Booking Kroatië

Vakantie op het eiland Cres, Kroatië

Handige tips voor een vakantie op Cres

Een vakantie op Cres beleef je op een van de minst ontwikkelde eilanden van Kroatië, een plek met ruige wildernis, kliffen en rotsen en loerende gieren. Op dit langgerekte en spichtige eiland in het noorden van de Kvarner Baai vind je geen luxe resorts, hippe boutique hotels en overvolle stranden. Op Cres wonen maar een paar duizend mensen en het is er stiller, winderiger en eenvoudiger dan op de meeste andere eilanden van Kroatië. Hier vier je vakantie als je houdt van een ongerepte natuur en een rijke geschiedenis.

Cres is lang genoeg om twee verschillende landschappen te hebben. Het noorden is groen, met eiken, beuken en kastanjes. Dit gebied staat ook bekend als Tramuntana. Het zuiden is veel kaler en milder, met grauwe rotsen, knoestige olijfbomen en wijngaarden. Cres is het leefgebied van kuddes schapen die jacht maken op de grassprieten en kruiden die in het onherbergzame landschap ontspruiten, maar ook van zo’n 80 broedparen van de zeldzame vale gier. De haviken voelen zich aangetrokken tot kale, dorre streken en steile kliffen, waar Cres bekend om staat.

Van noord naar zuid loopt een weg naar het eiland Losinj, te bereiken via een korte draaibrug. Ooit vormden de twee eilanden één geheel, totdat de Illyriërs of de Romeinen er een kanaal aanlegden. Langs de weg vind je de spaarzame middeleeuwse nederzettingen, vaak gelegen bovenop een heuvel, die getuigen van de lange geschiedenis van Cres. Talloze volkeren deden in de loop der eeuwen hun zegje op het eiland, onder wie de Romeinen, de Byzantijnen, de Venetianen en de Oostenrijks-Hongaren. Nog maar een dorpen zijn bewoond.

Veel huizen zijn na de Tweede Wereldoorlog verlaten, waardoor je nu veel vervallen bouwsels ziet die Cres een spookachtige sfeer geven. Tijdens een vakantie op het eiland kun je wandelen over paden die je naar verlaten gehuchten, grotten, baaien en stranden leiden. Je kunt er oude kerken en paleizen bewonderen en er zijn een paar strandjes voor rustzoekers. Cres is een onaangetast juweeltje met vriendelijke inwoners dat bovendien makkelijk te bereiken is. Wil je een bezoek brengen aan dit spichtige eiland in de Adriatische Zee? Hier vind je handige tips voor je vakantie!

Wat te doen en te zien op Cres

Cres-Stad

Halverwege het eiland ligt Cres-Stad, de hoofdstad en belangrijkste plaats van Cres. Het stadje heeft een Italiaans sfeertje door de Venetiaanse overheersing, met smalle kronkelende steegjes en oude pastelkleurige herenhuizen en paleizen. Een groot deel van de stad dateert uit de 15e en 16e eeuw. Enkele oude stadsmuren en poorten zijn bewaard gebleven en je ziet en ronde Venetiaanse toren, de enige van de vier oorspronkelijke torens die nog overeind staat.

Tot de bezienswaardigheden behoren verder de Kerk van St. Isidore uit de 12e eeuw, de Onze-Lieve-Vrouw Kerk uit de 15e eeuw en het Franciscaner klooster uit circa 1300. In het klooster vind je een museum met een verzameling schilderijen en sculpturen van oude meesters. Website: www.cres-samostan.com

In het hart van de stad ligt de jachthaven met dobberende vissersbootjes en gezellige cafeetjes. Onder de stadsloggia verkopen lokale boeren van Cres hun producten, zoals fruit, groente, olijfolie en honing.

Beli

Beli is een van de oudste nederzettingen van Cres, gelegen op een 130 meter hoge heuvel in het noordoosten van het eiland. De smalle straatjes en kleine huizen geven het kustdorp een echt mediterraan gevoel. Er zijn enkele culturele en historische bezienswaardigheden, waaronder romaanse kerken en een Romeinse brug over een kloof. Beli heeft een mooi kiezelstrand en is vaak het startpunt voor wandelingen in de bossen van Tramuntana.

Probeer tijdens je vakantie op Cres ook een bezoek te brengen aan het eco-centrum Caput Insulae, iets ten noorden van Beli. Hier houden wetenschappers en vrijwilligers zich bezig met de bescherming van de vale gier en worden gewonde en vergiftigde roofvogels opgevangen en verzorgd. Er is een tentoonstelling te zien over de flora en fauna van Cres.

Vrana-meer

Op het midden van Cres ligt het Vrana-meer, het grootste natuurlijke meer van Kroatië. Het is een zoetwatermeer met een diepte van 75 meter, dat ook nog eens 13 meter boven de zeespiegel ligt. In het meer zwemmen karpers, snoeken en merkwaardig genoeg ook palingen – men heeft geen idee hoe deze vis in het meer terecht is gekomen. Volgens een oude mythe zouden er feeën leven in de grotten rond het meer. Zwemmen en vissen is strikt verboden. Dit meer levert namelijk het drinkwater voor de inwoners van Cres en het zuidelijker eiland Losinj.

Osor

Helemaal in het zuiden bij de brug naar het eiland Losinj ligt Osor, dat in de Romeinse tijd een belangrijke nederzetting was. Na Pula was het zelfs de belangrijkste Romeinse havenstad aan de Adriatische Zee. Tot in de 15e eeuw had Osor een prominente rol, waar in het centrum nog de overblijfselen van te zien zijn. Bouwwerken uit die tijd zijn de kathedraal, het bisschoppelijk paleis en oude stadsmuren.

Het beroemde verleden zie je terug in het Archeologisch Museum, gevestigd in het voormalige stadhuis. De kathedraal is in juli en augustus het decor van klassieke muziekconcerten. Informatie vind je op de website van Osor Musical Evenings: www.osorfestival.eu

Valun

Valun is een charmant vissersdorp met een kleine haven dat beroemd is om het Valun-paneel uit de 11e eeuw. Het was oorspronkelijk een grafsteen waar zowel in het Latijns als in het Kroatisch een tekst op geschreven is. Dit duidt erop dat er vroeger naast Kroatische families ook afstammelingen van de Romeinen op Cres woonden. Het paneel is een van de oudste archeologische vondsten met Kroatisch schrift. Het paneel is te zien in de parochiekerk.

Het pittoreske Valun is ook een geliefde plek voor een vakantie door de twee prachtige witte kiezelstranden rond het dorp. In het centrum rond de haven vind je winkels, koffietentjes en restaurants met verse vis op de kaart.

Lubenice

Het dorp Lubenice ligt op een 378 meter hoge klif boven de zee en heeft ook een lange geschiedenis. Al meer dan 4000 jaar geleden woonden hier mensen en ooit had het stadje een belangrijke strategische betekenis. Nu wonen er nog maar zo’n 20 mensen in de afbrokkelende oude stenen huizen. De overblijfselen van een middeleeuwse burcht en stadsmuur herinneren nog aan het glorieuze verleden.

In het dorp, te bereiken via een bochtige weg, heb je een schitterend uitzicht over de zee. In een baai onder Lubenice ligt het afgelegen strand van Sveti Ivan. Met het sneeuwwitte kiezelstrand en de kristalheldere zee is dit een van de mooiste en populairste stranden van Cres. Je kunt er snorkelen om het onderwaterleven te verkennen.

Martinščica

In het zuidwesten van Cres ligt het dorp Martinščica, vernoemd naar de middeleeuwse Kerk van de Heilige Martinus (die ook de beschermheilige van het dorp is). Martinščica was vroeger een vissersdorp, maar is nu vooral een toeristisch stadje dat vooral gericht is op gezinnen en kampeerders. Je vindt er dan ook vele winkels, restaurants, vakantiehuizen, bed & breakfasts en campings. Ten noorden van het dorp vind je een aantal prachtige stranden en je kunt een 16e eeuws Franciscaner klooster bewonderen, waar nog steeds monniken wonen.

Wandelen op Cres

Veel natuurliefhebbers vieren vakantie op Cres om te wandelen. Het eiland heeft meer dan 100 kilometer aan bewegwijzerde wandelpaden, variërend in lengte en moeilijkheid. Je kunt bijvoorbeeld wandelen van Cres-Stad naar Valun, een route van 12 kilometer (3 uur). Een minder lange wandeling loopt van Sv. Salvadur naar Cres-Stad: een pad van 3,3 kilometer, waar je zo’n anderhalf uur over doet.

Praktische tips voor een vakantie op Cres

Reizen naar Cres

Het eiland Cres is goed te bereiken voor een vakantie. Met je auto kun je het eiland per veerboot bereiken vanuit Istrië of het eiland Krk. In Istrië neem je de ferry vanuit Brestova, ongeveer 42 kilometer ten westen van de stad Rijeka. De overtocht naar Porozina in het noorden van Cres duurt slechts 20 minuten. De veerboot gaat meerdere keren per dag, je hoeft vooraf geen tickets te bestellen. Kaartjes koop je ter plekke bij de ferry terminal.

Op het eiland Krk kun je de veerboot nemen vanaf het dorp Valbiska. De overtocht naar Merag in het oosten van Cres duurt 25 minuten. Ook deze veerboot vaart vele keren op een dag heen en weer. Beide overtochten worden verzorgd door rederij Jadrolinija: www.jadrolinija.hr

Daarnaast is er een busdienst van de Kroatische hoofdstad Zagreb naar Cres, via Rijeka (4 uur en 45 minuten). In de zomer rijdt er ook een bus van de Sloveense hoofdstad Ljubljana naar Cres. De dichtstbijzijnde luchthaven ligt op het eiland Krk.

Overnachten op Cres

Qua accommodatie is er genoeg keuze voor je vakantie op Cres. Het eiland heeft slechts twee hotels, maar er zijn wel veel vakantiehuizen en appartementen. Daarnaast kun je terecht op vijf campings. ► Zoek hier een appartement of vakantiehuis op het eiland Cres

Hotel Kimen ligt aan het strand in een prachtig beschutte baai, op 10 minuten lopen van het centrum van Cres-Stad. Het 3-sterrenhotel heeft 205 moderne kamers, een restaurant, een bar en een schoonheidssalon met fitnessruimte. In Martinščica vind je Hotel Zlatni Lav, gelegen bij een baai en pittoreske kiezelstranden. Het 4-sterrenhotel heeft 29 comfortabel ingerichte kamers met een balkon met uitzicht op zee of de bossen. Ook is er een wellness-centrum en een restaurant.

Eten en drinken op Cres

Cres staat bekend om zijn uitstekende lamsvlees, dat een buitengewone smaak heeft doordat de lammeren vrij in de weides kunnen rondlopen. Ook kun je in de restaurants gerechten krijgen met verse vis, garnalen, kreeften, krab en schelpen – die op vele verschillende manieren zijn bereid. Gerechten worden op smaak gebracht met olijfolie en andere lokale kruiden van het eiland.

Een van de beste restaurants van Cres is Na Moru in Valun, dat letterlijk aan de zee ligt. De beste tafeltjes staan slechts 2 meter van het water. Je krijgt hier perfect gegrilde verse vis en de bediening is vriendelijk.

Voor eten en drinken kun je ook terecht in een konoba, een traditioneel Kroatisch eethuis waar je zelfgemaakte gerechten krijgt in een huiselijke sfeer. Verder vind je een flink aantal pizzeria’s op Cres.

Voor meer informatie over een vakantie op Cres kun je kijken op de website van het VVV-kantoor: www.tzg-cres.hr

Lees hieronder verder voor meer reisinspiratie voor je vakantie in Kroatië:

Tips voor een vakantie op het eiland Krk

Krk is het grootste eiland van Kroatië, een prachtige plek met stranden, bossen, olijfbomen en wijngaarden. Het ‘Gouden Eiland‘ van de Adriatische Zee is al vele jaren een populaire vakantiebestemming door zijn enorme veelzijdigheid. Lees hier meer over een vakantie op het eiland Krk

Tips voor een vakantie in Pula

Pula vakantieEen vakantie in Pula beleef je in de grootste stad op het groene schiereiland Istrië. De havenstad vormt een spectaculaire toegangspoort tot het verleidelijke, kristalheldere water van de Adriatische Zee. Gelegen op het zuidelijkste puntje van het schiereiland beschikt Pula over een rijk en gevarieerd cultureel erfgoed. Lees meer over een vakantie in Pula

Tips voor een vakantie op het eiland Rab

Rab is van de zonnigste eilanden in Europa, waar de zon zich gemiddeld 7 uur per dag laat zien. Bovendien wordt Rab niet voor niets ‘The Happy Island’ genoemd. Je kunt er vier klokkentorens beklimmen, zwemmen en duiken. Lees hier meer over een vakantie op het eiland Rab

Tips voor een vakantie in Rijeka

Rijeka is de grootste havenstad van Kroatië, een drukke industriële stad die de meeste toeristen links laten liggen. Veel reizigers passeren Rijeka op weg naar de Dalmatische kust of een van de eilanden, maar dan mis je wel een kans om het dagelijkse leven van Kroaten op te snuiven. Lees hier meer over een vakantie in Rijeka

Voor het laatst bijgewerkt op 27 december 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie op het eiland Cres in Kroatië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/pablodebat; Pixabay; Wikipedia; Wereldreizigersclub; Flickr.com/KrisNM.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam