Spanje autohuur

Vakantie op El Hierro, Spanje: 15 tips!

El Hierro vakantieEen vakantie op El Hierro beleef je op La Isla Chiquita, het klein duimpje van de zeven Canarische Eilanden. Van de Spaanse archipel is El Hierro het meest afgelegen, het minst bezocht en het jongst. Het vulkanische eiland ontstond na enkele onderzeese erupties ‘slechts’ 1,2  miljoen jaar geleden, een paradijselijke en rotsachtige driehoek die trots oprijst uit de Atlantische Oceaan.

El Hierro is het meest westelijke eiland van Spanje, maar werd eeuwenlang ook gezien als het meest westelijke punt van de wereld. Europeanen dachten daadwerkelijk dat de aarde hier ophield en plaatsten de nulmeridiaan op El Hierro. Dat veranderde toen het eiland in 1493 bezoek ontving van de beroemdste ontdekkingsreiziger aller tijden. Columbus stopte in El Hierro om water en voedsel in te slaan, voordat hij verder zeilde naar het onbekende Amerika.

Zoek je accommodatie voor je vakantie op El Hierro?
Reserveer hier online een hotel of vakantiehuis op El Hierro

Nog altijd is El Hierro een ‘uithoek’ zonder massatoerisme, zoals op de andere Canarische Eilanden. Gebouwen met meer dan twee verdiepingen zijn er niet. Hier kom je voor een ontspannen vakantie op een dunbevolkt eiland met dichte jeneverbessenbossen, vulkanische maanlandschappen en steile kliffen. Door de prachtige natuur heeft Unesco het hele eiland uitgeroepen tot biosfeerreservaat. Als je op zoek bent naar een vredige plek om te wandelen, te zwemmen en te duiken, is dit eiland de perfecte plek voor jou. Hier vind je 15 tips voor een vakantie op El Hierro!

Vuurtoren van Orchilla

Een van de bekendste bezienswaardigheden van El Hierro is de vuurtoren van Orchilla (Faro de Orchilla), gelegen aan de westkant van het eiland. De vuurtoren staat op het meest westelijke puntje van Spanje en dit was ook de plek die eeuwen lang als ‘het einde van de wereld’ werd beschouwd. Vanaf hier beschouwden zeelieden de oceaan als een zee van duisternis. Het is niet moeilijk voor te stellen dat je je hier aan de rand van de planeet begeeft. De vuurtoren is omgeven door een desolaat vulkanisch landschap van rotsachtige lavahellingen waar geen plant of ziel te bekennen is.

El Hierro vuurtoren

De vuurtoren in koloniale stijl werd gebouwd in 1933 en staat dan ook bekend als ‘de meest afgelegen vuurtoren van Spanje’. Nog altijd straalt hier het licht om schepen op de Atlantische Oceaan te waarschuwen. Naar boven klimmen is dan ook niet toegestaan. Niettemin is het bewonderen van de vuurtoren in het maagdelijke landschap de moeite waard, vooral bij zonsondergang. Je kunt dan meteen blijven hangen voor de heldere nachtelijke sterrenhemel, met alleen een klein beetje ‘lichtvervuiling’ van de vuurtoren. Website: www.lighthousesofspain.es

Verwrongen bomen van El Sabinar

Wil je je likes op Instagram wat opkrikken? Maak dan een tripje naar de verwrongen bomen van El Sabinar, een van de meest gefotografeerde plekken op El Hierro. Hier zie je spectaculair knoestige wilde jeneverbesbomen die door de passaatwinden in een surrealistische vorm zijn geblazen. Deze winden waaien continu over de Canarische Eilanden. Het lijkt alsof de bomen zichzelf in de knoop hebben gedraaid. De takken en stammen verankeren zich aan de grond in een poging te overleven. El Sabinar wordt wel ‘het betoverde bos’ van El Hierro genoemd. De bomen staan in een onherbergzaam gebied in het westen van het eiland, maar door wegwijzers zijn ze goed te vinden.

Bomen van El Sabinar op El Hierro

Zwemmen in natuurlijke zwembaden

El Hierro heeft rotsachtige kusten en weinig stranden, maar dat betekent niet dat je er niet kunt zwemmen. Verspreid over het eiland vind je verschillende natuurlijke poelen waar je een verfrissende duik kunt nemen. De bekendste is Charco Azul aan de noordkust van het eiland. Vanwege het turquoise water staat dit bekend als de ‘blauwe poel’. Het is onbetwist een van de mooiste plekken van de Canarische Eilanden.

Charco Azul op El Hierro

Het natuurlijke zwembad ligt onderaan een klif en is omgeven door prachtige vulkanische rotsformaties. Die vormen een mooi contrast met het heldere water. Neem heerlijk een plons in het water zonder dat je last hebt van de golven van de zee. Je bereikt de poel via een lange trap en er zijn tatami-matten om te zonnebaden.

Een andere populaire poel is Pozo de las Calcosas, ook in het noorden van El Hierro. Het is een rustige poel in een kleine natuurlijke baai. De wilde golven van de Atlantische Oceaan zie je net over de rand. Aan het einde van de trappen richting het zwembad stuit je op een indrukwekkend standbeeld van Neptunus. De God van de Zee is gemaakt van gerecyclede materialen.

Guinee Ecomuseum

In het Ecomuseo de Guinea maak je een reis door de rijke geschiedenis van El Hierro. Het is een openluchtmuseum met zo’n 20 huizen die tussen de 16e en 20e eeuw gebouwd zijn van lavasteen. Deze huizen boden onderdak aan de oorspronkelijke bewoners van het eiland, de Bimbaches. Je ziet hoe de eilandbewoners leefden tot en met de komst van de Spaanse kolonisten. Sommige huizen zijn spookachtige ruïnes, maar vier kun je betreden en zijn in authentieke stijl ingericht. Je ziet hoe eenvoudig de Bimbaches leefden, want ze hadden alleen spullen voor de eerste levensbehoeften. Net zo spectaculair is de ondergrondse lavatunnel van 90 meter lang. Je kunt mee met een gids voor een rondleiding.

Hagedis op El Hierro

Het museum is gebouwd op de resten van een inheemse nederzetting in de El Golfo-vallei en is een leuk uitje als je vakantie viert met kinderen op El Hierro. Je kunt het namelijk combineren met een bezoek aan het hagedissenreservaat El Lagarto Gigante dat direct naast het museum ligt. Dit is een opvangcentrum voor de reuzenhagedis die op het eiland leeft. Dit is het meest bedreigde reptiel van Europa, die op de rand van uitsterven staat. De hagedis is ook het symbool van El Hierro. Website: www.meridianosau.es

Duiken in La Restinga

El Hierro is een van de beste plekken van Europa om te duiken, met liefst 40 duikspots. Je kunt genieten van het vulkanische onderwaterlandschap en je een grote verscheidenheid aan zeeleven, zoals schildpadden, pijlstaartroggen en barracuda’s. Af en toe kun je zelfs een walvishaai spotten. Het water is zo helder, dat je zicht hebt tot 30 meter.

De favoriete plek voor duikers is La Restinga, helemaal gelegen op het zuidelijkste puntje van het eiland. Het is een klein slaperig vissersdorp waar vissers dagelijks verse vis afleveren. Desondanks kan het dorp aanspraken op de titel van ‘meest zuidelijke haven van Europa’. Hier zit de zeebodem vol zit met fantastische riffen, grotten en vulkanische landschappen. Zowel beginners als gevorderden kunnen duiken in het warme stille water rond het dorp. Bij Buceo La Restinga (www.buceolarestinga.com) kun je duiktrips boeken, een duikuitrusting huren of een duikcursus volgen. The Green Shark (www.thegreenshark.com) biedt ongeveer hetzelfde pakket aan.

Stranden van El Hierro

Voor een typische vakantie met zon, zee en zand kun je beter een van de andere Canarische Eilanden kiezen. In tegenstelling tot de andere eilanden heeft El Hierro maar een paar kilometer aan stranden. Die behoren echter wel tot de mooiste en meest ongerepte van de archipel. Het bekendste strand is Playa de Tacorón aan de zuidkust van het eiland. Er zijn hier vooral rotsen en er is nauwelijks zand, dus niet geschikt om te zonnebaden. Je kunt hier echter wel zwemmen in rustig helder water met een prachtige omgeving op de achtergrond. Het staat wel bekend als Mar de Las Calmas – de ‘kalme zee’.

Aan de westkust ligt Playa del Verodal, een strand dat opvalt door het rode vulkanische zand. De rode kleur steekt schitterend af tegen het blauwe water en de imposante kliffen die het strand omringen. Zwemmen is gevaarlijk door de sterke stroming, maar het is hier wel genieten van de natuur. Aan de oostkust vind je Playa de Timijiraque, een goed bereikbaar strand met zwart vulkanisch zand, een restaurantje en enkele parasols tegen de schaduw. Vlakbij vind je de overblijfselen van enkele oude zoutpannen.

Uitzichtpunt La Peña

El Hierro heeft wat mooie uitkijkpunten, maar La Peña steekt er wel met kop en schouders bovenuit. Vanaf dit uitkijkpunt op een torenhoge klif in het noorden van het eiland heb je een adembenemend uitzicht over de Golfo-vallei en de rotsen die steil afdalen in de blauwe oceaan. Bovendien is dit uitkijkpunt ontworpen door de befaamde architect César Manrique van het nabijgelegen eiland Lanzarote.

Peña uitkijkpunt op El Hierro

Hij is een meester in het combineren van kunst, natuur en architectuur. Bij slecht weer kun je binnen zitten in Restaurante Mirador de la Peña, ook van de hand van Manrique. Met het panoramische uitzicht door de grote ramen is dit een van de spectaculairste plekken om te eten op El Hierro. Het restaurant is elke dag geopend van 11.00 tot 22.30 uur.

Wandelen op El Hierro

Net als buureiland La Gomera is El Hierro een paradijs voor wandelaars. Sterker nog, het eiland heeft meer wandelpaden dan wegen. Het gevarieerde landschap nodigt dan ook snel uit om je wandelschoenen aan te trekken. De ene keer wandel je door dennenbossen en groene weides, het volgende moment loop je over schrale vulkanische velden en ontwaar je duizelingwekkende uitzichtpunten. Wanneer je er even helemaal tussenuit wilt en jezelf wilt omringen met de natuur, hoef je alleen maar te wandelen.

El Hierro landschap

Een van de populairste wandelroutes is Ruta de La Llanía, een lusvormige route van 7 kilometer in het noordoosten van het eiland. In zo’n 2 uur komen alle landschappen van El Hierro voorbij, van dichte vochtige bossen tot kale vlaktes en het zwarte zand van een oude vulkaankrater. Ook een bekende route is de Camino de Jinama. Dit is een 4 kilometer lang pad dat de lokale bevolking tot de jaren zestig gebruikte om de El Golfo-vallei te bereiken. Zorg dat je een beetje fit bent, want je in enkele luttele kilometers overbrug je een hoogteverschil van liefst 1000 meter.

Als je echt actief wil zijn tijdens je vakantie, kun je een trektocht maken naar Pico de Malpaso. Met 1501 meter is dit de hoogste bergtop van El Hierro. Bovenop is een observatieplatform met gegarandeerd een geweldig uitzicht over El Hierro.

Wil je graag wandelen op een van de andere eilanden?
Bekijk hier de wandelvakanties op de Canarische Eilanden

De heilige boom Árbol Garoé

Je mag het eiland niet verlaten zonder een bezoekje aan de heilige boom Árbol Garoé. Volgens de eilandbewoners zelf is dit namelijk de beroemdste boom ter wereld, en ieder geval is het een belangrijk symbool geworden van El Hierro. Deze boom werd vereerd door de oorspronkelijke bewoners van het eiland, de bimbaches. De zagen de boom eeuwenlang als de bron van het zoete water, zodat ze niet zouden sterven van de dorst.

In werkelijkheid was het gewoon de mist in de lucht die condenseerde op de bladeren, wat vers water opleverde. Toen de Spaanse conquistadores op het eiland kwamen hielden ze de plek van de boom geheim. Hiermee hoopten ze dat de Spanjaarden geen drinkwater zouden kunnen vinden. In 1610 is de oorspronkelijke boom geveld door een orkaan, maar in 1949 is een nieuwe lindeboom geplant om de heilige plek te herdenken. Bij Árbol Garoé is een bezoekerscentrum dat vertelt over het verleden van de inheemse eilandbewoners en hoe ze aan water kwamen.

De hoofdstad Valverde

De hoofdstad van El Hierro is Valverde, gelegen in het noordoosten van het eiland. Het is bepaald geen wereldstad met amper 2000 inwoners (meer een klein dorp dus). Er zijn echter toch een paar bezienswaardigheden die de moeite waard zijn als je meer wilt weten over de geschiedenis van El Hierro. Ook zijn er leuke cafés en restaurants en is het dé plek als je wilt shoppen. Voor het scoren van souvenirs voor je vakantie kun je beginnen in Calle Doctor Quintero, met karakteristieke winkeltjes en kledingboetiekjes. Het is de hoofdstad die bekendstaat als ‘La Calle’.

Het Etnografisch Museum (Casa de las Quinteras Centro Etnográfico) heeft tentoonstellingen over het landelijke leven op het eiland, met keramiek, traditionele kleding en ambachtelijk gemaakte producten. Er is en winkel waar je lokaal gemaakte souvenirs kunt kopen. Neem een kijkje bij Iglesia de la Concepción, de belangrijkste kerk op het eiland. De eenvoudige kerk met de slanke toren is gebouwd aan het eind van de 18e eeuw. Voor meer geschiedenis kun je de archeologische vondsten bewonderen in het Archeologisch Museum (Museo Arqueológico de El Hierro).

Praktische tips voor een vakantie op El Hierro

Overnachten op El Hierro

Voor een vakantie op El Hierro heb je de keuze uit een stuk of vijf hotels. Het eiland heeft echter ook honderden vakantiewoningen, appartementen en landelijk gelegen huizen (casa’s) waar je kunt overnachten. Sommige van deze huizen zijn gebouwd volgens de traditionele architectuur, met lavasteen. Op de beste plekken heb je een terras met uitzicht over de zee. Het is aan te raden om te reserveren, vooral tijdens vakantieperiodes. Als je je eigen tent meeneemt, is het mogelijk midden in de natuur te kamperen.

Zoek je voordelige accommodatie voor je vakantie op El Hierro?
Reserveer hier een hotel of vakantiehuis op El Hierro, tegen de laagste prijzen

Een van de beste hotels is Parador de El Hierro, fantastisch gelegen tussen een vulkanische klif en de blauwe oceaan. In je kamer, ingericht in een elegante koloniale stijl, kun je in slaap vallen bij het geruis van de golven. Sommige kamers hebben een balkon met uitzicht op de zee. Het hotel is omgeven door een weelderige tuin en beschikt over een buitenzwembad en een goed restaurant. In deze vredige omgeving is het moeilijk om niet te ontspannen. ► Boek een overnachting in Parador de El Hierro vanaf € 139

Parador Hotel op El Hierro

Eten en drinken op El Hierro

El Hierro heeft een eenvoudige en traditionele keuken met veel lokale ingrediënten van het eiland. Het belangrijkste onderdeel is vis – gebakken, gestoofd of gegrild. Dit gaat meestal vergezeld van papas arrugadas, de gerimpelde aardappeltjes die typisch zijn voor de Canarische Eilanden.

Ook kaas is een onlosmakelijk onderdeel van de lokale keuken. Veel van de gerechten van El Hierro zijn gebaseerd op kaas, huisgemaakt van geiten-, koe- of schapenmelk. Een bekende delicatesse is quesadilla, een klein gebakje met kaas, citroen, kaneel, suiker en anijs. Ook caldo de queso (kaassoep) behoort tot het culinaire erfgoed.

Enkele van de beste visrestaurants vind je het zuidelijke vissersdorp La Restinga, waaronder de favoriet El Refugio dat verscholen zit in een smal steegje. Het familierestaurant bestaat sinds 1988 en heeft een eigen vissersboot waarmee dagelijks verse vis en garnalen worden aangevoerd. Ook restaurant Casa Juan is een aanrader in La Restinga. Voor dineren met spectaculair uitzicht (en bijpassende prijzen) moet je naar het restaurant Mirador de La Peña (zoals we eerder al schreven in dit artikel).

Reizen naar El Hierro

Je kunt El Hierro bereiken per boot en vliegtuig. Er gaan geen rechtstreekse vluchten vanuit Nederland naar het eiland, je kunt alleen naar El Hierro vliegen via Tenerife of Gran Canaria. De vliegtijd vanaf Tenerife is 40 minuten, vanaf Gran Canaria is het 55 minuten vliegen. Dagelijkse vluchten worden verzorgd door de lokale luchtvaartmaatschappijen Binter Canarias (www.bintercanarias.com) en Canaryfly (www.canaryfly.es).

Met Transavia kun je een rechtstreekse vlucht nemen naar Tenerife of Gran Canaria (een vlucht van circa 4½ uur). Transavia vliegt vanaf Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven. Een vliegticket is te koop vanaf € 49. Reken op een totale reistijd van minimaal 7½ uur als je van Nederland naar El Hierro reist.  ► Boek hier een vliegticket naar Tenerife of boek hier een vliegticket naar Gran Canaria

Als alternatief voor het laatste stukje kun je vanaf Tenerife de ferry nemen naar El Hierro (duurt 2 tot 3 uur). Veerdiensten worden verzorgd door rederij Naviera Armas (www.navieraarmas.com).

Vervoer op El Hierro

Vluchten komen aan op Aeropuerto de El Hierro (VDE), het vliegveld in het noordoosten van het eiland. Het is een kleine luchthaven met een compacte passagiersterminal, omdat er alleen vluchten zijn naar Tenerife en Gran Canaria. De voorzieningen bestaan uit een cafetaria en één winkel. Website: www.aena.es

Voor een vakantie op El Hierro kun je het beste een auto huren, zodat je het eiland makkelijk op eigen gelegenheid kunt verkennen. Op de luchthaven vind je kantoren van enkele autoverhuurbedrijven. Hou er rekening mee dat de wegen smal zijn op El Hierro en het zicht beperkt kan zijn, dus rij voorzichtig en hou je aan de maximumsnelheid. Tip: boek een huurauto via Sunny Cars, want dan heb je geen eigen risico en verborgen kosten. ► Check hier de tarieven van een huurauto op El Hierro bij Sunny Cars

Zonder auto kun je je verplaatsen op het eiland met een taxi en een bus. Er zijn drie taxicentrales actief op El Hierro. De busmaatschappij is TransHierro (www.transhierro.com). Met het openbaar vervoer kom je niet op afgelegen plekken, die vaak het mooiste zijn.

Beste reistijd voor El Hierro

El Hierro ligt het meest westelijk van de Canarische Eilanden, maar heeft een gelijksoortig mild klimaat. Het eiland kent lange en zonnige dagen met een aangename gemiddelde temperatuur tussen de 19º C en 23º C.

Voor zonnebaden kun je het beste vakantie vieren op El Hierro in augustus, september of oktober. Dit zijn de warmste maanden wanneer de temperatuur boven de 25º C uitkomt. Door de passaatwinden worden wolken weggeblazen. Het regent gemiddeld 3 dagen per maand, en bijna nooit in de zomer.

Voor meer informatie over een vakantie op El Hierro kun je kijken op de officiële website van het VVV-kantoor: www.elhierro.travel

Voor het laatst bijgewerkt op 16 oktober 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie op El Hierro, Canarische Eilanden, Spanje, kun je dat laten weten via het contactformulier.

Foto's © Karol Kozlowski/Shutterstock.com; Neissl/Shutterstock.com; Alexandre Arocas/Shutterstock.com; Rafal Michal Gadomski/Shutterstock.com; Ana del Castillo/Shutterstock.com; Pixabay; Booking.com.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam