Tips voor een vakantie in Malmö, Zweden

Door Marianne van de Werken

Malmö vakantieMalmö is een stad in de zuidelijkste provincie van Zweden en tevens de belangrijkste toegangspoort van het land voor wie op doorreis is naar noordelijker gelegen gebieden. De Öresundbrug (of Sontbrug) verbindt de Zweedse stad met de Deense hoofdstad Kopenhagen en tijdens je bezoek zal je de brug dan ook zeker tegenkomen.

Met ruim 300.000 inwoners is Malmö na Stockholm en Göteborg de derde stad van het Scandinavische land. Malmö heeft een rijke historie, maar ook natuurliefhebbers kunnen in de stad met zijn prachtige parken en uitgestrekte stranden hun hart ophalen. Wil je een bezoek brengen aan de hoofdstad van de regio Skåne? Hier vind je leuke tips voor een vakantie in Malmö!

Bezienswaardigheden en activiteiten in en rond Malmö

Kasteel Malmöhus en het Malmö Museum

Een belangrijk stuk Scandinavische geschiedenis zien we terug in het Kasteel Malmöhus. Dit kasteel werd in 1434 gebouwd op een strategische plek in de stad. Vanaf hier kon het westen van de stad worden beschermd tegen indringers en bovendien bood het kasteel een goed uitzicht op de zeestraat Öresund. Het Malmöhus is gerestaureerd en teruggebracht in de staat zoals het was in de 16e eeuw en tegenwoordig is het onderdeel van het Malmö Museum. Er worden verschillende tentoonstellingen gehouden over de (maritieme)geschiedenis, technologie en natuur. In de zomer rijdt er ieder weekend tussen het Malmöhus en de stadsbibliotheek een historische tram. Adres: Malmöhusvägen 6, 211 18 Malmö, Zweden.

Turning Torso

Vanuit welke richting je Malmö ook benadert, je kunt bijna niet om een van de hoogste wolkenkrabbers van Scandinavië heen. Met een beetje fantasie zie je een gedraaide ruggengraat in het 54 verdiepingen tellende bouwwerk, dat door de Spaanse architect Santiago Calatrava werd ontworpen. De Turning Torso van binnen bekijken zit er niet in, maar wie toch een kijkje in de toren wil nemen, kan via Google een virtuele rondleiding krijgen. De trendy woontoren staat in een redelijk nieuwe stadswijk, met veel moderne architectuur. Het is moeilijk voor te stellen dat deze wijk aan het eind van de vorige eeuw nog vooral bestond uit een scheepswerf met kolossale havenkranen. Adres: Lilla Varvsgatan 14, 211 15 Malmö, Zweden.

Sankt Petri kyrka (Sint-Pieterskerk)

Een gebouw dat je zeker niet mag overslaan als je Malmö bezoekt, is de Sint-Pieterskerk. Deze kerk is het oudste en grootste bouwwerk van de stad en zowel de binnenkant als de buitenkant maken het bezoek de moeite waard. Neem rustig plaats op een van de houten kerkbanken en bewonder de glas-in-loodramen, de authentieke muurschilderingen en de kroonluchters. De toegang tot de kerk is gratis. Adres: Göran Olsgatan 4, 211 22 Malmö, Zweden. Website: www.svenskakyrkan.se

Lilla Torg

De beste plek in Malmö voor een terrasje is Lilla Torg, dat zich letterlijk vertaalt als ‘kleine plein‘. Dit schilderachtige plein is al meer dan 500 jaar de favoriete ontmoetingsplek voor locals, met vele cafés, bars, restaurants en winkels. Inwoners komen hier voor een borrel na het werk of het inluiden van de uitgaansavond, met vele uitgaansgelegenheden en nachtclubs in de buurt.

Overdag is een heerlijke plek om een kop koffie te drinken, te ontspannen en mensen te kijken. Vooral in de zomer komt het romantische plein tot leven, met evenementen en openluchtmarkten. Lilla Torg is in 1590 aangelegd als middeleeuws marktplein. Die lange geschiedenis zie je nog terug in de historische vakwerkhuizen uit de 16e tot 18e eeuw die het plein omringen.

Parken in Malmö

Wil je de drukte van de stad even ontvluchten tijdens je vakantie, bezoek dan een van de vele parken die Malmö rijk is. Slottstradgarden leent zich uitstekend voor een middagje luieren of picknicken op een van de goed onderhouden velden. Wandel de brug over en stap binnen in Kungsparken (Koningspark). In dit park vind je boom- en plantensoorten uit drie verschillende continenten. Zomers worden in het park gratis evenementen gehouden, zoals circus- en theatervoorstellingen. Ook in Pildammsparken kun je genieten van festiviteiten zoals livemuziek. Bewonder de 10.000 bloemen in de zogeheten ‘bloemensteeg’. Dit park ligt net buiten het centrum van de stad, maar is te voet goed te bereiken.

Malmö Konsthall

Ben je een kunstliefhebber? Check de tentoonstellingsagenda van de Malmö Konsthall, het grootste expositiecentrum voor hedendaagse kunst in Zweden. Elk jaar zijn er meerdere grote exposities te zien van bekende kunstenaars uit binnen- en buitenland. Eerder kon je er werken bewonderen van onder anderen Vincent van Gogh, Keith Haring, Edvard Munch en Wassily Kandinsky. Ook zijn er regelmatig evenementen bij te wonen, van lezingen en debatten tot concerten en theatervoorstellingen.

De Malmö Konsthall zelf uit 1975 is een verhaal apart. De kunsthal is gebouwd van eenvoudige en lichte materialen als glas, hout, aluminium en beton. Het dak bestaat uit 550 lichtkoepels, die in hoogte variëren en enorm veel daglicht binnen laten. Er is een boekwinkel en koffie drinken of lunchen kun je in trendy restaurant SMAK (www.smak.info). Dit is een goedkoop uitje tijdens je vakantie in Malmö, want de toegang is gratis. Adres: S:t Johannesgatan 7, 205 80 Malmö, Zweden. Website: www.konsthall.malmo.se

Praktische informatie voor een vakantie in Malmö

Overnachten in Malmö

Malmö heeft een groot aanbod als het gaat om overnachtingsplekken in de stad. Wil je in een historisch hotel overnachten, boek dan een kamer in Mayfair Hotel Tunneln. Al 100 jaar bestaat dit befaamde hotel in het centrum van Malmö, maar de geschiedenis van het gebouw gaat zo’n 700 jaar terug. Het ontbijt krijg je in middeleeuwse keldergewelven die al in 1307 in gebruik waren.

Mayfair Hotel in Malmö

Het pand was ooit eigendom van de Zweedse koninklijke familie: door de eeuwen heen logeerden zowel Zweedse als Deense koningen in dit huis. Het is nu een uitstekend 4-sterrenhotel met bar en restaurant. Het hele hotel is ingericht met eigentijdse kunstwerken en in sommige kamers zie je nog de originele houten balken aan het plafond. ► Boek een overnachting in Mayfair Hotel Tunneln vanaf € 70

Zoek je voordelige accommodatie voor je vakantie in Malmö?
Reserveer hier een hotel in Malmö, tegen de laagste prijzen

Voor het beste uitzicht boek je een kamer in het Clarion Hotel Malmö Live, waar je vanuit de skybar op de 25e verdieping kunt uitkijken over de hele stad. Ook inwoners van Malmö komen hier graag om op 85 meter hoogte een drankje te drinken of te dineren in een van de twee restaurants (met de Latijns-Amerikaanse en Scandinavische keuken). Afgezien van de skybar is het ook een prima 4-sterrenhotel met sauna, fitnesscentrum en concertzaal. Het ligt vlakbij het Centraal Station van Malmö. ► Boek een overnachting in Clarion Hotel Malmö Live vanaf € 116

Eten en drinken in Malmö

Dat je in Malmö lekker kunt eten is geen geheim. De stad kent maar liefst 16 restaurants die genoemd worden in de Michelingids, waarvan twee restaurants met één ster en restaurant Vollmers (www.vollmers.nu) krijgt zelfs twee sterren. Hier staan de beste gerechten uit de regio Skåne op het menu, met lokale ingrediënten en variaties in alle seizoen. Het intieme restaurant zit in een 19e-eeuws herenhuis in het stadshart van Malmö.

Wil je iets minder diep in de buidel tasten voor de maaltijd, dan kun je terecht op Lilla Torg. Op dit kleine plein vind je verschillende knusse restaurants, cafés en kroegen. Een van de hotspots hier is Mello Yello (www.melloyello.se), een van de bekendste bars van Malmö waar het altijd druk is.

Reizen naar Malmö

Op zo’n 30 kilometer ten oosten van het stadscentrum ligt de internationale luchthaven Malmö Airport (MMX), vroeger bekend als Sturup. Het is de derde grootste luchthaven van Zweden. Vanuit de Zweedse hoofdstad Stockholm gaan elke dag meerdere vluchten naar Mälmo (ruim 1 uur). Met de bus reis je vanaf Sturup in drie kwartier naar het centrum van de stad. Website van Malmö Airport: www.swedavia.com

Er zijn geen rechtstreekse vluchten vanuit Nederland naar Mälmo. De Öresundbrug verbindt Malmö met de Deense hoofdstad Kopenhagen en daarom is ook Kastrum Airport aan de overzijde van de brug een goed alternatief om naartoe te vliegen. Met de trein reis je in slechts 25 minuten van Kopenhagen naar Malmö.

Veerverbindingen vanuit Malmö brengen je naar Duitse bestemmingen als Lübeck en Rostock. Reis je liever met de auto naar het zuiden van Zweden, trek dan ongeveer een dag uit voor deze reis.

Over Marianne

Hi! Mijn naam is Marianne, maar mijn ouders hadden me beter Beatrix (wat ‘reiziger‘ betekent) kunnen noemen. De afgelopen jaren maakten mijn man en ik onder andere reizen naar Costa Rica, Mongolië, Rusland, China en India, maar ook dichter bij huis gingen we op zoek naar plekken die nog niet onder de voet worden gelopen. Zo dronken we een cocktail op het strand van het Griekse eiland Naxos en bivakkeerden we in een padvinders-clubhuis in Zuid-Zweden. Sinds 2016 trekken we door Europa met onze caravan en ook nu zoeken we steeds weer naar bijzondere bestemmingen om onze voortent op te bouwen.

Voor het laatst bijgewerkt op 7 juli 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Malmö, Zweden, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; Flickr.com/Lóozrboy; Booking.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam