Spanje autohuur

Overnachten en hotels in Spanje

Als populaire toeristenbestemming heeft Spanje eindeloos veel mogelijkheden om te overnachten. De accommodatie varieert van backpackers hostels en pensions tot luxe 5-sterrenhotels en landelijk gelegen boerderijen. Veel vakantiegangers verblijven aan de kust, waar je terecht kunt in hotels en resorts aan het strand, appartementen en villa’s. Overal in Spanje is wel een plek te vinden om te overnachten, en zeker op de Balearen en de Canarische Eilanden is ongelooflijk veel keus.

Er is accommodatie voor elke portemonnee, ook als low budget reiziger zijn genoeg betaalbare opties te vinden. Buiten het hoogseizoen is het zelfs mogelijk om goed geprijsde en uitzonderlijke accommodatie te vinden die niet al te duur is. In elke stad of dorp is er wel een hotel of pension waar je kunt overnachten voor € 50, of mogelijk zelfs minder. Dat is een zeldzaamheid in veel andere landen in Europa, vooral in de grote steden.

In het hoogseizoen is accommodatie altijd snel volgeboekt. In de zomermaanden juli en augustus en tijdens feestdagen en festivals kun je het beste op tijd reserveren. Het hoogseizoen varieert per streek. Voor de badplaatsen op het Spaanse vasteland en op de eilanden van de Balearen loopt het hoogseizoen van de lente tot en met oktober. Op de Canarische Eilanden is het vrijwel het hele jaar door mooi weer.

In populaire steden als Barcelona en Madrid zitten de beste hotels al snel vol, vooral tijdens festiviteiten, evenementen, congressen en feestdagen. In de steden vind je echter ook grote hotels die aanbiedingen hebben voor de weekenden, als er tenminste geen festival in de stad is. Daarnaast zijn er ook kleine familiehotels die in de zomer juist gesloten zijn omdat de eigenaren dan zelf op vakantie gaan. Mocht je geen reservering hebben, dan hoef je als onafhankelijke reiziger niet direct te vrezen op straat te moeten overnachten.

Hotels in Spanje

Spanje heeft meer dan 17.000 hotels, die een groot deel van het jaar niet te klagen hebben over gasten. De gemiddelde bezettingsgraad bedraagt zo’n 75 procent. Hotels zijn er in alle soorten en maten en in alle prijsklassen, van kleine familiehotels en saaie ketenhotels tot gerestaureerde voormalige paleizen en architectonische hoogstandjes. Je kunt overnachten op historische plekken die tot hotel zijn omgebouwd, zoals rond een vroegere stierenvechtersarena.

De hotels in Spanje worden door de regering geclassificeerd volgens een sterrensysteem, van 1 ster (eenvoudig) tot 5 sterren (luxe). Sommige hotels met 5 sterren kennen ook de toevoeging ‘GL’, dat staat voor ‘Grand Luxury’ (met een bijbehorend prijskaartje). Je ziet het aantal sterren op een blauw bord bij de ingang met de letter ‘H’. Bij de toekenning van de sterren wordt gekeken naar de voorzieningen, de dienstverlening en de grootte van de hotelkamer.

Staar je niet teveel blind op het aantal sterren. De verschillen tussen een hotel met 2 of 3 sterren zijn vaak klein, net als de verschillen tussen een 4- en 5-sterrenhotel. Ook zijn er pensions of bed & breakfasts die niet onderdoen voor een sterrenhotel, terwijl er 4- of 5-sterrenhotels zijn met een teleurstellend kleine kamer en onpersoonlijke service.

Hotels met 1 ster zijn vaak al aangenaam genoeg om te verblijven, terwijl het ook een goedkope overnachtingsplek is. Een hotel vanaf 3 sterren heeft airconditioning, een televisie en een minibar. Hotels met 5 sterren beschikken onder meer over een zwembad, een fitnesscentrum, een spa, een uitstekend restaurant en roomservice, Vrijwel alle hotels in Spanje hebben tegenwoordig wifi voor de gasten en een ontbijt is meestal inbegrepen. Als een hotel is geclassificeerd als residencia zit er een ontbijt bij inbegrepen, maar geen andere maaltijden.

Hotelketens in Spanje

Spanje heeft een aanzienlijk aantal hotelketens, die ook internationaal de vleugels hebben uitgespreid. De grootste is Meliá Hotels International, die in 1956 in Palma de Mallorca is opgericht. Mélia Hotels (www.melia.com) beheert meer dan 370 hotels in zo’n 40 landen en is daarmee ook een van de grootste hotelketens ter wereld. In Spanje vind je hotels en resorts van Mélia vooral in de badplaatsen en in de grote steden. Ook Sol Hotels & Resorts zijn onderdeel van deze keten, dat zijn meer budgethotels.

Andere grote en bekende Spaanse hotelketens zijn NH Hotels (www.nh-hotels.nl), Barcélo Hotels (www.barcelo.com), Riu Hotels & Resorts (www.riu.com) en Iberostar Hotels & Resorts (www.iberostar.com). Sommige websites zijn ook in het Nederlands.

Hoewel er best bijzondere en stijlvolle hotels bestaan van de Spaanse hotelketens, zijn het toch geregeld saaie plekken om te overnachten. Veel hotels en resorts zijn gebouwd in plaatsen waar veel toeristen komen en richten zich op families. Daar tegenover staat dat de kamers schoon zijn, er voldoende voorzieningen zijn en de service professioneel is.

Een van de snelstgroeiende hotelketens van de laatste jaren is Room Mate Hotels (www.room-matehotels.com), die zich probeert te onderscheiden met wat hippere boetiekhotels. Elk hotel heeft een eigen naam en een eigen stijl en ‘persoonlijkheid’, gebaseerd op de filosofie dat een verblijf bij vrienden de beste manier is om te reizen. Room Mate Hotels timmert ook internationaal flink aan de weg.

Pensions en hostales in Spanje

Naast de hotels kent Spanje ook een groot aantal pensiones, die veel goedkoper en eenvoudiger zijn. Een pension is een beetje vergelijkbaar met een guesthouse of een bed & breakfast. Deze wordt meestal gerund door een familie en heeft maar een paar kamers. De kamers zijn sober ingericht, met een wastafel met twee handdoeken en versleten meubilair. Verwarming is een luxe. Meestal deel je de badkamer met andere gasten. De familie woont in hetzelfde gebouw, zodat je een glimp kunt opvangen van het Spaanse leven.

Bij een overnachting in een pension zit het ontbijt er bij inbegrepen, en soms ook het avondeten. Het wordt klaargemaakt door de vrouw of man des huizes, die zelden Engels spreekt. De pensiones worden geclassificeerd met 1 of 2 sterren en zijn te herkennen aan een blauw bord met ‘P’ bij de ingang. De pensions staan ook wel bekend als casas de húespedes (CH) of fondas (F). Qua pensions zijn er in Spanje grote verschillen. Je kunt ook overnachten in ouderwetse pensions die liefdevol worden verzorgd en een enorme goede prijs-kwaliteitsverhouding hebben, terwijl er ook pensions zijn die eerder doen denken aan een boetiekhotel.

Iets betere kwaliteit hebben hostales (Hs) en hostal-residencias (HsR). Dit zijn eigenlijk budgethotels en niet te verwarren met een hostel, een plek met slaapzalen dat heel iets anders is. Hostales hebben prima kamers, vaak met eigen badkamer, verwarming en airconditioning. Ze hebben ook goedkope kamers waarbij je de badkamer deelt met andere gasten. Het meubilair is van goede kwaliteit en deze accommodatie biedt ook meer voorzieningen.

De hostales worden ook ingedeeld volgens een sterrensysteem, van 1 tot 3 sterren. Hostales met 3 sterren zijn ongeveer gelijkwaardig als een hotel met 2 sterren. Hostal-residencias hebben meestal geen eigen restaurant, hoewel er wel een ontbijt wordt geserveerd.

Hostels in Spanje

Je kunt het goedkoopst in een hostel overnachten. Spanje heeft enkele honderden hostels (albergues de juventud), waar vooral backpackers, jongeren en studenten verblijven. Er geldt echter geen leeftijdsgrens, iedereen is welkom.

In grote steden als Madrid, Barcelona, Sevilla en Valencia heb je een ruime keuze aan hostels. Je kunt daar voor weinig geld verblijven in slaapzalen met zo’n 12 bedden. Als je iets meer te besteden hebt, kun je ook een eigen kamer krijgen. De laatste jaren is de groei van het aantal hostels enorm toegenomen, naarmate steeds meer onafhankelijke reizigers op vakantie gaan naar Spanje.

Circa 250 hostels in het hele land zijn in beheer bij Red Española de Albergues Juveniles (REAJ), de organisatie die gelieerd is aan de wereldwijde organisatie Hostelling International. Je moet lid zijn van deze organisatie, maar je kunt ter plekke bij de eerste overnachting in een hostel een lidmaatschapskaart kopen. Je vindt een overzicht van alle aangesloten hostels op de website: www.reaj.com.

Paradores

Als je het authentieke Spanje wil ervaren, moet je minstens één keer in een paradore overnachten. Dit zijn kastelen, forten, paleizen, kloosters en andere historische gebouwen die de Spaanse overheid heeft omgevormd tot in chique accommodaties, die qua kwaliteit vergelijkbaar zijn met 4- en 5-sterrenhotels. Zo is de Parador de Granada bijvoorbeeld gehuisvest in een klein, 15e eeuws klooster op het terrein van het beroemde Alhambra.

Kamers van paradores hebben moderne badkamers, maar de klassieke Spaanse architectuur is behouden gebleven en de meubels zijn vaak antiek. De accommodaties hebben meestal een restaurant waar typische gerechten uit de streek worden geserveerd.

Er zijn rond de 90 paradores in Spanje die in handen zijn van de overheid. Ze bevinden zich vaak in afgelegen en schilderachtige gebieden van het land die anders weinig inkomsten uit het toerisme zouden ontvangen. De parador in Tortosa ligt op ongeveer 100 kilometer van de stad Tarragona in het noorden van Spanje en is een prachtig okerkleurig kasteel uit de 10e eeuw.

Paradores zijn prijzig en kunnen erg populair zijn, ondanks de afgelegen locatie. Sommige paradores zijn 6 tot 8 maanden van tevoren volgeboekt, vooral tijdens vakantieperiodes. Je betaalt gemiddeld tussen de € 150 en € 180 per nacht, al zijn er ook aanbiedingen. Op www.parador.es staat een overzicht van alle paradores in Spanje. Je krijgt korting als je via de website reserveert, al kun je de boeking dan niet meer wijzigen.

Overnachten in Madrid

In de energieke, kosmopolitische en moderne hoofdstad Madrid heb je genoeg keuze om te overnachten. In de stad vind je honderden hotels, hostels, pensions, appartementen en bed & breakfasts. Tijdens je vakantie kun je het beste een hotel kiezen in de wijk Huerta. Lees hier meer over overnachten in Madrid

Overnachten in Barcelona

Overnachten in BarcelonaTijdens een vakantie in Barcelona is het geen probleem om te overnachten. De stad heeft een groot aanbod van duizenden hotels, hostels, hostals, appartementen, guesthouses en bed & breakfasts. Nu Barcelona steeds meer in trek is als culturele hotspot, zijn er ook veel elegante en chique boutique hotels bijgekomen. Lees hier meer over hotels en overnachten in Barcelona

Voor het laatst bijgewerkt op 19 april 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over hotels en overnachten in Spanje, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; Flickr.com/Elliott Brown.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam