Overnachten in Servië

In Servië heb je een ruime keuze om te overnachten, van hotels en hostels tot appartementen en traditionele dorpshuizen op het platteland. Bijna overal in het land vind je wel een plek om te slapen, maar de meeste accommodatie vind je in grotere steden als Belgrado, Novi Sad en Niš. Langs de snelwegen en aan de rand van steden kun je overnachten in motels.

Het hoogseizoen zijn de maanden juni tot en met augustus, wanneer de vraag naar accommodatie het grootst is in Servië. Het is raadzaam te reserveren in deze periode, al zijn de laatste jaren vele nieuwe hotels en hostels geopend in het land. Ook als je zonder reservering ergens opduikt, zal het vinden van een slaapplek een niet al te groot probleem moeten zijn.

Een uitzondering zijn de feestdagen en festivals, dan zijn hotels snel volgeboekt. Hou er rekening mee dat sommige hotels buiten de steden in de winter gesloten zijn. In januari en februari kan het erg koud zijn in Servië, met veel sneeuwval.

Hotels in Servië

Hotels in Servië worden geclassificeerd volgens een sterrensysteem, van 1 ster (eenvoudig) tot 5 sterren (luxe). Een hotel vanaf 4 sterren heeft roomservice, een restaurant, een wasservice en meestal ook een fitnessruimte, spa en sauna. De meeste 4- en 5-sterrenhotels bevinden zich in de hoofdstad Belgrado en Novi Sad. Hotels met 1 of 2 sterren zijn daar amper te vinden. Na het einde van het communistische tijdperk zijn veel voormalige staatshotels in particuliere handen gekomen en gerenoveerd.

De prijzen in hotels worden meestal weergegeven in Servische dinars. Overnachten in Servië is niet heel duur. Voor een overnachting in een middenklasse hotel betaal je omgerekend tussen de € 30 en € 60 voor een tweepersoonskamer. Er zijn echter ook 4-sterrenhotels waar je al terecht kunt vanaf € 40 voor een kamer. Bovenop de hotelrekening komt nog een toeristenbelasting van zo’n € 1 tot € 1,50 per nacht.

In Belgrado kun je het beste verblijven in de oude stad (Stari Grad) of in de buurt van het plein van de Republiek. Op loopafstand vind je vele cafés, winkels, restaurants en de belangrijkste bezienswaardigheden. In Belgrado heb je veel keuze, van moderne stadshotels tot luxe historische hotels met jacuzzi’s, wellness behandelingen en optimale service. Veel hotels in de hoofdstad richten zich op zakenreizigers die een congres, vergadering of conferentie willen bijwonen. Je kunt goedkoper overnachten als je in een eenvoudiger hotel of bed & breakfast buiten het centrum verblijft. Dan betaal je soms niet meer dan € 10 tot € 20 per nacht.

De beroemdste plek om te overnachten in Belgrado is Hotel Moskva. Het opende deuren in 1908 en is daarmee een van de oudste nog bestaande hotels van Servië. Het hotel bevindt zich aan Terazije, het centrale plan in de oude binnenstad. Het 4-sterrenhotel kent een enerverende geschiedenis, met Russische invloeden. In de jaren ’20 en ’30 was het een ontmoetingsplaats van dichters, schrijvers en muzikanten, terwijl de Gestapo het tijdens de Tweede Wereldoorlog in gebruik nam als hoofdkwartier. Hotel Moskva vormde de achtergrond in films en boeken en heeft vele hoogwaardigheidsbekleders en sterren te gast gehad, onder wie Frank Sinatra, Robert De Niro, Richard Nixon en Luciano Pavarotti.

In Servië vind je steeds vaker vestigingen van hotelketens. Grote bekende ketens als Crowne Plaza, Radisson, Accor, InterContinental, Holiday Inn en Hilton hebben inmiddels hotels geopend in het land. A Hotels (www.ahoteli.com) is een Servische hotelketen met enkele luxe hotels in het land. In steden als Belgrado, Novi Sad en Niš zijn ook kleine boutique hotels geopend.

Hostels in Servië

In verschillende plaatsen van Servië kun je goedkoop overnachten in een hostel. Het meeste aanbod heb je in Belgrado,  waar je terecht kunt in tientallen verschillende hostels. De prijs voor een bed in een slaapzaal ligt tussen de € 10 tot € 15, waarmee het niet veel goedkoper is dan een bed in een eenvoudig hotel. Zeker voor een koppel kun je geld besparen als je voor een tweepersoonskamer in een hotel kiest. Veel hostels vermelden hun prijzen in euro’s.

Hostels zijn een goede gelegenheid om andere backpackers en reizigers te ontmoeten. Je kunt gebruikmaken van een keuken, je kunt soms fietsen huren en er is een bagagedepot. Enkele hostels zijn aangesloten bij de Youth Hostels Association of Serbia (www.hostels.rs), de Servische tak van Hostelling International. Je krijgt korting op een overnachting als je lid wordt.

Overnachten bij particulieren in Servië

In Servië zijn talloze mogelijkheden om te overnachten bij particulieren. Dat kan aantrekkelijk zijn als je low budget rondreist, maar ook als je met een familie of groep vrienden vakantie viert. In de steden kun je terecht in appartementen (apartmani). Ze zijn in prijs vergelijkbaar met een hotelkamer, met zo’n € 40 voor twee personen. In een appartement heb je echter meer voorzieningen, zoals een keuken waar je je eigen maaltijd kunt bereiden.

Daarnaast zijn er particuliere huiseigenaren die kamers verhuren aan toeristen (sobe), een beetje vergelijkbaar met een bed & breakfast. Bij een overnachting zijn maaltijden vaak inbegrepen. Bij lokale toeristenbureaus kun je informatie inwinnen over particuliere logeeradressen.

Traditionele dorpsaccommodatie

Op het platteland kun je overnachten in traditionele dorpsaccommodatie (etno sela). Dit zijn bungalows of boerderijen die verhuurd worden aan toeristen, en een leuke gelegenheid om het traditionele Servische leven te proeven. In de etno-dorpen ervaar je de gastvrijheid van de lokale bevolking, met gezonde lokale gerechten uit de Servische keuken.

Je kunt meedoen aan ambachtelijke activiteiten, zoals wijn (rajika) maken, kruiden plukken, jagen of vissen. De helft van de Serviërs woont nog altijd op het platteland, waar ze vasthouden aan folklore en hun traditionele manier van leven. De dorpsaccommodatie is vaak idyllisch gelegen, midden in de natuur tussen uitgestrekte weilanden, rivieren en glooiende heuvels. Een overzicht van accommodaties vind je onder meer op de website van de Nationale Vereniging van Landelijk Toerisme in Servië: www.selo.co.rs

Kamperen in Servië

Kamperen was lange tijd een wat ondergeschoven kindje in Servië, met weinig officiële campings in het land. De tijden veranderen echter en langzaamaan worden steeds meer kampeerterreinen geopend. Er zijn nu zo’n 40 campings in Servië, vooral in of nabij natuurgebieden.

Zo zijn er een aantal campings in de omgeving Zlatibor, een populair toeristengebied in het westen van het land. Een van de mooiste is Kamp Zlatibor dat 60 kampeerplekken heeft en ligt in het gelijknamige dennenbos. De camping heeft een gunstige ligging voor reizigers die onderweg zijn naar Montenegro of daarvandaan komen.

Camping Fruška Gora is de eerste eco-camping in Servië en gelegen in het gelijknamige nationaal park op zo’n 16 kilometer van Novi Sad. Er zijn 30 kampeerplekken voor tenten en 10 voor campers/caravans. Over wildkamperen zijn geen duidelijke regels, al is het niet toegestaan in nationale parken en natuurreservaten. Op de website van de Camping Association of Serbia vind je een overzicht van officiële campings in Servië: www.camping.rs

Voor het laatst bijgewerkt op 12 juli 2019. Als  je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over hotels en overnachten in Servië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/BalkansCat; Flickr.com/I.C. Photo.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam