tentoonstellingen over de geschiedenis van het dorp en het eiland. Onderin het museum zie je nog de overblijfselen van het mausoleum.

Iets verderop zit het Olijfoliemuseum (www.muzejuja.com), waar je ook olijfolie kunt proeven en kopen. Wandel verder even langs de natuurstenen huizen in rustige straten van Škrip, waar slechts een paar honderd mensen wonen. Škrip ligt aan de noordkant van het eiland en niet eens aan de kust, zoals je van zo’n oude nederzetting zou verwachten.

Vidova Gora

Van alle Adriatische eilanden ligt de hoogste bergtop op het eiland Brač. De Vidova Gora is 778 meter hoog. Vanaf de top, die je zowel te voet als met de auto kunt bereiken, heb je een panoramisch uitzicht over de Adriatische kust. Op een heldere dag is het mogelijk dat je Italië ziet liggen.

Zwemmen in onderzeese buizen

Ten tijde van het voormalige Joegoslavië was een deel van het zuiden van het eiland ingericht als militaire zone. In de baaien Maslinova, Kruscica en Smrka kun je in onderzeese buizen en hokken zwemmen, die nog steeds herinneren aan de geschiedenis van Kroatië. Naast toeristen trekken de buizen ook veel vissers aan, die ze gebruiken als schuilplaats.

Praktische informatie voor een vakantie op het eiland Brač

Overnachten op Brač

Hotel Lemongarden in het dorpje Sutivan op het eiland Brač is een hele bijzondere en luxe plek om te overnachten. Het hotel is een aaneenschakeling van drie gerestaureerde huizen en deze historische monumenten zijn meer dan 300 jaar oud. Maar niet alleen het hotel zelf is de moeite van het bekijken waard. Ook de schilderachtige tuinen zijn een lust voor het oog. In de tuinen vind je onder meer citroenbomen, palmen en rozen. Jonge gasten zijn hier niet welkom, want het hotel is speciaal voor adults only. ► Boek een overnachting in Hotel Lemongarden vanaf € 320

Een goedkopere optie is Bluesun Hotel Elaphusa in de badplaats Bol, op 50 meter van de zee en op loopafstand van het populaire strand Zlatni Rat. Het is een uitstekend 4-sterrenhotel in een weelderig groen landschap met 306 kamers en suites, die allemaal even licht en luchtig zijn. Dit hotel is ideaal voor een actieve vakantie met het gezin op het eiland Brač, want je kunt meedoen aan tal van activiteiten. Dat varieert van windsurfen en kajakken tot fietsen en wandelen. Het hotel heeft een groot buitenzwembad en een wellnesscentrum met verwarmd zeewaterzwembad. ► Boek een overnachting in Bluesun Hotel Elaphusa vanaf € 148

Zoek je voordelige accommodatie voor je vakantie op het eiland Brač?
Reserveer hier een hotel of guesthouse op het eiland Brač, tegen de laagste prijzen

Eten en drinken op Brač

Het eiland Brač is beroemd om zijn lamsvlees, schapenkaas, wijn, olijfolie en mandarijnen. Wil je als toerist typisch Kroatisch eten, kies dan een restaurant uit waar de lokale bevolking ook graag aanschuift.

Populaire restaurants onder de plaatselijke bevolking zijn bijvoorbeeld restaurant Kopacina in het dorp Donji Humac, waar je iedere willekeurige variant van het lamsvlees kunt krijgen en restaurant Mali Raj in Bol, met een prachtig terras. Bovendien ligt dit laatstgenoemde restaurant op een steenworp afstand van het beroemde strand Zlatni Rat.

Reizen naar Brač

Het eiland Brač heeft geen eigen vliegveld en om er te komen kun je het beste een vlucht naar de luchthaven van Split boeken. Vanaf de luchthaven reis je met de bus of trein naar de haven van Split, waarvandaan de veerpont naar Supetar op Brač vertrekt. Een uitgebreid busnetwerk verbindt alle belangrijke plaatsen op het eiland met elkaar.

Over Marianne

Hi! Mijn naam is Marianne, maar mijn ouders hadden me beter Beatrix (wat ‘reiziger‘ betekent) kunnen noemen. De afgelopen jaren maakten mijn man en ik onder andere reizen naar Costa Rica, Mongolië, Rusland, China en India, maar ook dichter bij huis gingen we op zoek naar plekken die nog niet onder de voet worden gelopen. Zo dronken we een cocktail op het strand van het Griekse eiland Naxos en bivakkeerden we in een padvinders-clubhuis in Zuid-Zweden. Sinds 2016 trekken we door Europa met onze caravan en ook nu zoeken we steeds weer naar bijzondere bestemmingen om onze voortent op te bouwen.

Voor het laatst bijgewerkt op 24 juni 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie op het eiland Brač, Kroatië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; Wikimedia Commons; Flickr.com/Maureen Barlin.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam