Reizen naar Edinburgh, Schotland

Vliegen naar Edinburgh

Edinburgh reizenVanuit Nederland kun je makkelijk naar Edinburgh reizen. KLM en easyJet vliegen meerdere keren per dag rechtstreeks van Amsterdam Schiphol naar Edinburgh. De vliegtijd is ongeveer 1½ uur. Vanuit Brussel kun je met Brussels Airlines direct naar Edinburgh vliegen. De vliegtijd is dan 1 uur en 45 minuten.

Alle vluchten komen aan op Edinburgh Airport (EDI), het vliegveld dat op ongeveer 12 kilometer ten westen van de stad ligt. De Schotse benaming is Port-adhair Dhùn Èideann. De internationale luchthaven is de drukste van Schotland.

Een KLM-vliegticket naar Edinburgh is te koop vanaf € 140
Boek hier een vliegticket met KLM naar Edinburgh

De luchthaven bestaat uit één terminal. Je vindt er geldautomaten, geldwisselkantoren, duty free winkels en een grote keuze aan restaurants, pubs, bars en cafés. Er is een gebedsruimte, een bagagedepot, een stomerij en gratis wifi. In de aankomsthal zijn balies waar je een auto kunt huren. Website: www.edinburghairport.com

Edinburgh vliegen

Vervoer van de luchthaven naar Edinburgh

Tram

Sinds mei 2014 rijdt er een rechtstreekse tram van het vliegveld naar het centrum van Edinburgh. De tram stopt onder meer op het treinstation Haymarket en op Princes Street. Vertrek is elke 8 tot 12 minuten, de rit duurt ruim een halfuur. Tramkaartjes kun je kopen bij automaten. Meer informatie op de website van Edinburgh Trams: www.edinburghtrams.com

Edinburgh tram

Bus

Airlink 100 is een speciale luchthavenbus en rijdt van de luchthaven naar Waverley Bridge in het centrum van Edinburgh (nabij Princes Street en de belangrijkste bus- en treinstations). De bus vertrekt elke 10 minuten buiten de aankomsthal. De rit naar Waverley Bridge duurt een half uur. Buskaartjes kun je kopen bij de informatiebalie in de aankomsthal, bij de buschauffeur, bij de bushalte of via de website.

Buslijn 35 rijdt van het vliegveld naar het centrum van Edinburgh en verder naar Ocean Terminal, een overdekt winkelcentrum aan de westelijke haven van de stad. Onderweg stopt de bus onder meer bij het hoofdkantoor van de Royal Bank of Scotland (RBS), het Schotse parlementsgebouw en het Palace of Holyroodhouse. De bus vertrekt overdag elk kwartier, in de avond en op zondag elk halfuur. De rit naar Holyrood duurt ongeveer een uur. Informatie over de dienstregeling vind je op de website van busmaatschappij Lothian Buses: www.lothianbuses.com

Reizen met de trein naar Edinburgh

Met de trein van Nederland naar Edinburgh

Als je niet wil vliegen, kun je ook vanuit Nederland met de trein naar Edinburgh reizen. Je kunt de Schotse hoofdstad op dezelfde dag bereiken (in 9½ uur) met een overstap in Londen. Op Amsterdam CS neem je eerst de rechtstreekse Eurostar trein naar station London St. Pancras International (4 uur en 10 minuten).

Reis comfortabel met de trein naar Schotland
Boek hier een treinticket naar Edinburgh bij NS International

Vanaf station London Kings Cross neem je een sneltrein naar Edinburgh, die er 4½ uur over doet. Kings Cross ligt direct naast St. Pancras, je kunt te voet van het ene treinstation naar het andere lopen. Je hoeft niet ingewikkeld te doen met openbaar vervoer in Londen. De treinrit van Londen naar Edinburgh wordt verzorgd door de London North Eastern Railway (LNER) (www.lner.co.uk).

Met de trein van andere Britse steden naar Edinburgh

Edinburgh is vanuit het gehele Verenigd Koninkrijk goed te bereiken met de trein. De trajecten worden verzorgd door verschillende spoorwegmaatschappijen. Dat kan omdat het vervoer per trein in Engeland en Schotland is geprivatiseerd. De Schotse hoofdstad heeft twee grote treinstations, Waverley en Haymarket, die allebei in in het centrum liggen.

ScotRail verzorgt treinverbindingen naar Edinburgh vanuit Glasgow, Aberdeen, Inverness en andere steden en plaatsen in Schotland. Vanuit Glasgow rijdt elke 10 minuten een trein naar Edinburgh. De reistijd is zo’n 50 minuten.

De First TransPennine Express rijdt van Manchester naar Edinburgh. CrossCountry en Virgin Trains hebben treinverbindingen van Birmingham naar Edinburgh. Voor de dienstregeling en het kopen van kaartjes kun je terecht op de website van National Rail: www.nationalrail.co.uk

Voor het laatst bijgewerkt op 31 maart 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen naar Edinburgh, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam