Tips voor een vakantie in Friesland

Een vakantie in Friesland beleef je in de meest eigenzinnige provincie van Nederland, een plek van 24 meren, vier heerlijke Waddeneilanden en een mateloos enthousiasme voor schaatsen. Tijdens de Elfstedentocht barst Friesland uit haar vel van vreugde en staat de provincie in het middelpunt van de belangstelling, al is de beroemde 200 kilometer lange schaatstocht sinds 1997 helaas niet meer gereden. Maar ook zonder strenge vorst is een vakantie de moeite waard in Friesland, een provincie met een eigen taal en cultuur en een heimelijk streven naar onafhankelijkheid.

De vier Waddeneilanden – Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog – zijn de populairste bestemmingen voor een vakantie in Friesland. In de zomer overtreft het aantal toeristen in veelvoud het aantal inwoners, maar vergeet ook niet het Friese vasteland. De hoofdstad Leeuwarden is een bruisende stad met leuke musea, goede restaurants en hippe culturele hotspots. Natuurliefhebbers komen aan hun trekken in een van de vier nationale parken en het Waddengebied. Wat is er leuker om zo’n schattig zeehondje te spotten?

In Friesland kun je varen, zeilen en skûtsjesilen op de meren, wandelingen en fietstochten maken door bossen en weilanden en pittoreske dorpjes bezoeken. Bezoek tijdens je vakantie in Franeker het oudste nog werkende planetarium ter wereld of ontspan in een café met een glas Beerenburg en een briedwoarst. En een groot voordeel van Friesland is dat je er nog rust en ruimte vindt, waarbij zelfs de grootste trekpleisters nog niet door toeristen onder de voet worden gelopen. Wil je afreizen naar de noordelijkste provincie van Nederland? Hier vind je leuke en handige tips voor een vakantie in Friesland!

De beste plekken voor een vakantie in Friesland

Leeuwarden

Leeuwarden is een stad die steeds meer uit de schaduw probeert te treden, en met succes. In 2018 is de hoofdstad van Friesland uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa. Op cultureel gebied is er dan ook van alles te doen in Leeuwarden. In het Fries Museum maak je een ontdekkingstocht door alles wat typisch Fries is, dus dat is een goede kennismaking met de provincie.

Net als het Italiaanse Pisa heeft Leeuwarden ook een scheve toren: de Oldehove. De Blokhuispoort was ooit een gevangenis, maar is nu de thuisbasis van startups, boetiekjes, cadeauwinkels, een bibliotheek en een drink- en eetlokaal. AquaZoo is leuk voor kinderen, met vooral dieren die in het water leven. Leeuwarden is leuk voor een weekendje weg, maar ook voor een mini-vakantie.

Wil je een vakantie of stedentrip in Leeuwarden?
Lees hier 10 tips wat te doen in Leeuwarden!

Terschelling

Terschelling is na Texel het één-na-grootste Waddeneiland en een van de populairste plekken om vakantie te vieren in Friesland. Terschelling heeft liefst 30 kilometer aan prachte schone stranden waar je kunt uitwaaien, wandelen en zonnebaden. Bij een van de zes strandpaviljoens kun je een drankje drinken.

Het is een heerlijk eiland om te wandelen en te fietsen en onderweg een glas cranberrysap te drinken. Deze bijzondere bes is na een schipbreuk ooit aangespoeld op Terschelling en heeft het eiland daarmee beroemd gemaakt. Een van de bekendste bezienswaardigheden is de Brandaris uit 1594, de oudste nog werkende vuurtoren in Nederland. Een cultureel hoogtepunt in juni het Oeral Festival, wanneer Terschelling tien dagen lang in het teken staat van theater, kunst en dans.

Wil je op vakantie naar Terschelling?
Lees hier 15 tips wat te doen op Terschelling!

Dokkum

In het noorden van Friesland ligt Dokkum, een van de oudste en mooiste dorpen van Friesland. Het voormalige havenstadje, dat vroeger direct aan zee lag, kreeg al in 1298 Friese stadsrechten. Dokkum is vooral beroemd om Bonifatius, de missionaris die er in 754 werd vermoord. Zijn pogingen om de stugge Friezen tot het christendom te bekeren, werden niet gewaardeerd.

Dokkum heeft een prachtig bewaarde oude binnenstad met grachten en gevelhuizen. Tijdens een vakantie kun je er een bezoek brengen aan de Bonifatiuskapel en de Bonifatius Stadsbrouwerij, de kleinste stadsbrouwerij van Nederland. Vergeet ook het Keerpunt niet, waar schaatsers tijdens de Elfstedentocht moeten keren.

Wil je op vakantie naar Dokkum?
► Zoek hier naar vakantiehuizen in Dokkum, hotels in Dokkum en campings in Dokkum

Vlieland

Hou je van een vakantie met rust en natuur, dan ben je op Vlieland aan het goede adres. Dit is het kleinste Nederlandse Waddeneiland, waarvan ongeveer de helft niet eens bewoonbaar is. Het westen wordt in beslag genomen door de Vliehors, een eindeloze zandvlakte en natuurgebied van 24 vierkante kilometer. Het waait er altijd, dus perfect om te vliegeren. Met de Vliehors Expres kun je dit superbrede strand doorkruisen. Ook leuk op dit autovrije eiland is het spotten van zeehonden en het bewonderen van een van de kleinste vuurtorens van Nederland. ► Lees hier alle tips voor een vakantie op Vlieland

Wil je op vakantie naar Vlieland?
► Zoek hier naar vakantieparken op Vlieland, hotels op Vlieland en campings op Vlieland

Ameland

Ameland is een wonderschoon Waddeneiland met mooie natuur, charmante dorpjes en enkele van de mooiste stranden van Nederland (die daarvoor ook in de prijzen zijn gevallen). Je mag je auto meenemen, maar een fiets is beter om het eiland te verkennen. Je fietst over schelpenpaadjes door bossen en duinen en je kunt vogels spotten als wulpen, strandlopers, scholeksters en plevieren. Tijdens een tocht met de Robbenboot kun je turen naar zeehonden en je kunt de 236 treden van de vuurtoren bedwingen voor een schitterend uitzicht over Ameland.

Wil je op vakantie naar Ameland?
Lees hier 15 tips wat te doen op Ameland!

Harlingen

Harlingen staat vooral bekend als een ‘doorvoerhaven’ voor degenen die vakantie vieren op Vlieland en Terschelling. Vanuit dit havenstadje vertrekken de veerboten naar beide eilanden. In Harlingen is echter zelf ook genoeg te doen voor een dagje uit. Je kunt er de zilte zeelucht opsnuiven tijdens een wandeling langs de kade en slenteren door de eeuwenoude binnenstad, waar meer dan 500 monumenten te vinden zijn. Neem een kijkje in het Expeditieschip van Willem Barentsz en duik in de rijke geschiedenis van Harlingen in het Hannemahuis. In de vuurtoren in de haven kun je zelfs slapen.

Wil je op vakantie naar Harlingen?
► Zoek hier naar vakantiehuizen in Harlingen, hotels in Harlingen en campings in Harlingen

Schiermonnikoog

Voor een onvergetelijke ervaring in Friesland kun je een hele dag wadlopen naar Schiermonnikoog, maar de boot is wat makkelijker voor een vakantie op het verst gelegen bewoonde Waddeneiland. Aan de noordkust vind je hier een strand van 18 kilometer lang, dat op sommige plekken tot het breedste van Europa wordt gerekend. Huur een fiets en maak een tocht door Nationaal Park Schiermonnikoog, een schitterend natuurgebied met wadplaten, duinen, bossen en geurige bloemen. Bekijk de witte en rode vuurtoren en bewonder bijzondere strandvondsten in het Schelpenmuseum.

Wil je op vakantie naar Schiermonnikoog?
Lees hier 15 tips wat te doen op Schiermonnikoog!

Stavoren

Stavoren is de oudste stad van Friesland, want al in het jaar 1061 kreeg de Hanzestad officieel stadsrechten. De stad aan het IJsselmeer is beroemd om het ‘Vrouwtje van Stavoren’, waarvan je in de haven een standbeeld kunt bewonderen. Dit was een steenrijke vrouw die eigenaar was van vele handelsschepen en door haar hoogmoed aan het einde van de middeleeuwen het einde inluidde van Stavoren als bloeiende handelsstad. Je kunt er wandelen door de oude straatjes met hun middeleeuwse huizen, die voor een groot deel aan het water liggen. Bewonder de gietijzeren vuurtoren van Stavoren of stap aan boord van een traditioneel zeilschip.

