Vakantie in de provincie Groningen: 10 tips!

Vakantie in de provincie GroningenEen vakantie in Groningen beleef je in de noordelijkste provincie van Nederland, beroemd om de hemelse luchten, de eindeloze Wadden en de Groningse nuchterheid. Het is verbazingwekkend hoe ver de horizon hier reikt, toerend langs statige boerderijen en uitgestrekte groene akkers. Onderweg kom je pittoreske dorpen tegen, met rode bakstenen huizen en gemoedelijke straatjes. Tot midden in de velden de stad Groningen oprijst, een bruisende studentenstad waar je een enorme dosis vertier en cultuur kunt opsnuiven.

Bijna nergens anders in Nederland gaan rust en ruimte zo in hand met stedelijke dynamiek als in de provincie Groningen. Er staat je dus geen moment van verveling te wachten als je hier vakantie viert! De provincie Groningen is de ideale plek voor stilte en melancholische verpozing, turend vanaf een dijk naar de Waddenzee. Je kunt er wadlopen, wandelen, fietsen en kanovaren, genietend van de natuur en de vele trekvogels die de lucht boven de provincie doorkruisen. Je kunt er kastelen, kloosters en musea bezoeken – en natuurlijk op zoek gaan naar zeehonden.

Wil je overnachten in de natuur tijdens je vakantie in Groningen?
Zoek en boek hier een vakantiehuis in de provincie Groningen

Als je even genoeg hebt van de weidsheid van het Groninger land trek je naar het centrum van de stad Groningen, voor een museum van wereldklasse, een hip koffietentje of een gezellige kroegentocht. Als je vakantie viert in deze provincie ontdek je dat Groningen meer behelst dan zompige veengronden, monotone graslanden, mosterd en corps-perikelen. Het is tijd om deze provincie eronder te krijgen, ook al gaat er niets boven Groningen. Ben je benieuwd wat je er allemaal kunt doen? Hier vind je de 10 leukste tips voor een vakantie in de provincie Groningen!

De hoofdstad Groningen

Studentikoos, funky en cultuurminnend: dat is de levendige hoofdstad van de provincie Groningen! Voor de stad Groningen kun je alleen al een paar dagen uittrekken om de middeleeuwse binnenstad te ontdekken, te shoppen en de kroegen onveilig te maken. Als je met de trein aankomt, zie je meteen al een van de mooiste treinstations van Nederland in Jugendstil-stijl. Daartegenover staat een moderne kleurige blokkendoos met het Groninger Museum, een van de hoogtepunten van de stad. Uiteraard komt hier de kunst en cultuur van Groningen aan bod, maar het museum organiseert ook regelmatig spraakmakende tentoonstellingen rond mode, muziek en eigentijdse kunstenaars.

Groninger Museum in Groningen

Wandel je verder, dan kom je in de oude binnenstad met de gezellige Vismarkt en Grote Markt waar je tot laat op de avond een terrasje kunt pakken. Als je 300 treden weet te beklimmen, kun je genieten van een adembenemend uitzicht vanaf de Martinitoren. Al sinds de 15e eeuw is de 97 meter hoge D’Olle Grieze de hoogste baken van Groningen. Voor de leukste winkelstraat ga je naar de Folkingestraat, met boetiekjes, galeries, cadeauwinkels en lunchtentjes. Maak een rondvaart door de grachten, dwaal door de hofjes, bezoek een ander museum of ga chique uit eten: de hoofdstad is niet te missen tijdens een vakantie in de provincie Groningen. Website van de VVV Groningen: www.visitgroningen.nl

Nationaal Park Lauwersmeer

Voor stilte, duisternis en een vakantie in de natuur ga je naar Nationaal Park Lauwersmeer, gelegen in het noordwesten van Groningen tegen de provincie Friesland. Ooit was dit de Lauwerszee waar zoet en zout water in elkaar overstroomden, maar sinds de bouw van een dam in 1969 is het een meer. In de loop der jaren ontstond op de vroegere zeebodem een prachtig nieuw landschap met rietvelden, graslanden, meertjes, eilandjes en bossen dat inmiddels te boek staat als een van de belangrijkste vogelgebieden van West-Europa.

Groningen Lauwersmeer

In het nationaal park zijn verschillende wandel- en fietsroutes uitgezet waar je de kans krijgt om meer dan 100 verschillende soorten vogels te spotten. Het reservaat is onder meer de thuisbasis van steltlopers, lepelaars, bruine kiekendieven, haviken en buizerds. Op de graslanden struinen Schotse hooglanders en konik-paarden rond. Ben je een watersportliefhebber, dan kun je op het Lauwersmeer zeilen en surfen.

Ook in het donker is het natuurgebied een belevenis, met een sterrenhemel om van te dromen. Het Lauwersmeer is uitgeroepen tot Dark Sky Park, waardoor dit een van de donkerste plekken is van Nederland. Bij het vallen van de nacht kun je er ongelooflijk veel sterren bewonderen. Een leuk plek om te overnachten is Landal Natuurdorp Suyderoogh, dat zich in het oosten van het natuurgebied bevindt. Een ontspannen vakantie is hier gegarandeerd. Website: www.np-lauwersmeer.nl

Pieterburen

Pieterburen ligt in het noorden van de provincie Groningen en biedt de ideale combinatie van natuur en avontuur. Als je van een actieve vakantie houdt, moet je zeker naar dit pittoreske (en enigszins toeristische) dorp gaan. Pieterburen ligt aan de Waddenkust en is de ideale uitvalsbasis voor een wadlooptocht. Je kunt in 3 uur over de Waddenzee de oversteek maken naar het eiland Schiermonnikoog, dat je aan de overkant ziet liggen. Voor een iets minder zware tocht kun je met een gids wadlopen over de zandplaten en kwelders voor de kust en hopen dat je een zeehond ziet.

Groningen zeehondencentrum

Zeehonden zie je sowieso beter in het Zeehondencentrum (www.zeehondencentrum.nl) in Pieterburen, het grootste zeehondenziekenhuis van Europa. Sinds 1971 worden hier zieke, gewonde en verlaten zeehonden uit de Waddenzee opgevangen en verzorgd. Fanatieke wandelaars reizen naar Pieterburen voor het startpunt van het Pieterpad, de bekendste langeafstandswandelroute van Nederland. Na bijna 500 kilometer flink doorstappen kom je aan bij de Sint-Pietersberg bij Maastricht.

Zoek je leuke accommodatie voor je trip naar Pieterburen?
Reserveer hier een hotel, vakantiehuis of bed & breakfast in Pieterburen

Menkemaborg

De Menkemaborg is een van de grootste en oudste kastelen van Groningen, dat zowel binnen als buiten een prachtplaatje is. Het kasteel in de plaats Uithuizen stamt uit de 14e of begin 15e eeuw en is ooit gebouwd als verdedigingstoren. Na enkele uitbreidingen en verfraaiingen werd dit het woonhuis van rijke adellijke Groningse families. Het robuuste stenen kasteel mist de karakteristieke torentjes en een ophaalbrug, maar heeft wel een slotgracht en mooie trapgevels.

Groningen Menkemaborg

De borg is sinds 1927 een museum waarbij de verschillende kamers zijn ingericht in de stijl van de 18e eeuw, met antieke meubels, serviesgoed en gebruiksvoorwerpen. Je kunt dwalen door de ontvangstsalon, de eetkamer, de studeerkamer, de slaapkamer, de keuken en de herenkamer, met Chinees porselein uit de 17e eeuw (en een drankvoorraad). Vergeet niet een wandeling te maken door de schitterend aangelegde tuin, waar kinderen in een doolhof kunnen verdwalen. Website: www.menkemaborg.nl

Winsum

Je merkt het meteen als je door Winsum rijdt in het noorden van de provincie Groningen: dit dorp is bijzonder schilderachtig! Niet voor niets is Winsum tijdens een verkiezing van de ANWB in 2020 uitgeroepen tot ‘mooiste dorp van Nederland’. Midden in het dorp ligt het haventje Winsumerdiep, omringd door eeuwenoude stenen huizen en monumentale boerderijen. Twee bruggen verbinden Winsum met het tweelingdorp Obergum en in het centrum kun je dwalen door smalle straatjes met gemoedelijke terrasjes.

Groningen Winsum

Je kunt Winsum best gebruiken als een uitvalsbasis voor een vakantie in de provincie Groningen. Je kunt er wandelen, fietsen of kanoën langs de oevers van het Winsumerdiep. Je kunt zelfs helemaal naar de stad Groningen of het Lauwersmeer varen. Wie het rustiger aan wil doen, kan een fluisterboot huren. Kijk op www.winsumerroutes.nl voor inspiratie. Een van de bezienswaardigheden is Molen De Vriendschap, de oudste nog bestaande molen van de provincie Groningen.

Klooster ter Apel

In de provincie Groningen woonden in de middeleeuwen duizenden monniken in 34 verschillende kloosters, maar daarvan is er slechts één overgebleven. Die vind je in de bossen van Ter Apel in het uiterste zuidoosten van de provincie. Klooster ter Apel (www.kloosterterapel.nl) is in 1465 gesticht door vier priesters en een eeuw lang werd er gebouwd aan het pand. Na 1600 raakte het klooster in verval, onder meer door stormen, branden en gebrekkig onderhoud.

Ter Apel Klooster Groningen

In 2001 is het gerenoveerd en worden er tentoonstellingen gehouden in het statige pand, dat tot de top-100 van Nederlandse monumenten behoort. Je kunt er ook een kloosterbiertje drinken of een wandeling maken door de kruidentuin. Mochten je kinderen zich vervelen tijdens hun vakantie, dan kun je ze in Ter Apel meenemen naar de Wonderwereld (www.wonderwereld.nl). Het is een sprookjespark rond de vriendelijke reus ‘Geurt de Groninger’ en een mini-dierentuin met uilen, roofvogels en insecten.

Veenkoloniaal Museum

Het oosten van de provincie Groningen wordt vaak ‘vergeten’ tijdens een vakantie, maar daar is meer te ontdekken dan je denkt. Dit gebied bestond vroeger uit drassige en natte veengronden met meren en moerassen waar je amper kon wonen, maar vanaf 1600 kwam daar verandering in toen vluchtelingen, werkzoekenden en gelukzoekers de veenbodem begonnen af te graven voor turf. Dit is gedroogd veen dat gebruikt werd als brandstof voor verwarming en het koken.

In het gebied ontstonden dorpen in de vorm van veenkoloniën, waarvan Veendam de grootste en bekendste is. Hier vind je het Veenkoloniaal Museum (www.veenkoloniaalmuseum.nl), dat is gevestigd in een voormalig schoolgebouw uit 1911. Hier wordt het boeiende verhaal verteld van de ontwikkeling van de veenkoloniën in Groningen en de turfgravers. Interessant feitje: in Veendam schreef Anthony Winkler Prins de naar hem vernoemde encyclopedie. Buiten het museum ligt de ‘Familietrouw’, het oudste schip van de provincie Groningen dat nog in originele staat verkeert.

Landgoed Nienoord

In het dorp Leek in het zuidwesten van de provincie Groningen – tegen de grens van Drenthe – vind je Landgoed Nienoord. Op dit uitgestrekte landgoed is genoeg te doen om een hele dag bezig te zijn, zowel op zonnige als regenachtige dagen. Een schitterend herenhuis uit de 19e eeuw huisvest nu het Nationaal Rijtuigenmuseum (www.museumnienoord.nl), met de grootste verzameling rijtuigen ter wereld. De collectie omvat 250 koetsen en sleden die ooit door paarden werden voortgetrokken, variërend van eenvoudige boerensleeën tot plechtige koetsen die door de Nederlandse koninklijke familie werden gebruikt.

Kinderen kunnen zich vermaken in Familiepark Nienoord (www.landgoednienoord.nl), een avontuurlijke speeltuin met springkussens, glijbanen, draaimolens en klimkastelen. Ook is hier een modelspoorbaan met 3½ kilometer aan sporen – het grootste miniatuur spoorbedrijf van Nederland! Enkele modeltreinen worden aangedreven door stoom en kunnen kinderen door de tuinen trekken. Bij slecht weer kun je je toevlucht zoeken tot Zwemkasteel Nienoord, een subtropisch zwemparadijs met een spectaculair verlichte waterglijbaan van 40 meter lang.

Noordpolderzijl

De beste plek voor het ervaren van de beroemde Groningse luchten en leegte is Noordpolderzijl, een piepklein gehucht aan de Waddenkust in het noorden van de provincie. De perfecte plek voor indrukwekkende Insta-kiekjes, als je de dijk beklimt. Aan de ene kant heb je een weids uitzicht over het opgedroogde wad van de Waddenzee en de kleinste zeehaven van Nederland, met vissersbootjes en pleziervaartuigen die alleen bij hoog water kunnen uitvaren. Aan de andere kant kun je de horizon ontwaren aan het einde van langgerekte groene akkers. De combinatie van een laagstaande zon en grillige wolkenluchten zorgt soms voor spectaculaire plaatjes.

Groningen Noordpolderzijl

Aan de voet van de zeedijk zit café ‘t Zielhoes (www.zielhoes.nl), gevestigd in de voormalige sluiswachterswoning. Dit is een nostalgisch bruin café met vis en garnalen op het menu die vers worden aangeleverd. Als je zin hebt in een flinke dijkwandeling, loop dan in noordelijke richting. Je komt dan uit bij het noordelijkste punt van het Groningse vasteland. Vanuit Noordpolderzijl kun je verder beginnen met een meerdaagse kanotocht over de Groninger Maren, een netwerk van kronkelende watertjes die ooit naar zee stroomden. Kijk voor meer informatie op de website van de Waddenhoeve: www.kano-avontuur.nl

Hortus Haren

Haren ken je misschien wel van het ‘Facebook-feestje’, dat in 2012 volledig uit de hand liep. Normaal gesproken lopen hier geen relschoppers rond en is het een vredig, rijk en weelderig stadje onder de rook van Groningen. Waarom zou je een bezoek brengen aan de ‘parel van het noorden’ tijdens je vakantie? Vanwege Hortus Haren (www.hortusharen.nl), een van de topattracties van de provincie. Dit is de grootste botanische tuin van Nederland, met 20 hectare aan tuinen en kassen met vele bijzondere planten en bloemen.

Hortus Haren in Groningen

Hortus Haren heeft negen thematuinen, waaronder een kruidentuin, een Keltische tuin en een Chinese tuin met een authentiek Chinees theehuis. Kinderen kunnen een speurtocht maken of zich verwonderen over bijen in de Bijenstal. Ook is er veel aandacht voor kunst en cultuur, onder meer met een jaarlijkse grote beeldenexpositie van mei tot en met september. Kunstliefhebbers die tijd over hebben, kunnen in Haren nog een bezoek brengen aan Galerie Aanblick (www.aanblick.nl). In deze mooie kunstgalerie zie je exposities van veelal figuratief schilderende kunstenaars.

Voor het laatst bijgewerkt op 22 oktober 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in de provincie Groningen, Nederland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub; Shutterstock.com; Pixabay; depositphotos.com/venemama2/phodo; Hortus Haren; 

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam