Zweden met Voigt Travel

Tips voor een vakantie in Malmö, Zweden

Door Marianne van de Werken

Malmö is een stad in de zuidelijkste provincie van Zweden en tevens de belangrijkste toegangspoort van het land voor wie op doorreis is naar noordelijker gelegen gebieden. De Öresundbrug (of Sontbrug) verbindt de Zweedse stad met de Deense hoofdstad Kopenhagen en tijdens je bezoek zal je de brug dan ook zeker tegenkomen.

Met ruim 300.000 inwoners is Malmö na Stockholm en Göteborg de derde stad van het Scandinavische land. Malmö heeft een rijke historie, maar ook natuurliefhebbers kunnen in de stad met zijn prachtige parken en uitgestrekte stranden hun hart ophalen.

Bezienswaardigheden en activiteiten in en rond Malmö

Kasteel Malmöhus en het Malmö Museum

Een belangrijk stuk Scandinavische geschiedenis zien we terug in het Kasteel Malmöhus. Dit kasteel werd in 1434 gebouwd op een strategische plek in de stad. Vanaf hier kon het westen van de stad worden beschermd tegen indringers en bovendien bood het kasteel een goed uitzicht op de zeestraat Öresund. Het Malmöhus is gerestaureerd en teruggebracht in de staat zoals het was in de 16e eeuw en tegenwoordig is het onderdeel van het Malmö Museum. Er worden verschillende tentoonstellingen gehouden over de (maritieme)geschiedenis, technologie en natuur. In de zomer rijdt er ieder weekend tussen Malmöhus en de stadsbibliotheek een historische tram.

Turning Torso

Vanuit welke richting je Malmö ook benadert, je kunt bijna niet om een van de hoogste wolkenkrabbers van Scandinavië heen. Met een beetje fantasie zie je een gedraaide ruggengraat in het 54 verdiepingen tellende bouwwerk, dat door de Spaanse architect Santiago Calatrava werd ontworpen. Het bouwwerk van binnen bekijken zit er niet in, maar wie toch een kijkje in de toren wil nemen, kan via Google een virtuele rondleiding krijgen. De trendy woontoren staat in een redelijk nieuwe stadswijk, met veel moderne architectuur. Het is moeilijk voor te stellen dat deze wijk aan het eind van de vorige eeuw nog vooral bestond uit een scheepswerf met kolossale havenkranen.

Sankt Petri kyrka (Sint-Pieterskerk)

Een gebouw dat je zeker niet mag overslaan als je Malmö bezoekt, is de Sint-Pieterskerk. Deze kerk is het oudste en grootste bouwwerk van de stad en zowel de binnenkant als de buitenkant maken het bezoek de moeite waard. Neem rustig plaats op een van de houten kerkbanken en bewonder de glas-in-loodramen, de authentieke muurschilderingen en de kroonluchters. De toegang tot de kerk is gratis.

Parken in Malmö

Wil je de drukte van de stad even ontvluchten tijdens je vakantie, bezoek dan een van de vele parken die Malmö rijk is. Slottstradgarden leent zich uitstekend voor een middagje luieren of picknicken op een van de goed onderhouden velden. Wandel de brug over en stap binnen in Kungsparken (Koningspark). In dit park vind je boom- en plantensoorten uit drie verschillende continenten. Zomers worden in het park gratis evenementen gehouden, zoals circus- en theatervoorstellingen. Ook in Pildammsparken kun je genieten van festiviteiten zoals livemuziek. Dit park ligt net buiten het centrum van de stad, maar is te voet goed te bereiken.

Praktische informatie over een vakantie in Malmö

Eten en drinken in Malmö

Dat je in Malmö lekker kunt eten is geen geheim. De stad kent maar liefst 16 restaurants die genoemd worden in de Michelingids, waarvan twee restaurants met één ster en restaurant Vollmers krijgt zelfs twee sterren. Wil je iets minder diep in de buidel tasten voor de maaltijd, dan kun je terecht op Lilla Torg. Op dit plein vind je verschillende knusse restaurants, café’s en kroegen. Op de uitgestalde terrassen is het in de zomer heerlijk toeven.

Overnachten in Malmö

Malmö heeft een groot aanbod als het gaat om overnachtingsplekken in de stad. Wil je in een historisch hotel overnachten, boek dan een kamer in Mayfair Hotel Tunneln. Al 100 jaar bestaat dit befaamde hotel in het centrum van Malmö, maar de geschiedenis van het gebouw gaat zo’n 700 jaar terug. In het Clarion Hotel & Congress Malmö Live, kun je vanuit de skybar op de 25e verdieping uitkijken over de hele stad.

Vervoer naar Malmö

Op zo’n 30 kilometer vanaf het stadscentrum ligt de internationale luchthaven Malmö Airport, of Sturup. Met de bus reis je vanaf Sturup in drie kwartier naar het centrum van de stad. De Öresundbrug verbindt Malmö met het Deense Kopenhagen en daarom is ook Kastrum Airport aan de overzijde van de brug een goed alternatief om naartoe te vliegen.

In slechts 20 minuten reis je met de trein van Kopenhagen naar Malmö. Veerverbindingen vanuit Malmö brengen je naar Duitse bestemmingen als Lübeck en Rostock. Reis je liever met de auto naar het zuiden van Zweden, trek dan ongeveer een dag uit voor deze reis.

Over Marianne

Hi! Mijn naam is Marianne, maar mijn ouders hadden me beter Beatrix (wat ‘reiziger‘ betekent) kunnen noemen. De afgelopen jaren maakten mijn man en ik onder andere reizen naar Costa Rica, Mongolië, Rusland, China en India, maar ook dichter bij huis gingen we op zoek naar plekken die nog niet onder de voet worden gelopen. Zo dronken we een cocktail op het strand van het Griekse eiland Naxos en bivakkeerden we in een padvinders-clubhuis in Zuid-Zweden. Sinds 2016 trekken we door Europa met onze caravan en ook nu zoeken we steeds weer naar bijzondere bestemmingen om onze voortent op te bouwen.

Voor het laatst bijgewerkt op 10 januari 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Malmö, Zweden, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; Flickr.com/Lóozrboy.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam