Wat te doen in Callantsoog: 10 tips!

Callantsoog wat te doenCallantsoog is een knusse badplaats in de kop van Noord-Holland, met een stralend strand, een dromerig duinlandschap en kleurrijke bollenvelden. Achter de duinen ligt het oude dorp met een gezellig dorpsplein, terrasjes en beach shops. Callantsoog is typisch zo’n badplaats om hele dagen op het strand te vertoeven en te hoppen van strandtent naar strandpaviljoen. Callantsoog is de rust zelve, heel anders dan het drukke Zandvoort of Scheveningen!

Maar naast de stranddagen zijn er veel andere dingen te doen in Callantsoog, waarvan het oorspronkelijke dorp tijdens een vloedgolf in 1570 is weggevaagd. Het dorp is toen verplaatst en nestelt zich nu veilig achter metershoge duinen. In een oude boerderij zie je hoe het leven er vroeger uitzag, terwijl je in het Juttersmuseum een raadselachtig wezen kunt bewonderen dat ooit uit zee is gevist. Callantsoog heeft eindeloze mogelijkheden om te fietsen en te wandelen langs gevarieerde natuur met duinroosjes, orchideeën, tulpen en de twee grootste duinmeren van Europa.

Niet verwonderlijk dus dat elk jaar zoveel mensen naar Callantsoog trekken voor een vakantie zonder zorgen – waaronder opvallend veel Duitsers. Er zijn genoeg hotels, vakantieparken, campings en vakantiehuizen om na een dagje uitwaaien op het strand lekker in slaap te soezen. En te ontwaken met het gefluit van een tapuit (hopelijk). Waar wacht je nog op voor een vakantie in deze kalmerende badplaats? Hier vind je 10 tips wat te doen in Callantsoog!

Waai uit op het strand van Callantsoog

De grootste trekpleister van Callantsoog is het kilometerslange strand dat al vele jaren vakantiegangers naar de badplaats trekt. Je kunt er uitwaaien of zonnebaden op een ruim en breed strand waar de Blauwe Vlag wappert. Dit betekent dat het schoon en veilig is, dus ideaal voor een heerlijk dagje met zon, zee en zand!

Callantsoog strand

Maak een wandeling langs de branding, duik op een warme dag in de Noordzee en laat je kinderen scheppen en zandkastelen bouwen. Er zijn liefst vijf strandpaviljoens om met je rozige hoofd een verfrissend biertje of wijntje te nemen en te genieten van de zonsondergang. Bij enkele kun je een strandbedje en windscherm huren.

Callantsoog strand bedjes

Het strand van Callantsoog heeft geen boulevard, maar ligt achter de duinen en bereik je via vier verschillende strandopgangen. De meest centraal gelegen is Strandslag Callantsoog, te bereiken vanaf het Dorpsplein in het centrum. In het zuiden ligt Strandslag Kiefteglop, in het noorden kun je naar de zee via Strandslag Seinpost en Strandslag Abbestee. Van 1 juni tot en met 31 augustus lopen er strandwachten rond om een oogje in het zeil te houden. Waait de gele vlag, dan heb je in de zee te maken met een sterke stroming en gevaarlijke muien.

Callantsoog strand bord

Wil je graag naakt op het strand vertoeven? Dan tref je het helemaal in Callantsoog, want de badplaats heeft het oudste en langste naaktstrand van Nederland (opgericht in 1973). Aan de zuidkant kun je zonder zwemkleding zonnen op het 2300 kilometer lange ‘blote billen strand’. Het naaktstrand heeft ook een eigen strandtent, Strandpaviljoen Zilte Zucht, maar je moet wel je broekje aantrekken (of aan houden) als je hier wat consumeert.

Bezoek het Juttersmuseum Callantsoog

Ben je benieuwd wat er allemaal aanspoelt op de stranden van Callantsoog? Breng dan een bezoek aan het Juttersmuseum, met een bonte verzameling van ‘schatten uit de zee’. Hieronder veel kleurrijk plastic, maar ook bommen, granaten, dozen sigaretten, zakjes Chinese noedels en drijvende pakjes drinkwater voor noodgevallen.

Callantsoog Juttersmuseum

Een bijzondere vondst is de babyzeemeermin van Callantsoog. Dit is een soort foetus op sterk water, maar dan met een zeemeerminstaart in plaats van beentjes. De ‘vreemde vis’ is al in 1676 uit de Franse zee gevist, toen het wezentje toevallig in een visnet terechtkwam. Pathologen willen de baby graag onderzoeken, maar het museum houdt liever vast aan een mysterie. Naast de strandvondsten heeft het museum ook een verzameling kunstwerken van de Nederlandse kunstenaar Challa en kun je spelletjes doen. Laat strandballen bewegen, vang scheppen en help een meeuw vliegen.

Callantsoog Juttersmuseum strandballen

Bij het museum is een winkel en het Jutterscafé waar je terechtkunt voor taartjes, tosti’s, koffie en thee uit eigen tuin. Het museum is open van april tot en met september, en gesloten op donderdag en vrijdag. De entreeprijs is trouwens best fors: € 12,50 voor volwassenen. Kinderen tot en met 18 jaar betalen € 5. Adres: Mineweg 1, 1759 NZ Callantsoog. Website: www.juttersmuseumcallantsoog.nl

Wandelen in natuurgebied Het Zwanenwater

Net ten zuiden van Callantsoog vind je Het Zwanenwater, een uniek natuurgebied met de twee grootste natuurlijke duinmeren van Europa. Deze meren, het Eerste Water en het Tweede Water, zijn in de 18e eeuw ontstaan door een stijging van het grondwater. Rondom de meren ligt prachtige natuur met duinen, moerassen, heide, graslanden en duinvalleien. Het is een beschermd landschap dat in beheer is bij Natuurmonumenten.

Callantsoog Zwanenwater

Er is van alles te zien en te doen in Het Zwanenwater. Zo kun je kiezen voor twee wandelroutes van 2 en 4½ kilometer die in de duinen zijn uitgestippeld. Onderweg vind je mooie uitzichtpunten en vogelkijkhutten waar je vogels kunt spotten.

Callantsoog natuur

Vooral trekvogels strijken neer in het gebied, van aalscholvers tot de zingende blauwborst. In totaal zijn er 75 soorten vogels geteld. Van mei tot juli zorgen tien soorten orchideeën voor kleur in de duinvalleien. Check de agenda voor speciale excursies waarbij je met de boswachter op pad gaat. De entree is € 3, te betalen bij een automaat (pinnen of contant). Adres: Zuidschinkeldijk, 1759 Callantsoog. Website: www.natuurmonumenten.nl

Museumboerderij Tante Jaantje

Als je wilt weten hoe de inwoners van Callantsoog vroeger woonden en werkten, kun je een bezoek brengen aan Museumboerderij Tantje Jaantje. Een authentieke duinstolp neemt je mee op een reis door het verleden, tot de stichting van Callantsoog zo’n 450 jaar geleden. De boerderij dateert waarschijnlijk uit het jaar 1800 en is grotendeels gebouwd met hout van het strand.

Callantsoog museumboerderij

De boerderij zelf is ingericht in de stijl van 1900 met antieke meubels, traditionele kleding en oud visgerei. Toen leefde hier de familie Vos met 16 kinderen. Je ziet dat zij het niet rijk hadden en sober leefden. Ook zijn er tijdelijke exposities die een stukje dorpsgeschiedenis uitlichten. Het museum is geopend van juli tot en met oktober, en alleen op bepaalde dagen. Adres: Dorpsplein 33, 1759 GM Callantsoog. Website: www.tantejaantje.nl

Bekijk de Kerk van Callantsoog

Aan de zuidkant van het centrum staat de Hervormde Kerk van Callantsoog, een van de oudste gebouwen in de badplaats. De protestante kerk werd rond 1580 gebouwd met materialen van een oudere kerk die in 1570 door de vloed werd verzwolgen. Ook in latere eeuwen speelde de kerk een rol tijdens verschillende turbulente gebeurtenissen. Zo landden Engelse en Russische legers in 1799 in Callantsoog in een poging de Bataafs-Nederlandse troepen te verslaan. Bij invasie gebruikten ze de kerk als paardenstal.

Callantsoog kerk

Opvallend is de houten kerktoren van 15 meter hoog, die vroeger diende als baken voor zeelieden op de Noordzee. In 1977 werden de duinen bij Callantsoog verhoogd en was de toren niet meer zichtbaar. De onderkant is wit geverfd om de kerk mooier uit de verf te laten komen na een restauratie in 1925. De muren werden zo afgebikt dat er een ratjetoe aan stenen ontstond, en dat vonden de kerkgangers geen gezicht. Binnen in de kerk kun je een scheepsmodel bewonderen van de Frankendaal, een walvisvaarder uit de 18e eeuw. Adres: Kerkplein 1, 1759 GR Callantsoog. Website: callantsoog.protestantsekerk.net

Fietsen in de duinen rond Callantsoog

Callantsoog is het perfecte startpunt voor een fietstocht door de Noord-Hollandse duinen. Direct achter de duinen en het strand loopt een mooi fietspad voor een tocht richting Den Helder in het noorden, of naar de hoge Schoorlse duinen in het zuiden. Je kunt er eventueel een rondje van maken, via de landelijke polders in de kop van Noord-Holland en langs een stukje Waddenzee.

Callantsoog fietsen

Op Fietsroutenetwerk.nl staat een fietsroute van 34 kilometer via de duinen van Callantsoog waarbij je optimaal kunt genieten van het natuurschoon. In het voorjaar is de natuur helemaal schitterend als de bollenvelden in bloei staan (verderop lees je daar meer over). Bij Harry’s Tweewielers (www.harrystweewielers.nl) aan het Dorpsplein in Callantsoog kun je een fiets huren. Op dit plein is ook een oplaadstation voor e-bikes.

Callantsoog fietsvakantie

Als je liever een lange fietstocht wilt maken, kun je vanuit Callantsoog vertrekken voor de landelijke fietsroute LF10. Deze route volgt de kust van de Waddenzee naar de grensplaats Bad Nieuweschans in de provincie Groningen. De totale lengte is 270 kilometer.

Wil je de omgeving van Callantsoog op de fiets ontdekken?
Bestel hier een fietskaart voor de kop van Noord-Holland

Bewonder het uitzicht in ‘t Botgat

Voor een uitzicht over graslanden, poelen en duinen kun je de uitkijktoren beklimmen van ‘t Botgat. Dit is een duingebied aan de noordkant van Callantsoog waar militairen vroeger schietoefeningen hielden. In 2005 is al het beton weggehaald en mag de natuur haar gang gaan. Inmiddels is dit nieuwe natuurgebied al ontdekt door de tapuit, een opvallende zangvogel die zich graag in laag duingras ophoudt. Ook vossen, konijnen, zandhagedissen en Schotse hooglanders leven hier.

Callantsoog Botgat

Voor het uitzicht over het duinlandschap, de vogels en de bloemen is een uitkijktorentje neergezet. In het duingebied rondom ‘t Botgat kun je verschillende wandelingen maken, variërend van 2,2 kilometer tot 6,3 kilometer. Website: www.landschapnoordholland.nl

Callantsoog Botgat uitkijktoren

Strandzeilen of vliegeren in Callantsoog

Wil je wat actiefs doen op het strand van Callantsoog? Met een beetje wind kun je gaan strandzeilen: lekker racen in een karretje met een strak zeil langs de vloedlijn! Of leer stuntvliegeren. Het spelen met je vlieger en de wind levert een behoorlijke kick op. Bij Lekkeruitwaaien.nl in Callantsoog kun je terecht voor dit leuke uitjes met vrienden of familie. Mocht er niet zoveel wind staan, dan is er ook geen man overboord. Je kunt dan evengoed actief bezig zijn met volleyballen, frisbeeën of bubbelballen. Website: www.lekkeruitwaaien.nl

Callantsoog strandzeilen

Vuurtoren Groote Kaap

Fiets of wandel vanaf Callantsoog 6 kilometer naar het noorden en je komt uit bij vuurtoren Groote Kaap. Het is een rode metalen toren van zo’n 17 meter hoog uit 1966. Deze verving een oudere gietijzeren vuurtoren uit 1871 (‘de Kleine Kaap). Je kunt de vuurtoren niet bezoeken want het licht bovenin is nog steeds in gebruik (en hij is te klein). Maar het is wel een fotogeniek plaatje met de duinen op de achtergrond.

Callantsoog vuurtoren

Klim naar het platform rondom de vuurtoren voor een mooi uitzicht over het duinlandschap. Vlakbij kun je voor een kop koffie of een vette snack terecht in Cafetaria Duinzicht (www.duinzichtbezorgd.nl). De vuurtoren staat aan de Duinweg in Julianadorp.

Callantsoog vuurtoren uitzicht

Bewonder de bollenvelden bij Callantsoog

De lente is eigenlijk de mooiste tijd van het jaar om vakantie te vieren in Callantsoog. De hele omgeving is dan één grote kleurenpracht met eindeloze bollenvelden. Callantsoog grenst aan het grootste aaneengesloten bloembollengebied van Nederland, dat zich toevallig in de kop van Noord-Holland bevindt (en dus niet rondom de Keukenhof!).

Callantsoog bollenvelden

Het maken van een fietstocht is de beste manier om de bloemenpracht te ervaren. Voor zover het oog reikt zie je velden vol rode, paarse, roze en gele tulpen, narcissen en hyacinten. Op www.route.nl staat een 38 kilometer lange fietsroute langs de bollenvelden, die begint en eindigt bij Harry’s Tweewielers in Callantsoog. Uiteraard kun je ook met een auto langs de kleurige velden toeren. De tulpen, narcissen en hyacinten staan vooral in bloei van half april tot half mei.

Wat te doen in Callantsoog: praktische tips

Overnachten in Callantsoog

Callantsoog is misschien niet zo’n hele grote en bekende badplaats, toch is er een groot aanbod aan accommodatie. In en rond het dorpscentrum zijn enkele hotels en bed & breakfasts, in verschillende prijsklassen. Daarnaast is er een ruime keuze uit vakantiehuizen, appartementen, vakantieparken en campings. Voor de schoolvakanties kun je het beste tijdig reserveren, want dan komen ook altijd veel Duitsers vakantie vieren in Callantsoog.

Zoek je voordelige accommodatie tijdens je vakantie in Callantsoog?
Reserveer hier een hotel of vakantiehuis in Callantsoog, tegen de laagste prijzen

Een aangenaam vakantiepark is Roompot Callantsoog, op 500 meter lopen van de zee en het strand. Je kunt er verblijven in luxe en sfeervolle lodges voor 4 tot 6 personen die midden in de duinen liggen. Begin de dag met een ontbijtje op de veranda, ga even een middagje luieren op het strand of huur een fiets om de omgeving te verkennen. Op het vakantiepark is een restaurant, een eetcafé, een supermarkt en een wasserette. ► Boek hier een verblijf in Vakantiepark Roompot Callantsoog

Callantsoog vakantiepark

Voor een vakantie tussen fluitende vogels boek je een kamer bij Strandhotel De Horn, een oase van rust direct naast natuurgebied Het Zwanenwater. Rondom het hotel is een riante tuin met aan de achterzijde een terras met zonnebedden. Vanuit de ontbijtzaal heb je een mooi uitzicht op de vijver en bij mooi weer kun je buiten op het terras ontbijten. Het strand en het centrum van Callantsoog liggen beide op 5 minuten lopen. ► Boek een overnachting in Strandhotel De Horn vanaf € 125

Strandhotel De Horn in Callantsoog

Eten en drinken in Callantsoog

In het oude dorpscentrum van Callantsoog is de horeca geconcentreerd rondom het gezellige Dorpsplein. Hier vind je verschillende cafés, restaurants, ijssalons en fastfoodtenten. Bij mooi weer waaieren de terrasjes uit over het plein. In juli en augustus is er elke woensdag een braderie van 15.00 tot 21.00 uur. In de restaurants staat vooral kost op de kaart die bij toeristen in de smaak valt, zoals kipsaté, steak en hamburgers.

Callantsoog ijssalon

Een fenomeen aan het Dorpsplein is IJsie Prima (www.ijsieprima.nl), die al sinds 1963 bestaat. Al een paar jaar is IJsie Prima uitgeroepen tot beste ijssalon van Nederland en de ijsmakers horen bij de beste honderd ter wereld.

Callantsoog strandpaviljoen

Eigenlijk is het leuker wat te gaan eten en drinken bij een van de zes strandtenten op het strand van Callantsoog – vanwege het uitzicht op de zee natuurlijk. Strandpaviljoen Woest (www.woest.nu) is een aanrader, met zijn knoestige inrichting met veel hout en hoge glazen ramen. Voor het avondeten heb je ook de keus uit vis en vegetarische gerechten. Maar koffie met een gebakje overdag is ook niet te versmaden 🙂 Woest is het hele jaar door geopend.

Callantsoog koffie

Reizen naar Callantsoog

Callantsoog is een badplaats in de kop van de provincie Noord-Holland, ongeveer 30 kilometer ten noorden van Alkmaar en 15 kilometer ten zuiden van Den Helder. Vanuit Amsterdam is het ruim 1 uur rijden, vanuit Rotterdam ben je minstens 1 uur en 45 minuten onderweg.

In en rond het centrum van Callantsoog zijn verschillende parkeerterreinen waar je (vooralsnog) gratis kunt parkeren. Aan het Dorpsplein in het oude dorp ligt Parkeerplaats Callantsoog Centrum, een klein parkeerterrein met een beperkt aantal plaatsen. Van 1 april tot en met 31 oktober heb je hier een blauwe parkeerschijf nodig. Je mag dan maximaal 1 uur gratis parkeren.

Callantsoog parkeren

Handiger is een groter parkeerterrein aan de Zuidschinkeldijk, een paar minuten lopen ten zuiden van het centrum van Callantsoog. Ook het strand is vlakbij. Aan de noordkant van Callantsoog is een grote parkeerplaats aan de Duinweg, vlakbij strandslag Abbestee. Op warme zomerse dagen kunnen parkeerterrein snel vollopen, maar met wat moeite als er altijd wel een plekje te vinden.

Zonder auto kun je ook met het openbaar vervoer naar Callantsoog reizen. Het dichtstbijzijnde treinstation ligt in Schagen. Vanaf het station rijdt buslijn 152 van Connexxion één keer per uur naar Callantsoog. De reistijd is een halfuur. Informatie over de dienstregeling vind je op de website van Overal (www.overal.nl). In het hoogseizoen rijdt ook nog de Kustbus (www.kustbus.nl) van Den Helder naar Petten, via Callantsoog. Vanwege personeelstekorten rijdt deze bus niet in 2022.

Voor meer informatie over wat te doen in Callantsoog kun je kijken op de officiële website van het toeristenbureau Holland boven Amsterdam: www.hollandbovenamsterdam.com

Voor het laatst bijgewerkt op 29 juni 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Callantsoog, Noord-Holland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub: Shutterstock.com; Roompot; Booking.com.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam