Reizen naar Servië

Servië reizenServië ligt in het hart van de Balkan en kun je op vele manieren bereiken. Het snelste en makkelijkste is het om een vliegtuig te pakken, want vanaf Amsterdam Schiphol gaan er rechtstreekse vluchten naar de hoofdstad Belgrado. Als je alle tijd hebt om te reizen, kun je met je eigen auto in zo’n twee dagen naar Servië rijden.

Je passeert wel enkele landen waarvoor een tolvignet nodig is, maar een roadtrip geeft je de kans om onderweg van prachtige landschappen te genieten. Een vakantie met eigen auto is ook een handige optie als je een trip naar Servië wilt combineren met andere landen op de Balkan.

Als je duurzaam wilt reizen en kiest voor de trein of de bus, is het wat ingewikkelder om in Servië te komen. Er rijden gewoonlijk directe treinen vanuit Boedapest naar Belgrado, maar die dienstregeling is tijdelijk opgeschort. De bus is het goedkoopst, maar je bent ook lange tijd onderweg en het is niet de meest comfortabele manier. Wil je een trip maken naar dit Europese land met zijn turbulente geschiedenis? Hier vind je een overzicht van alle mogelijkheden om naar Servië te reizen.

Reizen met de auto naar Servië

Vanuit Nederland kun je in twee dagen naar Servië rijden. De afstand van Amsterdam naar de hoofdstad Belgrado bedraagt ongeveer 1770 kilometer. Reken op minimaal 19 uur autorijden – zonder files of verkeersopstoppingen. Het is een uurtje korter naar Novi Sad in het noorden van Servië. Voor de zuidelijke stad Niš moet je er juist twee uur bij optellen.

Servië reizen grens

De snelste autoroute naar Servië leidt via Duitsland, Tsjechië, Slowakije en Hongarije. Let erop dat je drie keer een tolvignet nodig hebt, om te kunnen autorijden op de snelwegen in Tsjechië, Slowakije en Hongarije. Je kunt dit vignet kopen bij grensovergangen of vooraf een elektronische versie (e-vignet) aanschaffen. In Servië zelf zijn ook tolwegen (hieronder lees je daar meer over).

Een alternatieve route naar Belgrado leidt je via Duitsland, Oostenrijk en Hongarije. Hierbij heb je twee keer een tolvignet nodig, voor de snelwegen in Oostenrijk en Hongarije. Je bespaart dus de kosten van een vignet voor Slowakije.

Servië grensovergang

Je rijdt Servië waarschijnlijk binnen vanuit Hongarije via de grensovergang Röszke-Horgoš op de snelweg A1. Dit is een van de drukste grensposten, waar de wachttijden in de zomermaanden flink kunnen oplopen.

Verkeersregels in Servië

Net als bij ons rij je in Servië aan de rechterkant van de weg. De minimumleeftijd om te mogen autorijden is 18 jaar. Voor het huren van een auto moet je meestal minimaal 21 jaar oud zijn en twee jaar een rijbewijs op zak hebben. Sinds 2021 is een groene kaart niet meer verplicht, maar wel moet je de verzekeringspapieren bij je hebben. Een internationaal rijbewijs is niet nodig; je Nederlandse of Belgische rijbewijs volstaat voor een trip naar Servië.

Servië autorijden

Het dragen van veiligheidsgordels is verplicht voor alle inzittenden. Telefoneren achter het stuur is alleen handsfree toegestaan. Zowel overdag als ‘s nachts moet je rijden met je koplampen aan en kinderen tot 12 jaar mogen niet voorin zitten. Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,3 promille (maximaal één glas). Dat is strenger dan in Nederland, waar een promille geldt van 0,5.

Als je met je eigen auto naar Servië gaat rijden, moet je verplicht een gevarendriehoek, een reflecterend veiligheidsvest, een verbanddoos en een reservewiel bij je hebben. Met een caravan of aanhangwagen moet je twee gevarendriehoeken bij je hebben. Ook een sleepkabel van 3 tot 5 meter en een sleepstang moet je in de auto hebben liggen.

Zorg dat je alles bij je hebt voor autorijden in Servië
► Een gevarendriehoek, een verbanddoos, een sleepkabel en een reflecterend veiligheidshesje zijn verplicht als je met je eigen auto naar Servië op vakantie gaat. Klik op de links om ze alvast te bestellen bij Bol.com

In Servië zijn de algemene snelheidslimieten 50 km/u in stedelijke gebieden, 80 km/u op regionale wegen, 100 km/u op hoofdwegen en 120 – 130 km/u op snelwegen.

Wegen en tolwegen in Servië

Servië heeft een uitgebreid netwerk van snelwegen kriskras door het land, met een lengte bij elkaar van bijna 1000 kilometer. De snelwegen zijn doorgaans in goede staat en beginnen met de letter A of E (als het een internationale Europese route betreft). De langste snelweg is de A1 die van noord naar zuid door Servië loopt, van de grens met Hongarije tot aan Noord-Macedonië.

Servië reizen weg

Daarnaast heeft het land vele hoofdwegen en landelijke wegen die variëren in kwaliteit. In afgelegen gebieden kun je weleens slecht onderhouden wegen tegenkomen met kuilen en gaten. Rijden in de hoofdstad Belgrado kan gestrest zijn door het drukke verkeer.

Hou er rekening mee dat je tol moet betalen voor de belangrijkste snelwegen in Servië. Het land heeft (nog geen) tolvignet, maar je betaalt de tol bij een tolpoortje. Je kunt betalen met contant geld of een creditcard.

Servië tolweg

Ook bestaat er een elektronische tolheffing (bekend als ETCelectronic toll collection), een apparaatje dat je op je auto installeert. Hierdoor worden de tolgelden automatisch van je rekening geschreven. Bij een tolpoortje zijn aparte rijstroken voor ‘ETC’ waar je gewoon door kunt rijden, maar dus alleen als je zo’n apparaatje hebt! De overheidsinstantie Roads of Serbia (www.putevi-srbije.rs) is verantwoordelijk voor de tolwegen. Op de website vind je de tarieven.

Reizen met het vliegtuig naar Servië

Je kunt het snelste naar Servië reizen door het boeken van een vliegticket. Het land heeft twee internationale vliegvelden, maar de belangrijkste luchthaven ligt in de hoofdstad Belgrado. Hier wordt zo’n 95 procent van al het internationale luchtverkeer afgehandeld.

Vanuit ruim 50 steden kun je naar Belgrado vliegen en er gaan ook rechtstreekse vluchten vanuit Nederland en België naar de Servische hoofdstad.

Het tweede vliegveld ligt bij de stad Niš in het zuiden van Servië. Dit is echter een kleine luchthaven waar een handvol vluchten naartoe gaat vanuit Europese bestemmingen. De noordelijke stad Novi Sad heeft geen eigen vliegveld, maar je kunt hier makkelijk via Belgrado naartoe reizen.

Vliegen naar Belgrado

De belangrijkste internationale luchthaven is Belgrade Nikola Tesla Airport (BEG) (www.beg.aero) ongeveer 18 kilometer ten westen van het centrum van de hoofdstad. Qua aantallen passagiers is het een van de snelst groeiende vliegvelden van Europa.

Luchtvaartmaatschappijen KLM en Air Serbia vliegen ongeveer twee keer per dag rechtstreeks van Amsterdam Schiphol naar Belgrado. De vliegtijd is ongeveer 2½ uur. Vanaf Eindhoven kun je goedkoop met Wizz Air naar Belgrado vliegen. Vanuit Brussel kun je ook met Air Serbia met het vliegtuig naar Belgrado reizen.

Een KLM-vliegticket naar Belgrado is te koop vanaf € 198
Boek hier een vliegticket naar Belgrado bij KLM

Luchthaven van Belgrado

De luchthaven van Belgrado bestaat uit twee terminals, die met elkaar verbonden zijn. Terminal 1 wordt vooral gebruikt door chartermaatschappijen en low budget maatschappijen. De nationale luchtvaartmaatschappij Air Serbia en grote luchtvaartmaatschappijen zoals KLM gebruiken Terminal 2.

Servië luchthaven Belgrado

In de terminals vind je geldautomaten, geldwisselkantoren, bars, cafés, een Servisch restaurant (achter de douane), taxfreeshops, een casino, een kapper en een drogist. Wifi is gratis voor alle passagiers. Nieuw is ComputerLand, een gebied waar je gratis kunt gamen. Op het luchthaventerrein zelf is geen hotel, maar zo’n 5 kilometer zuidelijker zijn wel verschillende hotels en appartementen te vinden.

Zoek je accommodatie bij Belgrade Nikola Tesla Airport?
Reserveer online een hotel of appartement bij de luchthaven van Belgrado

Voor het vervoer van het vliegveld naar het centrum van Belgrado kun je de bus of de taxi nemen. Wil je meer zien tijdens je trip naar Servië? In de aankomsthal vind je een groot aantal balies van autoverhuurbedrijven. Je kunt al een auto huren vanaf € 7 per dag. Het is altijd raadzaam een huurauto tijdig te reserveren om te profiteren van lagere tarieven.

Tip: huur een auto via Sunny Cars, zonder eigen risico en verborgen kosten
Check hier de tarieven van een huurauto in Belgrado bij Sunny Cars

Reizen met de trein naar Servië

Je kunt niet rechtstreeks met de trein van Nederland naar Servië reizen. Er rijden wel treinen vanuit talloze andere landen in Centraal- en Oost-Europa naar Servië.

Hongarije – Servië

Vanuit de Hongaarse hoofdstad Boedapest rijdt een Eurocity naar Belgrado. Deze internationale trein, die bekendstaat als de Avala, rijdt twee keer per dag. De reistijd is zo’n 8 uur. De trein vertrekt vanaf Station Keleti, het grootste en belangrijkste treinstation van Boedapest. In de nachttrein kun je slapen in een couchette (met 4 of 6 bedden) of een compartiment voor 1, 2 of 3 personen. Er is een restauratierijtuig aanwezig. Voor de dienstregeling en boekingen kun je terecht op de website van de Hongaarse spoorwegen: www.mavcsoport.hu

➽ Let op: de internationale trein van Hongarije naar Servië is tot minstens 2025 buiten gebruik gesteld. Tot die tijd kun je niet met de trein vanuit Nederland naar Servië reizen.

Servië reizen trein

Montenegro – Servië

Een keer per dag rijdt er een trein tussen Podgorica, de hoofdstad van Montenegro, en Belgrado. De treinreis met de nachttrein duurt circa 9½ uur. De nachttrein heeft couchettes, slaapcoupés en een restauratierijtuig. Ook kun je op de nachttrein je auto meenemen. Voor de dienstregeling en reserveringen kun je terecht bij de Railways of Montenegro: www.zcg-prevoz.me

Reizen met de bus naar Servië

Bij vertrek vanuit Nederland moet je flink wat zitvlees hebben om met de bus naar Servië te reizen, maar het is wel goedkoop. Er rijden geen rechtstreekse bussen naar Servië, maar je kunt de hoofdstad Belgrado wel bereiken met één overstap in Bosanski Brod op de grens van Bosnië en Servië.

Busmaatschappij Prosic Bus (www.prosicbus.com) rijdt drie keer per week van Amsterdam naar Bosanski Brod, een rit van een kleine 18 uur. Vanuit de grensplaats rijdt één keer per dag een bus naar Belgrado (3 uur en 15 minuten). Deze dienst wordt verzorgd door de Servische busmaatschappij Lasta (www.lasta.rs).

Voor het laatst bijgewerkt op 23 januari 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen naar Servië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam