Wat te doen en te zien in Vaals, Limburg: 11 tips!

Vaals wat te doenVaals ligt in het uiterste zuidoosten van Nederland, omringd door de glooiende heuvels van de Zuid-Limburg aan de ene kant en de Duitse stad Aken aan de andere kant. Maar Vaals ligt óók aan de voet van de Vaalserberg, met een hoogte van 322 meter de hoogste berg van Nederland. Na het bestijgen van deze ‘berg’ kom je uit bij het Drielandenpunt, de belangrijkste toeristische attractie van Vaals. Hier kun je binnen één minuut zowel Nederland, België als Duitsland aandoen.

In Vaals is echter veel meer te doen dan ‘landenhoppen’. Het Limburgse stadje is de ideale uitvalsbasis voor fietstochten en wandeltochten door de schilderachtige Limburgse heuvels en bossen. Vaals is omringd door pittoreske ‘bergdorpjes’ waar je kunt uitblazen op een terras of heerlijke lokale wijnen kunt proeven. Neem wat tijd voor een verkenningstocht in het centrum van Vaals, met een bezoek aan een museum, kasteel of glasblazerij. Aken is zó dichtbij, dat je deze Duitse stad eigenlijk niet mag overslaan tijdens een trip naar Vaals. Ook Maastricht is maar een halfuur rijden.

Met zoveel natuur, bezienswaardigheden en activiteiten is Vaals al sinds jaar en dag een populaire bestemming voor een ontspannen, actieve of bourgondische vakantie in Zuid-Limburg. Heb je zin om even het goede Limburgse leven op te snuiven in deze wonderlijke grensplaats? Hier vind je 11 tips wat te doen en te zien in Vaals!

Verblijf in comfortabele bungalows tijdens je vakantie in Vaals
Boek hier een verblijf in vakantiepark Landal Hoog Vaals

Bezoek het Drielandenpunt

Wat je zeker moet doen in Vaals, is een bezoek brengen aan het Drielandenpunt. Hier kun je – als je je armen een beetje uitstrekt – zowel in Nederland, België als Duitsland staan! Bovendien sta je dan meteen op het hoogste punt van Nederland, want het Drielandenpunt bevindt zich op de Vaalserberg. Deze heuvel ‘torent’ 322,7 meter de hoogte in – hoger kun je niet komen in Nederland.

Drielandenpunt in Vaals

Ooit was het Drielandenpunt niet meer dan een paar grenspaaltjes, maar tegenwoordig zijn er allerlei toeristische attracties omheen gebouwd zodat je er wel één of twee uur zoet kunt zijn. Zo kun je verdwalen in het Labyrint, een doolhof van heggen waar je vooral moet oppassen voor water dat opeens uit muren spuit. Het is ons trouwens niet gelukt om de uitgang te vinden, dus we hebben het doolhof weer via de entree verlaten. Een kaartje kost € 5.

Verder kunnen de kinderen zich vermaken in een speeltuin en is er een restaurant en snackbar. Als je enkele meters België binnenstapt, kun je de 50 meter hoge Boudewijntoren beklimmen. Hier heb je een mooi uitzicht over de Vaalserberg en de drie landen. Het Drielandenpunt ligt ongeveer 4 kilometer ten zuiden van het centrum van Vaals. Website: www.drielandenpunt.nl

Beklim de Wilhelminatoren

Voor een spectaculair uitzicht kun je ook op Nederlandse bodem blijven, want niet ver van het Drielandenpunt staat de Wilhelminatoren. Deze toren, vernoemd naar koningin Wilhelmina, is gebouwd in 1905. Het was toen de eerste houten uitkijktoren op de Vaalserberg. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte de toren zwaar beschadigd door Duits artillerievuur, maar daarna is de toren nog twee keer herbouwd en zelfs een keer 60 meter verplaatst.

De huidige versie van de Wilhelminatoren dateert uit 2011. Je kunt naar de glazen Skywalk op 34 meter hoogte voor een uitzicht over de Limburgse heuvels en de Ardennen. Op heldere dagen kun je zelfs de Dom in Aken zien liggen. Op 31 meter hoogte is een overdekt platform, voor als het regent. Je kunt de lift nemen of 181 treden beklimmen. Entree voor de Skywalk is € 3. Een hapje eten kan in Restaurant De Wilhelminatoren, direct naast de toren. Adres: Viergrenzenweg 230, 6291 BX Vaals. Website: www.skywalkvaals.nl

Fietsen op de Vaalserberg

Een fietstocht naar de top van de Vaalserberg is populair onder wielrenners, want dit is de ‘zwaarste’ beklimming van Nederland. Het is natuurlijk niet te vergelijken met een col uit de Tour de France, maar tijdens het steilste stuk kom je toch nog altijd een hellinggraad tegen van 8,4 procent. De gemiddelde hellinggraad is 5,1 procent.

Vaalserberg in Vaals

Als je begint bij het vakantiepark van Landal in Vaals, klim je in totaal 143 meter naar de hoogste berg van Nederland. Je komt onderweg zelfs een haarspeldbocht tegen. De totale afstand is 2,8 kilometer, tijd voor een versnapering op de top! Je kunt eventueel via België weer naar beneden fietsen.

Wil je meer op de fiets ontdekken van Vaals en Limburg?
Bekijk hier de beste fietsvakanties in Limburg

Religieuze kunst in Museum Vaals

Een voormalige kloosterkapel herbergt sinds 2009 Museum Vaals, dat vooral gewijd is aan religieuze kunst. In deze prachtige monumentale ruimte met gebrandschilderde ramen zie je meer dan 200 heiligenbeelden, variërend in hoogte van 1 tot 3½ meter. De beelden komen vooral uit de periode 1850 tot 1920. Daarnaast organiseert het museum regelmatig tentoonstellingen van moderne kunst. Koffie en Limburgse vlaai kun je krijgen in het museumcafé (waar je zit op antieke bidstoeltjes) en in het bijbehorende park zie je de oudste boom van Vaals. Adres: Eschberg 7, 6291 NK Vaals. Website: www.museumvaals.nl

Glasblazerij Gerardo Cardinale

In Vaals kun je zomaar een van de beroemdste Italianen van het dorp de hand schudden. Gerardo Cardinale is afkomstig uit Italië en is in 1995 uitgeroepen tot de beste glasblazer van Europa, die een meester is in het maken van glazen vazen en kunstwerken. Al enige jaren bestiert hij een glasblazerij in het centrum van Vaals, waar hij demonstraties geeft over zijn ambacht. Hij laat stap voor stap het glasblazen zien en toont hoe vloeibaar kristal omgevormd kan worden tot een kristallen schaal of zwaan. Er is een winkel waar je glazen kunstobjecten kunt kopen en desnoods kun je het as van dierbaren in kristal verwerken. Adres: Tentstraat 2, 6291 BH Vaals. Website: www.glasblazerij-gerardo.nl

Outdoor Karting Vaals

Wil je wat actiefs doen in Vaals? Neem de kinderen dan mee naar Outdoor Karting Vaals, de enige kartbaan van Limburg. Je kunt hier racen over een 614 meter lange baan, omringd door het schilderachtige Limburgse landschap. Haarspeldbochten, hoogteverschillen en snelle lange bochten wisselen elkaar af. Naast snelle karts voor volwassenen zijn er ook mini-karts voor kinderen (vanaf 1 meter 30) en duo-karts voor twee personen. Kartende vrouwen die het zonder het testosteron van mannen willen doen, kunnen kiezen voor een ‘ladies only’ arrangement. Een rondje karten van 10 minuten kost € 14. Adres: Selzerbeeklaan 23, 6291 HV Vaals. Website: www.kartingvaals.nl

Proef wijn uit Limburg

De heuvels van Zuid-Limburg hebben een ideaal wijnklimaat, dus het is niet verwonderlijk dat er in de directe omgeving van Vaals enkele wijngaarden te vinden zijn. In het dorpje Holset een paar kilometer van Vaals vind je Domein Holset. Op dit terrein van 6,7 hectare worden sinds 2017 mousserende wijnen gemaakt. De bubbels variëren van ‘fris fruitig’ tot ‘elegant en complex’. Elke dag kun je meedoen aan een rondleiding van anderhalf uur over het wijndomein, af te sluiten met drie glazen bubbels.

In het bergdorpje Vijlen op 6 kilometer van Vaals kun je voor een wijnproeverij terecht bij Wijngaard St. Martinus. Dit wijndomein is met 28 hectare de grootste van Nederland en bestaat al sinds 1988. Hier worden voortreffelijke witte, rode, rosé en mousserende wijnen geproduceerd die in de loop der jaren bekroond zijn met vele nationale en internationale prijzen. Tijdens een rondleiding van 2 uur wordt je meegenomen naar de wijngaard en de wijnkelders, inclusief een proeverij van drie wijnen.

Ontdek het Joodse erfgoed in Vaals

Vaals heeft lange tijd een kleine Joodse gemeenschap gehad. Al in 1737 werd gewag gemaakt van de eerste Joodse inwoonster en aan het begin van de negentiende eeuw kwamen veel Joden uit Pruisen naar Vaals, dat bekendstond als een tolerant dorp waar ze van harte welkom waren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden alle Joden gedeporteerd en vermoord, maar tegenwoordig zie je nog wel de sporen die de gemeenschap in Vaals heeft nagelaten.

Zo kun je het woonhuis zien aan het Von Clermontplein waar begin 20e eeuw een synagoge zat. Aan de Maastrichterlaan staat het zogeheten Braunes Haus, een villa van een barones waar de nazi’s hun thuisbasis hadden. Aan de Linderweg vind je de Joodse Begraafplaats, waar zo’n 16 grafstenen bewaard zijn gebleven. Hier geldt ‘eeuwige grafrust’, dus de graven moeten voor altijd ongemoeid gelaten worden. Op deze begraafplaats bevindt zich ook een van de oudste grafstenen van Limburg uit 1756, van een onbekende vrouw.

Maak een uitstapje naar Aken

Als je wat buiten Vaals wilt doen, ligt een uitstapje naar Aken voor de hand. De meest westelijke stad van Duitsland ligt zowat tegen Vaals aangeplakt. Aken is een voormalige keizerstad die bekend is om warmwaterbronnen en een van de beroemdste kathedralen van Europa. Een bezoek aan de Dom van Aken mag natuurlijk niet ontbreken, maar je kunt er ook musea en monumenten bewonderen of een warmwaterbad nemen in een sfeervolle spa. Vanuit Vaals loop je zo de grens over naar Aken in Duitsland, maar dan ben je alleen nog maar in een buitenwijk. Voor het centrum kun je beter de bus pakken. ► Lees hier 10 tips wat te doen en te zien in Aken

Op bedevaart naar de Lourdesgrot

Verscholen in de bossen van de Vaalserberg ligt de Lourdesgrot, het hoogst gelegen heiligdom van Nederland (op 289 meter). Maria is hier naar verluidt nooit verschenen, maar de grot is in 1934 gebouwd als een kopie van de grot in het Franse Lourdes waar de heilige maagd Maria zich in 1858 wél achttien keer liet zien. De grot in Vaals is kerkelijk ingezegend en met enige regelmaat worden hier in de open lucht kerkelijke vieringen georganiseerd. Elk jaar op 15 augustus vindt er een processie plaats van de Sint Pauluskerk in Vaals naar de Lourdesgrot. Adres: Gemmenicherweg 54, 6291 BT Vaals.

Bewonder Vaals vanuit de lucht

Hoe mooi is het om Vaals en het hoogste punt van Nederland van nog véél hoger te bewonderen? Als je wat bijzonders wilt doen in Vaals, boek je bij een Fredair (www.fredair.nl) een ballonvaart over het Limburgse heuvellandschap. Een uur lang zweef je boven het gebied en kun je Instagam-waardige kiekjes maken. Na de landing ontvang je een glas champagne en een oorkonde. Veiligheid heeft een topprioriteit bij Fred, die al sinds 1986 in bezit is van een pilotenbrevet voor een luchtballon. Als het slecht weer is, wordt een andere dag gekozen.

Wat te doen in Vaals: praktische tips

Overnachten in Vaals

In Vaals is genoeg keuze aan accommodatie. In het dorp zelf zijn een handvol hotels en appartementen, maar in de dorpen in de  omgeving kun je terecht in vakantiehuizen, bungalowparken, boerderijen en bed & breakfasts. Ook zijn er enkele campings, vooral in het bergdorp Vijlen.

Zoek je voordelige accommodatie voor je vakantie in Vaals?
Reserveer hier een hotel of vakantiehuis in Vaals, tegen de laagste prijzen

Wie als een vorst wil overnachten in Vaals, kan terecht in twee kastelen. In het centrum ligt Kasteel Bloemendal, dat in 1791 werd gebouwd in opdracht van een steenrijke lakenfabrikant uit Aken. Hij maakte zijn fortuin als hofleverancier van de tsaren in Rusland, maar overleed voordat het kasteel werd voltooid. Later zat er onder meer een kostschool en een klooster. Sinds 1990 zit hier een luxe 4-sterrenhotel met 7 luxueuze kasteelkamers en wellness suites, een restaurant, een wijnbar en liefst vier oplaadpunten voor een elektrische auto. ► Boek een overnachting in Kasteel Bloemendal vanaf € 133

Het andere vorstelijke verblijf is Kasteel Vaalsbroek. Het kasteel ligt ten zuidwesten van het dorp op de helling van een heuvel, op een landgoed van 18 hectare. De geschiedenis gaat terug tot 1479 en eeuwenlang was het in handen van Limburgse adel. In 1761 werd het gekocht door een lakenhandelaar uit Aken, die het kasteel omvormde tot spinnerij. Sinds 1990 zit er een aangenaam 4-sterrenhotel, waar je terechtkunt in een van de 130 sfeervolle kamers of suites. Er is ook een bourgondisch restaurant en wellness centrum met zwembad. Het hotel is onderdeel van de Bilderberg-hotelketen. ► Boek een overnachting in Kasteel Vaalsbroek vanaf € 103

Onder de vakantieparken is Landal Hoog Vaals een goede optie. Het park heeft bungalows voor 4 tot 8 personen, een overdekt zwembad, een indoor speelparadijs en een restaurant. Het vakantiepark ligt aan de rand van Vaals en vanuit je bungalow kun je zo te voet of per fiets de Limburgse heuvels verkennen. ► Boek een verblijf in vakantiepark Landal Hoog Vaals

Eten en drinken in Vaals

Vaals is een toeristisch plaatsje, dus in het centrum zelf vind je verschillende cafés, restaurants en pizzeria’s. Wat dat laatste betreft, is Ristorante Bellissima een aanrader. Het wordt gerund door een gastvrij Nederlands stel, die zich hebben laten inspireren door gerechten uit Toscane. Naast pizza’s staan er ook pasta’s, vlees- en visgerechten op het menu.

Voor bourgondisch genieten op hoog niveau kun je een tafeltje reserveren bij Restaurant Uit de Kunst in het bergdorp Vijlen, op zo’n 6 kilometer van Vaals. Hier krijg je de klassieke Franse keuken met een verfrissend tintje, geleid door een chef-kok die eerder in een Michelin-restaurant heeft gewerkt. Er wordt zoveel mogelijk gekookt met biologische producten en ingrediënten van het Limburgse land. Restaurant Uit de Kunst heeft een vermelding in de Bib Gourmand-gids van Michelin.

Reizen naar Vaals

Vaals bevindt zich in het heuvelachtige landschap van Zuid-Limburg, in het uiterste zuidoosten van Nederland. Vanaf Amsterdam is het zonder oponthoud ongeveer 2½ uur rijden, via de snelweg A2 (228 kilometer). Als je in het centrum van Vaals wilt parkeren, is de parkeergarage onder de Albert Heijn (Prins Willem Alexanderplein) een optie. Het is betaald parkeren, maar hier vandaan kun je alles te voet bereiken.

Vaals heeft geen treinstation, dus je kunt de trein nemen naar Maastricht en verder reizen met de bus. Buslijn 350 van Arriva vertrekt elk halfuur van het station van Maastricht naar Vaals (49 minuten). Je kunt ook bus 21 nemen van het station van Heerlen naar Vaals (57 minuten).

Eventueel kun je vanuit Heerlen ook de trein nemen naar Aken en daar een kort busritje maken naar Vaals. Je moet dan alleen nog wel twee keer in Aken overstappen.

Voor meer informatie over wat te doen in Vaals kun je kijken op de officiële website van het VVV-kantoor: www.toerismevaals.nl

Voor het laatst bijgewerkt op 19 augustus 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Vaals, Limburg, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/Wirestock; Wereldreizigersclub; Wilhelminatoren Vaals; Visit Zuid-Limburg; Wijngaard St. Martinus; Allard One/Shutterstock.com; Booking.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam