Wat te doen in Giethoorn: 15 tips!

Giethoorn wat te doenWat te doen in Giethoorn, dit waterrijke dorp in het noorden van Overijssel? Giethoorn staat ook wel bekend als het ‘Venetië van het Noorden’ – net als Amsterdam trouwens. Met de pittoreske grachten, vele bruggetjes en een autovrij centrum heeft het dorp wel iets weg van deze Italiaanse stad. Desondanks zijn er héle grote verschillen. In het volgebouwde Venetië vind je herenhuizen, smalle steegjes en gondels. In Giethoorn zie je boerderijen met rieten daken, onberispelijk verzorgde tuinen en stille fluisterbootjes.

Allebei zijn het enorme toeristische trekpleisters. Giethoorn krijgt 1 miljoen bezoekers per jaar en is vooral onder Chinezen en Japanners enorm in trek. In China is Giethoorn zelfs voor een groot deel nagebouwd. Begrijpelijk! Giethoorn is een fotogeniek dorp, gelegen op talloze eilandjes die door 176 houten bruggetjes met elkaar verbonden zijn. De eerste bewoners hielden zich vooral bezig met het afgraven van turf, waardoor een idyllisch landschap ontstond van waterwegen, slootjes, grachten, plassen en meren.

Zoek je een vakantiehuis in Giethoorn midden in de natuur?
Boek een vakantiehuis in Giethoorn bij Natuurhuisje.nl

In het begin heette het dorp nog Geytenhorn, door de vele hoorns van geiten die op deze plek werden aangetroffen. Later is dit verbasterd tot Giethoorn, een dorp met slechts 2600 inwoners. Als je het sprookjesachtige dorp goed wil zien, ga je natuurlijk het water op. Maar er is meer te beleven in dit prachtige groene gebied. Je kunt er zo een paar dagen voor uittrekken. Hier vind je 15 tips wat te doen in Giethoorn!

Vaar met een boot door Giethoorn

Varen met een bootje is iets wat je zeker moet doen in Giethoorn. Je ontkomt er eigenlijk niet aan, want het is ook gewoon een vervoersmiddel in het dorp. Tegelijkertijd kun je de schoonheid van Giethoorn natuurlijk het beste vanaf het water bewonderen, varend onder houten bruggetjes en langs authentieke boerderijen met rieten daken en prachtig aangelegde tuinen.

Giethoorn varen

Het liefste ben je de enige die zachtjes met een bootje over het water glijdt, maar dat is een utopie. Het is bijna altijd druk op het water, want in heel Giethoorn zijn vergunningen afgegeven voor bijna 700 bootjes en 100 rondvaartboten. Op warme zomerdagen is het chaotisch druk, met rijen bootjes die zich hotseklotsend in een file door de grachten wurmen.

Vooral in de 4½ kilometer lange Dorpsgracht is het druk, de belangrijkste gracht die door het oude Giethoorn loopt (en waar eenrichtingsverkeer geldt). De vroege ochtend en de avonden zijn het beste moment om met een bootje door Giethoorn te varen, als de dagjesmensen zijn vertrokken.

Giethoorn bootje

Voor een bootje huren Giethoorn kun je terecht bij zo’n twintig verhuurbedrijven. Overal zie je bordjes staan, onder meer bij de parkeerplaatsen. Populair is een geruisloos fluisterbootje, met een accu die door een elektromotor wordt aangedreven. Dit bootje is makkelijk te besturen. Maar je kunt ook kiezen voor een grotere sloep, een traditionele houten punter, een kano, een kajak of een waterfiets. Je kunt een boot huren voor een uur, meerdere uren of een hele dag. Voor het besturen van deze boten heb je geen vaarbewijs nodig.

Giethoorn Dorpsgracht

Fietsen in Giethoorn en omgeving

Misschien ben je op een gegeven moment wel klaar met het varen over water in het ‘Venetië van het Noorden’. Geen probleem, want je kunt in Giethoorn ook heel makkelijk fietsen. De eilanden van het dorp zijn verbonden met verschillende fietspaden waarbij je via een van de bruggetjes naar de andere kant kunt komen. Dwars door het dorp van noord naar zuid loopt het Binnenpad, het belangrijkste fietspad van Giethoorn. Het is echter ook een wandelpad dat je moet delen met wandelaars. Bij drukte is fietsen onmogelijk.

Giethoorn fietsen

Als je meer van de omgeving wil zien, kun je kiezen voor verschillende fietsroutes. Op deze website van het toeristenbureau staat een overzicht van fietsroutes die door Giethoorn lopen. Populair is Fietsroute Weerribben-Wieden van 40 kilometer, die je door dit prachtige natuurgebied ten noorden van Giethoorn leidt. Je kunt de route hier downloaden (als PDF-bestand).

Wil je op de fiets meer ontdekken van het Venetië van het Noorden?
Boek hier een 5-daagse fietsvakantie in Giethoorn en omgeving

Bezoek Museum Giethoorn

Je zou het niet denken met al die weldadige stulpjes, maar ooit was Giethoorn een eenvoudig dorp. Museum Giethoorn ‘t Olde Maat Uus brengt je terug naar het verleden toen de inwoners hun kost verdienden met turfwinning, riet snijden en visserij. Je leest de persoonlijke verhalen van markante inwoners en je leert meer over hun gebruiken en tradities. Zo kom je te weten dat de inwoners tot 1933 nog water dronken uit de grachten. Het museum is gevestigd in een authentieke Gieterse boerderij van meer dan 100 jaar oud.

Giethoorn Museum

Ook het vissershuisje en het boothuis geven een indruk van het eenvoudige bestaan vroeger. Er is een museumwinkel en koffiehoek en worden soms evenementen georganiseerd, zoals een concert of proeverij. In de winter is het museum alleen in de weekenden en tijdens vakanties geopend. De toegangsprijs is € 6,50 voor volwassenen en € 2 voor kinderen. Adres: Binnenpad 52, 8355 BT Giethoorn. Website: www.museumgiethoorn.nl

Maak een cruise door Giethoorn

Als je geen zin hebt om zelf te varen, kun je ook een cruise maken door Giethoorn. Je maakt het jezelf makkelijk en het is comfortabel bij slecht weer, want je zit overdekt (in een fluisterbootje zit je in de open lucht). In het dorp zijn talloze rederijen en restaurants die rondvaarten aanbieden in lage houten boten – want ze moeten immers wel onder de bruggetjes door kunnen.

Giethoorn rondvaart

De schipper vertelt het een en ander over de geschiedenis van Giethoorn. Je kunt kiezen voor rondvaarten van 1 tot 2 uur. Bij een langere cruise vaar je ook in het omliggende natuurgebied. Voor boottochtjes hoef je niet te reserveren, want er is zoveel concurrentie tussen de rederijen. Lopend in het dorp zie je overal borden met aanprijzingen voor rondvaarten. De prijs voor een volwassene is circa € 12,50.

Wil je Giethoorn bezoeken vanuit Amsterdam?
Boek hier een dagtrip naar Giethoorn, inclusief een boottrip

Weerribben Nationaal Park

Giethoorn ligt eigenlijk in een heel groot natuurgebied, namelijk Nationaal Park Weerribben-Wieden. Het dorp is dus de perfecte uitvalsbasis om dit park te verkennen, want dit is het grootste moerasgebied in het noordwesten van Europa. Dit landschap is een labyrint van slootjes, plassen en meertjes, bij elkaar gehouden door moerasbossen, weilanden, rietlanden en hooivelden. Het lijkt een grote ongerepte wildernis, maar elke centimeter is door de mens gemaakt. Vroeger vond hier grootschalige turfwinning plaats, waardoor de natuur veranderde in een zompig moerasgebied.

Weerribben Nationaal Park in Giethoorn

In Weerribben Nationaal Park is van alles te doen, vooral als je van water houdt (maar daarvoor ben je toch al naar Giethoorn gekomen!). Je kunt er kanoën of suppen tussen de rietkragen of met een fluisterbootje dolen in het doolhof van slootjes. Echt verdwalen schijnt nogal moeilijk te zijn. Pak je verrekijker erbij om vogels te spotten als de purperreiger, de karekiet of de roerdomp. Met een beetje geluk spot je een otter, waarvan er tientallen leven in het natuurgebied (al is de kans klein dat je ze tegenkomt). Mocht je op het droge willen blijven, dan kun je ook wandelen en fietsen in het nationaal park. Website: www.visitweerribbenwieden.com

Edelstenen in De Oude Aarde

Ben je benieuwd naar het grootste ei ter wereld? Dan ben je in Giethoorn op de goede plek! Je vindt het in Museum De Oude Aarde, met een unieke collectie edelstenen, mineralen en fossielen uit de hele wereld. Het grootste ei is afkomstig van een mammoet struisvogel die al een tijdje geleden uitgestorven is. De vogel werd 400 jaar geleden voor het laatst gesignaleerd op Madagascar. Het ei heeft een hoogte van liefst 32 centimeter!

Museum De Oude Aarde in Giethoorn

Maar je ziet er bijvoorbeeld ook een versteende boomstam uit Amerika, een Braziliaanse holle steen die van binnen bekleed is met kristallen en talloze andere stenen in kleuren waarvan je niet wist dat ze bestonden. De verzameling is sinds 1969 bijeengebracht door ontdekkingsreiziger René Boissevain. In zijn winkel kun je edelstenen en sierstenen kopen. De toegangsprijs voor het museum is € 3,90 voor volwassenen en € 2,90 voor kinderen. Adres: Binnenpad 43, 8355 BR Giethoorn. Website: www.deoudeaarde.nl

Giethoorn museumwinkel

Wandelen in Giethoorn

Het pittoreske Giethoorn en de omringende natuur zijn een prachtig gebied om te wandelen. Er zijn verschillende wandelroutes uitgezet, zowel door het dorp zelf als in de omgeving. Het rondje Giethoorn is een relaxte wandeling van 4 kilometer langs de grachtjes en boerderijen in het oude dorp, maar leidt je ook door het modernere deel langs het kanaal (over de Beukalerweg).

Giethoorn wandelen

Als je wat actiefs wilt doen, kies je voor een langere wandelroute van 15 kilometer. Je wandelt vanuit Giethoorn langs het Beulakerwijde-meer, een stukje door Weerribben Nationaal Park en door het polderlandschap ten noorden van het dorp. Het startpunt is het Eendrachtsplein. Je kunt deze wandelroute hier downloaden.

Zwemmen bij het Bovenweide

Vaar op een warme dag met je bootje naar Het Bovenweide, een klein zwemeilandje midden in het Bovenwijde-meer. Het is een leuk groen eilandje met gras en een paar bomen dat ideaal is om te picknicken. Vanaf de aanlegsteiger kun je zo het water in springen voor een verkoelende duik. Je mag dit eilandje na zonsondergang overigens niet meer bezoeken. Jongeren zorgden voor teveel overlast door het stoken van kampvuurtjes en het draaien van harde muziek.

Giethoorn eilandje

Suppen in Giethoorn

Helemaal hip en sportief is suppen, en waar kan dat beter dan in Giethoorn? Hoewel… er zitten nog wel een paar haken en ogen aan als je op een supboard de grachten wil verkennen. Suppen over de Dorpsgracht langs de boerderijen is het leukst, maar je hebt wel te maken met al die bruggetjes. Dat betekent dus dat je regelmatig moet bukken.

Giethoorn suppen

Ook de vele bootjes met toeristen maken het suppen niet bepaald relaxed – vooral omdat een deel niet goed kan sturen. Je kunt het beste wachten tot het einde van de middag, wanneer de vele dagjesmensen naar huis zijn. Of kies een ander gebied om te suppen, zoals het Bovenwijde-meer. Je kunt een supboard huren bij Eetcafé Giethoorn (op het vakantiepark) of bij Camping d’Hof.

Punterwerf Wildeboer

Een eikenhouten punter is het traditionele vaartuig in Giethoorn. De lokale bevolking gebruikte deze degelijke boten altijd voor het vervoer over water, voor begrafenissen en trouwerijen tot vervoer van vee en hele inboedels voor een verhuizing. Ooit telde Giethoorn ruim twintig punterwerven waar deze boten werden gemaakt.

Giethoorn punter

Punterwerf Wildeboer, opgericht in 1890, is een van de twee die nog is overgebleven. Op de werf kun je zien hoe de punters nog steeds op ambachtelijke wijze worden gebouwd, met de geur van teer en nat hout. Je ziet de complete eikenbomen liggen die tot punters worden verzaagd. Ook kun je hier een punter huren of een rondvaart maken door Giethoorn. Adres: Beulakerweg 48, 8355 AJ Giethoorn. Website: www.punterwerf.com

Shoppen in Giethoorn

Tassen vol zal je niet mee terug slepen naar huis, maar Giethoorn heeft toch wel leuke mogelijkheden om te winkelen. Neem zeker even een kijkje in de winkel van Museum De Oude Aarde (www.deoudeaarde.nl), die je ook kunt betreden zonder het kopen van een museumkaartje. Je vindt hier een ongelooflijke hoeveelheid edelstenen, sierstenen, mineralen, kristallen en fossielen uit de hele wereld. Ook gouden en zilveren sieraden zijn hier te koop, waarin edelstenen zijn verwerkt.

Giethoorn shoppen

Bijzondere souvenirs kun je scoren bij Schelpengalerie Gloria Maris (www.gloria-maris.nl), tevens te vinden aan de Dorpsgracht. Te koop zijn schelpen in alle vormen en kleuren, of sieraden en woondecoraties die van schelpen en parels zijn gemaakt. Voor mode, woonartikelen, cadeaus en traditionele souvenirs moet je naar Het Wapen van Giethoorn (www.hetwapenvangiethoorn.nl). Zelf koken? Giethoorn heeft ook een PLUS Supermarkt, de meeste dagen geopend tot 21.00 uur.

Standbeeld van Albert Mol

Midden in Giethoorn, vlakbij de kerk, zie je een standbeeld van Albert Mol (1917-2004). Hij was een bekende acteur, danser en cabaretier. Hij heeft niet in Giethoorn gewoond, maar maakte furore als dirigent in de film Fanfare uit 1958. Dit was een Nederlandse komische speelfilm van regisseur Bert Haanstra over twee rivaliserende muziekkorpsen, die grotendeels in Giethoorn werd opgenomen. Dit was voor die tijd een kaskraker van jewelste, die dit waterrijke dorp in heel Nederland op de kaart heeft gezet.

Albert Mol in Giethoorn

Poseer in klederdracht

Net als in Volendam kun je in Giethoorn een geinige foto maken in traditionele klederdracht. Haal je vrienden of familieleden over om zich in Staphorster dracht te hijsen voor een huiselijk kiekje, die waarschijnlijk de rest van je leven op de schoorsteenmantel blijft staan. Het zijn vooral Aziaten die zich laten leiden voor zo’n fotoshoot. Poseren in klederdracht kan bij Atelier 66, dat ook dienst doet als bed & breakfast en centrum voor beeldende kunst. Adres: Binnenpad 66, 8355 BV Giethoorn.

Giethoorn klederdracht

Speel midgetgolf in het donker

Wil je doen in Giethoorn op een regenachtige dag? Speel een potje glowinggolf! Dit is een gewone midgetgolfbaan, maar dan in het donker. Het staat ook wel bekend als glow in the dark golf. Alleen de banen en de wanden zijn verlicht, dus het is een extra uitdaging om het balletje in het gat te slaan. Extra sfeervol is het door de schaarse verlichting. Je kunt hiervoor terecht bij Histomobil, een outdoorcentrum aan de rand van Giethoorn. Naast glowinggolf zijn er andere actieve dingen te doen, zoals lasergame, paintball of ontsnappen uit een escaperoom. Adres: Cornelisgracht 42, 8355 CH Giethoorn. Website: www.histomobil.nl

Maak een uitstapje naar Zwolle

Een halfuurtje rijden ten zuiden van Giethoorn ligt Zwolle, een gezellige Hanzestad met grachten, middeleeuwse monumenten en een kunstzinnige vibe. Het is een leuk uitstapje vanuit Giethoorn, want er is van alles te doen en te zien. Breng een bezoek aan Museum de Fundatie, het beste kunstmuseum van Overijssel, en drink een kop koffie in de mooiste boekwinkel van Nederland. Maak een vaartocht door de grachten of wandel even binnen in het kleinste museum van Benelux – vooral als je van Sinterklaas houdt! ► Lees hier 10 tips wat te doen en te zien in Zwolle

Museum de Fundatie in Zwolle

Wat te doen in Giethoorn: praktische tips

Overnachten in Giethoorn

Een slaapplek is niet moeilijk te vinden in Giethoorn. Het dorp heeft een ruime keuze aan hotels en bed & breakfasts, waarvan sommige zijn gehuisvest in pittoreske boerderijen met rieten daken. Ook kun je kiezen voor een vakantiehuis, een vakantiepark of een camping. Budgetreizigers en backpackers kunnen terecht in het Black Sheep Hostel, het enige hostel van Giethoorn dat zich ook in een 19e eeuwse boerderij bevindt. Hou er rekening mee dat je niet teveel bagage meesleept naar Giethoorn. Het centrum is autovrij, dus je kunt je auto niet voor de deur parkeren (hieronder lees je er meer over).

Zoek je charmante accommodatie voor je vakantie in Giethoorn?
Reserveer hier een hotel of vakantiehuis in Giethoorn, tegen de laagste prijzen

Zit je liever in een bungalowpark? Vakantiepark Giethoorn ligt het meest centraal, in het hart van het waterdorp. Het park ligt op vier landtongen aan het Bovenwijde-meer en heeft vakantiehuizen en chalets voor 4 tot 12 personen. De meeste lodges hebben een eigen aanlegsteiger. Bij je verblijf kun je een elektrische sloep huren om Giethoorn op je gemak te verkennen. Het bungalowpark heeft verder een eetcafé, een wasserette en een speeltuin met speelzolder. ► Boek hier een verblijf in Vakantiepark Giethoorn

Giethoorn vakantiepark

Vlakbij ligt Chaletpark Kroondomein Giethoorn, ook op een mooie plek aan het Bovenwijde-meer. Je kunt hier verblijven in een charmante chalet van 2 tot 6 personen en elke chalet heeft een eigen ligplaats voor een bootje. Op het kleinschalige vakantiepark zelf kun je een elektrische sloep huren. ► Boek hier een verblijf in Chaletpark Kroondomein Giethoorn

Eten en drinken in Giethoorn

Begin je dag met een kop koffie en een Gietserse soes. Dit is een van de bekendste lokale lekkernijen van Giethoorn, en machtig genoeg om er enkele uren op te kunnen teren. Het is een gebakje met een laag luchtige krokante deeg, chocoladesaus, advocaatcrème en héél véél slagroom. Je kunt de Gieterse soes krijgen bij bijna elk café in Giethoorn.

Gieterse soes in Giethoorn

Als toeristische plaats heeft Giethoorn verschillende restaurants waar je terecht kunt voor de bekende toeristische gerechten, zoals burger, pizza, pasta en kipsaté. Het dorp heeft geen restaurants die culinair heel hoog staan aangeschreven, al kan het er prima mee door om je honger te stillen.

Een sfeervol café is De Fanfare (www.fanfaregiethoorn.nl), midden in het centrum van Giethoorn. Het is vernoemd naar de bekende film Fanfare van Bert Haanstra uit 1958, die deels in het café is opgenomen. Memorabilia van de film hangen aan de muur en het plafond, maar ook talloze kentekenplaten en straatnaamborden uit de hele wereld sieren het café. Bierliefhebbers kunnen het zelf gebrouwen bier proeven, Geytbier, dat je tevens als souvenir mee naar huis kunt nemen. Op vrijdag kun je genieten van de muzikale repetities van de lokale mannen sextet.

Giethoorn café

Op een mooie locatie vind je Smit’s Paviljoen (www.smitspaviljoen.nl), al meer dan 85 jaar gelegen op een mini-schiereiland in het Bovenwijde-meer. Vanaf het panoramaterras heb je een mooi uitzicht op het water en je kunt er met een bootje aanmeren. In de herfst en de winter is het restaurant gesloten.

Reizen naar Giethoorn

Giethoorn ligt in de kop van de provincie Overijssel, net iets oostelijker dan de Noordoostpolder in Flevoland. Giethoorn is het makkelijkst te bereiken met de auto. Vanuit Amsterdam is het ongeveer 1½ uur rijden, via de A6 door Flevoland. Ook vanaf Utrecht ben je ongeveer 1½ uur onderweg. Ook kun je Giethoorn bereiken per trein en bus, maar daar moet je wel veel meer tijd voor uittrekken.

Parkeren in Giethoorn

Giethoorn is een van de weinige Nederlandse plaatsen zonder wegen, het hele centrum is autovrij. De locals verplaatsen zich per boot, per fiets of te voet. Je kunt dus alleen aan de randen parkeren. Gelukkig heeft Giethoorn wel talloze parkeerplaatsen, waarvan de meeste ook nog eens gratis zijn. Die bevinden zich vaak in de buurt van bootverhuurbedrijven, zodat je eventueel met een bootje Giethoorn in kunt varen.

Giethoorn brug

Voor de parkeerplaatsen werkt Giethoorn met drie kleuren, die je ook terugziet op de borden met ‘P-route’. Groen heeft betrekking op drie grote parkeerplaatsen rond het centrum, met in totaal 610 parkeerplaatsen. Deze zijn als eerste vol. Rood betreft zeven parkeerplaatsen in het zuiden, als je naar Giethoorn rijdt vanuit Meppel of Zwartsluis. Geel zijn twee parkeerplaatsen die je tegenkomt als je vanuit het noorden naar Giethoorn rijdt, vanuit Steenwijk of Blokzijl. Informatie over alle parkeerplaatsen vind je op deze website: www.giethoornvillage.com

Met de trein en bus naar Giethoorn

Met het openbaar vervoer ben je al snel twee keer zo lang onderweg, want Giethoorn heeft geen treinstation en ook geen grote steden in de buurt. Het dichtstbijzijnde treinstation ligt in Steenwijk, ongeveer 9 kilometer ten noorden van Giethoorn. De intercity van Amsterdam naar Steenwijk doet er 1½ uur over, waarbij je moet overstappen in Almere.

Vanaf het station vertrekt één keer per uur een bus naar Giethoorn, met een reistijd van 11 minuten (buslijn 70). Voor de dienstregeling kun je kijken op de website van OV Regio IJsselmond (www.ovregioijsselmond.nl). Veel sneller en duurder is het nemen van een taxi, met een gemiddelde prijs tussen de € 23 en € 28. Giethoorn Taxi (www.giethoorn.taxi) is een lokaal taxibedrijf. Hou er rekening mee dat je vanaf het busstation nog een stukje moet lopen naar het centrum van Giethoorn (10 tot 15 minuten).

Giethoorn wandelpad

Als je geen eigen vervoer hebt, kun je eventueel vanuit Amsterdam een dagtrip maken naar Giethoorn. Via de site van Get Your Guide zijn verschillende tours te boeken naar Giethoorn, waarbij je in één dag alle hoogtepunten kunt zien.

Meer informatie over wat te doen in Giethoorn vind je op de officiële website van het toeristenbureau: www.giethoorn.com

Voor het laatst bijgewerkt op 24 december 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Giethoorn, Overijssel. dan kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub; Henk Vrieselaar/Shutterstock.com; Punterwerf Wildeboer.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam