Reizen met de auto naar Litouwen

Vanuit Nederland kun je makkelijk met de auto naar Litouwen reizen, de meest zuidelijke van de drie Baltische Staten. De langste route loopt over land, via Duitsland en Polen. Je kunt het jezelf ook makkelijker maken en vanuit Duitsland een rechtstreekse veerboot nemen naar Litouwen. Dan zit je veel minder lang achter het stuur.

Wie van een echte roadtrip houdt en véél tijd heeft, kan natuurlijk ook via de Scandinavische landen, Estland en Letland naar Litouwen rijden. Dat is een flinke omweg, waarbij je wel veel ziet onderweg. In dit artikel lees je meer over alle mogelijkheden om met de auto naar Litouwen te reizen.

Rijden naar Litouwen met een veerboot

Het boeken van een overtocht per ferry is de meest relaxte manier om vanuit Nederland met de auto naar Litouwen te rijden. Vanuit de stad Kiel in het noorden van Duitsland heeft rederij DFDS Seaways een directe veerverbinding met Litouwen. Dagelijks vaart er een veerboot van Kiel naar Klaipeda, de belangrijkste Litouwse havenstad aan de Oostzee.

Vanuit Amsterdam is het bijna 6 uur rijden (550 kilometer) naar Kiel. De overtocht duurt ongeveer 20 uur. Bij aankomst ben je dus meteen klaar om vakantie te vieren in Litouwen. De veerboot vertrekt ‘s avonds en komt de volgende dag aan het eind van de middag aan in Klaipeda. Aan boord van het schip zijn verschillende hutten, ligstoelen, winkels, bars en restaurants. ► Boek hier je ticket voor de ferry van Kiel naar Klaipeda

Rijden naar Litouwen via Duitsland en Polen

Als je het niet erg vindt om langer achter het stuur te zitten, kun je over land via Duitsland en Polen naar Litouwen reizen. De afstand van Amsterdam naar de Litouwse hoofdstad Vilnius is 1645 kilometer, dus zonder oponthoud 17 tot 19 uur rijden. Je bent dan twee dagen onderweg, met een overnachting onderweg in Polen of het oosten van Duitsland.

De snelste route is Autobahn 2 naar Berlijn, en daarna Autobahn 12 naar de Poolse grens. In Polen neem je de A2 richting Lodz en daarna de S8 van Warschau naar de grens met Litouwen. Deze snelweg staat ook bekend als de Via Baltica. Let er op dat je voor enkele snelwegen in Polen tol moet betalen, onder andere voor de A2. ► Lees hier meer over autorijden in Polen

Mocht je vakantiebestemming aan de Litouwse kust liggen, dan kun je sinds 2019 ook via de Russische provincie Kaliningrad rijden (die omsloten is door Polen en Litouwen).

Autorijden in Litouwen

Autorijden in Litouwen is goed te doen, de wegen in het land behoren tot de beste in Oost-Europa. Een netwerk van snelwegen verbindt de grote steden met elkaar. De A1 is de belangrijkste snelweg van Litouwen, van Klaipedia via Kaunas naar de hoofdstad Vilnius.

Kleinere steden zijn bereikbaar via goed onderhouden asfaltwegen. Sommige dorpen zijn alleen bereikbaar via onverharde wegen. Litouwen heeft geen tolwegen voor personenauto’s. Alleen voor rijden met vrachtwagens vanaf 3,5 ton en bussen voor meer dan 8 personen is een elektronisch tolvignet nodig (meer informatie hierover vind je op lakd.lrv.lt).

Verkeersregels voor Litouwen

In Litouwen rij je net als bij ons aan de rechterkant van de weg. Voor autorijden dien je minimaal 18 jaar te zijn en in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs (een Nederlands of Belgisch rijbewijs volstaat). Vergeet ook niet je kentekenbewijs en verzekeringspapieren mee te nemen.

Alle automobilisten moeten dag en nacht hun koplampen aan hebben. Het is verplicht om veiligheidsgordels te dragen op alle stoelen met een gordel. Winterbanden zijn verplicht van 10 november tot 1 april. Vooral in januari en februari kan ijsvorming op de wegen het rijden moeilijker maken.

Autorijden met alcohol kun je beter achterwege laten in Litouwen. Het maximaal toegestane alcoholpromillage in je bloed is 0,4 (ongeveer één glas bier voor een man). Voorts moet je verplicht een gevarendriehoek, verbanddoos, brandblusser en reflecterend hesje in de auto te hebben liggen als je naar Litouwen gaat reizen.

Maximumsnelheden in Litouwen

In Litouwen gelden de volgende maximumsnelheden:

  • binnen de bebouwde kom: maximaal 50 kilometer per uur;
  • op onverharde wegen buiten stedelijke gebieden: maximaal 70 kilometer per uur;
  • op hoofdwegen en geasfalteerde wegen: maximaal 90 kilometer per uur;
  • op wegen met dubbele rijbanen: maximaal 110 kilometer per uur (100 km/u in de winter, van 1 november tot en met 31 maart);
  • op snelwegen: maximaal 130 kilometer per uur (110 km/u in de winter, van 1 november tot en met 31 maart).

Tanken in Litouwen

Op verschillende plekken langs de snelwegen en hoofdwegen vind je tankstations. De drie meest voorkomende merken zijn Lukoil, Statoil en Neste. Loodvrije Euro 95 (Benzinas 95 E), loodvrije Superplus 98 (Benzinas 98 E) en Diesel (Dyzelis) zijn in Litouwen goed verkrijgbaar.

De meeste benzinestations langs de snelwegen en in de steden zijn 24 uur per dag open; sommige werken met tankautomaten. Vrijwel overal accepteren ze bij de kassa de creditcards Visa, Mastercard en Diner’s Club. Bij de tankautomaten kun je betalen met contant geld, creditcard of bankpas. Het kan zijn dat de Nederlandse bankpas niet overal wordt geaccepteerd.

Voor het laatst bijgewerkt op 20 januari 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen met de auto naar Litouwen, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/krivis.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam