10 tips voor autohuur Spanje

Als je iets meer van de Costa’s wil zien, kies je in Spanje voor autohuur. Met je eigen auto kun je het spectaculaire Spaanse landschap ontdekken. Buiten de broeierige badplaatsen en de bruisende hotspots als Barcelona en Valencia schuilt een verborgen wereld van pittoreske dorpjes, aanlokkelijke wijngaarden en desolate hoogvlaktes waar geen bus of trein naartoe rijdt.

Spanje is een heel eind om helemaal vanuit Nederland naartoe te rijden, dus door het huren van een auto maak je het jezelf ook nog eens gemakkelijk. Autohuur in Spanje hoeft je helemaal niet op kosten te jagen. Als populair vakantieland is er veel aanbod van autoverhuurders en is er flinke concurrentie. Ga je op vakantie naar Spanje en wil je toeren door de prachtige natuur en meer zien van het land? Hier vind je 10 tips voor autohuur in Spanje!

#1 Regel je autohuur in Spanje op tijd

Dat is vrijwel altijd het belangrijkste tip voor het huren van een auto: begin tijdig met de boeking! Dan heb je de meeste keuze en zijn de prijzen het laagst. Voor de zomervakantie in Spanje kun je het beste 6 maanden van tevoren je huurauto gaan regelen. Voor de drukke periode rond kerst en oud & nieuw kun je het beste al een jaar van tevoren achter je pc gaan zitten. Alleen als je buiten het hoogseizoen vakantie viert, zijn er aantrekkelijke last-minute aanbiedingen te vinden. Dan kun je soms al een auto huren voor € 7 per dag.

#2 Vergelijk de prijzen

Neem de tijd om de prijzen te vergelijken, want er is ongelooflijk veel aanbod van autoverhuurders in Spanje. Ook op de toeristische Canarische Eilanden en de Balearen zijn veel autoverhuurbedrijven actief. Een handige site om prijzen te vergelijken, is Sunny Cars. Hier vind je de laagste prijzen uit honderden aanbieders van autoverhuur. De prijzen zijn altijd inclusief verzekeringen en heffingen, zonder verborgen kosten.

#3 Een automaat is schaars

Ondanks de grote aantallen toeristen zijn automaten schaars onder huurauto’s in Spanje. Dat geldt vooral op het vasteland. Op de Canarische Eilanden en Mallorca en Ibiza is een automaat wat gangbaarder. Het huren van een automaat is dus ook duurder dan een handgeschakelde auto. Als je liever een automaat rijdt, kun je beter nog vroeger beginnen met het regelen van een huurauto. Of oefen thuis met het rijden in een handgeschakelde auto, dan kun je flink op de kosten besparen!

#4 Huur een kleine auto in Spanje

De verleiding is groot om een mooie middenklasser te huren om alle passagiers en bagage kwijt te kunnen. Maar neem toch onze tip ter harte en huur liever een kleine auto, dus een mini, een compact of een economy. Het is niet alleen goedkoper, maar het bespaart je ook veel stress op de Spaanse wegen. Veel landelijke weggetjes en straatjes in dorpen zijn net breed genoeg voor één auto, terwijl ze bedoeld zijn voor tweerichtingsverkeer. Ook het parkeren in parkeergarages in steden is allemaal wat makkelijker, want die zijn niet al te ruim bemeten.

#5 Neem een allriskverzekering

Het kost wat meer, maar het is raadzaam een allriskverzekering zonder eigen risico te nemen bij een auto lenen in Spanje. Het is vooral handig als je het Spaanse binnenland gaat verkennen. Hiermee ben je gevrijwaard van eventuele hoge kosten als je schade krijgt aan de auto. Als je rondrijdt in Spanje zie je het al genoeg: auto’s met deuken, krassen en butsen. Door de smalle wegen is een kleine beschadiging zo gebeurd, als je bijvoorbeeld per ongeluk een stenen muurtje raakt bij het keren.

#6 Vul de brandstoftank bij het inleveren

Bij autohuur in Spanje krijg je meestal een volle tank als je de huurauto ophaalt. Het verhuurbedrijf verwacht dat je de auto dan weer met een volle tank inlevert. Doe dit ook echt! Bij de locaties van autoverhuurbedrijven is altijd wel een tankstation te vinden, zeker op de luchthavens. Als je een auto inlevert zonder volle tank, brengt de verhuurder hier extra kosten voor in rekening. Niet alleen is de benzineprijs dan hoger, maar ook krijg je te maken met ‘servicekosten’. Dit bedrag kan zomaar oplopen tot meer dan € 100, dat later van je creditcard wordt afgeschreven.

#7 Ben je oud genoeg of te oud?

Hou rekening met extra kosten als je nog jong bent, of tot de categorie ‘senioren’ behoort. De wettelijke minimumleeftijd voor autorijden in Spanje is 18 jaar, maar veel bedrijven verhuren alleen een auto aan automobilisten van minimaal 21 jaar. Tussen de 21 en 25 jaar moet je vaak ook een toeslag betalen. Datzelfde geldt voor ouderen vanaf 65, 70 of 75 jaar, die meestal verplicht zijn een volledige verzekering af te sluiten.

#8 Extra kosten bij autohuur in Spanje

Naast de leeftijdscategorie kun je te maken krijgen met andere extra kosten als je een auto in Spanje gaat huren. Je betaalt extra voor een tweede bestuurder en als je de auto inlevert op een andere locatie (de zogeheten one way-toeslag). Er komen kosten bij voor extraatjes zoals een kinderzitje en navigatie. Je bent natuurlijk geld kwijt voor het tanken onderweg en Spanje heeft tolwegen (autopista). De tolwegen in Spanje zijn niet goedkoop: voor het traject van Barcelona naar Malaga betaal je bijvoorbeeld bijna € 40.

#9 Let op het tijdstip van inleveren

De meeste autoverhuurders in Spanje rekenen een prijs per 24 uur. Zorg er dus voor dat je de huurauto ongeveer dezelfde tijd inlevert als je ‘m ophaalde. Als het ophaaltijdstip bijvoorbeeld 14.00 uur is, en het inlevertijdstip een week later 14.30 uur, betaal je een dag extra voor dat ene halfuurtje later. Je kunt ‘m dus beter ook om 14.00 uur inleveren (of liever iets eerder).

#10 Drink niet tijdens het rijden

Merkwaardig genoeg hebben veel tankstations in Spanje een uitgebreide selectie bier en wijn, maar dat wil niet zeggen dat je onder invloed achter het stuur kunt zitten. Het maximaal toegestane alcoholpromillage in Spanje is 0,5, dat ongeveer gelijk staat aan een klein biertje. Als je echter betrokken raakt bij een ongeluk, vervallen de verzekeringen die je hebt afgesloten bij het huren van een auto. Het maakt dan niet uit hoe weinig je gedronken hebt. Alle kosten komen dan voor jouw rekening!

Voor het laatst bijgewerkt op 3 oktober 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over autohuur in Spanje, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/Ryhor; Pixabay.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam