Wat te doen en te zien in Glasgow, Schotland: 10 tips!

Glasgow is niet de hoofdstad, maar wel de grootste stad van Schotland waar je heengaat voor cultuur, een levendige muziek- en clubscene, voetbal en een enerverend stukje Schotse geschiedenis. Glasgow werd al gesticht in de 6e eeuw, maar betrad vooral het internationale podium in de 18e en 19e eeuw.

Het was toen aan van de grootste en drukste havensteden ter wereld, met talloze scheepswerven en dominant met de handel in whisky en tabak. Glasgow was in 1872 het decor van de eerste internationale voetbalwedstrijd (Schotland-Engeland, 0-0) en blies op intellectueel niveau een deuntje mee met drie universiteiten. Genoeg te doen en te zien dus in deze bruisende havenstad aan de oever van de Clyde-rivier, die met de hoofdstad Edinburgh rivaliseert om de gunst van de stedentripper.

Er zijn alleen al meer dan 20 musea en kunstgalerieën, waarvan de meeste gratis toegankelijk te zijn. Glasgow heeft lommerrijke groene parken, opmerkelijke architectuur en een van de weinige overgebleven middeleeuwse kathedralen in het Verenigd Koninkrijk. Het regenachtige weer houdt je misschien tegen om Glasgow te bezoeken, maar de vele clubs met livemuziek maken veel goed. Wil je een bezoek brengen aan deze Schotse ruwe bolster? Hier vind je 10 tips wat te doen en te zien in Glasgow!

Wil je de bezienswaardigheden van Glasgow op je gemak ontdekken?
Bestel hier je ticket voor de hop on-, hop off-bus voor 1 of 2 dagen

George Square

Voor het verkennen van Glasgow is George Square een goed beginpunt. Dit is het belangrijkste plein in het hart van de stad, aangelegd in 1781. Het is vernoemd naar koning George III, de vorst van Groot-Brittannië en Ierland tussen 1780 en 1820. Rond het plein vind je 12 standbeelden van beroemde Schotten die bij de stad horen, onder wie James Watt, Robert Burns en Sir Walter Scott. Maar ook van koningin Victoria, een van de drie vrouwenbeelden in Glasgow.

George Square is een populaire ontmoetingsplek voor de inwoners van Glasgow en het decor van verschillende evenementen. Ook staan rond het plein monumentale gebouwen uit het Victoriaanse tijdperk. Het meest indrukwekkend is de Glasgow City Chambers, gebouwd tussen 1882 en 1889. Vroeger zat hier de Kamer van Koophandel, tegenwoordig zit hier het stadhuis. Op doordeweekse dagen kun je gratis rondleidingen krijgen door het schitterende gebouw.

Kelvingrove Art Gallery & Museum

Kelvingrove Art Gallery & Museum is een van de populairste musea van Glasgow, en het is niet moeilijk te begrijpen waarom. In 22 zalen vind je hier een verbluffende kunstcollectie met werken van beroemde kunstenaars als Rembrandt, Van Gogh, Dali, Monet, Picasso en Botticelli. Bij binnenkomst wordt je verwelkomd door de installatie Floating Heads van de Schotse kunstenares Sophie Cave, bestaande uit zo’n vijftig griezelige witte hoofden.

Maar het museum heeft ook tentoonstellingen van dinosaurussen, prehistorische zoogdieren, fossielen, meubels, curiosa en een Spitfire-straaljager. De Kelvingrove Art Gallery is gebouwd in 1901 in Spaanse barokstijl, en ziet eruit als een kasteel. De toegang is gratis, alleen voor speciale tentoonstellingen moet je entree betalen. Er is ook een café en een giftshop. Adres: Argyle St, Glasgow G3 8AG, Schotland. Website: www.glasgowlife.org.uk

Kathedraal van Glasgow

Iets ten oosten van het centrum vind je de Kathedraal van Glasgow, een van de oudste gebouwen in de stad. De kerk werd ingewijd in 1197 en is een indrukwekkend voorbeeld van Schotse gotische architectuur, met prachtige glas-in-loodramen en een crypte uit de 13e eeuw. Het gebedshuis staat ook bekend als de Hoge Kirk van Glasgow of de St. Mungo-kathedraal, vernoemd naar de oprichter en de beschermheilige van de stad.

De Kathedraal van Glasgow is gebouwd op de plek waar deze bisschop in 612 na Christus werd begraven. Het is overigens een van de weinige kathedralen uit de middeleeuwen die nog overeind staat in het Verenigd Koninkrijk, aangezien tijdens de Reformatie rond 1560 de meeste kerken in ruïnes zijn veranderd. Al meer dan 800 jaar vinden er gebedsdiensten plaats in de kerk, maar daarbuiten kun je de kathedraal bezoeken. Adres: Castle St, Glasgow G4 0QZ, Schotland. Website: www.glasgowcathedral.org

Riverside Museum

Als je wat met kinderen wilt doen in Glasgow, is het Riverside Museum een leuk uitje. In dit hypermoderne museum vind je een uitgebreide verzameling voertuigen, van treinen, bussen en trams tot kinderwagens, skateboards en fietsen. Bijna alles is daadwerkelijk gebouwd in Glasgow. Je ziet een replica van een oude metro en je ziet door paarden getrokken taxi’s die rechtstreeks van een jaren ’30 filmset afkomstig zijn.

Het Riverside Museum heeft van alles bedacht om het bezoek leuk te maken voor kinderen, met speurtochten en interactieve displays. Het museum bevindt zich langs de rivier de Clyde in een opvallend gebouw dat ontworpen is door de beroemde architect Zaha Hadid (1950-2016). Je zou er een zeilschip op zee in kunnen zien. Aan de kade ligt ook een driemaster die je kunt bezoeken. Adres: 100 Pointhouse Rd, Glasgow G3 8RS, Schotland. Website: www.glasgowlife.org.uk

Glasgow Necropolis

Het is misschien wat morbide om tijdens je stedentrip een begraafplaats te bezoeken, maar de Glasgow Necropolis is echt wel de moeite waard. Het is een sfeervolle Victoriaanse begraafplaats met prachtig bewerkte grafstenen, gedenkstenen, sculpturen en monumenten, ontworpen door bekende architecten en beeldhouwers. De ‘Stad van de Doden’, zoals het kerkhof ook wel wordt genoemd, is in 1833 ontworpen naar het voorbeeld van de beroemde begraafplaats Père-Lachaise in Parijs.

De Glasgow Necropolis beslaat liefst 37 hectare en ligt op een lage groene heuvel, waar je kunt wandelen en een weids uitzicht hebt over de ‘Stad van de Levenden’. Op het hele terrein liggen ongeveer 50.000 lichamen begraven. In de zomer geven bloemen, bijen en vlinders wat kleur aan het kerkhof. De toegang is gratis en vrijwilligers geven rondleidingen. De begraafplaats ligt achter de kathedraal. Adres: Castle St, Glasgow G4 0UZ, Schotland. Website: www.glasgownecropolis.org

Glasgow Science Centre

Het Glasgow Science Centre is het wetenschapsmuseum waar je ook je kinderen mee naartoe kunt nemen. Je komt hier op een leuke en interactieve manier in aanraking met wetenschap, technologie, biologie en natuurkunde. Je kunt meedoen aan proefjes en experimenten: voer een virtuele autopsie uit of probeer een vrachtschip in balans te houden door het bedienen van een kraan.

Naast het museum is er ook een IMAX-theater, een planetarium en de Glasgow Tower, die voor velen misschien wel het (letterlijke) hoogtepunt zal zijn. Met zijn 127 meter is dit de hoogste toren van Schotland. Bovenop is een uitkijkplatform waar je een geweldig uitzicht hebt over Glasgow, terwijl de toren ook nog eens 360° in de rondte draait. De Glasgow Tower staat zelfs in het Guinness Book of Records als hoogste vrijstaande draaiende toren ter wereld. Het Glasgow Science Centre is een van de weinige musea in de stad waarvoor je wél entree moet betalen. Adres: 50 Pacific Quay, Glasgow G51 1EA, Schotland. Website: www.glasgowsciencecentre.org

Clydeside distilleerderij

Wat te doen als je zin hebt in een glas echte Schotse whisky? Bezoek dan een whiskydistilleerderij! Glasgow was ooit de thuisbasis van ruim honderd whiskydistilleerderijen, waarvan nu nog maar een handvol over is. Een van de beroemdste is de Clydeside Distillery. Deze bestaat pas sinds 2017, maar de familie achter de distilleerderij is al sinds 1925 actief in de whisky-industrie. De whiskymaker is gevestigd in The Pump House in het havengebied van Glasgow. Vroeger werd hier vandaan Schotse whisky naar de hele wereld geëxporteerd.

In de Clydeside Distillery worden rondleidingen gegeven en kom je meer te weten over de geschiedenis van whisky in Glasgow, de geschiedenis van de eigenaren en de productie van Schotse single malt. Je eindigt de tour uiteraard met een proeverij en er is een whiskywinkel. Adres: The Old Pump House, Queen’s Dock, 100 Stobcross Rd, Glasgow G3 8QQ, Schotland. Website: www.theclydeside.com

Hunterian Museum & Art Gallery

Het Hunterian Museum is het oudste museum van Schotland, dat al in 1807 de deuren opende. Het is ontstaan uit de nalatenschap van de Schotse arts en hoogleraar William Hunter (1717-1783), die van alles en nog wat verzamelde. Hier is dan ook een allegaartje van objecten en kunstvoorwerpen te zien, van opgezette dieren en wetenschappelijke instrumenten tot munten en schilderijen van beroemde kunstenaars. Het museum heeft zelfs werken van oude Hollandse en Vlaamse meesters in huis als Rembrandt, Rubens, Jan Steen en Nicolaes Maes.

Het museum heeft de grootste muntencollectie van Schotland en snuisterijen die Captain Cook meenam van zijn reizen naar de Stille Oceaan. Tot de hoogtepunten behoren een 2500 jaar oude Egyptische mummie en een fossiel van een haai van 330 jaar miljoen jaar geleden. Hunterian Museum & Art Gallery is onderdeel van de Universiteit van Glasgow en gratis te bezoeken. Adres: University of, 82 Hillhead St, Glasgow G12 8QQ, Schotland. Website: www.gla.ac.uk/hunterian

The Lighthouse

Verborgen in het centrum van Glasgow vind je The Lighthouse. Het is geen echte vuurtoren, maar de naam van een prachtig gebouw dat bedoeld was voor de Schotse krant The Glasgow Herald. Het biedt nu onderdak biedt aan het Schots instituut voor design en architectuur en is ook te bezoeken. The Lighthouse is in 1895 ontworpen door Charles Rennie Mackintosh (1868-1928), waarschijnlijk de beroemdste architect van Schotland. Het hoogtepunt is de spectaculaire wenteltrap die leidt naar de toren. Maak de klim naar boven voor een ongeëvenaard uitzicht over het centrum van Glasgow.

Daarnaast is er een tentoonstelling over Mackintosh, een bezoekerscentrum en een expositieruimte waar tijdelijke tentoonstellingen worden georganiseerd. Als baken van de creatieve industrie gaan deze exposities vooral over design en architectuur. Er is een café en er worden rondleidingen gegeven. Adres: 11 Mitchell Ln, Glasgow G1 3NU, Schotland. Website: www.thelighthouse.co.uk

Scottish Football Museum

Voor voetbalfanaten is het Scottish Football Museum een must see, het nationale voetbalmuseum over een van de populairste sporten ter wereld. Wist dat je in Schotland (en Engeland) de bakermat is gelegd voor het moderne voetbal? In Schotland ontstond de eerste voetbalclub (in Edinburgh in 1824), in Glasgow werd in 1872 de eerste internationale wedstrijd gespeeld (tussen Engeland en Schotland) en in 1937 had Schotland het grootste voetbalstadion ter wereld (Hampden Park, met plek voor 183.724 toeschouwers).

In het Scottish Football Museum zie je in 14 zalen hoe het voetbal in Schotland zich vanaf de 19e eeuw heeft ontwikkeld. Er zijn meer dan 2500 voetbalparafernalia en -memorabilia te zien, waaronder de Scottish Cup, de oudste nationale voetbaltrofee ter wereld (de Engelse FA Cup zou ouder zijn, maar het origineel werd gestolen in 1895). Het museum bevindt zich in het voetbalstadion Hampden Park, waar je ook meteen een rondleiding kunt krijgen. Adres: Hampden Park, Glasgow G42 9BA, Schotland. Website: www.scottishfootballmuseum.org.uk

Wat te doen in Glasgow: praktische tips

Reizen naar Glasgow

Glasgow is uitstekend te bereiken vanuit Nederland. Luchtvaartmaatschappij KLM vliegt een paar keer per dag rechtstreeks van Amsterdam Schiphol naar Glasgow, een vlucht van anderhalf uur. Een vliegticket is te koop vanaf € 98. ► Boek hier een ticket met KLM naar Glasgow

Prijsvechter easyJet vliegt enkele keren per week van Amsterdam naar Glasgow. Je kunt ook naar Edinburgh vliegen en daar de bus, trein of taxi nemen naar Glasgow. Met de trein kun je via Londen naar Glasgow reizen. Elk uur vertrekt er vanuit Londen een rechtstreekse trein naar Glasgow, en de treinrit duurt 4½ uur.

Glasgow International Airport (GLA) ligt 13 kilometer ten westen van de stad. Je kunt 24 uur per dag een bus nemen naar het centrum van Glasgow (25 minuten), die elke 10 minuten vertrekt. Neem daarvoor Glasgow Airport Express no. 500. Voor de aankomsthal is een taxistandplaats waar je ook een taxi kunt nemen. Website van de luchthaven: www.glasgowairport.com

Overnachten in Glasgow

Glasgow heeft genoeg mogelijkheden om te overnachten, variërend van luxe hotels en levendige hostels tot bed & breakfasts en appartementen. Het zal geen probleem zijn accommodatie te vinden die past bij je stijl en budget. Voor een stedentrip is het handig in het centrum te verblijven, zodat je je op loopafstand van veel bezienswaardigheden bevindt. Hieronder vind je enkele opties, in verschillende prijsklassen:

  • Grand Central Hotel: historisch 4-sterrenhotel direct naast het Centraal Station van Glasgow. Het is in de 19e eeuw gebouwd als Brits spoorweghotel. Het iconische hotel heeft door de jaren heen vele beroemde gasten verwelkomd, onder wie Frank Sinatra en Winston Churchill. Het hotel beschikt over stijlvolle kamers, bars en restaurants. De elegante champagnebar kijkt uit op het station. ► Boek een overnachting in Grand Central Hotel vanaf € 84 per nacht
  • Kimpton Blythswood Square Hotel: dit aantrekkelijke 5-sterrenhotel is een van de beste adresjes in de stad, gevestigd in het voormalige hoofdkantoor van de Royal Scottish Automobile Club. Het hotel combineert klassieke kenmerken met een eigentijds gedurfd ontwerp, met zuilen, kroonluchters en fluwelen gordijnen. Het heeft een bekroonde spa, een populair restaurant en een privébioscoop. ► Boek een overnachting in het Kimpton Blythswood Square Hotel vanaf € 220 per nacht
  • Point A Hotel: een 2-sterrenhotel in het centrum van Glasgow met kleine schone kamers, een 24-uurs receptie, wifi en een continentaal ontbijt. Goede plek voor diegenen die reizen met een krap budget. ► Boek een overnachting in het Point A Hotel vanaf € 45 per nacht

Eten en drinken in Glasgow

Een van de beroemdste cafés van Glasgow is The Horse Shoe Bar (www.horseshoebar.co.uk), een instituut dat al bestaat sinds 1884. De hoefijzervormige bar zou de langste zijn van Europa, met bijna 32 meter. Zoals vele oude Victoriaanse pubs, is het hout donker en verfraaid, het plafond versierd met sierlijke kroonlijsten en liggen er antieke tegels op de vloer. Zeven dagen per week (dus elke avond!) is er karaoke, waarbij je kunt kiezen uit 60.000 nummers.

Crabshakk (www.crabshakk.com) wordt beschouwd als het beste visrestaurant van Glasgow, met dagelijks wisselende menu’s. Het bevindt zich in de trendy wijk Finnieston, dé culinaire hotspot van de stad met vele goede restaurants, luxe broodjeszaken en koffietentjes.

Voor zoetigheid moet je zeker een keer naar Tantrum Doughnuts (www.tantrumdoughnuts.com), waar elke dag met de hand op ambachtelijke wijze donuts worden gemaakt.

Openbaar vervoer in Glasgow

Als je wat wilt doen in Glasgow kun je gebruikmaken van het efficiënte openbaar vervoer. De metro is het handigst om je in het centrum te verplaatsen. Het is een ringlijn met slechts 15 stations, maar de metro bestaat al sinds 1896. Daarmee heeft Glasgow na Londen en Boedapest het derde oudste metronetwerk ter wereld. De metro staat ook bekend als Clockwork Orange vanwege de oranje rijtuigen.

Het duurt slechts 24 minuten om een rondrit te maken langs alle stations. Je hoeft nooit lang te wachten, tijdens de spits komt er elke 4 minuten een metro. Daarnaast kun je gebruikmaken van verschillende buslijnen. Voor informatie over de dienstregeling: www.spt.co.uk

Voor meer informatie over wat te doen in Glasgow kun je kijken op de officiële website van het VVV-kantoor: www.peoplemakeglasgow.com

Voor het laatst bijgewerkt op 21 december 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen en te zien in Glasgow, Schotland, dan kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/lesmcluckie246; Pixabay; Glasgow Tourism.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam