Vakantie in Birmingham, Engeland

Door Marianne van de Werken

Centraal in Engeland ligt de stad Birmingham, die na Londen de grootste stad van het land is. De meeste mensen zullen bij Birmingham in eerste instantie denken aan het karakteristieke, deftige Engels dat hier gesproken wordt. Een belangrijk deel van de bevolking komt oorspronkelijk uit het Caraïbische gebied en vooral de Jamaicanen zijn flink vertegenwoordigd in de stad.

Bezienswaardigheden in Birmingham

Sutton Park

Natuur en geschiedenis komen samen in Sutton Park, een van de grootste parken van Europa. Tussen de heide, bossen, vijvers en moerassen vind je dieren en planten die nergens anders in Engeland leven. Maar ook prehistorische ruïnes en Icknield Street, een oude Romeinse weg, zijn bewaard gebleven in het park.

Bullring winkelcentrum

Zeg je Birmingham, dan zeg je shoppen. Shopaholics komen in Birmingham goed aan hun trekken in het moderne Bullring winkelcentrum dat in 2003 zijn deuren opende. Meer dan 200 winkels en eetgelegenheden vind je hier onder een dak.

The Barber Institute Of Fine Arts

In de galerieën van het Barber Institute Of Fine Arts hangen werken van grote kunstenaars als Monet, Margritte, Rubens en Van Gogh. Naast de schilderijen heeft het museum ook een uitgebreide muntenverzameling. Er worden jaarlijks diverse tentoonstellingen, lezingen en concerten in het universiteitsgebouw gehouden.

National Sea Life Centre

Een van de belangrijkste toeristische attracties van de stad is het immense aquarium van Sea Life Centre. Terwijl jij droog door een tunnel loopt, komen haaien op je afzwemmen en is het net of de platvissen je met hun kieuwen aankijken. Daarnaast kun je in het centrum een bezoek brengen aan de 55 andere attracties, zoals de bassins met pinguïns, haaien, schildpadden, roggen en piranha’s.

Ontmoet de enige twee zeeotters van het Verenigd Koninkrijk, Ozzy en Ola, en verbaas je over de gelatineachtige vormen van vreemde kwallen. In totaal kun je meer dan 2000 zeedieren bewonderen in het aquarium. Dit is een leuk uitstapje als je met de kinderen vakantie viert in Birmingham! Adres: Eleven Brindley Place, The Water’s Edge, Birmingham B1 2HL, Verenigd Koninkrijk. Website: www.visitsealife.com

Dompel je onder in een magische onderwaterwereld!
Boek hier je tickets voor het National Sea Life Centre in Birmingham

Saint Philip’s Cathedral

Waar de meeste gebouwen elkaar verdringen om het grootst of het hoogst te zijn, is de Saint Philip’s Cathedral juist een van de drie kleinste kathedralen van Engeland. Het is wel het oudste gebouw dat in het centrum van Birmingham staat en dat nog steeds gebruikt wordt voor het oorspronkelijke doel, namelijk het belijden van het geloof. De kerk werd in 1715 gebouwd en de bijbehorende toren werd er in 1725 opgezet.

Birmingham Museum & Art Gallery

Als kunstliefhebber moet je zeker een bezoek brengen aan Birmingham Museum & Art Gallery, dat beschouwd wordt als het beste kunstmuseum buiten Londen. Sinds de opening in 1885 heeft een museum een omvangrijke collectie opgebouwd van meer dan 1 miljoen objecten. In de verzameling zitten onder meer 17e-eeuwse schilderijen van Hollandse, Vlaamse en Italiaanse meesters, maar ook van Franse impressionisten als Degas en Renoir. Je kunt kunstschatten zien die vele eeuwen wereldgeschiedenis omspannen, met objecten van de Romeinen, de Grieken en uit het oude Egypte.

Birmingham Museum en Art Gallery

Het museum staat bekend om de vele werken van prerafaëlieten, Engelse kunstenaars die werkzaam waren in het Victoriaanse tijdperk. Een aparte zaal is gewijd aan Staffordshire Hoard, de grootste schat aan Angelsaksisch goud en zilver die ooit is gevonden in Engeland. De schat is in 2009 ontdekt in een weiland en bestaat uit 4600 gouden en zilveren voorwerpen uit de 7e eeuw (met een waarde van € 4 miljoen). Na het doorlopen van de 40 zalen kun je bijkomen met een High Tea in de statige Edwardian Tearooms. De toegang tot het museum is gratis. Adres: Chamberlain Sq, Birmingham B3 3DH, Verenigd Koninkrijk. Website: www.birminghammuseums.org.uk

Praktische informatie voor een vakantie in Birmingham

Overnachten in Birmingham

Overnachten in New Hall Hotel & Spa brengt je terug naar de middeleeuwen. Deze waterburcht ten het noorden van Birmingham is 800 jaar oud en werd in de dertiende eeuw gebouwd als jachthuis voor de graaf van Warwick. De koning van Engeland en Ierland, koning Henry VIII, overnachtte hier al eens in de veertiende eeuw. Compleet met slotgracht en ophaalbrug is dit viersterrenhotel een geliefde trouwlocatie in Birmingham en ver daarbuiten.

Zoek je voordelige accommodatie voor je vakantie naar Birmingham?
Reserveer hier een hotel of appartement in Birmingham, tegen de laagste prijzen

Eten en drinken in Birmingham

De videoclip van UB40’s ‘Red Red Wine’ werd opgenomen in The Eagle and Tun en ook de coverfoto van het album ‘The Best of UB40’ showt het interieur van deze traditionele Engelse pub. Alhoewel de beelden in 1983 en 1987 werden geschoten, is het interieur van The Eagle and Tun nauwelijks veranderd. In 2008 werd de pub gesloten wegens uitblijvende klandizie, maar de komst van de universiteit liet het gebied weer tot leven komen en de nieuwe eigenaar heropende de pub in 2016.

Reizen naar Birmingham

Na Londen en Manchester vind je de derde luchthaven van Engeland in Birmingham. De luchthaven ligt op zo’n 20 kilometer ten zuidoosten van de stad en heeft een eigen treinstation. Iedere 10 minuten brengt een trein je in minder dan een kwartier naar het stadscentrum.

Voor meer informatie over een vakantie in Birmingham kun je kijken op de officiële website van het VVV-kantoor: www.visitbirmingham.com

Over Marianne

Hi! Mijn naam is Marianne, maar mijn ouders hadden me beter Beatrix (wat ‘reiziger‘ betekent) kunnen noemen. De afgelopen jaren maakten mijn man en ik onder andere reizen naar Costa Rica, Mongolië, Rusland, China en India, maar ook dichter bij huis gingen we op zoek naar plekken die nog niet onder de voet worden gelopen. Zo dronken we een cocktail op het strand van het Griekse eiland Naxos en bivakkeerden we in een padvinders-clubhuis in Zuid-Zweden. Sinds 2016 trekken we door Europa met onze caravan en ook nu zoeken we steeds weer naar bijzondere bestemmingen om onze voortent op te bouwen.

Voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Birmingham, Engeland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Visit Birmingham; Hand Picked Hotels; Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam