Booking Kroatië

Tips voor een vakantie op het eiland Rab, Kroatië

Door Marianne van de Werken

Rab is een eiland voor de Noord-Kroatische kust en alhoewel het eiland kleiner en minder bekend is dan bijvoorbeeld Brač en Krk, mag je dit pareltje in de Adriatische Zee tijdens je vakantie in Kroatië zeker niet overslaan. Al is het maar omdat het een van de zonnigste eilanden in Europa is en de zon zich gemiddeld 7 uur per dag laat zien. Bovendien wordt Rab niet voor niets ‘The Happy Island’ genoemd.

Je zou het eiland en de stad kunnen kennen van zijn vier klokkentorens. Maar ook de prachtige zandstranden kom je in vele lijstjes op internet tegen. Die zandstranden zijn trouwens best bijzonder in een land dat zich kenmerkt door kiezelstranden. Ben je een cultuurliefhebber? Dan is Rab the place to be om je vakantie door te brengen. Hier vind je 10 tips wat te zien en te doen op het eiland Rab!

Breng een bezoek aan het oude centrum van Rab

Door de Venetiaanse overheersing doet het straatbeeld van de oude stad Rab je een beetje denken aan Venetië. De vier kerktorens van de stad kun je niet missen: de klokkentoren van de Sint Jan, de klokkentoren van de Mariakathedraal, de klokkentoren van de Sint Justinekerk en de hallentoren van de kerk van Apostel Andreas. Vergeet tijdens je wandeling door het oude centrum niet af en toe links en rechts te kijken, zodat je via nauwe doorkijkjes de zee kunt zien.

Beklim een klokkentoren

Met vier torens in de stad kun je kiezen vanaf welk punt je over het eiland wilt uitkijken. De klokkentoren van de Mariakathedraal is met 25 meter de hoogste. De eerste vier verdiepingen van de toren zijn goed te beklimmen, maar om het eiland vanaf het hoogste punt te kunnen overzien, zal je via stalen trapjes loodrecht omhoog moeten klimmen. Dit is dus geen excursie voor bangeriken!

Poedelen in Rajska Plaža

Rab kent talloze prachtige stranden, maar een van de mooiste is toch wel Rajska Plaža of Paradise Beach. De Engelse bijnaam zegt eigenlijk al genoeg: het is hier een paradijs. CNN plaatste het witte zandstrand in de top 100 van beste stranden ter wereld. Logisch ook, want dankzij het zand en de ondiepe wateren is het een prima baai om met je kinderen te gaan zwemmen.

Bezoek gevangeniseiland Goli Otok

In de driehoek van het eiland Rab, het eiland Krk en het vasteland van Kroatië ligt een klein eilandje met de naam Goli Otok. Op dit onbewoonde eiland, dat jarenlang strikt geheim was, is nauwelijks vegetatie aanwezig en toch zal je versteld staan van wat je hier aantreft. In de Eerste Wereldoorlog herbergde het eiland een kamp voor Russische krijgsgevangenen en vanaf 1949 was het gedurende 40 jaar officieel een gevangeniseiland en heropvoedingskamp en was dwangarbeid aan de orde van de dag voor tegenstanders van Tito.

Sinds 1989 kun je Goli Otok weer bezoeken en met eigen ogen de leefomgeving aanschouwen van de naar schatting 15.000 tot 50.000 gevangenen die hier leefden en wellicht zijn gestorven.

Duik naar de zeebodem

Met vijf duikcentra op het eiland is Rab een populaire duikbestemming onder toeristen. Zowel beginners als gevorderden kunnen hier (leren) duiken tijdens hun vakantie. Heb je al wat ervaring, boek dan eens een spannende nachtduik of duik door de onderwatergrotten en -tunnels. Ook wrakduiken behoort tot de mogelijkheden.

Ga klassiek zwemmen

Je zwembroek mag je natuurlijk niet vergeten als je vakantie viert in Rab, dat moge duidelijk zijn. Er zijn veel verschillende plekken waar je je handdoekje kunt neerleggen. Een van de plekken waar je jouw duik kunt combineren met het luisteren naar klassieke muziek, is op het stadstrand van Rab-stad. Doordat het strand precies onder het raam van de School voor Klassieke Muziek ligt, klinken er geregeld muzikale klanken over de zandstrook.

Reis terug naar de middeleeuwen

In de laatste week van juli vindt in de straten van het oude centrum van Rab het Rapska Fjera festival plaats. Dit festival werd voor het eerst gevierd in juli 1364 toen Rab bevrijd werd van de Venetianen. Sinds 2002 vieren de Kroaten het festival weer jaarlijks en het doel is om de lokale tradities en ambachten weer even tot leven te brengen. Verwacht geen saaie optocht, maar laat je verrassen doordat je werkelijk terugreist in de tijd. Bezoek de werkplaatsen van mandenvlechters en bakkers en proef vers bereide schapenkaas.

Zwem in je blootje

Wie voor de Eerste Wereldoorlog in z’n nakie wilde zwemmen, kon destijds alleen terecht in het Oostenrijkse Innsbruck, het Zwitserse Lugano en het Kroatische eiland Rab. Daarmee was Rab een van de eerste vakantiebestemmingen waar naturisten zich welkom voelden. Ook tegenwoordig zijn er verschillende baaien gereserveerd voor naturisten.

Wandel door het Komrcarpark

Aan het eind van de 19e eeuw besloot boswachter Justus Bellia dat Rab behoefte had aan een park, en zo geschiedde. Een weiland werd in 1905 omgetoverd tot het Komrcarpark en de wandelpaden werden verhard. Het uitgestrekte park biedt veel schaduw, door de vele bomen die er geplant zijn. Na een rustgevende wandeling kun je kiezen of je je picknickkleed uitspreidt onder een van de vele dennen, pijnbomen, cipressen of steeneiken.

Proef een spiraalcake

Rab heeft zijn eigen cake. De taart of cake wordt traditioneel gebakken in de vorm van een spiraal – al bakken sommige bakkers ook andere vormen – en met ingrediënten als amandelen en Maraschino-likeur loopt het water je in de mond bij de gedachte alleen al. Vroeger was de cake vooral voorbehouden aan de rijken, maar gelukkig kunnen gewone burgers zoals jij en ik de taart tegenwoordig ook bestellen. Door zijn lange houdbaarheid van zo’n twee maanden, kun je gerust een stukje meenemen voor thuis.

Praktische tips voor een vakantie in Rab

Vervoer naar Rab

Voor een vakantie in Rab vlieg je het beste naar Rijeka. Vanaf de luchthaven brengt een bus je in 3 uur naar het eiland en een enkele reis boek je al voor € 15. Rab is ook met de veerpont te bereiken. Vanuit de haven van Rab vertrekken dagelijks veerboten naar 5 bestemmingen: Rijeka, Novalja, Lun, Pesaro (Italië) en Cesenatico (Italië). In het hoogseizoen vertrekken de boten vanuit Rijeka twee keer per dag. In het laagseizoen is de afvaart slechts een keer per dag.

Slapen in Rab

De Kroatische kust is populair onder kampeerders en op Rab is dat niet anders. Verspreid over het eiland kom je dan ook campings tegen. Heb je geen eigen kampeermiddel, of slaap je liever in een echt bed, met een airco om de warme lucht te verdrijven, dan zijn er voldoende opties voor goede hotels. Van luxueuze hotels aan het strand, tot goedkopere hostels ergens achteraf, het is allemaal mogelijk op The Happy Island.

Voor ruimte en comfort heeft Rab verder een groot aanbod van vakantiehuizen, ideaal als je met familie of vrienden vakantie viert. ► Bekijk hier de vakantiehuizen op het eiland Rab

Eten en drinken in Rab

Langs de vele boulevards en in de smalle straatjes van Rab-stad vind je meer eettentjes dan je honger kunt hebben. Wil je proeven van de traditionele Kroatische keuken, let dan op de borden waar ‘Konoba’ opstaat, wat letterlijk ‘taverne’ betekent. In deze traditionele eethuizen staan vaak maar een paar gerechten op de kaart en je weet zeker dat je hier een typisch Kroatisch gerecht voorgeschoteld krijgt.

Over Marianne

Hi! Mijn naam is Marianne, maar mijn ouders hadden me beter Beatrix (wat ‘reiziger‘ betekent) kunnen noemen. De afgelopen jaren maakten mijn man en ik onder andere reizen naar Costa Rica, Mongolië, Rusland, China en India, maar ook dichter bij huis gingen we op zoek naar plekken die nog niet onder de voet worden gelopen. Zo dronken we een cocktail op het strand van het Griekse eiland Naxos en bivakkeerden we in een padvinders-clubhuis in Zuid-Zweden. Sinds 2016 trekken we door Europa met onze caravan en ook nu zoeken we steeds weer naar bijzondere bestemmingen om onze voortent op te bouwen.

Voor het laatst bijgewerkt op 9 mei 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie op het eiland Rab, Kroatië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/yeti88; Pixabay; Rab Tourist Office.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam