Overnachten in Oekraïne

Overnachten in Oekraïne kwam vroeger neer op een bed in een grijs en groezelig Sovjet-gedrocht, maar gelukkig is er nu veel meer keus. Een groot aantal hotels uit de communistische tijd is gemoderniseerd of gesloten en daarnaast zijn er de laatste jaren talloze nieuwe hotels bijgekomen. In veel hotels, vooral in Kiev, Lviv en Odessa, kun je inmiddels hetzelfde comfort verwachten als in hotels in West-Europa.

Daarnaast kun je in Oekraïne overnachten in appartementen, bed & breakfasts, boerderijen en hostels. Voor het opvangen van een glimp van de Oekraïense levensstijl kun je een kamer huren bij een particulier. In natuurgebieden en de bergen kun je ook op enkele campings terecht.

Overnachten is goedkoop

Overnachten in Oekraïne is veel goedkoper dan in de meeste andere Europese landen. Dat komt vooral omdat het land nog niet zoveel toeristen ontvangt. De bezettingsgraad in hotels behoort tot de laagste in Europa. Van alle Europese hoofdsteden ben je het minste kwijt voor een slaapplek in Kiev.

De laatste jaren komen er wel steeds meer toeristen uit andere Oost-Europese landen, zoals Polen, Hongarije en Rusland. De verwachting is dan ook dat accommodatie in de toekomst duurder zal worden.

Het hoogseizoen loopt van juni tot en met september: het weer is dan aangenaam, het is de vakantieperiode en wandelaars maken trektochten in de Karpaten. De prijzen van accommodatie liggen dan het hoogst en het is verstandig te reserveren in populaire toeristensteden, zoals Lviv en Odessa. De maanden november tot en met januari gelden als het hoogseizoen voor de wintersportgebieden. In februari en maart is het koud en nat. In dit laagseizoen kun je vaak fikse kortingen krijgen op accommodatie.

Hotels in Oekraïne

In alle steden van Oekraïne zijn hotels te vinden, in alle prijsklassen. De meeste keuze heb je in Kiev, Lviv, Odessa en de badplaatsen aan de Zwarte Zee (met uitzondering van de Krim, dat in 2014 door de Russen is geannexeerd).

De goedkoopste kamers vind je in hotels die zijn overgebleven uit het Sovjet-tijdperk, waarvan de meeste zijn gerenoveerd. Je kunt echter ook nog steeds oudere Sovjet-hotels tegenkomen die schreeuwen om een nieuwe opknapbeurt. Voor een eenpersoonskamer in zo’n hotel betaal je ongeveer hetzelfde als voor een bed in een slaapzaal in een nieuw fris hostel.

Veel goedkope hotels zijn aangesloten op het gemeentelijke verwarmingssysteem, waardoor je de verwarming in de winter niet kunt uitzetten. Kleinere hotels bestaan soms uit één of twee verdiepingen van een woongebouw, waardoor ze de ingang delen met de buren (waardoor de entree niet altijd even fris is). In budgethotels is ontbijt zelden inbegrepen.

Zoek je een voordelig hotel in Oekraïne?
Reserveer hier een hotel in Oekraïne, tegen de laagste prijzen

Aan de andere kant van het spectrum zijn de laatste jaren heel wat nieuwe luxe hotels geopend in Oekraïne, waar je wordt ontvangen in een weelderige omgeving met veel blingbling. In Lviv vind je nog enkele grand hotels uit de 19e eeuw, terwijl je in de hoofdstad Kiev kunt overnachten in enorme gerenoveerde Sovjet-hotels uit de jaren ’60. Een van de bekendste is het Ukraine Hotel uit 1961, dat nog steeds eigendom is van de staat. Het hotel aan het Onafhankelijkheidsplein heeft 361 kamers., verdeeld over 14 verdiepingen.

Talloze westerse hotelketens toonden weer vertrouwen in Oekraïne door het wegebben van de spanningen met Rusland, en openden nieuwe vestigingen. In het land kun je overnachten in hotels van bekende ketens als Ibis, Radisson, Best Western, Hyatt en Hilton. Tot de grotere Oekraïense hotelketens behoren Premier Hotels & Resorts (www.phnr.com) – met zakenhotels van 3 tot 5 sterren – en Reikartz Hotels (www.reikartz.com). De keten Black Sea Hotels (www.blacksea-hotels.com) heeft vooral hotels en resorts aan de Zwarte Zee.

Appartementen in Oekraïne

Het verblijf in een appartement kan een aantrekkelijk alternatief zijn voor een hotel. Het aanbod is groot, het is goedkoper en je hebt de beschikking over een keuken, een woonkamer, één of meerdere slaapkamers en een wasmachine. In Kiev betaal je tussen de € 50 en € 100 voor een overnachting in een appartement. In de andere steden liggen de prijzen zelfs nog wat lager.

Je vindt appartementen op internet en op treinstations lopen soms vrouwen rond die een appartement (kvartira) of kamer (komnata) aanbieden aan buitenlandse toeristen. Een overzicht van appartementen vind je onder meer op deze website: www.ukraine-accommodation.com

Hostels in Oekraïne

Oekraïne kent een groeiend aantal hostels, vooral in toeristische hotspots als Lviv, Odessa en Kiev. De meeste hiervan zijn vrolijk omgebouwde stadsappartementen, met slaapzalen, een lounge en een keuken waar je gebruik van kunt maken. Overnachten in een hostel is niet duur, voor minder dan € 10 heb je al een bed in een slaapzaal. Ontbijt is veelal inbegrepen. De hostels zijn de ideale plek om andere backpackers te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.

Veel hostels in Oekraïne worden professioneel gerund, maar er zitten ook amateuristische plekken. Expats vinden het soms leuk om tijdelijk een hostel te openen. De hostels die zijn aangesloten bij Hostelling Ukraine (www.hihostels.com.ua) zijn in het algemeen van goede kwaliteit. Dream Hostels (www.dream-hostels.com) is een keten met verschillende hostels verspreid over Oekraïne.

Een bijzondere plek om te overnachten in Kiev is het Metro Hostel, dat in september 2019 werd geopend. Het hostel bestaat uit authentieke Oekraïense metro’s. Elke slaapzaal is ontworpen in de stijl van een beroemd metrostation in de wereld.

Kamperen in Oekraïne

Er zijn nog niet veel campings in Oekraïne. De meeste kampeerterreinen vind je in het Karpaten-gebergte in het zuidwesten van het land en langs de kust van de Zwarte Zee. Daarnaast kun je soms terecht op kampeerterreinen aan de randen van de steden. Een deel van de campings in Oekraïne zijn nog formele vakantiekampen uit de Sovjet-tijd, bedoeld voor uitstapjes van scholieren.

Op sommige campings kun je ook een houten chalet huren. Wildkamperen is toegestaan in bergachtige landelijke gebieden, al wordt het niet aangeraden. Vanwege het gevaar van bosbranden kun je beter ook niet een kampvuurtje maken of barbecueën in de natuur. Op deze website vind je een overzicht van campings in Oekraïne: www.camping.info

Voor het laatst bijgewerkt op 9 januari 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over hotels en overnachten in Oekraïne, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/yar0.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam