Wat te doen in Almere: 20 tips!

Almere wat te doenAlmere is de jongste stad van Nederland, die in zo’n 50 jaar in de Flevolandse polder uit de grond is gestampt. In 1976 kwamen hier de eerste mensen wonen, maar inmiddels voelen 220.000 mensen zich thuis in deze uitgestrekte stad. Daarmee staat Almere zelfs in de top-10 van grootste steden in Nederland.

Jaren geleden werd Almere verkozen tot de ‘lelijkste stad’ van ons land, maar die tijd is voorbij. Het is misschien geen plek waar je direct verliefd op wordt, maar wij vinden Almere toch zeker de leukste stad van Flevoland 🙂 Voorbij de eindeloze wijken met nieuwbouwhuizen is verbazingwekkend veel te doen en te zien. In Almere kom je natuurlijk niet voor een charmante binnenstad en middeleeuwse bezienswaardigheden, maar wel voor eigentijdse architectuur, moderne kunst en ongelooflijk veel natuur.

Zoek je accommodatie voor je trip naar Almere?
Reserveer hier online een hotel of bed & breakfast in Almere

Almere is omringd door meren, bossen en natuurgebieden, geliefd bij vogelspotters, fietsers en wandelaars. Je kunt er relaxen op negen verschillende stranden, de hoogste berg van Flevoland beklimmen en zelfs een rondvaart maken door de (nieuwe) grachten. In 2022 stond de flora extra in de aandacht met de Floriade. In het centrum moet je zijn voor winkels, cultuur en soms toch ook wat troosteloze betonnen architectuur. Wil je je weleens laten verrassen tijdens een dagje uit of een weekendje weg? Hier vind je 20 tips wat te doen in Almere!

Ga een dagje naar de Floriade

Het hoogtepunt in Almere in 2022 is natuurlijk de Floriade. Zeven maanden lang is de stad het decor van de wereldtuinbouwtentoonstelling, die één keer in de 10 jaar ergens neerstrijkt in Nederland. Op een terrein van 60 hectare kun je je helemaal onderdompelen in alles wat groeit en bloeit. Het thema van deze editie is Growing Green Cities. Hierbij presenteert de tuinbouwsector groene oplossingen om onze steden leuker, leefbaar en duurzamer maken. Ook doen er zo’n 33 landen mee, van Bangladesh tot Suriname, die in een paviljoen hun cultuur, bloemen en planten en groene innovaties laten zien.

Almere Floriade expo

Naast de paviljoens kun je er genieten van bloemenshows, tuinen, kassen en een uitgebreid kunst- en cultuurprogramma. Laat je omringen door rozen of ontdek een huis dat meer energie opwekt dan het verbruikt. Zweef in een kabelbaan op 35 meter hoogte boven het Floriadeterrein, met uitzicht op een bos van dobberende zeeboeien. Voor kinderen zijn er liefst vijf speeltuinen te vinden. Kortom, je kunt de hele dag zoet zijn in de Floriade!

Almere Floriade kabelbaan

Het expoterrein ligt direct aan de A6, met uitzicht op de skyline van Almere. Vanuit het centrum van Almere kun je de tuinbouwtentoonstelling bereiken met een boot of een shuttlebus. De Floriade vindt plaats van 14 april tot en met 9 oktober 2022, van 10.00 tot 19.00 uur. Website: www.floriade.com

Wil je een bezoek brengen aan de Floriade in Almere?
Boek hier alvast je entreetickets voor de Floriade

Bewonder architectuur in Almere

Almere heeft in binnen- en buitenland een flinke naam opgebouwd met moderne architectuur. Tja, je moet je toch ergens in onderscheiden als je nieuw bent! Talloze bekende architecten hebben inmiddels hun sporen nagelaten in de stad, onder wie Rem Koolhaas en Herman Hertzberger. Vooral in het centrum van Almere vind je veel opmerkelijke en spraakmakende gebouwen, zoals The Wave. Dit wooncomplex valt op door zijn aluminium geschubde gevel, in een golvend patroon. Geen pui is hetzelfde.

Almere architectuur

Vlakbij staan twee hoge woontorens van 22 verdiepingen haaks op elkaar, bekend als Side by Side. Het schijnt dat in de maquette eigenlijk gewoon naast elkaar stonden. Toen iemand tegen de maquette aan stootte en de torens haaks op elkaar kwamen te staan, vond de architect dat eigenlijk wel een leuk idee. De Smaragd valt op door haar oranje gevel en schuine wanden, waarbij het gebouw in de hoogte steeds groter wordt van omvang. De meest bijzondere gebouwen in Almere-Centrum zijn verbonden met een stadswandeling, die begint bij het VVV-kantoor. Je kunt de route zelf lopen of deelnemen aan een rondleiding met een gids.

Chillen aan het strand van Almere

Chillen op het strand, even afkoelen in het water, watersporten en met een koud biertje bijkomen in een strandtent: het kan allemaal in Almere! Dit is de grootste ‘badplaats’ van Flevoland met verschillende stranden waar je kunt relaxen, zwemmen en zonnebaden. De kustlijn van Almere is maar liefst 42 kilometer lang, meer dan enige andere stad in Nederland.

Almere Almeerderstrand

Populair is het Almeerderstrand, aan de westkant van Almere net ten noorden van de snelweg A6. Het is een mooi breed strand met zand, gras en enkele bomen die op warme dagen voor schaduw zorgen. Het water is ondiep en je hebt uitzicht op Muiderberg en het eilandje Pampus. Vlakbij is een zeilschool waar je lessen kunt nemen. Loungen met een hapje en een drankje doe je bij Strandpaviljoen Poortdok (www.poortdok.nl), met een groot terras, lekkere cocktails en uitzicht op het IJmeer. Op het Almeerderstrand vinden ook festivals plaats, zoals ‘Zand’ en de Libelle Zomerweek.

Almere Poortdok

Iets ten noorden van Almere-Haven – op loopafstand – vind je ook een strand waar je prima kunt verkoeling kunt zoeken. Vanaf het beschutte zandstrand duik je zo in het water, dat ondiep is en beschermd wordt door een weelderig eilandje. Daarachter ligt het Gooimeer waar boten en windsurfers passeren. Voor honger en dorst kun je terecht bij Strandbrasserie De Jutter (www.dejutteralmere.nl), waar je een stukje Texel in Almere kunt beleven.

Almere strand haven

Spot vogels bij de Lepelaarplassen

Op luttele afstand van het centrum van Almere vind je enkele bijzondere natuurgebieden. Zo’n gebied zijn de Lepelaarplassen ten noorden van de stad. Dit reservaat bestaat uit plassen, natte graslanden en rietvelden en is de thuisbasis van meer dan 300 soorten vogels.

Almere Lepelaarplassen

Vanuit kijkhutten kun je poldervogels spotten als aalscholvers, grutto’s, de roerdomp, zeearenden en natuurlijk lepelaars. Ook kun je een wandelroute van 12 kilometer volgen rondom de Lepelaarplassen. Het startpunt voor een fietstocht of wandeling is bezoekerscentrum De Trekvogel, toevallig ook het oudste gebouw van Almere. Dit gebouw is in 1964 neergezet als tijdelijk onderkomen voor de arbeiders en ambtenaren die werkten aan de inpoldering van Flevoland. Website: www.flevo-landschap.nl

Bekijk kunst in de Kunstlinie

Almere heeft geen kunstmuseum, maar voor je dagelijkse dosis artistieke inspiratie kun je wel een bezoek brengen aan de Kunstlinie. Dit is het belangrijkste culturele centrum van de stad met een schouwburg en een expositiecentrum. Die laatste staat bekend als de Kunsthal waar het hele jaar door tentoonstellingen, performances en evenementen op de agenda staan. Exposities haken in op Almere en hedendaagse kunst, maar soms kun je hier ook een 17e-eeuws meesterwerk zien.

Almere Kunstlinie

Zo biedt de Kunsthal in september 2022 tijdelijk onderdak aan De Vaandeldrager van Rembrandt. Op de website zie je het hele programma staan. De Kunstlinie vind je in het centrum van Almere, in een gebouw dat half over het water hangt van het meertje Weerwater. Adres: Esplanade 10, 1315 TA Almere. Website: www.kunstlinie.nl

Stadslandgoed De Kemphaan

Ten zuiden van Almere ligt Stadslandgoed De Kemphaan, een groen natuurgebied waar van alles te beleven is. Het is maar een klein eindje fietsen vanuit het centrum van Almere, en toch bevind je je opeens midden in de bossen. Trek je wandelschoenen aan voor een wandeling over het landgoed, met routes tussen de 2½ en 5 kilometer. Voor de actievelingen is er ook een wandelroute van 21,1 kilometer (een halve marathon). Eventueel kun je met een boswachter van Staatsbosbeheer op stap in het bos, dat met lianen en klimplanten een beetje een ‘oerwoudgevoel’ oproept.

Almere Kemphaan

Wandelingen beginnen bij Buitencentrum Almeerderhout, met een restaurant, winkel en tentoonstelling. Ook is er op het landgoed een pannenkoekenrestaurant met mooi terras aan het water. Voor € 3 kun je een ritje maken met de Beverbus, waarbij een gids alles vertelt over het natuurgebied. Op zaterdagochtend kun je Almeerse streekproducten inslaan op de Biologische Boerenmarkt. Of maak er een leuk uitje van met een bezoek aan een dierenpark, klimpark of apenopvang. Hieronder lees je daar meer over. Website: www.kemphaan.nl

Dierenpark Almere Jungle

Wil je wat doen in Almere met kleine kinderen? Neem ze mee naar Dierenpark Almere Jungle, een van de attracties op Stadslandgoed De Kemphaan. Almere Jungle is een grappige combinatie van een botanische tuin en een kleine dierentuin. Je ziet er onder meer struisvogels, alpaca’s, schildpadden, slangen, leguanen, wasbeertjes en stekelvarkens. Betreed een nagebootste Zuid-Amerikaanse jungle om oog in oog te staan met twee schattige penseelaapjes (kijken mag, aanraken niet!).

Almere Jungle

Wandelend door tropische kassen kom je langs allerlei exotische flora, zoals piemelplanten, ‘s werelds grootste waterlelie en vleesetende planten. Achter een stevig hek staan twee ‘van de laatste planten’ ter wereld, plantensoorten uit Tanzania en Madagascar die in het wild niet meer groeien.

Almere Jungle is ooit begonnen als opvang van exotische dieren, maar heeft zich in de loop der jaren steeds meer uitgebreid. Koffie en taart krijg je in het Jungle Café, dierenknuffels en streekproducten koop je in de Jungle Store. De entree is € 5,95, maar online zijn de kaartjes iets goedkoper. Adres: Kemphaanpad 2, 1358 AC Almere. Website: www.almerejungle.nl

Almere dierenpark

Shoppen in Almere

Om te shoppen hoef je niet per se naar Amsterdam of Utrecht, ook Almere heeft uitgebreide mogelijkheden om te winkelen. In het centrum van Almere vind je meer dan 400 winkels (ter vergelijking: de Kalverstraat heeft er ongeveer 150). Vanaf station Almere-Centrum tot aan het Weerwater is het één groot winkelgebied. Het is modern, deels overdekt en met veel beton. De winkels zijn hier zeven dagen per week open, dus ook op zondag.

Almere winkelen

De grote landelijke ketens overheersen in de winkelstraten van Almere, maar er zijn gelukkig ook wat lokale boetiekjes en kleinere zelfstandige winkels. Bij Kaky (www.kaky.nl) kun je bijvoorbeeld terecht voor trendy design, woonaccessoires en interieuradvies. De boetiek Bucka Fashion (www.buckafashion.nl) verkoopt kleding, schoenen en tassen van diverse labels, van het Italiaanse Liu Jo tot het Nederlandse Juffrouw Jansen. Veel speciaalzaakjes vind je in de Zoetelaarpassage en Bottelaarpassage, zoals de winkel van modeontwerper en kleermaker Vittorio Cavalli (www.vittoriocavalli.nl).

Maak een boottocht over het Gooimeer

Vanuit Almere-Haven kun je een boottocht maken over het Gooimeer. Dat meer ligt aan de zuidkant van Almere en ontstond bij de inpoldering van Flevoland. Je vaart op een voormalige marineboot en je kunt er een ontspannen dagje uit van maken. Wat dacht je van een High Tea boottocht, waarbij je op het water geniet van thee met bonbons, sandwiches en fruit? Ook kun je op het achterdek meedoen aan een proeverij van wijnen of speciaalbieren. Bij regen kun je schuilen in een kajuit aan boord. Deze boottochten zijn voor 4 tot 12 personen. Website: www.binkboot.nl

Ruïne van Kasteel Almere

Het is een merkwaardig gezicht: midden in de weilanden in het zuiden van Almere zie je opeens een ruïne van een gigantisch kasteel opdoemen. Dit zijn natuurlijk niet de restanten van een middeleeuws kasteel, want zo lang bestaat Flevoland nog niet. Pas in 2000 is de eerste paal geslagen voor dit kasteel, dat gebouwd moest worden naar het voorbeeld van het 13-eeuwse Château Jemeppe in de Belgische Ardennen. Ook de enorme kasteeltoren en vier hoektorens zouden in Almere verrijzen. Het Almeerse kasteel moest dienen als luxe hotel, trouwlocatie en conferentieoord.

Almere Kasteel

Door financiële problemen is de bouw in 2002 stilgelegd en sindsdien staat Kasteel Almere in de weilanden te verpieteren. Om de haverklap werden nieuwe plannen bedacht voor het bouwwerk, maar door een gebrek aan geld en politieke wilskracht is er nooit iets van terechtgekomen. Er waren zelfs plannen om er een griezelige attractie van te maken, WitchWorld. Griezelig ziet het kasteel er in ieder geval uit. Dichtbij mag je niet komen door een hek, bewakingscamera’s en waakhonden, maar je kunt het goed zien tijdens een fietstochtje aan de zuidkant van Almere. Zelfs vanaf de snelweg A6 kun je de ruïne zien. Adres: Oude Waterlandseweg 29, 1358 BT Almere.

Ga een avondje uit in Almere

In de avonduren hoef je je niet te vervelen in Almere. Het is niet echt een stad voor een kroegentocht, maar er zijn wel enkele theaters waar je een leuke avond kunt hebben. In het centrum van Almere kun je de agenda checken van de Kunstlinie (www.kunstlinie.nl), een schouwburg met drie zalen. Op de podia zijn uiteenlopende voorstellingen te zien, van jazz en musicals tot cabaret en klassieke muziek. Daartegenover staat Kinepolis (www.kinepolis.nl), de grootste bioscoop van Almere met acht zalen.

Almere schouwburg

In Almere-Haven kun je terecht in Corrosia Theater, Expo & Film (www.cultureelcentrumcorrosia.nl). Het culturele aanbod is hier wat alternatiever dan in het centrum van Almere, met kleinschalige theaterproducties en arthouse films. Ook in de zomer ligt het niet stil. Naast het Almeerderstrand verzorgt theatergezelschap Vis à Vis (www.visavis.nl) al meer dan 30 jaar spectaculaire voorstellingen in een openluchttheater.

Beklim de hoogste berg van Flevoland

Als je wat actiefs wilt doen, beklim je de hoogste berg van Flevoland! Die bevindt zich toevallig aan de zuidkant van Almere. Zo’n berg zou je toch niet verwachten in het platte Flevoland? De Almeerse Berg is ongeveer 30 meter hoog en is eigenlijk een kunstproject, in 2017 gerealiseerd als onderdeel van het Museumbos. Ruim 10.000 vrachtwagens hebben grond uit de wijde omgeving aangevoerd om deze berg te ‘bouwen’.

Almere berg

Via een spiraalvormig pad loop je naar de top van de berg, waar je een prachtig uitzicht staat te wachten op de skyline van Almere en de bossen en akkers in de omgeving. Je loopt haast over een tapijt van schapenkeutels, want op en rond de berg staan altijd schapen en lammeren te grazen. Bovenop de berg staat een gedenkteken voor stedenbouwkundige Dirk Frieling, die bekendstaat als een van de grondleggers van Almere. Adres: Meesweg 12, 1358 BC Almere.

Almere uitzicht

Dutch Digital Art Museum Almere

Het Dutch Digital Art Museum is van de weinige echte musea in Almere en past helemaal bij deze jonge stad. Dit is het eerste museum in Nederland dat helemaal gewijd is aan digitale kunst. Met tijdelijke exposities haakt het museum in op actuele thema’s en de gevolgen van digitalisering voor onze samenleving. Zo heeft het DDAMA rond de Floriade een tentoonstelling samengesteld rond natuur en digital art.

Het museum stelt dat digitale kunst de wereld opfleurt, maar roept mensen ook op om kritisch te zijn over een anonieme samenleving met algoritmen, big data en (anti)sociale media. Je kunt het museum alleen op vrijdagmiddag en zaterdagmiddag bezoeken. Tickets zijn € 10 voor volwassenen en € 5 voor kinderen. Het museum bevindt zich in het centrum van Almere op de 2e verdieping van het Eurotower Building. Adres: Landdrostdreef 124, 2e verdieping, 1314 SK Almere. Website: www.ddama.eu

Maak een rondvaart door Almere

Almere is een bijzonder waterrijke stad, met vele meren, grachten, sloten en kanalen. Almere heeft liefst 700 bruggen over het water, twee keer zoveel als Venetië. En dan te bedenken dat deze stad ook nog eens 5 meter onder de zeespiegel ligt! Tijdens een rondvaart kun je Almere vanaf het water beleven, waarbij je een hele andere kant te zien krijgt van de stad. Onderweg krijg je opmerkelijke verhalen te horen: wat is het duurste gebouw aan de skyline en hoe houden de Almeerders het droog? Een rondvaart duurt 45 minuten. Website: www.almererondvaarten.nl

Almere Rondvaarten

Erfgoedhuis Almere

Alles over het ontstaan en de ontwikkeling van de stad ontdek je in Erfgoedhuis Almere. In dit gemeentelijke museum zie je dat de geschiedenis van Almere veel verder teruggaat dan de jaren zeventig. Archeologen hebben sporen gevonden van jagers en verzamelaars die tijdens de Steentijd 9000 jaar voor Christus al in het gebied woonden.

Ook zijn er in droge zeebodem van de polder resten gevonden van scheepswrakken uit de tijd dat Almere nog de Zuiderzee was. Uiteraard is er ook aandacht voor het nieuwe culturele erfgoed van Almere, met experimenten en bijzondere architectuur. Het museum ligt direct naast NS-station Almere Buiten en de toegang is gratis. Adres: Baltimoreplein 112, 1334 KA Almere. Website: www.almere.nl

Buitenkunst in Almere

Pak de fiets (of bij slecht weer de auto) voor een rondje buitenkunst in Almere. Verspreid over woonwijken, parken, pleinen en weilanden heeft de stad liefst 150 kunstwerken in de openbare ruimte staan. Bijzonder zijn de grote landschapskunstwerken die te vinden in de polders rond Almere. Een hoogtepunt is het kunstwerk Polderland Garden of Love and Fire, van de gerenommeerde Pools-Joodse architect Daniel Libeskind. Hij is de ontwerper van bekende gebouwen als het Joods Museum in Berlijn en het One World Trade Center in New York.

Almere buitenkunst

Voor het westelijke stadsdeel Almere Pampus bedacht hij een soort vreemd schriftteken, bestaande uit vijf kruisende lijnen en drie kaarsrechte smalle kanalen. In het midden staat een sculptuur met verticale aluminium wanden. Dit is een soort labyrint waar je doorheen kunt lopen. Een ander bekend kunstwerk zijn de Olifanten van Almere bij het knooppunt van de snelwegen A6 en A27. Het zijn vijf enorme betonnen olifanten van zo’n 7 meter hoog, ontworpen door beeldhouwer Tom Claassen.

Op safari in de Oostvaardersplassen

Een paar kilometer ten noorden van Almere liggen de Oostvaardersplassen, het grootste moerasgebied van Europa dat zich helemaal uitstrekt tot Lelystad. Het natuurreservaat bleef over na de inpoldering van Flevoland en is dus helemaal ‘door mensen gemaakt’. Ooit waren er plannen voor een zeehaven of industrie in dit gebied, maar die zijn nooit uitgevoerd. Gelukkig maar, want in de loop der jaren is een van de meest bijzondere natuurgebieden van Nederland ontstaan met een enorme verscheidenheid aan vogels en dieren.

Almere Oostvaardersplassen

Tijdens een safari in de Oostvaardersplassen kun je op zoek naar heckrunderen, konikpaarden, edelherten, vossen en duizenden ganzen en watervogels. Grote kans dat je ze tegenkomt, want in het gebied leeft de grootste kudde wilde paarden van Europa. En misschien spot je er wel de zeearend, die sinds 2006 broedt rond de plassen. Een boswachter neemt je mee op safari, maar je kunt ook zelf door het gebied struinen via een van de wandel- of fietsroutes.

Almere natuur

Vanuit Almere kun je in 2 uur rond de Oostvaardersplassen fietsen, waarbij je begint bij Natuurbelevingscentrum De Oostvaarders. Er zijn verschillende uitkijkpunten om naar de wildernis te turen. De Oostvaardersplassen vormen onderdeel van Nationaal Park Nieuw Land, het jongste natuurreservaat van Nederland. Adres: Oostvaardersbosplaats 1, 1336 RZ Almere. Website: www.nationaalparknieuwland.nl

Rondleiding bij Stichting AAP

Stichting AAP zet zich al meer dan 50 jaar in voor de opvang van exotische huisdieren. En dan gaat het niet alleen om apen, maar ook om tijgers, leeuwen en andere roofdieren. Een van de opvanglocaties is in Almere, waar je als bezoeker een kijkje mag nemen. Je kunt zelf een ‘rondje AAP’ doen over het terrein langs de verblijven waar apen en chimpansees worden opgevangen. Op de apeneilanden zie je verschillende soorten apen tussen de touwen slingeren.

Stichting AAP in Almere

Daarnaast kun je een gratis rondleiding boeken. Medewerkers van de stichting nemen je mee langs de dierenafdelingen en vertellen je over hun werk en de dieren. Rondleidingen zijn gratis en vanaf 12 jaar. Aanmelden is verplicht, voor maximaal twee personen. De opvanglocatie bevindt zich ook op landgoed De Kemphaan. Adres: Kemphaanpad 1, 1358 AC Almere. Website: www.aap.nl

Klimmen in Fun Forest

Vlakbij de apenverblijven kun je klimmen en klauteren in Fun Forest Almere. Hier klim je door het langste ziplinepark van Nederland, waarbij je kunt kiezen uit zeven verschillende parcoursen (afhankelijk van hoe hoog je wilt). Elke route begint en eindigt met een tokkelbaan, waarbij je door de bossen en over het water zweeft. Bij het meest uitdagende parcours wacht je een zipline van 160 meter en een vrije sprong aan het eind! Er zijn twee klimroutes voor de kleintjes, van 2½ tot 5 meter hoog. De entreetickets voor het Fun Forest liggen tussen de € 15,95 en € 23,95. Adres: Kemphaanlaan 4, 1358 AG Almere. Website: www.funforest.nl

Tuur naar de sterren

Zie je een heldere lucht op een donderdagavond? Ga naar de haven voor een bezoekje aan Sterrenwacht Almere! Elke donderdagavond ben je welkom vanaf 20.00 uur om alles te weten te komen over ons sterrenstelsel en het heelal. Bij helder weer staan de telescopen op het dak opgesteld zodat je van dichtbij kunt inzoomen op planeten en maankraters. De Sterrenwacht organiseert ook allerlei activiteiten, van lezingen en colleges tot workshops en cursussen om zelf met een telescoop aan de slag te gaan. Check de agenda op de website om te zien wat er gaande is. Adres: Markt 29, 1354 AP Almere. Website: www.sterrenwachtalmere.nl

Almere nacht

Wat te doen in Almere: praktische tips

Overnachten in Almere

Almere heeft uiteenlopende mogelijkheden om te overnachten, van stadshotels en bed & breakfasts tot campings in de natuur. Er zijn weinig kleinere, eigenzinnige of individuele hotels. De meeste behoren tot een van de grote hotelketens, zoals Bastion, Best Western, Holiday Inn, Ibis en Van der Valk.

Zoek je voordelige accommodatie voor je trip naar Almere?
Reserveer hier een hotel of bed & breakfast in Almere, tegen de laagste prijzen

De meeste hotels vind je in het centrum van Almere, wat natuurlijk logisch is (waarom zou je midden in een woonwijk willen slapen?). Op een handige locatie ligt Leonardo Hotel Almere City Center, op een steenworp afstand van de schouwburg en de winkels. Het 4-sterrenhotel heeft 117 designkamers en een bar, de Bierfabriek, waar eigen gebrouwen bier wordt geserveerd. Bijzonder is de architectuur van deze bruine ‘doos’, die gebouwd is op palen. De entree is bolvormig en heeft een gele zijkant. Hierdoor lijkt de ingang op een aardappel in een bruine schil. ► Boek een overnachting in Leonardo Hotel Almere vanaf € 121

Leonardo Hotel in Almere

Het is wellicht leuker buiten het centrum te overnachten, waarbij je nog steeds met fiets of auto Almere kunt doorkruisen. Een bijzondere plek is Seintoren Gooizicht B&B, direct aan de waterkant in Almere-Haven. Je slaapt in een oude vuurtoren uit 1958 die uit Wijk bij Duurstede is verplaatst naar Almere. Er is één kamer voor twee personen, te bereiken via een wenteltrap. Op Natuurcamping De Kemphaan kun je slapen in een tipi, pipowagen, hangmat, trekkershut of kampeerbungalow.

Eten en drinken in Almere

Voor restaurants en cafés moet je op twee plekken zijn: in het centrum van Almere of aan de kust. In en rond het winkelgebied in de binnenstad is veel aanbod, van koffietentjes en hamburgerrestaurants tot restaurants waar je tapas of Italiaans kunt krijgen. Er zijn minstens drie Japanse (sushi-)restaurants in Almere-Centrum. Ben je een kattenliefhebber? Haal dan zeker een kop koffie en wat lekkers bij kattencafé The Coffee Cat (www.thecoffeecat.nl). Zo’n 14 katten (en af en toe een logé) verwelkomen je miauwend zodra je binnenkomt.

Almere kattencafé

Voor echte culinaire hoogstandjes moet je naar Almere-Haven. Daar is het sowieso gezelliger om een terrasje te pakken bij een van de cafés en restaurants tegenover de jachthaven, met uitzicht op fraaie zeilschapen en het Gooimeer. Probeer hier een tafeltje te reserveren bij Restaurant Bakboord (www.restaurantbakboord.nl), dat velen beschouwen als het beste restaurant van Almere. Voor fine dining kun je kiezen uit een menu van 4 tot 8 gangen, desnoods met wijnarrangement.

Almere bier

En je zou het niet verwachten van zo’n jonge stad, maar Almere heeft ook nog wat eigen streekproducten. Lokale biertjes haal je bij Stadsbrouwerij De Kemphaan (www.kemphaan.nl). Je kunt er deelnemen aan een rondleiding met proeverij. Je hebt geluk als je een fles wijn weet te bemachtigen van stadswijngaard Hof van Almere (www.hofvanalmere.nl). Bij het VVV-kantoor van Almere in het centrum kun je nog andere streekproducten krijgen, van jam tot honing van Almeerse bijen.

Reizen met de trein naar Almere

Almere is goed te bereiken met de trein. De stad heeft maar liefs zes treinstations: Almere Centrum is het grootste en bekendste, maar verder heb je nog Almere Buiten, Almere Muziekwijk, Almere Oostvaarders, Almere Parkwijk en Almere Poort. Met uitzondering van Almere Centrum zijn het allemaal kleine stations met minimale voorzieningen. Het hoofdstation Almere Centrum heeft winkels zoals boekhandel AKO en bakkerij en een GWK-kantoor.

Almere treinstation

Naar Almere Centrum rijden intercity’s vanuit onder meer Amsterdam CS (20 minuten), Den Haag, Rotterdam, Groningen, Leeuwaren en Lelystad. Voor het verkennen van Almere is het handig om een fiets te huren, door de enorme uitgestrektheid van de stad. Helaas is station Almere Centrum de enige plek waar je OV-fietsen kunt huren, in een onbemand glazen hok. Een fiets huren is hier echter onbetrouwbaar. Er zijn weinig fietsen beschikbaar of het systeem geeft aan dat er geen fietsen meer te huur zijn (ook al staan er wel).

In het centrum van Almere kun je een fiets huren bij Fietsenwinkel Van der Linde (www.vanderlindealmere.nl) vanaf € 17,50 per dag (en een borg van € 100). De fietsen moeten voor 18.00 uur weer zijn ingeleverd.

Reizen met de auto naar Almere

Almere ligt direct naast de A6, de belangrijkste snelweg die dwars door Flevoland loopt. Vanuit Amsterdam is het ongeveer een halfuur rijden. Met de auto vanuit Utrecht ben je circa 45 minuten onderweg, via de A27 die naar Almere loopt.

Betaald parkeren geldt alleen in Almere-Stad en Almere-Buiten. In en rond het centrum zijn elf parkeergarages waar je kunt parkeren. Dat is goedkoper dan parkeren op straat (en praktischer). Je betaalt voor parkeren van 07.00 tot 24.00 uur. Alleen op zondag betaal je vanaf 12.00 uur. Kijk voor de tarieven en een overzicht van parkeergarages op parkeren.almere.nl. Parkeren op straat in Almere-Haven en bij de stranden is (vooralsnog) gratis.

Voor meer informatie over wat te doen in Almere kun je kijken op de officiële website van het VVV-kantoor: www.visitalmere.com

Voor het laatst bijgewerkt op 10 juni 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Almere, Flevoland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub; Shutterstock.com; Floriade; Almere Rondvaarten; Booking.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam