Autorijden op Malta

Autorijden op Malta is goed te doen. De hoofdwegen zijn van goede kwaliteit. De binnenwegen zijn daarentegen niet altijd goed onderhouden, en daar kun je soms te maken krijgen met slecht wegdek met gaten en hobbels. Ook zijn de wegen niet altijd even breed. Vooral in oude steden als Rabat tref je smalle straten waar net een auto in past. Het is dan te hopen dat je geen tegenliggers tegenkomt.

Vergis je niet in de afstanden als je gaat autorijden op Malta. Het eiland is kleiner dan Texel, maar veel drukker met verkeer en heuvelachtiger. Je doet dus relatief lang over hemelsbreed korte afstanden. Reken op minstens een uur als je bijvoorbeeld van een van de badplaatsen aan de westkust naar de hoofdstad Valletta rijdt. Valletta kent veel buitenwijken waar verkeersopstoppingen aan de orde van de dag zijn. Parkeren in het historische centrum is onmogelijk, dat kan alleen aan de rand van de stad.

Malta is een Mediterraan eiland en die cultuur tref je dus ook aan bij automobilisten. Als je als toerist wat langzamer rijdt omdat je de weg niet kunt vinden, hoor je al snel getoeter achter je. Maltese automobilisten zijn laks in het gebruik van hun richtingaanwijzer. Met de middenstreep nemen automobilisten het niet zo nauw, dus wees alert voor tegenliggers. Rij ook niet te dicht bij de stoepranden – die zijn veel hoger dan in Nederland en kunnen de zijkant of onderkant van de auto beschadigen als je er tegenaan of langs rijdt.

Verkeersregels op Malta

De belangrijkste regel voor toeristen die gaan autorijden op Malta: hou links! Hier hebben we enkele praktische tips op een rij gezet om links te rijden met een auto. Het is nog een overblijfsel van de Britse koloniale tijd. Malta kent veel rotondes, vergeet dus niet telkens de linkerkant op te rijden. Verkeer op rotondes heeft trouwens altijd voorrang. Op smalle weggetjes waar net een auto past: vergeet niet naar links uit te wijken als je een tegenligger tegenkomt!

Op gelijkwaardige kruisingen heeft rechts altijd voorrang. De maximumsnelheid op de hoofdwegen is 80 kilometer per uur . Binnen de bebouwde kom is de maximumsnelheid 50 kilometer per uur.

Bussen hebben altijd voorrang. Je mag niet parkeren binnen 12 meter van een bushalte. Ook binnen 4 meter van een zebrapad en bij een dubbele gele streep mag je niet parkeren.

Met een rijbewijs uit Nederland of België mag je in Malta autorijden, met een minimumleeftijd van 18 jaar.

Autopech op Malta

Bij autopech op Malta kun je contact opnemen met de ANWB, mits je daar lid van bent en een pakket hebt afgesloten voor ‘Wegenwacht Europa’. Bij pech komt een lokale partner van Malta langs om aan je auto te sleutelen.

Voor pechhulp 24 uur per dag kun je terecht bij RMF (www.rmfmalta.com) en Mile-End Services Ltd Road Assistence (www.met.com.mt). Voor leden van deze organisaties is de hulp gratis. Als buitenlandse toerist moet je ervoor betalen.

Auto huren op Malta

Malta is een toeristisch eiland, dus er is een ruim aanbod van bedrijven waar je een auto kunt huren. De grote internationale ketens zijn vertegenwoordigd, maar er zijn ook veel lokale autoverhuurders te vinden. De concurrentie is enorm, dus het huren van een auto hoeft niet al teveel te kosten.

De meeste autoverhuurbedrijven hebben een kantoor op de internationale luchthaven van Malta of kunnen de huurauto daar voor je klaarzetten. Je kunt er ook voor kiezen in een van de badplaatsen een auto te huren. De bedrijven hebben meestal ook een auto met een automaat beschikbaar. Dat is wellicht handig omdat je links moet rijden. In het hoogseizoen is het verstandig van tevoren al een auto te reserveren.

Voor het huren van een auto op Malta moet je minimaal 21 jaar oud zijn en minstens een jaar je rijbewijs hebben. Het is raadzaam het eigen risico af te kopen voor eventuele schade door een volledige verzekering af te sluiten, een Fully Comprehensive Insurance. ► Hier vind je algemene tips over het huren van een auto in het buitenland.

Met de auto van Malta naar Gozo

Het eiland Gozo is een stuk kleiner dan het hoofdeiland Malta, maar ook hier kun je je flink in de reistijd vergissen. Het is ook heuvelachtig en er zijn weinig hoofdwegen, waardoor je langer doet over de afstanden die op de kaart zo klein lijken.

Met een veerdienst kun je gemakkelijk naar het eiland Gozo. Tussen Cirkewwa op Malta en Mgarr op Gozo pendelt dag en nacht een autoveerboot heen en weer. De overtocht over de 6 kilometer brede zeestraat duurt ongeveer 25 minuten. Overdag gaat de veerboot bijna elk uur, dus je hoeft nooit lang te wachten. Je betaalt alleen een kaartje als je van Gozo naar Malta vaart. De veerdienst wordt verzorgd door de Gozo Channel Company, www.gozochannel.com

Met een huurauto mag je ook van Malta naar Gozo, maar eventuele schade tijdens de overtocht op de veerboot is niet verzekerd. Halverwege Malta en Gozo ligt het kleine onbewoonde eilandje Comino. Dit is niet met de auto te bereiken.

Reizen met de auto van Nederland naar Malta

Je kunt vanuit Nederland helemaal met de auto naar Malta rijden. Daarvoor moet je eerst naar Sicilië rijden en het laatste stuk met een veerboot afleggen.

Virtu Ferries onderhoudt een snelle veerdienst tussen Pozzallo in Sicilië en Valletta, de hoofdstad van Malta. Bij aankomst in de haven van Valletta kun je te voet naar het centrum wandelen. De overtocht duurt 1 uur en 45 minuten. De veerdienstmaatschappij verzorgt op Sicilië ook een bustransfer van Catania naar Pozzallo. Voor informatie, de dienstregeling en boekingen: www.virtuferries.com

Er waren ooit veerdiensten tussen de Italiaanse stad Salerno (ten zuiden van Napels) en Malta en tussen de Italiaanse stad Genua en Malta. Anno 2015 zijn deze opgeheven. Ook vaart er niet langer een veerboot tussen Tunesië en Malta.

Lees hieronder verder voor meer reisinspiratie voor je vakantie op Malta:

Tips voor een vakantie in Malta

Tips voor een vakantie in MaltaWel eens gedacht aan Malta voor je volgende vakantie? Het eiland tussen Italië en Tunesië is een ideale bestemming voor de herfst of de lente, met genoeg warmte of van de stranden te genieten. Maar het eiland heeft met zijn vele invloeden van buitenaf ook veel te bieden op cultureel gebied. Lees hier de tips voor een vakantie in Malta

Tips voor een vakantie op het eiland Gozo

Gozo is het tweede grootste eiland van Malta, een idyllische en landelijke plek met eeuwenoude tempels, charmante vissersdorpjes en vredige baaien. Mensen zeggen weleens dat je op Gozo ervaart hoe Malta vroeger was. Lees hier alle tips voor een vakantie op Gozo

Voor het laatst bijgewerkt op 24 februari 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over autorijden op Malta, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/mathes; Wereldreizigersclub.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam