Tips voor het bezoeken van Punta Gallinas, Colombia

Het noordelijkste punt van Zuid-Amerika

Door Eva de Reus

Het noordelijkste punt van Colombia en zelfs van het hele continent Zuid-Amerika vind je in de regio La Guajira. Dit woestijnachtige gebied is een absolute must voor iedereen die het stadsleven wil ontvluchten en op zoek is naar een uniek stukje Colombia.

Het droge en hete gebied ligt tegen de grens met Venezuela en wordt bewoond door een traditionele bevolking genaamd ‘Wayuu’. Je vindt er prachtige stranden, ruige woestijn en vooral heel veel rust. Breng een bezoek aan het dorp Cabo de la Vela én het noordelijkste punt Punta Gallinas!

Wat te doen in Punta Gallinas en Cabo de la Vela

Leer kitesurfen

In zowel Cabo de la Vela als Punta Gallinas zijn de omstandigheden voor kitesurfen perfect. De zee is er erg rustig en er staat altijd een behoorlijke wind. Omdat het gebied niet erg toeristisch is, heb je praktisch het rijk voor je alleen. Dit is vooral voor beginners erg fijn, want zo kun je in alle rust oefenen. Wie meerdere lessen neemt, krijgt vaak gratis accommodatie van de kiteschool.

Ontdek de mooiste stranden

Witte stranden met palmbomen ga je hier niet vinden, maar de woestijnachtige variant is minstens net zo mooi. In Cabo de la Vela vind je naast de berg Pilón de Azúcar het mooiste strand in de omgeving. Het strand wordt omringd door goudkleurig gesteente. Ga er voor het middaguur heen, want dan er is nog wat schaduw te vinden. In de middag schijnt de zon vol op het zand en is het er erg warm.


De berg Pilón de Azúcar, die op een berg suiker zou moeten lijken, kun je overigens makkelijk beklimmen. Dat is de beste plek voor mooie plaatjes van de omgeving! Het strand en de berg zijn niet op loopafstand van het dorp. Neem voor een klein bedrag (5000 COP) een motortaxi.

In Punta Gallinas word je standaard meegenomen op een soort tour. Iedere tour stopt bij de Taroa-duinen. Deze gigantische zandduinen grenzen aan de Caribische zee en daar vandaan kun je letterlijk de zee in rennen. Temperaturen lopen in de woestijn soms wel op tot bijna 40 °C, dus het frisse zeewater komt als een geschenk.


Het noordelijkste punt van Zuid-Amerika

Op dezelfde bovengenoemde tour stop je ook bij Punta Gallinas, hét noordelijkste punt van het vasteland van Zuid-Amerika. Er is niet meer te vinden dan een klein verlaten huisje, een soort vuurtoren en een stel ezels en schapen. Dit past eigenlijk perfect in de stijl van het woestijnachtige geïsoleerde gebied.


Op het huisje zijn een aantal mooie tekeningen gemaakt van de regio La Guajira en het continent Zuid-Amerika. Zo kun je door middel van een foto, die iedereen maakt, aan het thuisfront (of je Insta-volgers) laten zien waar je nu precies bent geweest.

Bekijk de zonsondergang

De zonsondergangen in deze regio zijn bijna elke dag prachtig. Je kunt in Cabo de la Vela de zon onder zien gaan, terwijl je heerlijk in je hangmat ligt. Of je kunt er voor kiezen om een motortaxi te nemen richting een oude vuurtoren. Hier heb je een mooi uitzicht over het dorp en zie je de zon zich langzaam achter de zee verschuilen.

Afhankelijk van waar je verblijft in Punta Gallinas zal je voor de zonsondergang een stukje moeten lopen. Grote kans dat je onderweg een hoop geïnteresseerde kinderen tegenkomt. De bewoners van dit gebied zijn erg arm en kinderen bedelen daarom vaak om snoepgoed en water.

Wil je snoep of koekjes aan de kindjes geven, haal dit dan wel uit het plastic en bewaar dit zelf om later weg te gooien in een prullenbak. Het plastic wordt hier namelijk regelrecht de natuur in gegooid. Wil je de kinderen écht helpen, neem dan bijvoorbeeld schriften, kleurpotloden of simpele spelletjes mee.

Koop unieke souvenirs

De Wayuu-vrouwen maken unieke kleurrijke tassen. Elk meisje dient vanaf haar eerste ongesteldheid te leren een echte vrouw te zijn. Het leren maken van de speciale tassen is daar een onderdeel van.

Omdat de tassen echt handgemaakt zijn en de bevolking het niet zo breed heeft, hebben de tassen een vaste prijs. Je vaardigheden voor afdingen kun je dus beter even achterwege laten. Naast tassen worden er ook zelfgemaakte armbandjes verkocht voor de lage prijs van zo’n 2000 COP.

Wanneer je even relaxt in je hangmat aan het strand in Cabo de la Vela, komen er om het halfuur kinderen langs om deze souvenirs te verkopen. Vaak in het bijzijn van hun moeder (of familielid). Dit is een vorm van kinderarbeid en om dit te voorkomen, kun je dus het best niets van ze kopen. Wil je ze toch helpen? Geef ze dan iets te eten of drinken of doe een spelletje met ze. Je kunt de souvenirs het beste kopen bij Pilón de Azúcar, waar volwassenen kleine kraampjes hebben.

Praktische informatie voor het bezoeken van Punta Gallinas

Overnachten in Punta Gallinas en Cabo de la Vela

Verwacht geen 5-sterrenhotels in het noordelijkste punt van Zuid-Amerika. De accommodaties zijn basic zonder wifi, weinig stroom en beschikken vaak over een ‘bucket-shower’. Je kunt kiezen voor een privékamer, maar ook voor een hangmat of zogenoemde chinchorro (een luxere variant van een hangmat). De meeste accommodaties liggen aan het strand, wat slapen in een hangmat een unieke ervaring maakt. Je slaapt voor een paar euro letterlijk 5 meter van de zee af en onder een prachtige sterrenhemel. Je hoeft niet vooraf te boeken.

Ook voor Punta Gallinas hoef je geen accommodatie te regelen. Degene die verantwoordelijk is voor je transport (zie kopje ‘reizen’ hieronder), zorgt dat je bij een van de weinige opties in het gebied beland. Zo’n hospedaje is volledig ingericht op het toerisme en zal je voorzien van slaapplek, eten en drinken en regelt transport naar de hoogtepunten in de omgeving.

Eten en drinken in Punta Gallinas en Cabo de la Vela

Zowel Cabo de la Vela als Punta Gallinas liggen erg afgelegen. Al het voedsel legt een urenlange rit af door stoffig woestijngebied. Het aanbod is om die reden niet erg divers. De meeste maaltijden bestaan uit rijst, een simpele salade en kip of vis. De vegetariërs krijgen in plaats van vlees vaak een ei en gebakken banaan. Wie iets beter zoekt, kan ook nog wel een pasta weten te scoren. Aan verse groentes en fruit is een groot gebrek, dus schaf dit aan in de stad voordat je richting de woestijn afreist.

Reizen naar Punta Gallinas en Cabo de la Vela

Er zijn verschillende manieren om naar de regio La Guajira te reizen. Vanaf diverse grotere steden (Palomino en Riohacha bijvoorbeeld) vertrekken er meerdaagse tours naar Cabo de la Vela en Punta Gallinas. Het is echter stukken goedkoper om er op eigen houtje heen te reizen.

Vanaf Riohacha gaan er gedeelde taxi’s naar Uribia (15.000 COP). Hier kun je dan weer een gedeelde 4×4 naar Cabo de la Vela nemen (15.000 COP tot 30.000 COP, afhankelijk van de luxe van de auto). Vertrek wel op tijd uit Riohacha, want het is een behoorlijk lange rit en later op de dag gaan er minder taxi’s.

Om Punta Gallinas te bereiken, moet je dwars door de woestijn. Er is geen bestaande weg. In Cabo de la Vela regel je transport met een 4×4 (120.000 COP). Deze brengt je vroeg in de morgen in ongeveer drie uur naar Punta Gallinas om je de dag erna terug te rijden naar Uribia. Er gaan ook dagtours naar Punta Gallinas, maar door de lengte van de rit is het aan te raden om er een dag te slapen.

Mocht je een eigen auto bezitten of huurauto hebben, houd er dan rekening mee dat lokale kinderen de weg vaak blokkeren. Ze heffen de blokkade, een gespannen touw, op in ruil voor eten of geld. Je zult onderweg heel veel afval aantreffen, dus ook hier het advies om geen spullen te geven waar een (plastic) verpakking omheen zit.

Lees hieronder verder voor meer reisinspiratie voor je vakantie in Colombia:

Wat te doen in Bogota: 10 tips!

In de hoofdstad Bogota word je overdonderd door adembenemende uitzichten, levendige restaurants en een rijke geschiedenis. De stad ligt in het midden van Colombia op een hoogte van zo’n 2600 meter boven de zeespiegel. Lees hier onze tips wat je kunt doen en zien in Bogota

Tips voor een vakantie in Cartagena

Cartagena is een prachtige koloniale stad in het noorden van Colombia. Je kunt er dwalen door het historische centrum, een wandeling maken over de stadsmuur, het imposante fort bezoeken en genieten van dans en muziek. Lees hier de tips voor een vakantie in Cartagena

Wat te doen in San Gil: 10 tips!

San Gil is dé outdoorstad van Colombia. Heb je zin in wat actie en adrenaline tijdens je vakantie, dan mag je deze stad niet overslaan. Je kunt er paragliden, raften, abseilen en mountainbiken, maar ook natuurparken bezoeken. Lees hier onze tips wat je kunt doen in San Gil

Wat te doen in Palomino: 8 tips!

Palomino is een tropisch en hippie-achtig stadje aan de Caribische zee, in het noorden van Colombia. Palomino is erg geliefd onder backpackers. Het is een heerlijke plek om te relaxen, maar je kunt er ook surfen, tuben en suppen. Lees hier onze tips wat je kunt doen in Palomino

Over Eva

Hallo, ik ben Eva. In mei 2017 ben ik begonnen met een wereldreis en ik ben voorlopig nog niet van plan om terug te komen. Drie jaar geleden stapte ik voor het eerst een vliegtuig in met een internationale bestemming (Thailand). Inmiddels heb ik al veel nieuwe culturen, gerechten en landschappen mogen ontdekken. Mijn favoriete landen tot nu toe zijn IJsland, Mongolië en Zuid-Korea. Volgens de belevenissen van mij en mijn vriend Dominic op ons YouTube-kanaal van De Rugzakreizigers.

Voor het laatst bijgewerkt op 11 september 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het bezoeken van Punta Gallinas, het noordelijkste punt van Zuid-Amerika, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Eva de Reus.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam