Tips voor een vakantie in Kiev, Oekraïne

Een vakantie in Kiev beleef je in een van de oudste steden van Oost-Europa, ‘de stad van de gouden koepels’ met een eeuwenoude geschiedenis en een kosmopolitisch sfeertje. De hoofdstad van Oekraïne beheerste eind 2004 dagenlang het nieuws met de Oranjerevolutie op de Maidan. Het Onafhankelijkheidsplein was het toneel van massale protesten, demonstraties en barricades van gefrustreerde inwoners die hun buik vol hadden van frauderende en corrupte politici.

De strijd voor democratie staat symbool voor Kiev, een miljoenenstad die haar hele bestaan een sleutelrol speelde bij het verleden, het heden en de toekomst van Oekraïne. Kyiv, zoals de stad in het land zelf wordt genoemd, is al in 500 na Christus gesticht. Het was jarenlang de hoofdstad van het Kievse Rijk, de voorloper van het huidige Rusland. Na de ineenstorting in de 13e eeuw werd Kiev bezet en geplunderd door een bonte mix van vijandige veroveraars, van Polen en Tataren tot Kozakken en nazi’s. De laatste jaren zitten de Russen in haar nek te hijgen.

Door die bijzondere geschiedenis is Kiev een unieke plek, een van de meest onderschatte hoofdsteden van Europa waar genoeg te doen is tijdens een vakantie. De stad biedt een fascinerende mix van historische bezienswaardigheden, architectonische meesterwerken, een bruisend nachtleven en een energieke kunstscene. Je kunt er uitgaan in stijlvolle nachtclubs, maar ook gastronomisch genieten in restaurants die al generaties lang in handen zijn van dezelfde familie. Kiev is een mooie stad met musea, markten en een zee van groen, terug te vinden in de vele parken en tuinen.

Verwonder je in het koninkrijk van de gouden koepels, waarvan hun schittering een dag nog zonniger maakt. Een stedentrip aan de Oekraïense hoofdstad verveelt niet snel, en bovendien is het er nog altijd erg goedkoop. Hier vind je handige en leuke tips voor een vakantie in Kiev.

Wat te zien en te doen in Kiev

Maidan

Een bezoek aan de Maidan (Maidan Nezalezhnosti), het Onafhankelijkheidsplein, is natuurlijk niet te missen tijdens een vakantie in Kiev. Het plein in het hart van het centrum was het toneel van twee moderne revoluties. In 2004 was de Maidan het decor van de Oranjerevolutie, toen de bevolking massaal protesteerde tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen.

Van november 2013 tot februari 2014 vond hier de ‘Oekraïense lente’ of de ‘Euromaidan’ plaats. Tijdens de koude wintermaanden uitten de demonstranten hun ongenoegen over het verwerpen van het Associatieverdrag met Europa door de Oekraïense regering. Het mondde uit in een bloedige veldslag in februari 2014, toen de politie het vuur opende op de vreedzame demonstranten. Er kwamen meer dan 100 mensen om het leven en duizenden mensen raakten gewond.

Sint-Sofiakathedraal

De Sint-Sofiakathedraal is een van de bekendste bezienswaardigheden van Kiev. De oudste kerk van de stad werd gebouwd in 1037 als pronkstuk van het Kievse Rijk, die minstens zo imposant moest zijn als de Hagia Sophia in Istanbul. Sindsdien is het een prachtig symbool van de Oekraïense hoofdstad. Bewonder het adembenemende Byzantijnse interieur en de goed bewaard gebleven middeleeuwse fresco’s. Voor een fraai uitzicht over het centrum van Kiev kun je de barokke 76 meter hoge klokkentoren beklimmen. Bovenop heb je een 360-​​graden uitzicht over de stad. De De Sint-Sofiakathedraal staat sinds 1990 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Adres: Volodymyrska St, 24, Kyiv, Oekraïne, 01001.

Andriivskyi Uzviz

Andriivskyi Uzviz wordt ook wel het ‘Montmartre’ van Kiev genoemd en is een van de laatst overgebleven plaatsen om de sfeer van het ‘oude’ Kiev te proeven. Het is een van de oudste straten van de stad en in de 19e eeuw een thuishaven van kunstenaars, schrijvers, dichters, musici en handwerklieden. Het geplaveide straatje met de klinkers en monumentale huizen is nu een populaire plek om souvenirs of kunst te kopen. De straat eindigt bij een heuvel waarop de Sint-Andreaskerk is gebouwd, een van de belangrijkste orthodoxe kerken van Kiev.

Holenklooster van Kiev

Het Holenklooster van Kiev (Kyiv Pechersk Lavra), te midden van met gras begroeide heuvels boven de rivier de Dnjepr, is de heiligste plaats van Oekraïne. Het klooster dateert uit de 11e eeuw en bestaat uit een verzameling van met goudkoepels bedekte kerken en een ondergronds gangenstelsel met zo’n 120 gemummificeerde monniken. Boven het complex torent de 96 meter hoge klokkentoren uit, die onlosmakelijk met de skyline van Kiev is verbonden. Het Holenklooster is deels een toeristische attractie, met kerken en twee musea die voor publiek toegankelijk zijn. Het is echter ook nog steeds in gebruik als klooster en de zetel van de Russisch-Orthodoxe Kerk in Oekraïne. Samen met de Sint-Sofiakathedraal staat het Holenklooster op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Adres: Lavrska St, 15, Kyiv, Oekraïne, 01015. Website: www.lavra.ua

Bezoek de metro van Kiev

In Kiev is de metro op zichzelf al een attractie, ook als je geen ritje maakt. De stad beschikt over het diepst gelegen metrostation, Arsenalna, dat liefst 105 meter onder de grond ligt! Het metrostation is geopend in 1960 en ligt vlakbij een dal waarin de rivier Dnjepr stroomt. Het eerstvolgende metrostation Dnipro ligt bovengronds net naast de rivier. Om grote hoogteverschillen te voorkomen, moesten beide metrostations ongeveer op hetzelfde niveau liggen. Om via twee gigantische roltrappen naar beneden te komen, ben je 5 minuten bezig.

Kiev heeft echter ook een van de mooiste metrostations ter wereld, Zoloti Vorota, dat wel bekendstaat als ‘de Gouden Poort‘. In het gewelfde marmeren plafond vind je prachtige mozaïeken en de perrons worden verlicht met bronzen kroonluchters. Het metrostation werd in 1989 geopend en het ontwerp is een verwijzing naar de tempelarchitectuur van het Kievse Rijk.

Moeder Moederland

Moeder Moederland (Rodina Mat) is een enorm standbeeld dat hoog boven de stad uittorent en zelfs een van de grootste beelden ter wereld. De moeder met het opgeheven zwaard en het schild is met de sokkel meegerekend 102 meter hoog, waarmee het zelfs het Vrijheidsbeeld in New York voorbijstreeft. Het roestvrijstalen titanium standbeeld werd onthuld in 1981 en staat tegenwoordig symbool ‘de moed en heldhaftigheid van de Oekraïense bevolking’.

Oorspronkelijk was het monument een herinnering aan de Sovjet-overwinning op de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het maakt onderdeel uit van het Nationaal Oorlogsmuseum van Oekraïne (tot 2015 heette dit nog het Nationale Museum van de Geschiedenis van de Grote Patriottische Oorlog). Het beeld is op zijn minst controversieel. Veel Oekraïners vinden dat Moeder Moederland teveel herinnert aan de communistische Sovjet-Unie en zien liever dat het standbeeld ten prooi valt aan de sloophamer. Adres: Zapecherna St, Kyiv, Oekraïne, 02000. Website: www.warmuseum.kiev.ua

Sint-Michielsklooster

Als je nog geen genoeg hebt van gouden koepels, moet je ook bezoek brengen aan het Sint-Michielsklooster. Het is een van de mooiste en belangrijkste orthodoxe kathedralen van Oekraïne, die opvalt door zijn pastelblauwe gevel. Het klooster werd gebouwd in de 12e eeuw en was het eerste gebedshuis in het Kievse Rijk met extravagante gouden koepels. De kathedraal is ook beroemd om de unieke mozaïeken en fresco’s binnenin, die gelden als een van de fraaiste voorbeelden van oud-Russische monumentale schilderkunst. De kathedraal en de klokkentoren werden in 1937 door de Sovjets gesloopt, maar de waardevolle mozaïeken bleven gelukkig bewaard. Adres: Triokhsviatytelska St, 8, Kyiv, Oekraïne, 01601. Website: www.archangel.kiev.ua

Breng een bezoek aan Tsjernobyl

Een vakantie in Kiev is niet compleet zonder een bezoek aan Tsjernobyl, op anderhalf uur rijden van de stad. Talloze tour operators organiseren dagtrips naar deze spookstad waar op 26 april 1986 een nucleaire ramp plaatsvond van ongekende proporties. Bij de kerncentrale van Tsjernobyl ontplofte een van de kernreactoren, waardoor radioactieve straling vrijkwam die honderd keer sterker was dan de atoombommen Hiroshima en Nagasaki bij elkaar. Door de blootstelling aan de radioactiviteit zijn naar schatting tussen de 25.000 en 100.000 mensen omgekomen.

Tijdens een excursie kun je de besmette zone betreden en de noodlottige reactor van enige afstand bekijken. Ook bezoek je het nabijgelegen spookstadje Pripyat, waar  sommige appartementen nog steeds getuigen van de haast waarin 47.500 bewoners hun huis hebben verlaten. Je zal een bovengemiddelde dosis straling ontvangen, maar de dosis is heel klein en onschadelijk (zegt men). Je kunt bijvoorbeeld een dagtrip boeken bij Chornobyl Tour: www.chornobyl-tour.ua

Praktische informatie over een vakantie in Kiev

Reizen naar Kiev

Vanuit Amsterdam Schiphol kun je rechtstreeks vliegen naar Kiev. Zowel KLM als Ukraine International Airways egen van Amsterdam naar Kiev. De vliegtijd is ongeveer 2 uur en 50 minuten. Lees hier meer over reizen naar Oekraïne

Kyiv Pass

Als je een paar dagen vakantie viert in Kiev, is het handig om de Kyiv Pass aan te schaffen. Deze is geldig voor 24 uur, 48 uur of 72 uur. Met de pas krijg je gratis toegang tot de belangrijkste musea en bezienswaardigheden, kun je gratis met de metro reizen en krijg je korting bij restaurants. De Kyiv Pass kun je kopen bij het VVV-kantoor van Kiev: www.visitkyiv.travel

Voor het laatst bijgewerkt op 17 januari 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Kiev, Oekraïne, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/Leonid_Andronov; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam