Booking Slovenië

Grotten van Postojna, Slovenië

In de Grotten van Postojna betreed je een sprookjesachtige ondergrondse wereld, een ervaring die je niet mag missen tijdens je vakantie in Slovenië. Hier vind je de grootste grot van Europa, met meer dan 24 kilometer aan gangen, gewelven, zalen en doorgangen. De Grotten van Postojna werden in miljoenen jaren gevormd door de rivier de Pivka, waardoor een fascinerend en immens landschap ontstond van dreigende stalactieten en stalagmieten, kathedraalvormige rotsformaties en eindeloze tunnels.

De Grotten van Postojna (Postojnska jama) werden voor het eerst ontdekt in de 13e eeuw, maar trok de eerste toeristen vanaf 1819 toen de Oostenrijkse keizer Frans Jozef I zich door de magische wereld liet rondleiden. Vanaf 1872 ging er een ondergrondse trein rijden en in 1884 werden er al elektrische lampen opgehangen, waarmee de grotten zelfs eerder elektrische verlichting kregen dan de Sloveense hoofdstad Ljubljana. Inmiddels hebben al meer dan 40 miljoen mensen de Grotten van Postojna bezocht, waarmee dit veruit de populairste attractie is van Slovenië.

Wil je de grotten bezoeken vanuit Slovenië, Kroatië of Italië?
Boek hier een tour of dagtrip naar de Grotten van Postojna

Slechts een kwart van het grottenstelsel is toegankelijk, maar daar staan je wel enkele spectaculaire hoogtepunten te wachten. Misschien vang je in de Grotten van Postojna wel een glimp op van de mysterieuze babydraakjes, witte en blinde grotsalamanders die al eeuwen in de duisternis leven. Deze vreemde olmen – die ook bekendstaat als ‘menselijke vis’ – kunnen wel 100 jaar oud worden en 8 jaar zonder voedsel overleven. Dit is de enige gewervelde amfibie die onder de grond leeft.

Je ziet er de Concertzaal, een grote ondergrondse ruimte waar liefst 10.000 mensen in passen. Door de uitstekende akoestische eigenschappen worden hier soms muzikale concerten gegeven. Je kunt je verwonderen over de Briljant, de bijnaam van een 5 meter hoge stalagmiet die indruk maakt met zijn glanzende witte en zilveren kleur. De Russische Brug leidt je naar een zaal met witte stalactieten – deze brug werd in 1916 door Russische krijgsgevangenen gebouwd.

Bezoeken van de Grotten van Postojna

Slovenië heeft meer dan 10.000 grotten, dus keuze genoeg als je diep onder de aarde wilt afdalen. De Grotten van Postojna staan echter met stip op nummer één, en zijn ook makkelijk te bezoeken. Het grottenstelsel ligt in het dorp Postojna halverwege Ljubljana en de zee, op ongeveer 30 minuten rijden van de hoofdstad. Vanuit Ljubljana kun je ook de bus (45 minuten) of de trein (1 uur) nemen.

De grotten zijn verder goed te bereiken vanuit Triëste in Italië (45 kilometer) of Rikeja in Kroatië (63 kilometer). Je kunt de grotten makkelijk bezoeken door het boeken van een dagtrip, waarbij het vervoer zit inbegrepen. ► Bekijk hier alle tours en excursies naar de Grotten van Postojna

Een tour duurt anderhalf uur, waarmee je 5 kilometer van de grotten kunt verkennen. De eerste 4 kilometer leg je af in een treintje. De laatste kilometer kun je zelf langs de druipsteensculpturen lopen en je verwonderen over hun bizarre vormen. Er zijn geen trappen of moeilijke beklimmingen, het pad is goed begaanbaar. Kleed je wel warm aan of neem een trui mee, want de temperatuur in de grotten is het hele jaar door zo’n 10 °C.

Naast de Grotten van Postojna zijn er nog enkele andere attracties te bezoeken in dit grottenpark. Op een paar kilometer van de hoofdingang vind je het middeleeuwse Kasteel van Predjama. Dit is het grootste grotkasteel ter wereld, van meer dan 800 jaar oud. In het paviljoen Expo Cave Karst kun je een tentoonstelling bezoeken over de oorsprong van de grotten. In het Vivarium leer je meer over de geheimen van het karstlandschap en kun je kennismaken met de witte salamanders en andere dieren die in de grotten leven.

De Grotten van Postojna zijn 365 dagen per jaar te bezoeken. Tickets kun je online bestellen of kopen bij de hoofdkassa op ongeveer 150 meter van de ingang van de grot. In het dorp Postojna zijn verschillende hotels waar je kunt overnachten. In het hart van het grottenpark ligt het 4-sterren Hotel Jama, vlakbij de ingang. Je kunt hier overnachten vanaf € 75. Adres van de Grotten van Postojna: Jamska cesta 30, 6230 Postojna, Slovenië. Website: www.postojnska-jama.eu

Lees hieronder verder voor meer reisinspiratie voor je vakantie in Slovenië:

Tips voor een vakantie in Ljubljana

Ljubljana is een van de minst bezochte hoofdsteden van Europa, een coole en charmante plek met draken en een onuitspreekbare naam. De draak is het symbool van de hoofdstad van Slovenië, die je terugvindt op bruggen, vlaggen en muren en in het stadswapen. Lees hier de tips voor een vakantie in Ljubljana

Tips voor een vakantie bij het Meer van Bled

Het Meer van Bled is een van de beroemdste trekpleisters van Slovenië, een schitterend stukje natuurschoon aan de voet van de Julische Alpen. Het meer met zijn smaragdgroene water roept een sprookjesachtige sfeer op, vooral door het eilandje in het midden. Lees hier meer over een vakantie bij het Meer van Bled

Voor het laatst bijgewerkt op 23 december 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de Grotten van Postojna in Slovenië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/fthuerig; Slovenian Tourist Board/Iztok Medja.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam