Tips voor een vakantie in York, Engeland

Door Marianne van de Werken

In het noordoosten van Engeland ligt de 2000 jaar oude stad York. De geschiedenis van de stad vind je letterlijk op straat. Het centrum is omsloten door stadsmuren en de zandstenen gebouwen weerspiegelen het historische karakter van de stad. In het verleden werd York bezet en veroverd, en was de stad het toneel van een opstand en een burgeroorlog.

Door York stromen twee rivieren: de Ouse en de Foss. Met name de eerste treedt nogal eens buiten haar oevers en het gebeurt dan ook geregeld dat de inwoners van York natte voeten hebben.

Bezienswaardigheden en activiteiten in en rond York

JORVIK Viking Center

In de tijd van de Vikingen werd York nog Jorvik genoemd en de naam van het JORVIK Viking Centre is daarom ook niet toevallig gekozen. Er zijn diverse opgravingen te bewonderen en er is een complete stad gereconstrueerd, zodat het is alsof je zelf elf eeuwen terug in de tijd bent. Website: www.jorvikvikingcentre.co.uk

York Minster

Noord-Europa’s grootste gotische kerk staat veilig binnen de stadsmuren van York. De grootste middeleeuwse glas-in-loodramen ter wereld kun je in de York Minster bewonderen. In 1407 stortte de centrale toren in, omdat de grond eronder te zacht was om voldoende steun te bieden en in de jaren ’70 van de vorige eeuw dreigde dit weer te gebeuren. Sindsdien is de basis versterkt en is er geen instortingsgevaar meer.

Overigens is dit niet de eerste Minster op deze plek. Er zijn minstens drie voorgangers op deze plek of in de buurt geweest en de eerste verwijzing naar York Minster stamt uit het jaar 627. Website: www.yorkminster.org

York Castle Museum

Het York Castle Museum is gevestigd in twee voormalige gevangenissen, de gevangenis voor schuldenaars en de vrouwengevangenis. In het museum zijn Victoriaanse straten nagebouwd, waarin acteurs oude ambachten uitoefenen.

National Railway Museum York

In het grootste treinmuseum van Europa vind je meer dan een miljoen onderdelen uit meer dan 300 jaar treingeschiedenis. Zo kun je een blik werpen op een replica van wat de basis zou zijn van de eerste stoomlocomotief en ook Mallard, de snelste stoomlocomotief ooit die al in 1938 gebouwd werd, heeft hier een plekje. Kinderen tot 5 jaar zullen zich in dit museum trouwens ook prima vermaken, want voor hen is er een speciale ruimte waar ze spelenderwijs kennis kunnen maken met de spoorwereld.

The York Dungeon

Thrillseekers moeten zeker een bezoek brengen aan The York Dungeon. Tijdens een 75 minuten durende show nemen de acteurs je mee door de angstaanjagende geschiedenis van de stad York. Er worden tien verschillende shows vertoond. Door een bezoek aan de Dungeon maak je kennis met 2000 jaar geschiedenis.

Praktische informatie over een vakantie in York

Eten en drinken in York

York is de thuisbasis van chocolade in Groot-Brittannië. Als je alles wilt weten over chocolade is het een aanrader om York’s Chocolate Story te bezoeken. Hier kun je niet alleen proeven van de bruine lekkernij, maar ook kom je er alles te weten over 300 jaar chocoladegeschiedenis en kun je leren hoe je de lekkerste chocolade maakt.

Overnachten in York

In een Gregoriaans herenhuis dat al in 1827 gebouwd werd, is The Churchill Hotel gevestigd. Ontbijten doe je in een statige ruimte met hoge plafonds en de hotellounge bevindt zich in de oorspronkelijke bibliotheek. De kamers zijn allemaal op een unieke manier ingericht en in enkele ervan is het alsof je in een tunnel slaapt.

Vervoer naar York

York heeft geen eigen vliegveld en de dichtstbijzijnde luchthaven is Leeds Bradford International Airport, dat op 53 kilometer van York ligt. De meest makkelijke manier om de stad te bereiken is met de taxi, maar daarvoor moet je diep in de buidel tasten. Voor je vakantie is het goedkoper om met de trein of de bus naar York te reizen. Vaak is daarvoor een overstap in Leeds noodzakelijk.

Over Marianne

Hi! Mijn naam is Marianne, maar mijn ouders hadden me beter Beatrix (wat ‘reiziger‘ betekent) kunnen noemen. De afgelopen jaren maakten mijn man en ik onder andere reizen naar Costa Rica, Mongolië, Rusland, China en India, maar ook dichter bij huis gingen we op zoek naar plekken die nog niet onder de voet worden gelopen. Zo dronken we een cocktail op het strand van het Griekse eiland Naxos en bivakkeerden we in een padvinders-clubhuis in Zuid-Zweden. Sinds 2016 trekken we door Europa met onze caravan en ook nu zoeken we steeds weer naar bijzondere bestemmingen om onze voortent op te bouwen.

Voor het laatst bijgewerkt op 6 februari 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Malmö, Zweden, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; Flickr.com/RayMorris1; York’s Chocolate Story.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam