Tips voor een vakantie in Litouwen

Litouwen: een introductie

Een vakantie in Litouwen beleef je in de grootste van de drie Baltische Staten, het eerste land dat zich in 1990 aan de heerschappij van de machtige Sovjet-Unie wist te ontworstelen. Litouwen is een energieke, eigenzinnige en snel moderniserende natie vol kastelen, meren, bossen en basketballers. Het land speelt een deuntje mee op het internationale sportpodium dankzij zijn formidabele profs. Met zijn vele en slanke inwoners is Litouwen hofleverancier van de beste basketbalteams ter wereld.

De hoofdstad Vilnius is het logische startpunt voor een vakantie in Litouwen, een van de meest bekoorlijke steden van Europa. Het is een plek die rijk is aan geschiedenis, met een oud centrum in barokstijl en monumenten die herinneren aan de strijd die de Litouwers tegen de tsaristische soldaten, nazi’s en Sovjets moesten leveren.

De kust heeft misschien niet de aantrekkingskracht van andere zonovergoten stranden, maar is idyllisch en ongerept. Ontdek de eilandjes en houten huisjes in Trakai National Park, ook het decor van het meest spectaculaire kasteel in het land. Kom tot rust in het kuuroord Druskininkai, fiets en wandel tussen zandduinen en pijnbomen en ga op zoek naar elanden, herten en aalscholvers op de landtong die bekendstaat als de ‘Koerse Schoorwal’. Voor een rariteit bezoek (en knuffel) je de Stelmuze eik in het gelijknamige dorpje, volgens de Litouwers de oudste boom van Europa met een geschatte leeftijd van 1500 tot 2000 jaar.

Litouwen staat niet vaak op het geijkte lijstje voor een vakantie, maar in het ogenschijnlijk rustige landje in het verrassend veel te zien en te beleven. Spot een van de 13.000 ooievaars, maak een tocht met een heteluchtballon over Vilnius (de enige hoofdstad ter wereld waarbij dat mogelijk is) of zet je tanden in het lokale aardappelgerecht cepelinai, vernoemd naar de zeppelin vanwege de ovale vorm. En… een waarschuwing voor mannen die moeten plassen. Ga niet naar de deur met een ‘M’ er op – dat staat voor het Litouwse woord moteru, ofwel ‘vrouwen’.

Litouwen in een notendop

– Oppervlakte: 65.200 vierkante kilometer (anderhalf keer Nederland);
– Inwoneraantal: 2.854.235 (2016);
– Bevolkingsdichtheid: 44 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Republiek;
– Hoofdstad: Vilnius;
– Talen: Litouws, Russisch, Pools;
– Munteenheid: Euro (EUR);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 29.900 (2016).

Informatie over visum Litouwen

Reizen en vakantie in LitouwenReizigers uit Nederland of België hebben geen visum nodig om Litouwen te bezoeken, mits het verblijf korter dan 90 dagen is. Je moet wel een paspoort of identiteitskaart bij je hebben dat bij vertrek nog minimaal drie maanden geldig is.

Voor informatie over een langer verblijf of het aanvragen van een werkvergunning kun je terecht bij de Ambassade van Litouwen in Den Haag.

Tips voor een vakantie in Vilnius

Een vakantie in Vilnius beleef je in de ‘g-spot’ van Europa, zo zei het VVV-kantoor smuilend tijdens een geruchtmakende reclamecampagne in 2018. De hoofdstad van Litouwen is moeilijk te vinden, maar als je er eenmaal bent, is het er geweldig. Lees hier onze tips voor een vakantie in Vilnius

De 10 beste bezienswaardigheden in Litouwen

In Litouwen kun je kastelen en middeleeuwse steden bezoeken, maar ook eigenaardige bezienswaardigheden als een heuvel met 100.000 kruisen. Het land heeft schitterende natuurgebieden en de hoogste duinen van Europa. Lees hier meer over de beste bezienswaardigheden in Litouwen

Overnachten in Litouwen

Voor een vakantie in Litouwen kun je op talloze plekken overnachten. Je kunt terecht in hotels, bed & breakfasts, motels, pensions, vakantiehuizen en appartementen. Op het platteland kun je verblijven in boerderijen. Lees hier alle tips voor overnachten in Litouwen

Reizen met de auto naar Litouwen

Vanuit Nederland kun je in twee dagen met de auto naar Litouwen reizen. De langste route loopt over land, via Duitsland en Polen. Je kunt het jezelf ook makkelijker maken en vanuit Duitsland een veerboot nemen naar Litouwen. Lees hier meer over reizen met de auto naar Litouwen

Reizen naar Litouwen

Vanuit Nederland kun je gemakkelijk naar Litouwen vliegen. KLM en Air Baltic vliegen dagelijks rechtstreeks van Amsterdam Schiphol naar de hoofdstad Vilnius. Ook gaan er veerdiensten vanuit Duitsland en Zweden naar Litouwen. Lees hier meer over reizen naar Litouwen

Communicatie in Litouwen

Internationaal toegangsnummer: +370.
Collect call naar Nederland: 8 800 9 3131.
Alarmnummer noodgevallen: 112.
Alarmnummer politie: 997.
Alarmnummer brandweer: 998.
Alarmnummer ambulance: 999.

Tijdsverschil met Litouwen

Het hele jaar door is het in Litouwen 1 uur later dan in Nederland. Litouwen kent net als Nederland een zomertijd, van het laatste weekend van maart tot het laatste weekend van oktober.

Elektriciteit in Litouwen

De elektriciteit in Litouwen is 220 volt, met een frequentie van 50 Hertz. Vrijwel alle stopcontacten zijn geschikt voor Europese stekkers met twee ronde pinnen. Op sommige plekken worden nog oude Russische stopcontacten gebruikt, dus het is raadzaam voor de zekerheid een wereldstekker mee te nemen.

Voor het laatst bijgewerkt op 9 oktober 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Litouwen, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto depositphotos.com/gadag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam