Tips voor een vakantie in Oxford, Engeland

Een vakantie in Oxford beleef je in de beroemdste universiteitsstad van Engeland, een academische hotspot waar in de afgelopen acht eeuwen talloze eminente wetenschappers, filosofen, auteurs, aartsbisschoppen, ontdekkingsreizigers en politici uit hun ivoren torens tevoorschijn zijn gekomen. De prestigieuze Universiteit van Oxford, waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1096, is de tweede oudste universiteit ter wereld. Deze bakermat van geleerdheid heeft onmiskenbaar een stempel gedrukt op de westerse beschaving, met 27 Britse premiers, meer dan 60 Nobelprijswinnaars én Mr. Bean die er hun bul hebben gehaald.

Dat wil niet zeggen dat Oxford serieus, streng en zwaarmoedig is. Hoewel je misschien professoren ziet in hun traditionele zwarte gewaden, is Oxford ook een leuke universiteitsstad met een jeugdige uitstraling. De stad is vol met winkelstraten, restaurants waar je goedkoop kunt eten en intrigerende cafés. Maar bovenal is het een charmante en middeleeuwse plek met prachtige oude architectuur waar je tot in de wijde omtrek de torenspitsen van de universiteit boven de daken ziet uittorenen. Tijdens je vakantie zijn er genoeg culturele hoogtepunten te ontdekken, van het oudste openbare museum ter wereld tot een van de grootste boekwinkels die je kunt vinden op onze planeet.

Oxford is een internationale stad op een intieme schaal. Het ene moment loop je te dringen in de drukke High Street, het andere moment wandel je door een sereen  steegje waar paarse slingerplanten je het zicht op oude stenen muren ontnemen. Na het betreden van een poort van een van de colleges beland je in een afgesloten en raadselachtige wereld, met honingkleurige universiteitsgebouwen met een lange staat van dienst die je nog steeds weten te overrompelen. De enorme studentenpopulatie zorgt voor een indrukwekkend nachtleven, met live muziek op veel plekken en een ontelbaar aantal traditionele en rumoerige Engelse pubs die bekroonde ales serveren.

Ondanks zijn verheven en intellectuele sfeer is er een moderne dynamiek in de stad, waar het verleden en het heden gelukkig samengaan. Het is niet verwonderlijk dat Oxford daarom voor schrijvers en kunstenaars een doorslaggevende inspiratiebron was, zoals je tijdens je vakantie zelf kunt ervaren. Bezoek de eetzaal ‘waar Harry Potter zijn maaltijden eet’ of de pub waar J.R.R. Tolkien voor het eerst over de Hobbits sprak. Vanuit Londen is Oxford gemakkelijk per trein te bereiken, maar beperk je bezoek niet tot een dagje uit. Dompel je minstens een paar dagen onder in deze romantische stad die doordrongen is van wetenschap, cultuur en literatuur.

Bezienswaardigheden in Oxford

Oxford is een van de oudste en beroemdste universiteitssteden van Europa, dus er is geen gebrek aan bezienswaardigheden. Zo vind je er het oudste museum én de oudste bibliotheek van Engeland. Ook kun je een bezoek brengen en slapen in het kasteel van Oxford, het oudste gebouw van de stad. Lees hier meer over bezienswaardigheden in Oxford

Reizen naar Oxford

Oxford heeft geen eigen luchthaven, maar je kunt de universiteitsstad gemakkelijk vanuit Londen bereiken. Er rijdt vele keren per dag een rechtstreekse trein van stations London Paddington en London Marylebone naar Oxford. De treinreis duurt ongeveer 1 uur. Vanaf de luchthavens London Heathrow en London Gatwick kun je The Airline Coach Service nemen naar Oxford, een bus die 24 uur per dag rijdt. Vanaf Heathrow duurt de busrit 80 tot 90 minuten. Kijk voor de dienstregeling op de website: airline.oxfordbus.co.uk

Voor het laatst bijgewerkt op 31 december 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Oxford, Engeland (Verenigd Koninkijk), kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam