Booking Kroatië

Tips voor een vakantie op het eiland Hvar, Kroatië

Door Marianne van de Werken

Op het eiland Hvar zal je weinig last hebben van de snijdende koude valwind Bora, waar andere plaatsten langs de kust van Kroatië wel mee te maken hebben. De bergen op het noordelijker gelegen eiland Brač zorgen er namelijk voor dat Hvar een mild klimaat heeft en daardoor geliefd is onder vakantiegangers. In juni en juli kleurt het Kroatische eiland paars als de lavendel tot bloei komt.

Bezienswaardigheden en activiteiten op en rond het eiland Hvar

Sint-Stefanuskathedraal in Hvar

In Hvar-stad kun je verschillende bijzondere gebouwen bezoeken, zoals de Sint-Stefanuskathedraal, die gebouwd werd op de fundamenten van een voormalige christelijke kerk uit de 6e eeuw. De huidige gotische kathedraal werd voltooid in de 14e eeuw, maar in de loop der jaren werden er steeds nieuwe onderdelen bijgebouwd. Zo ook in de 17e eeuw, toen de klokkentoren bijgeplaatst werd. Deze klokkentoren is door zijn hoogte een belangrijke blikvanger van de stad.

Arsenaal in Hvar

Het Arsenaal in Hvar-stad dateert uit de 16e eeuw en oorspronkelijk was het een opslag voor kanonnen en kruidvaten. Op de eerste verdieping werd in 1612 een theater gebouwd met plek voor honderd toeschouwers en het eerste volkstheater van Europa was een feit. Net als in het verleden kun je ook vandaag nog voorstellingen in het theater bijwonen.

Spaanse Fort

Voor het beste uitzicht op Hvar maak je de klim naar het Spaanse Fort (Španjola), dat op een 100 meter hoge heuvel boven de stad ligt. Het bouwwerk staat ook bekend als Fortica en werd gebouwd in de 16e eeuw tijdens de Venetiaanse overheersing met hulp van Spaanse ingenieurs – vandaar de naam.

Ondanks de leeftijd zijn de muren, torens en kantelen nog in goede staat. Binnen is een tentoonstelling met voorwerpen uit de oudheid en de middeleeuwen. Niets kan echter tippen aan het adembenemende uitzicht over Hvar-stad, de Pakleni-eilanden en de Adriatische Zee. Je kunt het fort vanuit de oude stad bereiken via een pad dat omhoog slingert. Het is een wandeling van ongeveer 20 minuten. Adres: Ul. Higijeničkog Društva 19, 21450, Hvar, Kroatië.

Kasteel Tvrdalj in Stari Grad

Kasteel Tvrdalj was het zomerverblijf van de Kroatische dichter Petar Hektorovic, die het kasteel in het begin van de 16e eeuw liet bouwen. Op de binnenplaats van het kasteel is een prachtige tuin aangelegd en ook is er een ommuurde zoutwatervijver te vinden.

Pakleni eilanden

Voor de kust van de stad Hvar ligt de onbewoonde eilandengroep Pakleni. De eilanden danken hun naam aan de hars die hier werd onttrokken uit de dennenbomen en gebruikt werd om schepen waterdicht te maken.

Vlakte van Stari Grad

De Stari Grad vlakte is sinds 2008 aangemerkt als cultuurlandschap door Unesco. Het culturele landschap bestaat al sinds de 4e eeuw voor Christus en is sindsdien nagenoeg intact gebleven. Al sinds de Griekse oudheid wordt de vruchtbare grond in het gebied gebruikt voor het telen van druiven en olijven.

Praktische informatie voor een vakantie op het eiland Hvar

Overnachten op Hvar

In 1869 bezocht Elisabeth, de keizerin van Oostenrijk en de koningin van Hongarije, het stadje Hvar. Ze was enorm onder de indruk van de stad en het eiland en met haar financiële steun werd vervolgens The Palace Hvar Hotel gebouwd. Het hotel bleek een groot succes en was er mede de oorzaak van dat Hvar eiland als vakantiebestemming op de kaart gezet werd.

In het klassieke uiterlijk van het hotel vind je de sfeer van het eiland terug. Doordat het een van de hoogste gebouwen van Hvar is, biedt het dakterras een panoramisch uitzicht over de stad. Onlangs is het 5-sterrenhotel volledig gerenoveerd waardoor je weer op deze spectaculaire locatie kunt overnachten. ► Boek een overnachting in The Palace Hvar Hotel vanaf € 424

Zoek je voordelige accommodatie voor je vakantie op Hvar?
Reserveer hier een hotel of guesthouse in Hvar, tegen de laagste prijzen

Eten en drinken op Hvar

In de smalle steegjes ten noorden van het centrale plein Groda in Hvar, zijn talloze eettentjes gevestigd. Zowel bij restaurant Giaxa als bij restaurant Luna kun je traditionele Dalmatische gerechten krijgen.

Van de menukaarten loopt het water je in de mond. Kies bijvoorbeeld voor een salade met gegrilde octopus, die op smaak gebracht is met peper en pijnboompitjes, of voor met ham gevulde gnocchi in aspergesaus. Ook bij de nagerechten als notencake en gedroogde vruchten kun je je vingers aflikken. Dat het tafeltje van Giaxa in een voormalig gotisch paleis uit de 15e eeuw staat, maakt de eetbeleving tijdens je vakantie extra bijzonder.

Reizen naar Hvar

De snelste manier om op Hvar te komen is door een vliegtuig te nemen naar de luchthaven van Split (Resnik Airport). Vanaf de luchthaven neem je de bus naar de haven van Split en vervolgens de veerpont naar de haven van Stari Grad. Als je al in Kroatië bent, kun je eventueel ook vanuit de haven van Drvenik een veerboot naar het eiland nemen. Op het eiland rijden bussen tussen de steden.

Over Marianne

Hi! Mijn naam is Marianne, maar mijn ouders hadden me beter Beatrix (wat ‘reiziger‘ betekent) kunnen noemen. De afgelopen jaren maakten mijn man en ik onder andere reizen naar Costa Rica, Mongolië, Rusland, China en India, maar ook dichter bij huis gingen we op zoek naar plekken die nog niet onder de voet worden gelopen. Zo dronken we een cocktail op het strand van het Griekse eiland Naxos en bivakkeerden we in een padvinders-clubhuis in Zuid-Zweden. Sinds 2016 trekken we door Europa met onze caravan en ook nu zoeken we steeds weer naar bijzondere bestemmingen om onze voortent op te bouwen.

Voor het laatst bijgewerkt op 21 juni 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie op het eiland Hvar, Kroatië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; Wikimedia Commons F.G.Own work, CC BY-SA 3.0, Link; Suncani Hvar Hotels.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam