Wat te doen en te zien in Timișoara, Roemenië: 10 tips!

Door Cindy Stechweij

Wat te doen in Timișoara in Roemenië? Timișoara is misschien niet de eerste bestemming waar je aan denkt bij een vakantie in Roemenië, maar een bezoek aan deze stad gaat je absoluut in positieve zin verbazen.

Timișoara is namelijk de op drie na grootste stad van Roemenië en is de afgelopen jaren enorm opgeknapt en gerestaureerd. Het resultaat is een combinatie van schoon, nieuw, oud, cultuur, jong en oud, creatief en veel geschiedenis. Zo begon in Timișoara de anti-communistenrevolutie van 1989, die leidde tot de val van de dictator Nicolae Ceaușescu. Ja, je vindt hier werkelijk van alles. Het is ook niet voor niets dat Timișoara is uitgeroepen tot Europese Culturele Hoofdstad van 2021.

Daarom nemen we je graag mee in onze must do’s in Timișoara, zodat je zeker weet dat je deze stad wil bezoeken. Timișoara is een plek waar je heerlijk kunt dwalen en verdwalen, maar het is ook een stad waar je de mooiste bezienswaardigheden niet wil missen. Daarom vind je hier 10 tips over wat er te doen en te zien is in Timișoara.

Wil je met een gids een stadswandeling maken in Timișoara?
Ontdek hier de populairste tours en activiteiten in Timișoara

Wandel over het mooiste plein van Timișoara

Het Unirii plein, wat ‘het plein van eenwording’ betekent, is een van de mooiste pleinen in Timișoara. Rondom het plein vind je allemaal mooie gebouwen, zoals het voormalig paleis en het geweldig gekleurde Casa Brück. Dit laatste huis was vroeger een hoerenhuis, maar tegenwoordig zit er een apotheek in. Ook vind je aan dit plein de Servisch orthodoxe kerk en de rooms-katholieke kerk. Deze kerken staan recht tegenover elkaar en het is ook geen toeval dat dit plein ‘eenwording’ in de naam heeft.

Sportief uurtje langs het Begakanaal

In het zuiden van Timișoara ligt het Begakanaal, waar ook het rozenpark aan ligt. Hou je van hardlopen of sportief wandelen? Ren of wandel dan samen met de locals langs het Begakanaal. Het is een hele leuke manier om even echt onderdeel te zijn van deze stad en haar inwoners. Je bent lekker buiten en sportief en tegelijk geniet van je van de mooie omgeving.

Bewonder de orthodoxe kathedraal van Timișoara

De orthodoxe kathedraal van Timișoara is een geweldig gebouw met een unieke stijl. Het is een kathedraal, maar het voelt heel sprookjesachtig aan qua uitstraling. De hoogte van deze kathedraal is ook bijzonder met een toren die 100 meter de hoogte ingaat. Wandel langs de kathedraal, bekijk deze van verschillende hoeken en bezoek het museum in de kathedraal. Vanaf het mooie plein Piata Victoriei heb je ook een prachtig uitzicht op de kathedraal. Adres: Bulevardul Regele Ferdinand I, Timișoara, Roemenië. Website: www.mitropolia-banatului.ro

Orthodoxe kathedraal in Timișoara. Foto © Flickr.com/George Damian.

Voel de geschiedenis op het overwinningsplein

Piata Victoriei heeft haar naam te danken aan de geschiedenis. In 1989 begon op dit plein namelijk de revolutie om dictator Ceaușescu af te zetten en deze revolutie zette zich door in heel Roemenië. Vanaf dit moment heeft Roemenië zich afgezet tegen het communistisch regime, waar wreedheid en extreme controle aan de orde van de dag waren. Maar dit overwinningsplein is meer dan alleen geschiedenis, je kunt ook gewoon lekker rondkijken. Zo heb je aan de ene kant de orthodoxe kathedraal van Timișoara, aan de andere kant het operagebouw en in het midden veel bloemen en een fontein.

Relax op het Vrijheidsplein Piata Libertati

Wanneer je via de Alba Julia straat naar het Vrijheidsplein Piata Libertati loopt, kom je allemaal paraplu’s tegen. En niet zomaar paraplu’s, deze kleurrijke paraplu’s hangen boven de straat, wat een leuk en gezellig beeld oplevert. Het Vrijheidsplein heeft ook weer veel mooie gebouwen rondom. Het is een autovrij plein en je waant je hier voor even honderden jaren terug in de tijd.

Winkelstraat met paraplu’s in Timișoara. Foto © Flickr.com/Stefan Munder.

Slenter door de straatjes achter Piata Libertati

Het gebied achter het vrijheidsplein (Piata Libertati) heeft behalve de Alba Juliastraat met de paraplu’s nog veel meer fijne straatjes om doorheen te slenteren. Hier vind je de leukste tweedehands en vintage winkels, handgemaakte sieraden, leuke tentjes om koffie te drinken en bakkertjes met heerlijke broodjes en zoetigheden.

Ontdek het oude communisme

In Timișoara is het communisme in Roemenië natuurlijk ten einde gekomen, maar er is nog altijd een plek waar je kunt zien ‘hoe het ooit was’. Het Museum van de Communistische Consument (Muzeul Consumatorului Comunist) is een appartement dat je letterlijk mee terugneemt naar de tijd van vóór 1989, boordevol spullen uit de communistische tijd.

Je kunt je hier een weg banen door drie kamers met huishoudelijke elektronica, schoolspullen, speelgoed, ansichtkaarten, gereedschap, schoonmaakmiddelen, fietsen, sportartikelen, serviesgoed, kookgerei, muziekinstrumenten, kranten en posters. De toegang is gratis en op de bovenste verdieping is een kunstzinnige hippebar. Adres: Strada Arhitect Laszlo Szekely 1, Timișoara, Roemenië.

Ruik de rozen in het rozenpark

Timișoara heeft een waar Rozenpark (Parcul Rozelor) aan het Begakanaal. Het is een heerlijk park om lekker te wandelen, bij te komen en te genieten van de natuur. Ook vind je hier in het park de mooiste bloesembomen, die in het voorjaar bloeien. Ben je gek op rozen en bloesem, dan is dit park een geweldige toevoeging aan je bezoek naar Timișoara.

Leer over de geschiedenis van Timișoara in het revolutie museum

De revolutie van 1989 is een groot moment voor Timișoara en Roemenië. Leer in het Revolutiemuseum (Muzeul Revolutiei) alles over wat er aan deze revolutie vooraf ging, hoe de revolutie tot stand is gekomen en hoe uiteindelijk het strenge communistische regime is gevallen. Je gaat even helemaal terug in de tijd en je krijgt nog meer respect voor de inwoners, de stad en haar rol binnen de revolutie. Ook vind je hier nog een stukje van de Berlijnse muur die prachtig is beschilderd. De toegang is gratis. Adres: Strada Popa Șapcă 3-5 / Oituz ne. 2B, Timișoara 300057, Roemenië. Website: www.memorialulrevolutiei.ro

Maak die perfecte instagramfoto voor een graffitimuur

Door de hele stad vind je op de meest onverwachte plekken graffiti. En dan gelukkig niet de graffiti die wij kennen op de treinen of een tag (handtekening) onder de brug. Nee, deze muren zijn ware kunstwerken die de creatieve sfeer van de stad nog meer tot uiting brengen. Je maakt de mooiste foto’s door voor deze kleurrijke en artistieke muren te gaan staan. Heel fijn voor je Instagramfeed 😉

Graffiti in Timișoara. Foto © Flickr.com/The Orion.

Wat te doen in Timișoara, Roemenië: praktische tips

Timișoara is door haar indrukwekkende geschiedenis, omgeving en cultuur een bijzondere bestemming voor je volgende vakantie in Roemenië waar veel te doen en te zien is. Om je voorbereiding compleet te maken, hebben we nog een aantal praktische tips op een rij gezet voor het bezoeken van Timișoara.

Reizen naar Timișoara

Timișoara heeft een eigen internationale luchthaven, dus je kunt per vliegtuig naar de stad reizen. Vanaf Amsterdam Schiphol vlieg je met een tussenstop in zo’n 3½ tot 5½ uur naar Timișoara. Je kunt bijvoorbeeld overstappen in München of Boekarest. Een vliegticket bij KLM is te koop vanaf € 314. ► Boek hier een vliegticket bij KLM naar Timișoara

Ben je van plan om een roadtrip te maken vanuit Nederland? Dan ligt Timișoara op ruim 16 uur rijden vanaf Utrecht. Het vliegveld van Timișoara ligt op 20 minuten rijden van de stad en met de taxi rij je hier heen voor € 10. Met de lokale bus ben je 30 minuten onderweg en betaal je € 2,50.

Overnachten in Timișoara

Het oude centrum is het leukste deel om te overnachten in Timișoara. Alle bezienswaardigheden zijn dan op loopafstand en je zit midden in de stad. Timișoara is een relatief goedkope stad en dit geldt ook voor de hotels. Reis je met een beperkt budget, dan vind je al een hotel tussen de € 20 en € 35 per nacht. Wil je liever een wat luxer hotel? Reken dan op een nachtprijs tussen de € 50 en € 75. ► Boek hier een hotel of appartement in Timișoara

Eten en drinken in Timișoara

Ook het eten en drinken in Timișoara is lekker goedkoop. Je vindt overal leuke plekken om te eten, te drinken, te ontbijten, te snacken en te borrelen. Kom je iets leuks tegen? Gewoon naar binnen gaan en genieten van de tijd die je hier hebt.

Overige tips voor je trip naar Timișoara

De beste reistijd om Timișoara te bezoeken zijn de maanden van april tot en met oktober. Gemiddeld zijn de warmste maanden juli en augustus. Hou je van bloesem? Ga dan vooral in het voorjaar, want dan staat Timișoara in bloei. Je betaalt in Roemenië met de Roemeense leu (RON) en 1 euro is circa 4,75 ron. Voor meer informatie over wat te doen in Timișoara kun je kijken op de website van het lokale VVV-kantoor: www.timisoara-info.ro

Over Cindy

Als freelance creatief schrijver, content strateeg en storyteller haal ik mijn inspiratie uit cultuur, natuur en nieuwe omgevingen. Ik reis naar de mooiste (en soms minder mooie) plekken om te kijken, te ervaren en om mezelf te blijven verwonderen. Of het nu in Ierland, Sri Lanka of Arizona is, elke plek leert me op een andere manier mijn inspiratie te vinden. Elke plek geeft mij iets om te leren. Meer weten over mij? Kijk op www.cindystechweij.nl

Voor het laatst bijgewerkt op 14 oktober 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Timișoara, Roemenië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com;catalinlazar; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam