Vakantie in Boekarest, Roemenië

Tips voor een vakantie in Boekarest

Boekarest vakantieEen vakantie in Boekarest beleef je in een stad die in jaren dertig van de vorige eeuw nog bekendstond als ‘het Parijs van het oosten’. Met zijn luxe restaurants, uitbundige nachtleven, levendige opera- en theaterscene en invloedrijke architectuur deed Boekarest niet onder voor de Franse hoofdstad. De communisten hebben een groot deel van de hoofdstad van Roemenië na de oorlog echter platgewalst met hun bulldozers. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Boekarest tegenwoordig waarschijnlijk geen prijs wint voor schoonheid en stijl.

Maar het stadsbestuur heeft er de laatste jaren hard aan gewerkt om de stad weer de glans te geven van weleer. Ondanks vele restauraties is er nog een lange weg te gaan voordat Boekarest zijn oude Franse charme terug heeft, maar de gemeentelijke gebouwen zien er weer piekfijn uit, kerken hebben een opknapbeurt gehad en spectaculaire musea wachten om weer te worden ontdekt. Achter een wirwar van afbrokkelende post-Stalinistische betonnen flatgebouwen en kapotte wegen ontwaar je een aantal prachtige art nouveau gebouwen, oude kloosters, weelderige parken en elegante boulevards. Veel toeristen willen Boekarest tijdens hun vakantie in Roemenië snel weer verlaten, maar de Roemeense hoofdstad verrast veel bezoekers met zijn kosmopolitische sfeer en energie.

Parlementsgebouw tijdens vakantie BoekarestAan de littekens van het schrikbewind van dictator Ceauşescu (1918-1989) zul je uiteraard niet ontkomen. Wandel van het centrum naar het zuiden en je belandt in Centru Civic, een wijk die Ceauşescu in de jaren tachtig met de grond gelijkmaakte om er zijn pompeuze communistische paleizen neer te zetten. Zo vind je er het parlementsgebouw, na het Amerikaanse Pentagon het grootste gebouw ter wereld. Hier zie je de ware omvang van wat een dictatuur kan doen, iets dat je niet snel zult vergeten.

Maar in het langzaam herstellende historische centrum vind je smalle straatjes met verborgen antiekwinkels, Byzantijnse kapelletjes, fraaie herenhuizen en Transsylvanische, Franse en Italiaanse restaurants. Het is het centrale punt voor het nachtleven in de stad, met een enorme toestroom aan cafés, trendy bars, disco’s, hedonistische clubs en stripclubs pubs de laatste jaren. Inderdaad, vrije geesten hoeven voor een wilde vakantie niet langer naar Amsterdam. Alles mag in Boekarest dezer dagen, met feestjes op vrijdagavond en zaterdagavond die tot ver op de volgende dag voortduren.

Sinds Roemenië toetrad tot de Europese Unie in 2007, is er een gevoel van nieuwe dynamiek over de stad gegleden. De vele bouwprojecten zijn het nieuwe architectonische bewijs dat Boekarest met de reis terug naar grootsheid en grandeur is begonnen.

Bezienswaardigheden in Boekarest

Boekarest bezienswaardigheden
Boekarest heeft monumenten, parken, tientallen musea en overblijfselen uit de communistische periode. Een van de populairste bezienswaardigheden is het kolossale Parlementspaleis, met 1100 kamers. ► Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Boekarest

Openbaar vervoer in Boekarest

Boekarest openbaar vervoer
Boekarest is een uitgestrekte metropool met veel te grote afstanden om te voet te kunnen afleggen. Al snel zal je gebruik willen maken van het openbaar vervoer om bezienswaardigheden of buitenwijken te bezoeken. In Boekarest kun je je verplaatsen met de metro, de tram en de bus. ► Lees hier meer over het openbaar vervoer in Boekarest

Reizen naar Boekarest

Vliegen naar Boekarest, RoemeniëVoor een vakantie in Boekarest kun je makkelijk het vliegtuig nemen. KLM en de Roemeense luchtvaartmaatschappij Tarom vliegen elke dag rechtstreeks van Amsterdam Schiphol naar Boekarest. De vliegtijd is 2 uur en 45 minuten. Ook vanuit Brussel gaan dagelijks vluchten naar de Roemeense hoofdstad. Lees hier meer over reizen naar Boekarest

Voor het laatst bijgewerkt op 22 november 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Boekarest, Roemenië, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

Foto's © depositphotos.com/twindesigner; Pixabay.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam