Tips voor een vakantie in Liverpool, Engeland

Door Marianne van de Werken

In het noordwesten van Engeland ligt de stad die we kennen van voetbal, The Beatles en van Woolworths, het beroemde warenhuis dat in 2008 ten onder ging. Door alle beroemdheden zouden we bijna vergeten dat Liverpool daarnaast ook een bruisende havenstad is. Het stadsdeel rondom het oude havengebied staat sinds 2004 op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Bezienswaardigheden en activiteiten in Liverpool

Pier Head

Op de kade van rivier de Mersey staan het Royal Liver Building, Cunard Building en Port of Liverpool Building. Sinds 2004 staan deze gebouwen op de Werelderfgoedlijst van Unesco en als je een foto van Liverpool onder ogen krijgt, zullen deze imposante gebouwen daar niet op ontbreken.

Albert Dock

Ook de 5 pakhuizen die in Albert Dock te vinden zijn, staan sinds 2004 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Tot 1972 deden deze opslaghuizen dienst als laadplaats voor de schepen die de haven van Liverpool aandeden. In het begin van de jaren ’80 besloot men dat de huizen moesten worden opgeknapt en sindsdien bieden ze ruimte aan diverse musea, restaurants, hotels en bedrijven. Het Albert Dock wordt daarom tegenwoordig gezien als een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van de stad.

The Beatles Story

Voor de echte Beatles-fans is er in het Albert Dock een speciale tentoonstelling over de popgroep uit Liverpool, die alle hoogtepunten van de Fabulous Four laat zien. Tijdens de audiotour krijg je alle informatie over de vier mannen en hoor je hoe vier doodgewone jongens uit de arbeidersklasse uitgroeiden tot de wereldberoemde popgroep.

Metropolitan Cathedral

Een bijzonder kerkgebouw is de Metropolitan Cathedral, die in 1967 voltooid werd. Het bouwwerk is alles behalve saai te noemen en vanwege de vorm wordt de cirkelvormige kerk ook wel liefkozend ‘Paddy’s Wigwam’ genoemd. Via een glas-in-loodraam valt het licht via de top naar binnen. Het is de grootste katholieke kathedraal van Engeland.

Kathedraal van Liverpool

Toen in 1904 met de bouw werd begonnen, was het de bedoeling dat dit de grootste Anglicaanse kerk ter wereld zou worden. Het duurde echter vele jaren voor de kerk af was en pas in 1978 vond de oplevering plaats. De Cathedral Church of Christ in Liverpool, zoals de kerk officieel genoemd wordt, is 189 meter lang en het hoogste punt ligt op meer dan 100 meter. Vooral het kerkorgel is indrukwekkend. Met de ruim 10.000 pijpen is dit het grootste pijporgel van Groot-Brittannië.

Praktische informatie over een vakantie in Liverpool

Eten en drinken in Liverpool

Het enige drijvende restaurant van Liverpool is The Floating Grace. Terwijl je geniet van een voortreffelijk driegangendiner vaart het schip door de acht dokken van Liverpool en heb je uitzicht op de het historische havengebied.

Overnachten in Liverpool

Als je tijdens je vakantie op een bijzondere locatie wilt overnachten in Liverpool, boek je een van de vele themakamers in Arthouse Hotel Liverpool. Slaap in een kamer die is ingericht met items die doen denken aan John Lennon, Kiss of Marilyn Monroe, of wordt onderdeel van beroemde films als Grease, My Fair Lady of Mary Poppins.

Vervoer naar Liverpool

Ten zuiden van de stad ligt de luchthaven Liverpool Airport. Vanaf het vliegveld rijden er verschillende bussen naar het centrum. De express-service Airlink is de snelste en brengt je in een klein half uurtje naar je bestemming. Ook een paar reguliere lijndiensten gaan in de richting van het centrum. De lijnbussen zijn aanzienlijk goedkoper, maar de reistijd is dan ook twee keer zo lang.

Over Marianne

Hi! Mijn naam is Marianne, maar mijn ouders hadden me beter Beatrix (wat ‘reiziger‘ betekent) kunnen noemen. De afgelopen jaren maakten mijn man en ik onder andere reizen naar Costa Rica, Mongolië, Rusland, China en India, maar ook dichter bij huis gingen we op zoek naar plekken die nog niet onder de voet worden gelopen. Zo dronken we een cocktail op het strand van het Griekse eiland Naxos en bivakkeerden we in een padvinders-clubhuis in Zuid-Zweden. Sinds 2016 trekken we door Europa met onze caravan en ook nu zoeken we steeds weer naar bijzondere bestemmingen om onze voortent op te bouwen.

Voor het laatst bijgewerkt op 5 februari 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Liverpool, Engeland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; Flickr.com/JamesHarrison; Arthouse Hotel Liverpool.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam