Reizen naar Colombia

Colombia reizenColombia is een snel opkomende vakantiebestemming in het noorden van Zuid-Amerika, dus er zijn steeds meer mogelijkheden om naar dit land te reizen. Vanuit Nederland en talloze andere landen kun je rechtstreeks vliegen naar Colombia. Over land kun je vanuit Ecuador en Venezuela naar Colombia reizen.

Ook kun je Colombia bereiken over het water, al heeft dat wat meer voeten in de aarde. Vanuit het Amazone-regenwoud kun je vanuit Peru en Brazilië met een rivierboot de oversteek maken. Vanuit Panama kun je Colombia binnenkomen via een meerdaagse avontuurlijke boottrip. Hieronder staan alle opties op een rij om naar Colombia te reizen.

Vliegen naar Colombia

Colombia heeft vijf grote internationale luchthavens: in Bogotá, Barranquilla, Cali, Cartagena en Medellín. Het vliegveld in de hoofdstad Bogotá is het grootste en drukste van het land. Vanuit Nederland kun je er rechtstreeks naartoe vliegen. Voor de bezienswaardigheden aan de Caribische kust kan het handiger zijn om te vliegen naar de koloniale stad Cartagena, dat relatief makkelijk is te bereiken met een overstap. Vliegtickets naar Colombia zijn het duurst in december, rond Pasen en in juni en juli. De prijzen liggen dan zo’n 40 procent hoger. Tijdig boeken is dan aan te raden.

Vliegen naar Bogotá

KLM verzorgt rechtstreekse vluchten van Amsterdam Schiphol naar de Colombiaanse hoofdstad Bogotá. Bijna elke dag van de week gaat er een vlucht, met een duur van zo’n 11 uur. Je vertrekt ‘s ochtends en komt ‘s middags (lokale tijd) aan in Bogotá.

Een vliegticket naar Bogotá is te koop vanaf € 400
Boek hier een vliegticket met KLM naar Bogotá

Je kunt ook naar Bogotá reizen met een overstap. Je bent dan 14½ tot 17½ uur onderweg, maar je kunt nog steeds dezelfde dag in Colombia zijn. Er gaan vele vluchten vanuit de Spaanse hoofdstad Madrid, van luchtvaartmaatschappijen Iberia, Air Europa en Avianca. Daarnaast gaan er rechtstreekse vluchten naar Bogotá vanuit Europese steden als Parijs, Frankfurt en Londen.

Bogotá is ook uitstekend bereikbaar met vliegverbindingen vanuit Zuid-Amerika en Noord-Amerika. Je kunt naar de Colombiaanse hoofdstad vliegen vanuit Amerikaanse steden als New York, Miami, Chicago en Atlanta. Avianca (www.avianca.com), de nationale luchtvaartmaatschappij van Colombia, biedt vluchten aan vanuit nagenoeg alle grote steden in Zuid-Amerika. Vanuit Quito, de hoofdstad van het naburige Ecuador, gaan drie vluchten per dag. De reistijd is 1½ uur.

Colombia Avianca

Luchthaven van Bogotá

Alle internationale vluchten komen aan op Aeropuerto Internacional El Dorado (BOG), de belangrijkste luchthaven van Colombia. Het ligt aan de noordkant van de stad, 15 kilometer van het centrum van Bogotá. Het vliegveld bestaat uit twee passagiersterminals: T1 en T2. T1 is de nieuwste en grootste terminal en verwerkt de meeste internationale en binnenlandse vluchten. Terminal 2 (Puente Aéreo) bedient een klein deel van de binnenlandse vluchten. Tussen de twee terminals rijdt een gratis shuttlebus.

Er is een breed aanbod van voorzieningen op de luchthaven, waaronder geldautomaten, geldwisselkantoren, een medische dienst en een gebedsruimte. Wifi is onbeperkt beschikbaar voor passagiers. Eten en drinken kan bij tientallen cafés, restaurants, fastfoodtenten en bars. Belastingvrij winkelen is mogelijk in een taxfreeshop. Bij andere winkels kun je onder meer terecht voor mode, tassen, boeken en Colombiaanse souvenirs. Droguería Colsubsidio is een apotheek en drogisterij. Website van de luchthaven: www.eldorado.aero

Vervoer vanaf de luchthaven van Bogotá

Vanaf de luchthaven kun je met de bus of taxi naar het centrum van Bogotá reizen. Ook zijn er kantoren van autoverhuurbedrijven.

  • Taxi: buiten bij de internationale aankomsthal is een taxistandplaats waar je een taxi kunt nemen. Officiële luchthaventaxi’s zijn van de taxicentrale Imperial (www.taxiimperial.com.co) en te herkennen aan hun gele kleur. Je kunt vooraf via de website een taxi boeken. Anders geef je de bestemming op en krijg je een voucher met de prijs die je moet betalen.
  • Bus: buslijn M86 van busmaatschappij Transmilenio (www.sitp.gov.co) rijdt van het vliegveld naar het centrum van Bogotá. Het is een rit van ongeveer 50 minuten. De eindhalte is winkelcentrum Hacienda Santa Bárbara. Bussen rijden tot 22.45 uur ‘s avonds (wat eerder op zon- en feestdagen).

Vliegen naar Cartagena

Voor een reis langs de Caribische kust en de bezienswaardigheden in het noorden van Colombia kan het handig zijn om naar Cartagena te vliegen. Cartagena is een van de mooiste en oudste steden van het land, met een prachtig bewaarde koloniale binnenstad die op de Unesco-lijst staat. Je kunt met KLM van Amsterdam Schiphol naar Cartagena vliegen, waarbij je een tussenstop maakt in de hoofdstad Bogotá. De totale reistijd is 14 uur. Je vertrekt in de ochtend en je komt (lokale tijd) eind van de middag aan in Cartagena.

Een vliegticket naar Cartagena is te koop vanaf € 549
Boek hier een vliegticket met KLM naar Cartagena

Er zijn geen rechtstreekse vluchten vanuit Europese steden naar Cartagena, dus de vlucht met KLM is de snelste optie. Je kunt Cartagena wel bereiken vanuit Amerikaanse steden als New York en Miami. Vanuit Panama City vliegt Copa Airlines twee of drie keer per dag naar Cartagena (een vlucht van 1 uur en 10 minuten).

Luchthaven van Cartagena

De internationale luchthaven heet Aeropuerto Internacional Rafael Núñez (CTG) en is vernoemd naar een voormalige Colombiaanse president die de verzen schreef voor het nationale volkslied. Het vliegveld ligt aan de noordkant, ongeveer 6 kilometer van het historische centrum. Er zijn twee passagiersterminals: voor internationale vluchten en voor binnenlandse vluchten.

De luchthaven beschikt over geldautomaten, geldwisselkantoren, restaurants, cafés, winkels, een taxfreeshop en een medische dienst. Er is gratis wifi beschikbaar voor passagiers. In de aankomsthal zijn kantoren van autoverhuurbedrijven.

Voor het vervoer naar het centrum van Cartagena kun je een taxi of bus nemen. Bij de binnenlandse en internationale terminal is een taxistandplaats waar je een officiële taxi kunt nemen. Er gelden vaste tarieven voor de verschillende wijken van Cartagena. Betaal vooraf en laat het bonnetje zien aan de chauffeur. Website van de luchthaven: www.aeropuertocartagena.com.co

Reizen over land naar Colombia

Reizen van Ecuador naar Colombia

De meest gebruikte grensovergang ligt tussen Tulcán in Ecuador en Ipiales in Colombia. Hier steek je de grens over via de Pan-American Highway, die helemaal door het Amerikaanse continent loopt. De busrit van de Ecuadoraanse hoofdstad Quito naar Tulcán duurt ongeveer 6 uur. Een busmaatschappij voor dit traject is San Cristobal (www.microsancristobal.com). Vanaf het busstation in Tulcán rijden taxi’s naar de grens.

Vanaf het Colombiaanse grensstadje Ipiales kun je de bus nemen naar Popayán, Cali en Bogotá. De busrit naar Popayán doet er 7 uur over met busmaatschappij Cootranar (www.cootranar.com). Als je helemaal doorrijdt naar de Colombiaanse hoofdstad Bogotá, ben je 17 tot 18 uur onderweg. Je kunt het beste overdag met de bus reizen vanwege de veiligheidssituatie.

Zowel in Tulcán als Ipiales zijn hotels waar je kunt overnachten. In de Colombiaanse stad Ipiales is het aanbod van accommodatie echter een stuk groter.

Zoek je voordelige accommodatie op je reis van Ecuador naar Colombia?
Reserveer hier online een hotel in Ipiales, tegen de laagste prijzen

Reizen van Venezuela naar Colombia

Er zijn drie belangrijke grensovergangen met Venezuela, maar de populairste ligt tussen San Cristóbal en de Colombiaanse plaats Cúcuta. De grenspost ligt in het Venezolaanse San Antonio del Táchira, waarbij je de Simón Bolivar-brug moet oversteken. Douane en immigratie zijn aan beide kanten van de brug.

De oversteek tussen Maracaibo en Maicao is handig als je vanaf de Caribische kust naar Colombia reist. Vanaf de Colombiaanse plaats Maicao kun je met de bus naar Santa Marta (4 uur) en Barranquila (4 tot 5 uur).

Voor het laatst bijgewerkt op 25 januari 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen naar Colombia, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Karsaly Hidalgo/Shutterstock.com; Avianca.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam