De zes mooiste stranden van Nederland

Een beetje Nederlander kent de bekendste badplaatsen inmiddels wel. Wie is er niet op het strand van Scheveningen of Zandvoort geweest? Maar met een 523 kilometer lange kust zijn er ook genoeg andere stranden waar je uit kunt waaien, een duik in de zee kunt nemen of je handdoek uit kunt rollen. Het liefst op een bijzondere plek met een mooi uitzicht, niet al teveel toeristen en een fijne plek om te verblijven. Hier hebben we de zes mooiste stranden van Nederland voor je op een rij gezet!

Oostkapelle

Oostkapelle heeft niet alleen een van de mooiste stranden van Nederland, maar ook het schoonste. De badplaats in Zeeland is bij de verkiezing van het schoonste strand van Nederland al een paar keer tot winnaar uitgeroepen. De goed onderhouden witte zandstranden worden elke dag opgeruimd, met hulp van de paviljoenhouders en de reddingsbrigade. Behalve schoon is het strand van Oostkapelle ook gezellig, met zijn karakteristieke paalhoofden en pastelkleurige strandhuisjes.

Kijkduin

Ook in de drukke en volgebouwde Randstad heb je mooie en rustige stranden. Ten zuiden van Scheveningen vind je het strand van Kijkduin, dat een stuk charmanter is dan de noordelijke buur. Het strand is mooi en breed en ligt vlak achter de duinen, waar je kunt wandelen en fietsen op fraai aangelegde schelpenpaadjes. In de zomer kun je er terecht in De Staat, een eigenzinnige strandenclave die zichzelf bestempelt als ‘de beste strandtent van Nederland’. En heb je behoefte aan een boulevard? Die is er ook!

Schiermonnikoog

Als je van ruimte en eindeloze vergezichten houdt, moet je naar het strand van Schiermonnikoog. Op dit Waddeneiland vind je kilometerslange uitgestrekte stranden die tot de breedste van Europa behoren. Bovendien wordt het strand alsmaar breder, doordat de zandbanken in de ondiepe Noordzeekust zich langzaam naar het eiland verplaatsen. In juli en augustus is het er wat drukker met zonaanbidders, maar er is genoeg ruimte om je terug te trekken.

Wassenaar

Langs de kust van Zuid-Holland is nog een pareltje te vinden. Bij Wassenaar vind je een 8 kilometer lang strand dat bekendstaat als ‘De Wassenaarse Slag’. Ondanks de nabijheid bij Den Haag voelt het hier behoorlijk afgelegen, vooral omdat je eerst een uitgestrekt duingebied moet doorkruisen om er te komen. Het is er niet heel druk, maar toch zijn er een paar strandpaviljoens. Je kunt er ook overnachten in een huisje aan zee, want vakantiepark Duinrell ligt vlakbij. Direct vanaf het strand kun je Meijendel verkennen, een enorm natuurgebied met bossen, meertjes en open zandvlaktes. Het is niet verwonderlijk dat prinses Beatrix hier vaak op haar paard te vinden is.

Vlieland

Vlieland mag niet ontbreken in de lijst met de mooiste stranden van Nederland. Het Waddeneiland heeft een ‘gewoon’ prachtig strand van 12 kilometer voor het opsnuiven van de frisse zeelucht, een strandwandeling of een relaxte middag in een strandpaviljoen. Maar als je iets verder wandelt, waan je je opeens in de woestijn van de Sahara. In het westen van het eiland vind je de Vliehors, een gigantische zandvlakte van 24 vierkante kilometer. Je kunt hier powervliegeren, het reddingshuisje bezoeken of zeehonden spotten.

Cadzand

Ga je naar het strand voor een kleurtje, dan ben je in Cadzand aan het goede adres. Dit is namelijk de zuidelijkste badplaats van Nederland, tegen de Belgische grens in Zeeland. Deze provincie staat bekend om de meeste zonne-uren van de lage landen. Het strand van Cadzand is bovendien met afstand een van de mooie stranden van het land. Het ligt bij natuurgebied De Zwin, een reservaat met bijzondere planten en vogels. Het strand zelf is breed en schoon en in het dorp zelf kun je op niveau een vorkje prikken bij brasserie AIRrepublic, dat één Michelinster op zak heeft.

Voor het laatst bijgewerkt op 16 januari 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de mooiste stranden van Nederland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © NederlandSchoon; Pixabay; Wereldreizigersclub.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam