Reizen met de bus in Malta

In Malta rijden sinds lange tijd geen treinen meer, dus voor het openbaar vervoer ben je aangewezen op de bus. Malta kent een uitgebreid netwerk van circa 80 buslijnen die vooral de grotere steden en badplaatsen met elkaar verbinden en de buskaartjes zijn extreem goedkoop, dus reizen met de bus is een prima middel om je te verplaatsen op het eiland. Bussen rijden tussen 05.30 uur in de ochtend en 23.00 uur ‘s avonds om het uur of het halfuur en vertrekken bijna allemaal van het centrale busstation in de hoofdstad Valletta.

Ook het kleinere eiland Gozo heeft een netwerk van zo’n 15 buslijnen, al rijden de bussen daar minder vaak. Het centrale busstation bevindt zich in Victoria, de grootste stad in het midden van het eiland. De bussen stoppen op het hoofdeiland Malta en op Gozo bij duidelijk aangegeven bushaltes.

Wil je de hoogtepunten van Malta in je eigen tempo met de bus ontdekken?
Boek hier een 1- of 2-daagse ticket voor de hop-on, hop-off-bus in Malta

Malta busKaartjes kun je kopen bij de buschauffeur en bij kaartautomaten. Als je in de bus een kaartje koopt, zorg dan wel dat je zoveel mogelijk contant en gepast geld bij je hebt om problemen met wisselgeld te vermijden. Als je meer dan één keer de bus pakt, is het voordeliger om meteen een dagkaart of een weekkaart te kopen.

Reizen met de bus is goedkoop, er zijn nog wel enkele zaken waar je rekening mee moet houden. Hier enkele tips:

  • In de bussen is airconditioning aanwezig die op een erg koude stand kan staan, ook al is het buiten bloedheet. Zit je wat langer in de bus, neem dan wat warms mee om te voorkomen dat je tijdens de busrit verkleumd raakt.
  • Omdat het reizen zo goedkoop is, is het vaak ook erg druk in de bussen (vooral in het spitsuur). Sta je onderweg bij een bushalte te wachten, dan loop je het risico dat de volle bus je neus voorbij rijdt omdat er geen plek meer is om extra passagiers mee te nemen. Je hebt dus geen zekerheid dat je altijd met de bus mee kunt. Met een beetje pech sta je uren te wachten.
  • De namen op bushaltes staan in veel gevallen alleen in het Maltees vermeld, en niet in het Engels. Laat je daardoor niet van de wijs brengen. Zo staat de havenplaats St. Pauls Bay op bushaltes vermeld als San Pawl Il-Bahar.

Bushalte in MaltaHet busvervoer is in handen van Malta Public Transport. Op de website van het vervoersbedrijf kun je de dienstregeling raadplegen: www.publictransport.com.mt

Busvervoer van en naar de luchthaven

Malta Public Transport verzorgt enkele rechtstreekse busdiensten van en naar de internationale luchthaven op het eiland. Zo rijden er bussen vanaf het vliegveld naar de hoofdstad Valletta, naar de populaire badplaatsen Sliema en St. Julians en naar Cirkewwa, waar de veerpont naar Gozo vertrekt. Deze bussen hebben extra ruimte voor je bagage. Op de website van het vervoersbedrijf kun je zien wanneer de bussen vertrekken.

De rit met de bus naar je hotel neemt wel flinke tijd in beslag, omdat onderweg bij veel haltes wordt gestopt. Er zijn ook vervoersbedrijven die met taxi’s of minibusjes airport transfers aanbieden naar de hotels in de toeristische plaatsen. Dit is een stuk sneller, maar wel duurder dan een gewoon buskaartje. Als je met meerdere personen bent, kan het toch voordelig zijn. Het is raadzaam van tevoren zo’n rit via internet te reserveren.

Vermijd gedoe en wachten bij aankomst in Malta!
Reserveer hier je privétaxi van het vliegveld naar je accommodatie in Malta

Lees hieronder verder voor meer reisinspiratie voor je vakantie in Malta:

Tips voor een vakantie in Malta

Tips voor een vakantie in MaltaWel eens gedacht aan Malta voor je volgende vakantie? Het eiland tussen Italië en Tunesië is een ideale bestemming voor de herfst of de lente, met genoeg warmte of van de stranden te genieten. Maar het eiland heeft met zijn vele invloeden van buitenaf ook veel te bieden op cultureel gebied. Lees hier de tips voor een vakantie in Malta

Tips voor een vakantie op het eiland Gozo

Gozo is het tweede grootste eiland van Malta, een idyllische en landelijke plek met eeuwenoude tempels, charmante vissersdorpjes en vredige baaien. Mensen zeggen weleens dat je op Gozo ervaart hoe Malta vroeger was. Lees hier alle tips voor een vakantie op Gozo

Voor het laatst bijgewerkt op 7 februari 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen met de bus in Malta, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/vlademir; Wereldreizigersclub.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam