Met een sloep door de Amsterdamse grachten: 8 hoogtepunten!

Amsterdamse grachten sloepAmsterdam staat bekend om de schilderachtige grachten. Als levensaderen slingeren ze door het historische centrum van de stad. Het is ronduit betoverend om langs de grachten te wandelen, maar het is nog leuker om Amsterdam vanaf het water te verkennen. Terwijl je rustig over het water glijdt, kun je de geschiedenis van de stad voelen en bewonderen. De prachtige herenhuizen, bruggen en oude pakhuizen langs de grachten getuigen van het rijke handelsverleden van Amsterdam.

Eenmaal op het water begrijp je waarom Unesco de 17-eeuwse grachtengordel op de Werelderfgoedlijst heeft geplaatst. Maar kies eens voor een sloep als je de Amsterdamse grachten op gaat, in plaats van zo’n toeristische rondvaartboot. Een sloep heb je helemaal voor jezelf en je vrienden of familie, met drankjes en snacks erbij. Je kunt je eigen route uitkiezen en sloepen zijn elektrisch aangedreven, dus het is ook milieuvriendelijk. Het huren van een sloep is niet duur en je krijgt er een schipper bij. Zo hoef je je over navigeren niet druk te maken.

Het varen met een sloep door de Amsterdamse grachten is een unieke ervaring die je in geen enkele andere stad ter wereld zult vinden. Geniet van het geluid van klotsend water tegen de boot, terwijl je langs woonboten, nestjes met meerkoeten en zwaaiende toeristen vaart. Maar een cruise met een sloep biedt ook een uniek perspectief op enkele van de meest iconische bezienswaardigheden van Amsterdam. Als je tenminste de juiste route kiest! Wil je met een sloep de Amsterdamse grachten verkennen? Dit zijn 8 hoogtepunten die je niet mag missen!

Anne Frank Huis

Vaar over de Prinsengracht en ontwaar de lange rijen, waardoor je meteen weet dat zich hier een van de populairste attracties van Amsterdam bevindt. Van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat staan mensen voor de entree van het Anne Frank Huis, waar Anne Frank en haar familie tijdens de Tweede Wereldoorlog zaten ondergedoken.

Amsterdam Anne Frank Huis sloep

Vanuit een sloep kun je dit grachtenpand in al zijn glorie aanschouwen, met de donkere vensters en de karakteristieke gevel. Besef hoe Anne Frank hier een zenuwslopende tijd meemaakte en in het verborgen Achterhuis ergens achter die gevel haar beroemde dagboek schreef. De tegenstelling met de vele toeristen in korte broeken op de kade kan niet groter zijn.

Westerkerk

Niet voorbij het Anne Frank Huis zie je de opvallende toren van de Westerkerk, de beroemdste kerk van Amsterdam die zo vaak is bezongen. Rembrandt ligt er ergens onder een grafsteen begraven, al weet niemand precies waar. De toren van de Westerkerk staat een tikkeltje scheef – misschien kun je dat zien vanuit je sloep?

Amsterdam sloep Westertoren

Je ziet het vooral als je kijkt naar de hoekpilaren aan de grachtkant. Ondanks de scheve toren wordt de situatie niet als zorgwekkend gezien. Tip: zet het lied Aan de voet van die oude Wester in je playlist als je met een sloep door de Amsterdamse grachten vaart. Gewoon, voor de fun!

Smalste gevel van Amsterdam

Op de Singel vaar je langs een van de leukste bezienswaardigheden: de smalste gevel van Amsterdam. Geinig als je van bizarre feitjes houdt. De gevel aan Singel 7 is slechts één meter breed. Toeristen in rondvaartboten krijgen vaak te horen dat dit het smalste huis is van Amsterdam. Dat is echter niet het geval en in een sloep krijg je dat dan ook niet te horen. Dit is namelijk de achterdeur van een huis dat eigenlijk veel breder is. Met de smalle gevel wilde de eigenaar zo min mogelijk belasting betalen.

Amsterdam sloep en smalste gevel

Gouden Bocht

Het meest deftige deel van de Amsterdamse grachtengordel is de Gouden Bocht. In de 17e eeuw woonden hier de rijkste Amsterdammers omdat ze hier dubbele grachtenpanden konden laten bouwen. Aan de gracht verrezen luxueuze stadspaleizen, die nog steeds een statige sfeer uitstralen. Tegenwoordig zitten hier vooral banken, verzekeringsmaatschappijen en advocatenkantoren. Een van de mooiste panden in de Gouden Bocht is Huis de Neufville aan Herengracht 475. Bewonder de zandstenen gevel, de versieringen in het midden en de gevelbekroning.

Amsterdam sloep Gouden Bocht

Magere Brug

De Magere Brug mag je niet missen als je met een sloep door de Amsterdamse grachten vaart. Van de bijna 1700 bruggen die Amsterdam telt, is deze brug over de Amstel de meest legendarische (en de meest gefotografeerde). Het is een houten ophaalbrug waar altijd fietsers en wandelaars overheen gaan, maar vanaf het water ziet de brug er helemaal Instagrammable uit.

Amsterdam sloep Magere Brug

Zo ‘mager’ is de brug echter niet. Er doen talloze legendes de ronde hoe de Magere Brug aan haar naam zou komen. Volgens het populairste verhaal woonden er twee magere zussen aan elke kant van de rivier. Door het bouwen van de brug zouden ze elkaar vaker kunnen zien. Feit is echter dat hier vroeger een veel smallere brug over de Amstel stond. Mensen konden elkaar nauwelijks passeren, waardoor in 1871 een bredere brug is gebouwd.

Rijksmuseum

Vaar over de Singelgracht en je komt nog een trekpleister tegen van jewelste: het Rijksmuseum. Dit is hét kunstmuseum van Nederland dat volhangt met bekende meesters, waaronder de Nachtwacht van Rembrandt en het Melkmeisje van Vermeer. Er is een kade waar je eventueel kunt uitstappen als je een bezoek wilt brengen aan het museum (zorg wel dat je van tevoren tickets hebt gekocht).

Amsterdamse grachten sloep Rijksmuseum

Maar vanaf de gracht ziet het Rijksmuseum er ook imposant uit, met de twee hoge torens in het midden. Het is een ontwerp van de beroemde architect Pierre Cuypers die elementen uit de gotiek en renaissance met elkaar vermengde.

De Wallen

Koers zeker richting de Wallen, de meest verguisde en tegelijkertijd meest levendige buurt van Amsterdam. Dit is het oudste deel van de stad, daterend uit de 14e eeuw, met de oudste bevaarbare grachten. Vooral de schemering of de avond is de beste tijd om door de rosse buurt te varen. De neonverlichting van de coffeeshops en seksclubs en de rode lampen van de prostitutieramen roepen een surrealistische sfeer op.

Amsterdamse grachten sloep Wallen

Op de kades is het dringen geblazen met de massa’s toeristen, maar in een sloep heb je daar geen last van. Tegelijkertijd heb je uitzicht op de historische grachtenpanden, die óók te vinden zijn in dit unieke stukje Amsterdam.

Bloemgracht

Voor enkele van de mooiste grachten van Amsterdam moet je naar de Jordaan. Vaar met je sloep door de Bloemgracht, een zijtak van de brede Prinsengracht. De Bloemgracht is de oudste gracht van de Jordaan (uit 1615) en behoort tot onze favorieten. Dit is een van de meest fotogenieke, want de smalle gracht doet haar naam volledig eer aan.

Amsterdamse grachten sloep Bloemgracht

Aan de sierlijke bruggen hangen vrolijke bloembakken en op de stoepjes voor de chique grachtenpanden hebben de bewoners potten met bloemen en planten neergezet. Bij een beetje zon zitten ze gezellig keuvelend voor hun huis. Langs de kade liggen kleine sloepen en zomers reflecteren de groene bomen in het water. Mooier krijg je het niet in Amsterdam!

Voor het laatst bijgewerkt op 25 juli 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over varen met een sloep door de Amsterdamse grachten, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com; Wereldreizigersclub.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam