Spanje autohuur

Vakantie in Galicië, Spanje: 10 tips!

Galicië vakantieGalicië ligt in het noordwesten van Spanje, een groene en koele provincie met de bekendste bedevaartsplaats van het land. Al eeuwenlang trekken pelgrims naar de kathedraal van Santiago de Compostella, om daar hun laatste stempeltje op te halen. Maar vergeet niet de rest te bewonderen van deze schitterende Spaanse regio. Terwijl Spanjaarden hier al jaren vakantie vieren om de hitte in het zuiden te ontvluchten, is Galicië bij veel Nederlanders en Vlamingen nog onontdekt.

Galicië is de groenste provincie van Spanje met een betoverende natuur, een lange geschiedenis en een spectaculaire kustlijn met kliffen, stranden, eilandjes en inhammen. Deze regio boven Portugal grenst zowel aan de Atlantische Oceaan als de Cantabrische Zee. Tijdens je vakantie hoef je nooit ver te reizen om de frisse zeelucht op te snuiven, te genieten van het uitzicht over de oceaan of een dagje strand mee te pakken. De rest van de wereld lijkt soms ver weg, zoals zelfs de Romeinen al dachten. Zij beschouwden Galicië – letterlijk – als het einde van de wereld.

Zoek je accommodatie voor je vakantie in Galicië?
Reserveer hier online een hotel of vakantiehuis in Galicië

Met zoveel kust (1200 kilometer) krijg je de kans om de beste zeevruchten ter wereld te proeven. Vooral lekker met een glas Galicische witte wijn! Het binnenland is een heuvelachtige lappendeken van bossen, kronkelende rivieren, weilanden en charmante dorpjes. En neem de tijd om de cultuur van Galicië te leren kennen, want de provincie heeft een eigen taal, eigen folklore en eigen gerechten. Galiciërs staan bekend als terughoudend, maar niets staat je in de weg om naar het visparadijs van Spanje af te reizen. Hier vind je 10 tips voor een vakantie in Galicië!

Santiago de Compostella

Santiago de Compostella is de hoofdstad van Galicië, maar ook de beroemdste bedevaartsplaats van Spanje. Dit is het eindstation voor de duizenden pelgrims die zich elk jaar wagen aan de Camino de Santiago. Ze leggen soms vele honderden kilometers af voordat ze de laatste meters afleggen naar de kathedraal van Santiago. Dit is de beroemdste bezienswaardigheid van de Galicische hoofdstad. De imposante kathedraal is gebouwd in de 11e eeuw nadat hier de vermeende resten van apostel Jacobus werden gevonden.

Santiago de Compostella in Galicië

De botten van de heilige liggen nog altijd in de kerk, in een crypte onder het hoofdaltaar. Sinds de vondst van de overblijfselen van Sint-Jacob ontwikkelde Santiago de Compostella zich tot bedevaartsoord. Maar ook als je niet katholiek bent of niet van wandelen houdt, is een bezoek aan Santiago een must tijdens een vakantie in Galicië. Verken de kerken, kloosters, statige pleinen en boeiende musea en dwaal door het middeleeuwse centrum dat op de Werelderfgoedlijst van Unesco is geplaatst. Je kunt er ook moderne 21e-eeuwse architectuur bewonderen of je uitleven in de bars en disco’s van deze studentenstad. ► Hier vind je 10 tips wat te doen in Santiago de Compostella

Strand van de Kathedralen

Het Strand van de Kathedralen (Praia das Catedrais) is een van de populairste bezienswaardigheden van Galicië. Dit is een uniek strand aan de noordkust met rotsbogen, kliffen en grotten die eeuwenlang door de beukende golven van de zee zijn uitgesleten. Sommige bogen lijken op de steunbogen van kathedralen – vandaar de naam.

Strand van de kathedralen in Galicië

Je kunt dit magische strand alleen ervaren bij eb, wanneer je over het zand langs de bogen en kliffen kunt lopen. Via smalle spelonken in grotten wandel je van het ene deel naar het andere deel van het strand. Bij vloed staat het strand grotendeels onder water en ziet het er veel minder indrukwekkend uit.

Praia das Catedrais in Galicië

Er geldt een maximum aantal bezoekers per dag en je moet verplicht via de website (gratis) reserveren. Dan zie je ook de tijden wanneer het water laag staat. Zorg dat je op tijd van het strand bent als het vloed wordt, maar er lopen strandwachten rond om je te waarschuwen. In de vakantieperiodes kan het overigens erg druk zijn met toeristen. Boven bij het strand is een restaurant en er zijn toiletten. Website: ascatedrais.xunta.gal

Bewonder de prachtige boogformaties en kliffen tijdens een dagtrip
Boek hier een tour naar het Strand van de Kathedralen vanuit Santiago

Pazo de Oca

Ongeveer 30 kilometer ten zuiden van de Santiago de Compostella ligt Pazo de Oca, dat bekendstaat als het ‘Versailles’ van Galicië. De vergelijking met het vorstelijke optrekje bij Parijs gaat misschien wat ver, maar het is evengoed een sfeervol landgoed met zorgvuldig aangelegde tuinen. Die zijn geïnspireerd op de barokke tuinen van het Spaanse hof, met terrassen, moestuinen, siertuinen, bloemperken, rotsformaties en doolhoftuinen waarin je kunt verdwalen.

Pazo de Oca in Galicië

Overal stroomt water via beekjes en watervallen naar de tuinen en twee grote vijvers, die door een granieten bruggetje van elkaar worden gescheiden. Midden in die vijvers liggen stenen boten met hortensia’s en stenen beelden van vissers. De twee vijvers samen hebben ook weer de afbeelding van een boot. Hier is de landschapsarchitect creatief mee bezig geweest!

Landhuis van Pazo de Oca in Galicië

Op het landgoed staat ook een Galicisch landhuis dat gebouwd is tussen de 17e en 18e eeuw. Dit was eigendom van de hertogen van Medinaceli. Het landhuis kun je niet bezoeken, maar je kunt wel dwalen door de mooie serene tuin. Er zijn wel toiletten aanwezig, maar er is geen café of plek waar je koffie of eten kunt halen. Adres: Pazo de Oca, 36685 A Estrada, Pontevedra, Spanje. Website: www.fundacionmedinaceli.org

Wil je het Versailles van Galicië bezoeken?
Boek hier alvast je entreetickets voor Pazo de Oca

Ciés eilanden

Wil je vakantie vieren op een paradijselijke plek? Breng een bezoek aan de Ciés eilanden (Las Islas Cíes), een stukje puur natuur aan de westkust van Galicië. Het is een kleine archipel van drie eilanden in de monding van de Vigo-rivier, die door de Romeinen al de ‘eilanden van de goden’ werden genoemd. Dan weet je al een beetje wat je wachten staat op deze magische plek! Hier tref je spectaculaire landschappen met witte zandstranden, rotsen, kliffen en een rijk planten- en dierenleven. Als je de boot neemt naar de eilanden, kun je gezelschap verwachten van aalscholvers, jan-van-genten en speelse dolfijnen.

Ciés-eilanden in Galicië

Het meest noordelijke eiland is Monteagudo. Een lange zandtong in de vorm van een boemerang scheidt dit van het middelste eiland Faro. Die zandbank staat bekend als Playa de Rodas en is in 2007 door de Britse krant The Guardian uitgeroepen tot het mooiste strand ter wereld. San Martiño is het meest zuidelijke eiland, dat je alleen met een privéboot kunt bereiken. Boten naar de twee andere eilanden vertrekken vanuit Baiona, Vigo en Cangas. De Ciés eilanden vormen onderdeel van Islas Atlánticas de Galicia, het enige nationale park van Galicië. Website: www.iatlanticas.es

Proef het eilandleven op de stranden van de Ciés eilanden
Boek hier een tour naar de Ciés eilanden vanuit Santiago

Lugo

Lugo is een oude stad in het binnenland van Galicië die vooral bekendstaat om de Romeinse Muur. De Romeinen bouwden deze 2 kilometer lange muur in de 3e eeuw om de toenmalige Romeinse stad Lucus Augusti te verdedigen. Op sommige punten is de muur 7 meter breed en de gemiddelde hoogte is 10 meter. Ook zijn er liefst 85 wachttorens. Het is de enige Romeinse muur ter wereld die nog compleet is en het bouwwerk bevindt zich nog in verrassend goede staat. Om die reden plaatste Unesco de muur van Lugo in 2000 op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Galicië Lugo

Via een van de tien poorten kun je wandelen naar de oude binnenstad van Lugo. Het historische centrum heeft de middeleeuwse charme behouden, met de kleine steegjes en de antieke huizen. Hier vind je de kathedraal die een tussenstop is voor de pelgrims die naar Santiago de Compostella lopen. Een klooster uit de 15e eeuw huisvest nu het Museo Provincial (www.museolugo.org), met archeologische vondsten en Galicische kunst. Leuk is om over de Romeinse Muur te lopen, zodat je de hele stad kunt zien.

Cabo Finisterre

De Romeinen dachten dat dit het meest westelijke punt van de aarde was en noemden het daarom Cabo Finisterre – ofwel ‘het einde van de wereld’. Zo voelt het wel een beetje op deze ruige kaap aan de legendarische Costa da Morte: de ‘kust van de dood’ waar vele scheepswrakken zijn vergaan. Toch is er genoeg reden voor een tripje naar het einde van de wereld. De kaap is een spectaculaire plek met rotsachtige kliffen, de wilde stranden, de bossen en de adembenemende uitkijkpunten.

Cabo Finisterre in Galicië

Fenomenaal is echter de zonsondergang achter de schijnbaar eindeloze Atlantische Oceaan. Veel reizigers beschouwen Cabo Finisterre dan ook als de beste plek ter wereld om de zon onder te zien gaan. Aan de rand van de kaap staat een enorme vuurtoren die schepen beschermt tegen het zeer gevaarlijke water en de rotsen in de omgeving. De kaap is al lang een magneet die vele toeristen trekt. Daarnaast zijn er steeds meer pelgrims die ervoor kiezen hun pelgrimstocht in Finisterre te beëindigen, en niet in Santiago de Compostella.

Vigo

Vigo wordt vaak over het hoofd gezien tijdens een vakantie, misschien wel omdat het een dichtbevolkte stad is met zo’n 300.000 inwoners. Het is daarmee de grootste stad van Galicië, hoewel het niet de hoofdstad is. Vigo ontleent haar aantrekkingskracht aan de levendige vissershaven, die bekendstaat als de grootste van Europa. Al in de Romeinse tijd werd de kwaliteit van deze natuurlijke haven ontdekt. In de koloniale tijd losten Spaanse zeilschepen in de haven het goud dat ze hadden meegenomen uit Amerika. Vlak voor de haven zouden nog tientallen gezonken galjoenen liggen met goud aan boord.

Galicië Vigo

Voor liefhebbers van zeevruchten is een bezoek aan Vigo een must, want je kunt je hier tegoed doen aan krab, oesters, mosselen, octopus en andere specialiteiten uit de zee. Neem er een glas witte wijn bij uit de nabijgelegen Rías Baixas-streek. Slenter door de oude wijk Cidade Vella met pleinen, vissersstraten en versierde huizen. Vigo is ook de ideale plek als je vakantie wil vieren met zon, zee en strand. Rondom de stad zijn prachtige stranden met fijn wit zand. Elf stranden daarvan hebben de Blauwe Vlag. Haal het niet in je hoofd te plassen in de zee – dat levert je mogelijk een boete op van € 750. Website: www.turismodevigo.org

Vuurtoren van Hercules

Aan de noordkust van Galicië staat de Toren van Hercules, de oudste nog werkende vuurtoren ter wereld. De vuurtoren werd al aan het einde van de 1e eeuw gebouwd door de Romeinen. Zij vertrokken vanuit het noorden van Spanje over zee naar het noordoosten van Europa en hadden een navigatiemiddel nodig voor de ruige Galicische kust. De rechthoekige toren staat een rots en is 55 meter hoog, al zijn de Romeinen alleen verantwoordelijk voor de eerste 34 meter. In 1789 werd de vuurtoren ‘gemoderniseerd’ om de scheepvaart te begeleiden.

Toren van Hercules in Galicië

Aan de voet staat een Romeinse inscriptie die is uitgehouwen in een rots, met de naam Gaius Sevius Lupus. Men vermoedt dat dit de Romeinse architect is. Binnen beklim je de steile wenteltrap naar de top om te genieten van het uitzicht over de Atlantische Oceaan en A Coruña, de havenstad direct ten westen van de vuurtoren. De Romeinse vuurtoren staat sinds 2009 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Website: www.torredeherculesacoruna.com

Ría de Arousa

Aan de westkust van Galicië ligt een reeks van vier inhammen, van Cabo Finisterre tot de grens van Portugal. Ría de Arousa is de grootste en meest spectaculaire inham, omgeven door baaien, stranden en schiereilanden. Het is de monding van de Ulla-rivier, een van de belangrijkste scheepvaartroutes van de zee naar het binnenland van Galicië. Door de breedte van Ría de Arousa was dit de plek waar de meeste invasies plaatsvonden, van de Noormannen tot de Arabieren. Zelfs het levenloze lichaam van de apostel Jacobus zou hier per stenen boot aangekomen zijn.

Ría Arousa in Galicië

Ría de Arousa staat tegenwoordig vooral bekend om het kweken van mossels, kokkels, oesters en sint-jakobsschelpen. Door de vele zandbanken voor de kronkelende kust zijn de omstandigheden ideaal voor de productie van zeevruchten. Ría de Arousa zou zelfs het gebied zijn met de grootste mosselproductie ter wereld. Ben je een liefhebber, dan mag het proeven van mosselen natuurlijk niet ontbreken. Rondom de inham liggen vele leuke dorpen en steden. Vilagarcía de Arousa, met een aangenaam klimaat gedurende het grootste deel van het jaar, is de hoofdstad van de Ría de Arousa.

Ontdek de kweek van mosselen en oesters in Ría de Arousa
Boek hier een boottocht naar een mosselboerderij met proeverij

Sil Canyon

Je raakt zeker onder de indruk bij het zien van de Sil Canyon, een diepe kloof die door het binnenland van Galicië kronkelt. De kloof is zo’n 50 kilometer lang en de steile rotswanden langs de rivier zijn soms tot 500 meter hoog. Op de hellingen zijn terrassen aangelegd om wijnbouw mogelijk te maken, die een heroïsche inspanning vereisen. Het waren weer de Romeinen die de zware taak op zich namen om juist op die steile hellingen wijn te produceren. Ook zijn er rond de kloof middeleeuwse kloosters te vinden waar monniken ver weg van de drukte hun rust vonden.

Sil Canyon in Galicië

De ‘Grand Canyon‘ van Galicië vormt een onderdeel van het natuurgebied Ribeira Sacra. Er zijn verschillende uitkijkpunten om Instagrammable kiekjes te maken van de kloof, maar een van de beste is Miradoiro dos Torgas (ook bekend als Balcón de Madrid). Of maak een boottocht of een catamarantocht om de Sil Canyon vanuit een heel ander perspectief te bekijken. Proef aansluitend een glas lokale Mandi-wijn, door de Romeinen beschouwd als het ‘goud’ van de Sil-rivier. Website: www.ribeirasacra.org

Vakantie in Galicië: praktische tips

Overnachten in Galicië

Voor een vakantie in Galicië is genoeg keuze aan accommodatie, voor elk budget. Je kunt terecht in luxe 5-sterrenhotels en charmante bed & breakfasts (die vaak bekendstaan als casa’s), maar ook in goedkope hostels en appartementen. Je kunt een vakantiehuis of villa huren, maar Galicië heeft ook meer dan 110 campings.

Zoek je voordelige accommodatie voor je vakantie in Galicië?
Reserveer hier een hotel of vakantiehuis in Galicië, tegen de laagste prijzen

Een exclusief verblijf kun je verwachten in een parador. Dit is een voormalig kasteel, klooster of paleis dat is omgebouwd tot luxe hotel. Er zijn ongeveer honderd van deze paradors in heel Spanje, waarvan 13 in Galicië. Daarnaast heeft Galicië volop mogelijkheden voor een landelijk verblijf (casas rurales). Dat varieert van landhuizen tot boerderijen, met slechts een paar kamers. In bergachtige gebieden in Galicië kun je overnachten in berghutten (refugio’s).

Galicië landhuis

De meeste accommodatie vind je in de grotere steden en populaire toeristische gebieden, zoals Santiago de Compostella, de badplaats Vigo en de noordelijke kustplaats A Coruña. Langs de pelgrimsroute naar Santiago is altijd wel een goedkope slaapplek te vinden. Buiten de toeristische gebieden in het landelijke Galicië is het aanbod wat beperkter.

Hou er rekening mee dat Galicië nog niet overstroomd wordt door buitenlandse vakantiegangers (met uitzondering van de pelgrimsroute). Dat betekent dat op veel plaatsen geen Engels wordt gesproken. Ook vieren veel Spanjaarden in de zomer vakantie in het koele Galicië om de hitte van hun eigen streek te ontvluchten. Vroeg boeken is dus aanbevolen, zeker voor de zomervakantie (minimaal een halfjaar van tevoren).

Beste hotels in Galicië

Parador de Baiona

Een van de mooiste paradors van Galicië, schitterend gelegen op een schiereiland in een baai aan de westelijke Atlantische kust. Geniet er van een drankje aan zee, van een zonsondergang of van het uitzicht op de Ciés eilanden in de verte. Het luxe 4-sterrenhotel bestaat voor een deel uit een middeleeuws fort met statige kamers en een spectaculaire stenen trap die je verwelkomt bij de ingang. De parador ligt in het dorp Baiona, de eerste stad in Europa waar men hoorde over de ontdekking van Amerika. ► Boek een overnachting in Parador de Baiona vanaf € 110

Parador de Baiona in Galicië

Hospital de los Reyes Católicos

Dit luxe 5-sterrenhotel is de beste plek om te overnachten in Santiago de Compostella. Het ligt aan het belangrijkste plein van de stad, schuin tegenover de kathedraal. Het is tussen 1501 en 1511 gebouwd in opdracht van de de katholieke vorsten van Santiago om zieke en gewonde pelgrims te behandelen. In de jaren vijftig werd het omgebouwd tot een parador. Je verblijft er op een unieke locatie, met vier prachtige kloosters, elegante kamers en een luxe eetzaal waar je terechtkunt voor vis en vlees in Galicische stijl. ► Boek een overnachting in Hospital de los Reyes Católicos vanaf € 150

Reizen naar Galicië

Als je het wandelen over de pelgrimsroute even buiten beschouwing laat, is Galicië te bereiken per vliegtuig, trein, bus en eigen auto. Reken op twee tot drie dagen rijden vanuit Nederland als je met je eigen auto op vakantie wilt naar Galicië. De afstand van Amsterdam naar Santiago de Compostella is een kleine 2000 kilometer (ruim 19 uur rijden). De snelste route gaat via Parijs en Bordeaux, waarbij je in de Franse plaats Hendaye de grens oversteekt. Via de snelweg A-8 langs de noordkust van Spanje kun je doorrijden naar Galicië. Alleen het eerste stukje is een tolweg.

Galicië auto

Galicië heeft drie internationale vliegvelden: in Santiago de Compostella, in A Coruña en in Vigo. De Spaanse luchtvaartmaatschappij Vueling vliegt ongeveer twee keer per week van Amsterdam Schiphol naar Santiago de Compostella, een vlucht van 2½ uur. Een vliegticket is te koop vanaf € 235. ► Boek hier een vliegticket met Vueling naar Santiago de Compostella

Low budget maatschappij Ryanair vliegt vanuit het Belgische Charleroi naar de bedevaartsplaats. Je kunt Galicië ook makkelijk bereiken met een overstap. Vanuit de Spaanse steden Madrid en Barcelona gaan frequente vluchten naar een van de drie Galicische luchthavens.

Wil je een auto huren tijdens je vakantie in Galicië?
Vergelijk hier de tarieven van een huurauto in Galicië

De nationale Spaanse spoorwegmaatschappij RENFE (www.renfe.com) onderhoudt treinverbindingen naar Galicië vanuit andere Spaanse steden, waarbij je soms moet overstappen. Een paar keer per dag rijdt een directe trein van station Madrid Chamartín (in het noorden van de Spaanse hoofdstad) naar Santiago de Compostella. De intercity doet er 3 uur en 15 minuten over. Deze trein rijdt ook verder naar de kustplaats A Coruña.

Eten en drinken in Galicië

Galicië heeft een van de rijkste keukens van Spanje als het gaat om gastronomie. Vanwege de lange kustlijn en de traditionele visserij staan er altijd veel schaaldieren, zeevruchten en vissoorten op de menukaarten in restaurants. Ook stevige stoofschotels vormen onderdeel van de Galicische keuken, waarbij aardappelen een belangrijk ingrediënt zijn. Daarnaast heeft Galicië zijn eigen wijnen, kazen en likeuren.

Een van de bekendste gerechten uit Galicië is polbo à feira, dat zich vertaald als ‘octopus in marktstijl’. Het is een vrij eenvoudig gerecht met een laagje dun gesneden aardappelen die zijn overgoten met gekookte octopus. Vooral de tentakels worden hierbij gebruikt. De octopus wordt vervolgens bestrooid met paprika en besprenkeld met olijfolie. Polbo à feira wordt traditioneel geserveerd op een dikke houten schaal. Het is te krijgen op markten en in tapasbars in Galicië.

Galicië octopus

Weinig bekend in Nederland is dat Galicië uitstekende wijnen produceert. De Spaanse provincie heeft zes wijnstreken, waarvan Rías Baixas en Ribeiro de bekendste zijn. Waarschijnlijk zijn de eerste wijnstokken hier al geplant door de Romeinen, hoewel pas in latere eeuwen de wijnbouw goed op gang kwam.

Galicië wijn

De streek Rías Baixas ligt aan de westkust, vlak boven de grens van Portugal. Wijnhuizen maken hier vooral fruitige witte wijnen die goed te combineren zijn met mosselen, oesters en andere zeevruchten. Iets meer landinwaarts ligt Ribeiro, waar wijn wordt gemaakt in valleien waar rivieren doorheen stromen. Ook hier komen geweldige witte wijnen vandaan.

Voor meer informatie over een vakantie in Galicië kun je kijken op de officiële website van het toeristenbureau: www.turismo.gal

Voor het laatst bijgewerkt op 28 oktober 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Galicië, Spanje, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub; Shutterstock.com; Booking.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam