Spanje autohuur

Reizen met de auto naar Spanje

Met de auto naar Spanje reizen is te doen, al moet je wel rekening houden met de nodige reistijd. De snelste (en enige) weg is via Frankrijk. Vooral in de zomerperiode moet je daarvoor wel oponthoud, werkzaamheden en files trotseren. Daarbij ben je een hoop geld kwijt voor de Franse tolwegen (lees hier meer over autorijden in Frankrijk).

Ook maakt het veel verschil of je in het noorden van Spanje moet zijn, of in het zuiden. Een noordelijke stad als Barcelona (ruim 1500 kilometer) kun je met de auto in twee dagen bereiken. Als je met de auto helemaal naar de zuidelijke stad Málaga wilt reizen (2300 kilometer), ben je al snel drie dagen onderweg (met twee overnachtingen). Je zit dan wel hele dagen achter het stuur.

Autorijden op de Spaanse snelwegen is in het algemeen goed te doen, de wegen zijn van goede kwaliteit. Op de tolwegen is het relatief rustig. Ook de provinciale wegen zijn vaak prima onderhouden. Hou bij het invoegen op de snelweg wel rekening met automobilisten die je weinig ruimte gunnen – wees brutaal, anders kom je aan het einde van de invoegstrook stil te staan. Het is ook gebruikelijk onder Spaanse automobilisten om met hun koplampen te seinen als ze je gaan inhalen. Dat betekent dus niet dat ze je voor laten gaan of dat er iets aan de hand is met je auto.

Autorijden in (grote) Spaanse steden is andere koek, vooral als je de weg niet goed weet. Het is erg druk en soms chaotisch, waarbij vooral de vele scooterrijders een pain in the ass zijn voor automobilisten. De scooterrijders houden echter wel rekening met de auto’s, waardoor je er meestal ongeschonden tussendoor kunt manoeuvreren. Op de website van de Spaanse verkeersautoriteit vind je actuele informatie over files, werkzaamheden, ongelukken en de conditie van wegen: infocar.dgt.es/etraffic

Tips over autoverhuur in Spanje

Autoverhuur in SpanjeSpanje is een populaire toeristische bestemming, dus aan autoverhuurbedrijven is geen gebrek. In alle badplaatsen en steden en op alle luchthavens is een ruime keuze aan bedrijven waar je een auto kunt huren. Je kunt kiezen uit de bekende internationale autoverhuurders, maar Spanje heeft ook veel nationale en regionale autoverhuurbedrijven. Lees hier meer over autoverhuur in Spanje

Tolwegen in Spanje

Een deel van de autosnelwegen in Spanje zijn tolwegen. Deze beginnen met AP (autopista). In Catalonië beginnen de tolwegen met de nummering C-32 en C-33. Tolwegen worden aangekondigd met een rond verkeersbord met de tekst ‘Peaje‘. Voor de 3 kilometer lange Sóllertunnel op het Spaanse eiland Mallorca moest ook tol worden betaald, maar die tol is afgeschaft per 1 september 2017.

Naast de tolwegen loopt meestal een tolvrije snelweg, die drukker, bochtiger en pittoresker is en meer afslagen en opritten heeft. De nummering van deze wegen begint met de A (autovia). De N-wegen zijn nationale hoofdwegen. Sommige van deze N-wegen lijken op snelwegen, anderen hebben verkeerslichten en zebrapaden voor voetgangers.

Voor de tolwegen in Spanje heb je geen tolvignet nodig. Je betaalt de tol via een tolpoortje bij het betreden of verlaten van de autosnelweg. Je kunt betalen in euro’s of met een creditcard. Met een Maestro-logo kun je ook betalen met je Nederlandse bankpas. Als je heel vaak met de auto naar Spanje rijdt, kun je een elektronisch kastje (Vía T) installeren, waardoor je niet hoeft te stoppen bij een tolpoortje. De hoogte van de tol hangt af van de tariefklasse. Gewone personenauto’s (ook met caravan), motoren en bestelwagens vallen in tariefklasse 1 (de goedkoopste). Campers met dubbele wielen achter (vier wielen op de achteras) vallen in tariefklasse 2.

De tolwegen in Spanje zijn niet goedkoop. Voor het traject van Barcelona naar Málaga was je in 2017 bijvoorbeeld € 36,15 kwijt in tariefklasse 1. Informatie over de actuele toltarieven vind je op www.autopistas.com. Hier kun je ook de totale tol berekenen voor een specifiek traject.

Verkeersregels in Spanje

Voor autorijden in Spanje moet je minstens 18 jaar zijn. Voor het huren van een auto is een minimumleeftijd vereist van 21 jaar. Veel autoverhuurbedrijven eisen daarnaast dat je minimaal twee jaar in het bezit bent van een rijbewijs. Natuurlijk moet je altijd je eigen rijbewijs, je kentekenbewijs en je verzekeringspapieren meenemen als je naar Spanje gaat reizen.

Tot de verplichte uitrusting in de auto behoren een reflecterend vest, een gevarendriehoek en een reservewiel. Voertuigen met een Spaans kenteken zijn verplicht twee gevarendriehoeken mee te nemen, en het is aan te raden dit als buitenlandse toerist ook te doen om moeilijkheden met de politie te voorkomen. Ook wordt aanbevolen om een brandblusser, een verbanddoos, een setje reservelampen en een reservebril mee te nemen.

Hier vind je de belangrijkste verkeersregels in Spanje op een rij:

 • het vasthouden van een mobiele telefoon tijdens het rijden is verboden; je mag alleen handsfree bellen, maar dan wel zónder het gebruik ban oordopjes! Ook als je geparkeerd staat en achter het stuur zit, mag je geen mobiele telefoon gebruiken.
 • tijdens het tanken moeten autoradio’s en mobiele telefoons uitgeschakeld zijn.
 • het gebruik van apparatuur om flitsers van de politie te onderscheppen, is ten strengste verboden.
 • de maximumsnelheid op snelwegen is 120 kilometer per uur, op hoofdwegen 90 tot 100 kilometer per uur en binnen de bebouwde kom 50 kilometer per uur.
 • Het maximaal toegestane alcoholpromillage is 0,5 (een klein biertje). Dit is 0,1 voor nieuwe chauffeurs die korter dan twee jaar hun rijbewijs hebben.
 • Het is niet verplicht, maar het is wel aan te raden om je lampen overdag aan te hebben als je met de auto in Spanje gaat reizen.
 • Draag geen slippers, sandalen of hoge hakken als je gaat autorijden – er zijn toeristen voor beboet.
 • Het dragen van autogordels is verplicht, zowel voorin als achterin. Passagiers in auto’s die vóór 15 juni 1992 zijn gemaakt, hoeven achterin geen autogordels te dragen.
 • Kinderen kleiner dan 136 centimeter mogen niet voorin zitten. Voor baby’s en kinderen tot 3 jaar is een kinderzitje verplicht – het is verboden baby’s op je schoot te nemen (ook op de achterbank). Voor kinderen vanaf 3 jaar die kleiner zijn dan 150 centimeter, is een zitverhoger verplicht die is aangepast aan hun lengte en gewicht.

Als je de verkeersregels overtreedt en wordt gesnapt, dan krijg je te maken met de Guardia Civil. Dit politiekorps heeft een roemruchte reputatie. Ze zouden toeristen dwingen ter plekke de boete te betalen, of anders dreigen de auto in beslag te nemen. Volgens verslagen van reizigers houden de agenten ervan automobilisten te betrappen als ze hun reflecterende vest niet dragen als ze langs de kant van de weg uit de auto stappen. Dit is verplicht volgens de Spaanse wet, dus trek altijd eerst het veiligheidshesje aan als je uitstapt.

Verkeersboetes kun je op verschillende manieren betalen. Je kunt het ter plekke afrekenen (vraag wel om een ontvangstbewijs). Je kunt ook bellen met het telefoonnummer 060 en betalen met creditcard (deze dienst wordt alleen in het Spaans aangeboden). Verder kun je de boetes voldaan bij filialen van de bank La Caixa of bij het postkantoor. Tot slot kun je de boete online betalen: sede.dgt.gob.es. Als je binnen 20 dagen betaalt, wordt de boete gehalveerd.

Tanken in Spanje

Overal langs de snelwegen en hoofdwegen vind je benzinestations waar je kunt tanken. Het zijn meestal self service tankstations. In Spanje zijn dezelfde brandstoffen verkrijgbaar als in Nederland. Euro 95 loodvrij staat bekend als Gasolina sin plomo 95 of Eurosuper plus 95. Super Plus 98 loodvrij tref je aan als Gasolina Sin Plomo 98 of Super plus 98.

Diesel is Gasóleo, Diesel of Aceite Diese (iets anders dus dan gasolina, wat benzine betekent). LPG is verkrijgbaar als GLP (Gas Licuado de Petróleo), Autogas of Gasauto. LPG is bij ruim 600 tankstations in Spanje verkrijgbaar. Op de website www.mylpg.eu staat een overzicht van deze tankstations.

LPG-rijders moeten er rekening mee houden dat Spanje is overgestapt op de nieuwe euroconnector. Om LPG te kunnen tanken met je Nederlandse standaardaansluiting (bajonet), heb je een zogeheten Euronozzle nodig als verloopnippel. Verder zijn er nog zo’n 850 oplaadpunten voor elektrische auto’s, in het Spaans estaciónes de carga eléctrical (ectrolineras). Aardgas is heel beperkt verkrijgbaar.

Tankstations in de grote steden en langs de snelwegen zijn in het algemeen tot middernacht open. Je kunt betalen met contant geld, een bankpas of een creditcard. Het is raadzaam je auto af te sluiten als je naar binnen gaat om te betalen, er zijn weleens auto’s gestolen van terwijl de automobilist bij de kassa stond te wachten.

Benzine en diesel zijn in Spanje (veel) goedkoper dan in Nederland of Frankrijk. De goedkoopste benzine krijg je bij tankstations bij grote supermarkten of op bedrijventerreinen. Brandstof in de grote steden en langs de autosnelwegen is het duurst. De meeste tankstations in Spanje zijn van de Spaanse oliemaatschappij Repsol, met meer dan 3500 vestigingen in het hele land. De tankstations van Repsol zijn in 2011 ontworpen door de befaamde Britse architect Norman Foster. Andere veel voorkomende merken zijn Cepsa, BP, Galp en Disa.

Op deze website van het ministerie van Energie vind je een overzicht van alle tankstations in Spanje, de brandstoffen die verkrijgbaar zijn en de actuele prijzen: www.geoportalgasolineras.es

Voor het laatst bijgewerkt op 8 december 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen met de auto naar Spanje, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; Repsol.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

1 reacties

 • Verkeersboetes kun je op verschillende manieren betalen. Je kunt het ter plekke afrekenen (vraag wel om een ontvangstbewijs). Je kunt ook bellen met het telefoonnummer 060 en betalen met creditcard (deze dienst wordt alleen in het Spaans aangeboden). Verder kun je de boetes voldaan bij filialen van de bank La Caixa of bij het postkantoor. Tot slot kun je de boete online betalen: sede.dgt.gob.es. Als je binnen 20 dagen betaalt, wordt de boete gehalveerd.

  VRAAG: wat is de hoogte van de boete wanneer je ter plekke af gaat rekenen ? is de hoogte van de boete dan ook al gehalveerd ? of kun je beter voorstellen om online te betalen, want dat is dan voordeliger, gehalveerd… of niet ?