Wil je op vakantie naar Stavoren?
► Zoek hier naar vakantiehuizen in Stavoren, hotels in Stavoren en campings in Stavoren

Grou

Midden in het waterrijke Friesland ligt Grou, de ‘toegangspoort tot de Friese meren’. Je kunt hier een boot huren om de vele meren van Friesland te verkennen, die met sloten, vaarten, rivieren en kanalen aan elkaar verbonden zijn. In het gezellige centrum kun je aan de waterkant een terrasje pakken of je aanmelden voor een dorpswandeling bij Museum Hert fan Fryslân. Ook kun je varen naar Nationaal Park de Alde Feanen, een afwisselend landschap met moerasbossen, rietlanden, meren en struiken. Grou is dé plek voor een vakantie op het water in Friesland.

Wil je op vakantie naar Grou?
► Zoek hier naar vakantiehuizen in Grou, hotels in Grou en campings in Grou

Appelscha

Helemaal in het zuidoosten van Friesland ligt Appelscha, een sfeervol dorp dat omringd is door bossen en natuurgebieden. Het is de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan Nationaal Park Drents-Friese Wold, een van de grootste natuurgebieden van Nederland met bos, heide en stuifzand. Voor een actieve vakantie kun je hier fietsen, wandelen en paardrijden. Je kunt naar de top van de 35 meter hoge Bosbergtoren, staande op het hoogste punt van het Friese vasteland. Kinderen zullen zich tijdens hun vakantie zeker vermaken in attractiepark Duinen Zathe.

Wil je op vakantie naar Appelscha?
► Zoek hier naar vakantiehuizen in Appelscha, hotels in Appelscha en campings in Appelscha

Reizen naar Friesland

Voor een vakantie is de auto het handigste om naar Friesland te reizen. Vanuit Noord-Holland kun je de provincie bereiken via de 32 kilometer lange Afsluitdijk. Vanuit het zuiden kun je Friesland bereiken via de A6 door de Noordoostpolder of via de A22 uit Overijssel.

Het spoorwegnetwerk is beperkt in Friesland. Vanuit Amsterdam rijdt er geen rechtstreekse intercity van de NS naar Leeuwarden, maar moet je altijd een keer overstappen. De reistijd is zo’n 2 uur. In Friesland stopt in de trein onder meer in Wolvega en Heerenveen. Vervoersmaatschappij Arriva (www.arriva.nl) heeft daarnaast lokale stoptreinen rijden in Friesland, van Leeuwarden naar Harlingen en naar Sneek en Stavoren.

Vanuit Enkhuizen vaart er vanaf april tot en met oktober een boot naar Stavoren in Friesland. Je kunt niet je auto meenemen, maar wel je fiets. Kijk voor de dienstregeling op de website: www.veerboot.info

Voor de Waddeneilanden moet je gebruikmaken van veerdiensten. Rederij Doeksen (www.rederij-doeksen.nl) vaart vanuit Harlingen naar Vlieland en Terschelling. Wagenborg Passagiersdiensten (www.wpd.nl) vaart vanuit Holwerd naar Ameland en vanuit Lauwersoog naar Schiermonnikoog.

Lees hieronder verder voor meer reisinspiratie voor je vakantie in Friesland:

Wat te doen en te zien in Friesland: 10 tips!

Friesland is de meest noordelijke provincie van Nederland, en ook een van de meest bijzondere. Het is de enige provincie met een eigen officiële taal en de bakermat van het fierljeppen en de Beerenburg. Lees hier 10 tips wat te doen in Friesland

Friesland: tips voor de ideale zeiltocht

Friesland is niet voor niets één van onze favoriete zeilbestemmingen in Nederland. Grenzend aan het IJsselmeer én de Waddenzee, is er voor ieder wat wils. Wij vertellen je graag waar je het best een boot kunt huren in Friesland. Lees hier de tips voor het maken van een zeiltocht in Friesland

Voor meer informatie over een vakantie in Friesland kun je kijken op de officiële website van het provinciale VVV-kantoor: www.friesland.nl

Voor het laatst bijgewerkt op 14 september 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Friesland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/venemama2; Wereldreizigersclub; Pixabay/ei6; Pixabay/AlgraRia; Pixabay/Press4all; Pixabay/Skitterphoto.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam