Booking Slovenië

Vakantie in Koper, Slovenië: 10 tips!

Koper vakantieKoper is de grootste stad aan korte Sloveense kust, die niet bekend staat als een typische vakantiebestemming. Koper is de enige havenstad van Slovenië en een belangrijk industrieel centrum. Maar verscholen achter een snelweg, spoorlijnen, containerkranen en winkelcentra ligt een schiereiland met prachtige Venetiaanse huizen, imposante paleizen en heerlijk smalle mediterrane straatjes.

Koper is een van de oudste Sloveense steden die vijf eeuwen lang in dienst stond van de Republiek Venetië. Van de 13e tot de 18e eeuw maakte de stad een enorme bloeiperiode door. De Venetianen zijn al lang vertrokken, maar nog steeds lijkt het in de aantrekkelijke middeleeuwse binnenstad een beetje alsof je in Italië bent. De straatnaamborden zijn nog altijd in het Sloveens en het Italiaans en de inwoners doen net alsof ze nog in Capodistria wonen – de Italiaanse vertaling van ‘Koper’.

Zoek je accommodatie voor je vakantie in Koper?
Reserveer hier online een hotel of appartement in Koper

Genoeg te ontdekken dus voor een stedentrip, maar je kunt Koper ook prima gebruiken als uitvalsbasis voor een vakantie in Sloveens Istrië. Stranden zijn vlakbij, terwijl je in de stad zelf kunt genieten van de Istrische keuken met wijn en olijfolie uit de omringende heuvels. Aan de kust zijn hotels en vakantiehuizen waar je weinig merkt van de moderne bedrijvige kant van de stad. Zin in zon aan de Sloveense Rivièra? Hier vind je 10 tips voor een vakantie in Koper!

Wandel door de Muda poort

Wandel naar de historische binnenstad van Koper via de Muda poort (Vrata Muda). Het is de enige stadspoort die nog overeind staat van de twaalf poorten die ooit onderdeel vormden van een verdedigingsmuur. Het is een wereld van verschil als je door de poort bent gelopen, met het moderne industriële Koper aan de ene kant en de oude keitjes van de oude binnenstad aan de andere kant.

Koper stadspoort

De poort is gebouwd in 1516 in renaissancestijl en doet denken aan een oude triomfboog. Voor de poort lag een brug die Koper verbond met het vasteland, toen de stad nog een eiland was. Naast de poort zie je een klein restant van de voormalige verdedigingsmuur.

Koper fontein

Iets voorbij de poort kom je langs de barokke Da Ponte-fontein op het Prešerenplein uit 1666. Het is een reproductie van de beroemde Rialtobrug in Venetië, maar dan in het klein. De fontein met de boze stenen gezichten voorzag de inwoners van Koper tot 1898 van drinkwater. Het water stroomde vanuit de heuvels van Slovenië via houten buizen helemaal naar Koper. Adres: Pristaniška ulica 47, 6000 Koper – Capodistria, Slovenië.

Verken de historische binnenstad

Na de entree door de stadspoort is het tijd de middeleeuwse binnenstad van Koper te ontdekken, met de paleizen, kerken en Venetiaanse herenhuizen. Dwaal door de smalle straatjes, zoek een café op en duik af en toe een verlaten steegje in om te ontsnappen aan de hordes dagjesmensen. Vanaf de stadspoort loop je zo naar Čevljarska ulica. Dit is de ‘hoofdstraat’ in het oude centrum – al is de straat op sommige plekken niet meer dan 2 of 3 meter breed. Vertaald is het de ‘Schoenmakersstraat’, inderdaad omdat er vroeger veel schoenmakers waren gevestigd.

Koper hoofdstraat

Lopend in de straat lijkt het net alsof je een reis maakt in het verleden, langs eeuwenoude huizen en paleizen. Zo kom je langs het 18e-eeuwse barokke Barbabianca-paleis, waarin ooit het Venetiaanse belastingkantoor was gehuisvest. Onderweg kom je langs Galerija Meduza, waar voortreffelijke werken van lokale kunstenaars te koop zijn. De straat eindigt bij het Titoplein (Titov trg), in 1946 vernoemd naar de Joegoslavische maarschalk Josip Tito. Dit is het centrale stadsplein van Koper met enkele van de beste bezienswaardigheden (zie hieronder).

Praetoriaans paleis

Dominant op het Titoplein is het Praetoriaans paleis (Pretorska palača), een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Koper. Eeuwenlang was dit het belangrijkste bestuurscentrum van de stad. Het elegante paleis is in de 15e eeuw gebouwd in gotische Venetiaanse stijl. Destijds woonde hier de burgemeester, die benoemd was door de doge in Venetië. Ook de raad van edelen, die alle belangrijke beslissingen nam, zetelde in het paleis. Het moest symbool staan voor de macht van de Republiek Venetië die de baas was in Koper.

Koper paleis

Bewonder de fraaie voorgevel, met de twee kasteeltorentjes, de buitentrap en het buitenbalkon. Het paleis is versierd met vele decoratieve wapenschilden met houtsnijwerk uit de geschiedenis van Koper. Bovenop is een standbeeld van Vrouwe Justitia met haar zwaard. In de jaren negentig vond een grondige restauratie plaats die 10 jaar duurde.

Tegenwoordig huisvest het paleis het toeristenkantoor, een oude apotheek en een tentoonstellingsruimte. Op de eerste etage vinden trouwerijen en officiële ontvangsten van de burgemeester plaats. Als je meer wilt weten over het bijzondere gebouw, kun je deelnemen aan een rondleiding. Adres: Titov trg 3, 6000 Koper – Capodistria, Slovenië.

Regionaal Museum van Koper

Voor geschiedenis en cultuur van de streek kun je een bezoek brengen aan het Regionaal Museum van Koper (Pokrajinski muzej Koper), het grootste museum in Sloveens Istrië. De collectie bestaat uit archeologische vondsten, kunst en historische voorwerpen, van de prehistorie tot de glamour van het Venetiaanse tijdperk.

Regionaal Museum in Koper

Ook meer recente eeuwen komen aan bod, met tentoonstellingen over onder meer het Oostenrijks-Hongaarse rijk en eetgewoonten in Slovenië van de 18e tot de 20e eeuw. Het museum bevindt zich in het Belgramoni Tacco-paleis uit de 17e eeuw, een van de mooiste barokke gebouwen van Koper. In een aangrenzend gebouw zijn tijdelijke exposities te zien met moderne en hedendaagse kunst. Adres: Kidričeva ulica 19, 6000 Koper, Slovenië. Website: www.pokrajinskimuzejkoper.si

Kathedraal van Koper

Aan het Tito-plein vind je eveneens de Kathedraal van Koper, met daarnaast de 54 meter hoge klokkentoren. De kerk werd vermoedelijk gebouwd in de 11e eeuw en is sindsdien talloze keren gerenoveerd en uitgebreid. Het onderste deel heeft een gotische stijl, terwijl het bovenste deel trekjes van de renaissance heeft. Met een lengte van 70 meter is het een van de grootste kerken van Slovenië. Officieel heet de kerk trouwens ‘Kathedraal van de Hemelvaart van de Heilige Maagd Maria’.

Koper klokkentoren

De naastgelegen klokkentoren is gebouwd tussen 1418 en 1480 en is nu een van de populairste bezienswaardigheden van Koper. Als je wat actiefs wilt doen, beklim je de 204 treden naar het uitkijkplatform op 43 meter hoogte. Hier heb je een prachtig uitzicht over de stad en de omgeving. Je komt dan tevens vlakbij de klok van St. Nazarius die in 1333 in Venetië werd gegoten. Dit is de oudste werkende klok van Slovenië. Het beklimmen van de toren kost € 5 voor volwassenen en € 3 voor kinderen. Adres: Titov trg 1, 6000 Koper – Capodistria, Slovenië. Website: zupnija-kp-stolnica.rkc.si

Loggiapaleis

Neem op het Titoplein ook even een kijkje bij het Loggiapaleis (Koprska loža), recht tegenover het Praetoriaans paleis. Het paleis werd gebouwd in 1462 als plek voor debatten tussen het gemeentebestuur en de burgers van de stad. Inspiratiebron lijkt het Dogenpaleis in Venetië te zijn. In de 16e werd de tweede verdieping toegevoegd en na een pestuitbraak kwam er een nisje met een beeld van Madonna met een kind.

Loggiapaleis in Koper

Het paleis met de spitsbogen en smalle zuilen staat bekend als het enige gotische bewaard gebleven stadhuis van Slovenië. Op de tweede verdieping zit nu een kunstgalerie waar exposities van Sloveense kunstenaars te zien zijn. Koffie drinken kun je in het populaire Loggia Caffè Kavarna op de begane grond. Dit staat bekend als het oudste café van Slovenië.

Proef de wijnen van Koper

Op de glooiende heuvels in Sloveens Istrië wordt al meer dan duizend jaar wijn gemaakt. Het mediterrane klimaat met gematigde temperaturen en zelden vorst is ideaal voor de wijnstokken. Een typische wijnsoorten voor de streek is Refosco, met een intense, robijnrode kleur en een rijke smaak. Een andere wijdverbreide druif is Malvasia – ‘de koningin van de Istrische witte wijnen’. Deze verbaast je met een uitgesproken geur en felgele kleur.

Koper wijnkelder

Ook rondom Koper zijn verschillende wijnhuizen. Een van de bekendste is Vina Koper, die sinds 1947 wijnen produceert. Het wijnhuis heeft de grootste wijnkelder van Istrië met óók het grootste eikenhouten vat van Europa, met een inhoud van 41.427 liter. Je kunt een rondleiding krijgen in de kelder en Refosco-wijnen proeven, de specialiteit van het huis. Vina Koper bevindt zich langs de snelweg, vlakbij de ingang van de stad. Adres: Šmarska cesta 1, 6000 Koper, Slovenië. Website: www.vinakoper.si

Relax op het strand van Koper

Koper staat niet bekend als een vakantiebestemming, maar toch zijn er twee stranden waar je verkoeling kunt zoeken op warme zomerdagen. Tussen de pier en de jachthaven ligt het stadsstrand Mokra mačka – letterlijk vertaald ‘de natte kat’. Het strand is bedekt met kiezelstenen, dus het is geen slecht idee waterschoenen aan te trekken. De zee is ondiep, dus het strand is ook geschikt voor kinderen. Zonnebaden kan op een stuk gras waar je parasols en ligstoelen kunt huren. Er zijn kleedhokjes, douches, toiletten, kinderspeelplaatsen, een restaurant en een café.

Het andere strand is Žusterna aan de westkant van Koper, ongeveer een kwartiertje lopen vanaf het stadscentrum. Dit is voornamelijk een betonnen waterkant, met weinig grasvelden met bomen waar je in de schaduw kunt ontspannen. In de zomermaanden kun je parasols en ligstoelen huren en het gebruik van douches is gratis. Op het strand vind je ook een olympisch zoetwaterbad en een kleiner kinderbad dat gevuld is met zeewater, waarvoor je entree moet betalen. Of koel af in Aquapark Žusterna (www.terme-catez.si), een zwembadencomplex dat vlakbij ligt.

Fiets over de Parenzana

Je kunt Koper gebruiken als uitvalsbasis voor een fietstocht over de Parenzana, een van de beroemdste historische fietspaden van Europa. De Parenzana was van 1902 tot 1935 een smalspoorlijn in het noordwesten van Istrië. De 123 kilometer lange spoorlijn liep van de Italiaanse stad Triëst naar Poreč in Kroatië – ook dus door Slovenië. Langs de route lagen 33 steden en dorpen, waaronder Koper.

Koper fietstocht

Tegenwoordig is het traject van de smalspoorlijn in gebruik als fietspad. Het is een prachtige route door valleien, wijngaarden, velden met olijfbomen en oude spoortunnels. Tijdens een fietstour van 5 uur kun je een deel verkennen van het fietspad. Je fietst door het schilderachtige platteland en langs de kust, waarbij je onderweg van Sloveense wijnen en gerechten kunt proeven. Bij het boeken van een tour zijn een gids, fiets en helm inbegrepen.

Wil je de omgeving van Koper op de fiets ontdekken?
Boek hier een fietstour over de Parenzana vanuit Koper

Uitstapje naar de Grotten van Postojna

Als je wat wilt doen op een regenachtige dag, kun je een uitstapje maken naar de Grotten van Postojna. Dit is de grootste grot van Europa, met meer dan 24 kilometer aan gangen, gewelven, zalen en doorgangen. Het is ook de enige karstgrot met een spoorlijn, die al in 1872 werd gebouwd.

Tijdens een tour kun je de sprookjesachtige ondergrondse wereld bewonderen en een kijkje nemen in de zogeheten Concertzaal, waar maar liefst 10.000 mensen in passen. Misschien kom je de mysterieuze blinde babydraakjes wel tegen. Vanuit Koper is het 45 minuten rijden naar de Grotten van Postojna. ► Boek hier een tour naar de Grotten van Postojna vanuit Koper

Vakantie in Koper: praktische tips

Overnachten in Koper

Ondanks dat Koper geen echte vakantiebestemming is, heeft de stad een ruimschoots aanbod aan accommodatie. In Koper kun je overnachten in hotels, bed & breakfasts, appartementen en vakantiehuizen. Als je houdt van levendigheid kun je slapen in het historische centrum, op loopafstand van bezienswaardigheden, restaurants en de haven. Sommige eeuwenoude herenhuizen zijn omgetoverd tot charmante bed & breakfast. Je kunt ook kiezen voor een appartement of vakantiehuis buiten het centrum, met zwembad, uitzicht en parkeergelegenheid.

Zoek je voordelige accommodatie voor je vakantie in Koper?
Reserveer hier een hotel of appartement in Koper, tegen de laagste prijzen

Een leuke plek in de binnenstad is B&B Veneziana Suites & Spa, een bed & breakfast dat zich deels bevindt in een gerenoveerd gotisch Venetiaans herenhuis uit de 14e eeuw. Je kunt terecht in modern ingerichte kamers en er is een fraai dakterras met uitzicht over zee. Het stadsstrand is op 300 meter lopen. Fietsen zijn te huur en ontspannen kan met een spabehandeling. ► Boek een overnachting in B&B Veneziana Suites & Spa vanaf € 91

Een aanrader in het centrum is ook Grand Hotel Koper. Ooit was dit het belangrijkste hotel in de binnenstad. Sinds mei 2021 is het een modern designhotel waar alles aangepast is aan de moderne tijd. De inrichting is geïnspireerd op art deco. Het 4-sterrenhotel ligt direct aan de kust tegenover de jachthaven, dus vanuit een groot aantal kamers kun je genieten van zeezicht. Het hotel heeft een restaurant (Capra) en een pizzeria (Caprizza). ► Boek een overnachting in Grand Hotel Koper vanaf € 77

Grand Hotel in Koper

Eten en drinken in Koper

Een wijnproeverij mag zeker niet ontbreken in Koper –  als je tenminste een wijnliefhebber bent :-). Sloveense wijnen kun je proeven bij Vina Koper, zoals je hierboven al hebt kunnen lezen. Een andere culinaire specialiteit in Sloveens Istrië is olijfolie, dat de locals graag aanprijzen als hun ‘vloeibare goud’. En vis en schaaldieren zijn een belangrijk onderdeel van de eetcultuur in Koper. Een traditioneel gerecht uit de Istrische keuken is na šavor. Dit zijn gebakken kleinere vissoorten, zoals sardines en ansjovis, gemarineerd in een bereiding van azijn en ui.

Koper sardientjes

Check de agenda als je een ware foodie bent, want verspreid door het jaar vinden verschillende culinaire evenementen plaats in Koper. Zo is de stad eind september het toneel van Sweet Istria (www.sladka-istra.si), een festival dat helemaal in het teken staat van desserts en zoetigheden.

Voor een culinair avondje uit reserveer je een tafeltje bij Gostilna za Gradom (www.zagradom.com), dat een beetje buiten het centrum van Koper ligt. Het restaurant heeft een groene Michelin-ster voor gastronomie en duurzaamheid. Op het menu staan vooral veel gerechten met vis en schaaldieren, en die is elke dag anders. De chef-kok laat zich hierbij inspireren door de vangst van de dag.

Reizen naar Koper

Koper ligt aan de Sloveense kust, ongeveer 1 uur en 15 minuten rijden ten zuiden van de hoofdstad Ljubljana. Vanaf de Italiaanse havenstad Triëst net over de grens is het maar een halfuurtje rijden. Vanuit Nederland is het 13 tot 14 uur rijden (1340 kilometer), dus dan ben je al snel twee dagen onderweg. Let er op dat je voor de snelwegen en autowegen in Slovenië een tolvignet nodig hebt. Het een digitaal e-vignet dat je online kunt bestellen.

In het oude centrum van Koper mag niet worden gereden, dus de meeste parkeerplaatsen vind je aan de rand van de stad. Het gemeentelijke nutsbedrijf Marjetica Koper (www.marjeticakoper.si) beheert de grote openbare parkeerplaatsen. Op de website kun je de parkeerlocaties en prijzen checken (gebruik Google Translate om te vertalen). In de zomermaanden is het erg druk en moeilijk om zelfs op de grootste parkeerplaatsen een plekje te vinden.

Je kunt ook de trein nemen vanuit Ljubljana. Er rijdt een paar keer per dag een trein naar Koper, die er ongeveer 2½ uur over doet. Check de dienstregeling op de website van Slovenian Railways (www.sz.si). Daarnaast rijden er de hele dag bussen van Ljubljana naar Koper, van verschillende busmaatschappijen. Dit is sneller, want de busrit duurt zo’n anderhalf uur.

Voor meer informatie over een vakantie in Koper kun je kijken op de officiële website van het toeristenbureau van Koper: www.visitkoper.si

Voor het laatst bijgewerkt op 11 februari 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Koper, Slovenië, kun je dat laten weten via het contactformulier.

Foto's © Madrugada Verde/Shutterstock.com; Steve Heap/Shutterstock.com; Sergio Delle Vedove/Shutterstock.com (Muda-poort); Anzio Chou/Shutterstock.com; Slovenian Tourist Board/Jošt Gantar/Jaka Arbutina/Vid Ponikvar, arhiv Sportida d.o.o.; Viator; Booking.com.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam