Overnachten in Colombia

Colombia overnachtenColombia is inmiddels een populaire vakantiebestemming, waardoor er vele mogelijkheden zijn om te overnachten. Je kunt terecht in hotels, resorts en hospedajes, die vergelijkbaar zijn met een bed & breakfast. Backpackers kunnen in het hele land een slaapplek vinden in hostels, waar een aantal coole adresjes tussen zitten. Op het platteland kun je in boerderijen (finca’s) verblijven, waar je eventueel ook de handen uit de mouwen kunt steken.

Flink in opmars is het aanbod van appartementen en vakantiehuizen in Colombia, die je kunt boeken via Booking.com en Airbnb. In de jungle en bergachtige gebieden kun je je terugtrekken in mooie eco-lodges. Kamperen kan vooral langs de kust, aan de kant van de Pacific of de Caribische Zee. In het binnenland kan het nog gevaarlijk zijn om je tent neer te zetten. Aan het strand kun je soms ook goedkoop overnachten door een hangmat te huren.

Zoek je accommodatie voor je rondreis in Colombia?
Reserveer hier online een hotel of hostel in Colombia

Het hoogseizoen in Colombia loopt van december tot en met maart, dat samenvalt met het droge seizoen in het Andes-gebergte en de Caribische kust. Het is aan te raden tijdig te reserveren als je in deze periode in Colombia wilt overnachten. Ook rond Kerstmis en Pasen zijn hotels snel volgeboekt, waarbij de prijzen flink stijgen. De maanden oktober en november zijn het meest regenachtig en eigenlijk de slechtste maand om naar het land te reizen, maar accommodatie is dan wel goedkoop.

Hotels in Colombia

Door het groeiende toerisme zijn er nu in bijna alle plaatsen en streken van Colombia hotels te vinden, variërend van luxe resorts en 5-sterrenhotels tot boetiekhotels en eenvoudige familiehotels. Alleen in het ontoegankelijke regenwoud in het oosten van het land is vrijwel geen accommodatie, maar dat zijn gebieden die je misschien beter kunt mijden.

De grootste keuze aan hotels heb je in de hoofdstad Bogotá, in de koloniale stad Cartagena en in steden als Medellín, Cali en Barranquilla. Sommige hotels bevinden zich in gerestaureerde koloniale herenhuizen of kloosters en zijn fraaie plekken om te verblijven, met rustieke binnenplaatsen, terracotta tegelvloeren en houten meubilair. Zo is Casa San Agustín een erg mooi boetiekhotel in de oude binnenstad van Cartagena, ontworpen rond een 300 jaar oud aquaduct.

Colombia hotel

Luxe en goedkope hotels in Colombia

In grote steden vind je veel moderne 4- en 5-sterrenhotels die zich richten op zakenreizigers. Deze hotels zitten doordeweeks vol en lopen leeg in het weekend, waardoor je dan aantrekkelijke kortingen kunt krijgen. Die lopen soms op tot 50 procent. De betere hotels bevinden zich vaak in de chiquere buitenwijken van steden, maar dan zit je wel verder weg van de bezienswaardigheden. Aan de Caribische kust en op het eiland San Andrés kun je verblijven in all-inclusive resorts, waar ook Colombianen zelf vakantie vieren.

In de straatjes rond het stadscentrum en bij markten en busstations zijn in het algemeen de goedkoopste hotels te vinden. Kleinere hotels in Colombia staan soms wel bekend als residencia, hospedaje of posada. Je kunt ook overnachten in een motel, maar vergis je niet: hier huur je een kamer per uur en luister je in de naburige kamer naar het gebonk van jonge stelletjes.

De internationale hotelketens zijn goed vertegenwoordigd in Colombia, met hotels van bekende merken als Hilton, Accor, NH Hotels en Best Western. Grotere Colombiaanse hotelketens zijn onder meer GHL Hotels (www.ghlhoteles.com) en Decameron Hotels (www.decameron.com), met tientallen hotels en resorts in het land.

Hotels in Colombia zijn geclassificeerd volgens een sterrensysteem dat vergelijkbaar is met Europa, van 5 sterren (luxe) tot 1 ster (eenvoudig). Een deel van de hotels is aangesloten bij de branchevereniging Cotelco (www.cotelco.org), de Colombiaanse vereniging voor hotels en toerisme.

Hostels in Colombia

Nu Colombia zo’n favoriete bestemming is voor backpackers, zijn hostels in het hele land als paddenstoelen uit de grond geschoten. Je hebt heel veel keuze in steden als Bogotá, Cartagena en Santa Marta, maar je vindt ze ook in typische backpackerplekken als de outdoorstad San Gil en het hippie-stadje Palomino.

Hostels zijn in het algemeen van goede kwaliteit en leuke plekken om andere reizigers te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Iedereen maakt er gebruik van, niet alleen studenten en jongeren. Je hebt er dan ook goede voorzieningen, zoals een wasserette en een gedeelde keuken waar je je eigen maaltijd kunt klaarmaken. Vanuit hostels worden excursies en activiteiten georganiseerd en je kunt er soms fietsen huren.

Colombia hostel

Overnachten in een hostel in Colombia is niet duur, je hebt een bed in een slaapzaal tussen de 20.000 COP (ongeveer € 4,50) en 50.000 COP (circa € 11,50). In grote steden heb je soms goedkopere opties, maar de faciliteiten zijn dan meestal onder de maat. In de meeste hotels kun je voor iets meer geld ook een eigen kamer krijgen (die beginnen rond de 60.000 COP). In hoogseizoen is het raadzaam te reserveren voor een hostel.

Een stuk of zes hostels zijn aangesloten bij de internationale organisatie Hostelling International. Als je lid bent, krijg je 10 procent korting op een overnachting. Voor een overzicht van aangesloten hostels in Colombia kun je kijken op deze website: www.hihostels.com

Voor het laatst bijgewerkt op 29 maart 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over hotels, hostels en overnachten in Colombia, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © JeremyRichards/Shutterstock.com; Kristopher Blais/Shutterstock.com; Booking.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam