Reizen met de trein in Polen

Reizen met de trein is de ideale manier om de verschillende regio’s van Polen te ontdekken. Het land heeft een uitgebreid spoorwegnet dat alle grote Poolse steden met elkaar verbindt. Vooral in het westen van Polen liggen veel spoorlijnen. Polen heeft ook enkele hogesnelheidslijnen, waardoor je met de trein razendsnel tussen steden kunt reizen. Zeker met de verkeersdrukte, de parkeerproblemen in de binnensteden en de schaarse binnenlandse vliegverbindingen is reizen met de trein een uitstekend alternatief tijdens een vakantie in Polen.

De aanleg van de spoorwegen in Polen begon in de 19e eeuw. Het spoorwegnet is tegenwoordig een samenraapsel van spoorlijnen die onder leiding van de Duitsers, het Oostenrijks-Hongaarse Rijk, de Russen en de communisten zijn aangelegd. Architectuurliefhebbers zullen dan ook watertanden bij het zien van de treinstations in verschillende stijlen.

Wil je Polen eenvoudig en betaalbaar ontdekken per trein?
Bestel hier de Interrail Polenpas om zoveel te treinen als je wilt

In de Poolse hoofdstad Warschau stap je binnen in een monstrueus station dat gebouwd is in Sovjet-stijl, terwijl het 19e eeuwse treinstation van Gdansk een lust voor het oog is met zijn prachtige gevel in de stijl van de neorenaissance. Warschau is het centrale knooppunt van het Poolse spoorwegnet – een goede gelegenheid om een tussenstop te maken in deze ondergewaardeerde stad.

Kopen van treinkaartjes in Polen

De belangrijkste spoorwegmaatschappij van Polen is Polskie Koleje Panstwowe, afgekort tot PKP (www.rozklad-pkp.pl). Dit zijn de Poolse staatsspoorwegen die de meeste intercity en sneltreinen beheren. Daarnaast zijn er nog een aantal kleinere onafhankelijke spoorwegmaatschappijen in Polen die regionale diensten aanbieden.

Voor het kopen van treinkaartjes hoef je gelukkig niet bij allemaal verschillende loketten terecht. Het makkelijkst is het om een ticket te kopen bij een kaartautomaat, die aanwezig is op bijna alle treinstations (met uitzondering van kleine dorpen). Je kunt de touch screen automaten instellen in het Engels. Je kiest je bestemming, de gewenste trein en je type ticket. Daarna kun je betalen met contant geld, bankpas of creditcard.

Daarnaast kun je een kaartje kopen bij een loket, als dat aanwezig is op het station. Op sommige grotere treinstations zijn aparte loketten voor langeafstandstreinen en regionale treinen. Het kan zijn dat loketmedewerkers niet overal evengoed Engels spreken. Online kun je onder meer kaartjes kopen via de website van PKP Intercity (www.intercity.pl). Als je langere tijd gaat rondreizen in Polen, kun je een Interrail Polenpas aanschaffen. Hiermee kun je voor een specifiek aantal dagen zo vaak de trein nemen als je wilt. ► Bestel hier online de Interrail Polenpas

Overigens kun je in bijna alle treinen ook een kaartje kopen bij de conducteur, maar dan betaal je wel een toeslag. Je moet na het instappen meteen een conducteur vinden (wat niet altijd even makkelijk is) en hij of zij moet ook nog Engels kunnen spreken.

Soorten treinen in Polen

Polen heeft vijf verschillende soorten treinen, die onderverdeeld zijn in een 1e klasse (pierwsza klasa) en 2e klasse (druga klasa). De snelste treinen zijn het duurste, maar ook het meest comfortabel. Je moet hier vaak een zitplaats reserveren. De snellere treinen hebben een restauratierijtuig, dat bekendstaat als ‘WARS’. Voor een gewone trein is het verstandig zelf eten en drinken mee te nemen, als je een tijdje moet reizen. Hieronder zetten we de verschillende soorten trein in Polen op een rij.

Express Intercity Premium (EIP)

De Express Intercity Premium (EIP) is het paradepaardje van de Poolse spoorwegen, die in 2014 werd geïntroduceerd. Dit is de hogesnelheidstrein – ook wel Pendolino genoemd – waarmee je snel tussen de belangrijkste steden kunt reizen. De maximumsnelheid is 250 kilometer per uur. Deze slanke en futuristische trein rijdt onder meer op de trajecten van Warschau naar Krakau. Gdansk, Wroclaw en Katowice.

De EIP-treinen zijn zo’n 50 procent sneller dan de reguliere Intercity-treinen. De rit van Warschau naar Krakau duurt bijvoorbeeld maar 2 uur en 18 minuten. De hogesnelheidstrein is wel duurder, maar ze zijn ook comfortabeler met wifi aan boord. In de eerste klas krijg je drankjes en een maaltijd. Reserveren is verplicht. Doe dat tijdig, want deze treinen zijn behoorlijk populair. Voor reserveringen buiten Polen moet je in de trein € 10 extra betalen. Reserveren kan via de website: www.intercity.pl

Express InterCity (EIC)

De Express InterCity (EIC) zijn ook moderne en comfortabele treinen, maar die rijden wat minder snel met een maximumsnelheid van 160 kilometer per uur. Deze treinen rijden op trajecten tussen de grote steden die niet door de Pendolino worden bediend en stoppen amper onderweg. Reserveren is verplicht en in de eerste klas krijg je drankjes en maaltijden. In de tweede klasse kun je kiezen voor een ‘Comfort Zone’-ticket, waarbij ook consumpties zijn inbegrepen.

InterCity (IC)

De InterCity (IC) rijdt op de belangrijkste binnenlandse trajecten en begint of eindigt meestal in een grote stad, zoals Warschau, Gdansk of Wroclaw. De sneltreinen hebben een eerste en tweede klasse en kunnen uit moderne of iets minder moderne rijtuigen bestaan. De laatste jaren worden op steeds meer routes modernere rijtuigen geïntroduceerd, met ergonomische stoelen, airconditioning en stopcontacten. Reserveren is niet verplicht, maar wordt wel aanbevolen.

Regionale langeafstandstreinen

Budgetreizigers kunnen gebruikmaken van regionale langeafstandstreinen die bekendstaan als Twoje Linie Kolejowe (TLK). Dit is de goedkoopste optie als je met de trein in Polen wil reizen, als je tenminste de tijd hebt en niet teveel bent gehecht aan comfort. De TLK-treinen maken gebruik van oude rijtuigen met minder beenruimte, maar je hebt wel een grotere kans een gesprek met locals aan te knopen. Er wordt onderweg regelmatig gestopt, maar de tarieven zijn laag. Er rijden vele honderden TLK-treinen per dag die de verste uithoeken van Polen bereiken. Reserveren is mogelijk, maar niet verplicht.

Regionale stoptreinen

De laatste categorie zijn de regionale (stop)treinen  die door een breed scala aan verschillende spoorwegmaatschappijen worden geëxploiteerd. Treinkaartjes zijn goedkoop en is er maar één klasse. Reserveren is niet nodig. De treinen stoppen op de meeste stations onderweg en de coupés kunnen zowel nieuw als verouderd zijn. Je kunt online tickets voor regionale treinen kopen via de website van Koleo: www.koleo.pl. Ook kun je kaartjes kopen bij automaten of loketten op stations. Met de Interrailpas heb je meestal geen toegang tot regionale treinen.

Een van de grootste regionale vervoerders is Polregio (www.polregio.pl), die dagelijks meer dan 1800 treinen heeft rijden in alle delen van het land. De treinen van Polregio verbinden vaak twee grote steden en stoppen onderweg in (bijna) alle plaatsen. De spoorwegmaatschappij Koleje Mazowieckie (www.mazowieckie.com.pl) exploiteert stoptreinen en forenzentreinen in de agglomeratie rond de hoofdstad Warschau.

Reizen met de trein naar Polen

Polen heeft uitstekende treinverbindingen met andere landen. Je kunt de trein nemen vanuit Duitsland (Berlijn), Hongarije (Boedapest), Oostenrijk (Wenen), Slowakije (Bratislava, Štúrovo), Tsjechië (Praag, Olomouc, Břeclav, Ostrava), Oekraïne (Kiev, Lviv) en Wit-Rusland (Brest). Voor de internationale treinreizen worden vooral intercity’s ingezet.

Vanuit Nederland kun je met de trein naar Polen reizen via een overstap in de Duitse hoofdstad Berlijn. De treinreis van Amsterdam naar Warschau duurt dan bij elkaar 13 tot 14 uur. Vanaf Amsterdam CS vertrekt een paar keer per dag een rechtstreekse trein naar Berlijn (6½ uur). De treinrit van Berlijn naar Warschau duurt een kleine 6 uur. Een treinticket is te koop vanaf € 95.

Bijzondere treinreizen in Polen

Vaak zie je vanuit de trein niet meer dan groene velden, fabrieken en de buitenwijken van steden, maar er zijn ook enkele bijzondere treinreizen in Polen waarvoor je je camera maar al te graag van stal wil halen. Hier zetten we enkele bijzondere routes op een rij.

  • Warschau – Gdansk: bij het plaatsje Tczew passeer je een oude spoorbrug over de Wisla-rivier. De markante torentjesbrug is in 1857 gebouwd door de Pruisische spoorwegen en was toen de langste van Europa. Van de oorspronkelijke zes smeedijzeren overspanningen zijn er drie verwoest tijdens de Duitse invasie van Polen in 1939. Vlakbij passeer je ook Kasteel Malbork, het grootste middeleeuwse kasteel van Europa.
  • Wolsztyn Experience: spoorwegfanaten kunnen vanaf Poznan de trein nemen naar Wolsztyn, en daar de stoomtrein nemen naar Leszno. Dit is de laatste reguliere passagiersdienst per stoomtrein ter wereld. Website: www.thewolsztynexperience.org

Voor het laatst bijgewerkt op 22 juli 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen met de trein in Polen, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/Marcin_Kadziolka; Pixabay; Wereldreizigersclub.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam