Vakantie in Liverpool, Engeland

Door Marianne van de Werken

Liverpool is een stad in het noordwesten van Engeland die we kennen van voetbal, The Beatles en Woolworths, het beroemde warenhuis dat in 2008 ten onder ging. Door alle beroemdheden zouden we bijna vergeten dat Liverpool daarnaast ook een bruisende havenstad is. Het stadsdeel rondom het oude havengebied staat sinds 2004 op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Bovendien is de culturele scene levendiger dan ooit. Liverpool heeft na Londen zelfs de meeste musea en kunstgalerieën van Engeland. Wil je een stedentrip maken naar deze energieke Britse stad? Hier vind je leuke tips voor een vakantie in Liverpool!

Bezienswaardigheden in Liverpool

Pier Head

Pier Head is een kade langs de Mersey-rivier met drie imposante gebouwen: het Royal Liver Building, het Cunard Building en het Port of Liverpool Building. Samen staan ze bekend als The Three Graces. Sinds 2004 staan deze gebouwen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Als je een foto van Liverpool onder ogen krijgt, zullen deze gebouwen daar niet op ontbreken.

Royal Liver Building in Liverpool

Het meest iconische gebouw aan de waterkant van Liverpool is het Royal Liver Building. Dit monumentale pand met de twee klokkentorens werd in 1911 gebouwd voor een verzekeringsmaatschappij. Destijds was het een van de eerste gebouwen ter wereld met gewapend beton. In 2019 is het gebouw opengesteld voor het publiek. Begin de tour in het bezoekerscentrum beneden waar je alles te weten komt over de geschiedenis van het Royal Liver Building. Na het bekijken van de tentoonstellingen kun je deelnemen aan een rondleiding naar de 10e en 15e verdieping om te genieten van een spectaculair 360°-uitzicht op de skyline van Liverpool. Adres: Pier Head, Liverpool L3 1HU, Verenigd Koninkrijk. Website: www.rlb360.com

Wil je het beroemdste gebouw van Liverpool bezoeken?
Boek hier je tickets voor Royal Liver Building 360

Albert Dock

Ook de vijf pakhuizen die in Albert Dock te vinden zijn, staan op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Tot 1972 deden deze opslaghuizen dienst als laadplaats voor de schepen die de haven van Liverpool aandeden. In het begin van de jaren ’80 besloot men dat de huizen moesten worden opgeknapt en sindsdien bieden ze ruimte aan diverse musea, restaurants, hotels en bedrijven. Het Albert Dock wordt daarom tegenwoordig gezien als een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van de stad.

The Beatles Story

Voor de echte Beatles-fans is er in het Albert Dock een speciale tentoonstelling over de popgroep uit Liverpool, die alle hoogtepunten van de Fabulous Four laat zien. Tijdens de audiotour krijg je alle informatie over de vier mannen en hoor je hoe vier doodgewone jongens uit de arbeidersklasse uitgroeiden tot de wereldberoemde popgroep.

Metropolitan Cathedral

Een bijzonder kerkgebouw is de Metropolitan Cathedral, die in 1967 voltooid werd. Het bouwwerk is alles behalve saai te noemen en vanwege de vorm wordt de cirkelvormige kerk ook wel liefkozend ‘Paddy’s Wigwam’ genoemd. Via een glas-in-loodraam valt het licht via de top naar binnen. Het is de grootste katholieke kathedraal van Engeland.

Kathedraal van Liverpool

Toen in 1904 met de bouw werd begonnen, was het de bedoeling dat dit de grootste Anglicaanse kerk ter wereld zou worden. Het duurde echter vele jaren voor de kerk af was en pas in 1978 vond de oplevering plaats. De Cathedral Church of Christ in Liverpool, zoals de kerk officieel genoemd wordt, is 189 meter lang en het hoogste punt ligt op meer dan 100 meter. Vooral het kerkorgel is indrukwekkend. Met de ruim 10.000 pijpen is dit het grootste pijporgel van Groot-Brittannië.

Western Approaches Museum

Verborgen onder het centrum van Liverpool zat tijdens de Tweede Wereldoorlog een enorme geheime bunker waar de Britse marine een hoofdkwartier had. Vanuit de bunker nam de militaire leiding cruciale beslissingen om de schepen van de nazi’s uit te schakelen op de Atlantische Oceaan. In de bunker zit nu het Western Approaches Museum waar je kunt dwalen door een labyrint van kamers en kantoren waar gestreste commandanten dag en nacht aan het werk waren.

Western Approaches Museum in Liverpool

Bekijk het belangrijkste zenuwcentrum, The Map Room, en originele documenten en instrumenten die de Britten gebruikten om de vijand te lokaliseren. Hier je zelfs een van de twee oorlogstelefoons die een directe verbinding hadden met het beruchte oorlogskabinet van Churchill. Een rondleiding op eigen gelegenheid duurt ongeveer 1½ uur. Adres: 1-3 Rumford St, Liverpool L2 8SZ, Verenigd Koninkrijk. Website: www.liverpoolwarmuseum.co.uk

Wil je deze geheime oorlogsbunker in Liverpool bezoeken?
Boek hier je tickets voor het Western Approaches Museum

Praktische informatie voor een vakantie in Liverpool

Overnachten in Liverpool

Als je tijdens je vakantie op een bijzondere locatie wilt overnachten in Liverpool, boek je een van de vele themakamers in Arthouse Hotel Liverpool. Slaap in een kamer die is ingericht met items die doen denken aan John Lennon, Kiss of Marilyn Monroe, of wordt onderdeel van beroemde films als Grease, My Fair Lady of Mary Poppins.

Zoek je voordelige accommodatie voor je vakantie in Liverpool?
Reserveer hier een hotel of appartement in Liverpool, tegen de laagste prijzen

Eten en drinken in Liverpool

Het enige drijvende restaurant van Liverpool is The Floating Grace. Terwijl je geniet van een voortreffelijk driegangendiner vaart het schip door de acht dokken van Liverpool en heb je uitzicht op de het historische havengebied.

Reizen naar Liverpool

Ten zuiden van de stad ligt de luchthaven Liverpool Airport. Vanaf het vliegveld rijden er verschillende bussen naar het centrum. De express-service Airlink is de snelste en brengt je in een klein half uurtje naar je bestemming. Ook een paar reguliere lijndiensten gaan in de richting van het centrum. De lijnbussen zijn aanzienlijk goedkoper, maar de reistijd is dan ook twee keer zo lang.

Voor meer informatie over een vakantie in Liverpool kun je kijken op de officiële website van het VVV-kantoor: www.visitliverpool.com

Over Marianne

Hi! Mijn naam is Marianne, maar mijn ouders hadden me beter Beatrix (wat ‘reiziger‘ betekent) kunnen noemen. De afgelopen jaren maakten mijn man en ik onder andere reizen naar Costa Rica, Mongolië, Rusland, China en India, maar ook dichter bij huis gingen we op zoek naar plekken die nog niet onder de voet worden gelopen. Zo dronken we een cocktail op het strand van het Griekse eiland Naxos en bivakkeerden we in een padvinders-clubhuis in Zuid-Zweden. Sinds 2016 trekken we door Europa met onze caravan en ook nu zoeken we steeds weer naar bijzondere bestemmingen om onze voortent op te bouwen.

Voor het laatst bijgewerkt op 24 mei 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Liverpool, Engeland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; Flickr.com/JamesHarrison; Arthouse Hotel Liverpool; Shutterstock.com; Western Approaches Museum.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam