Wat te doen en te zien in Medellín, Colombia

Door Eva de Reus

Medellín is de tweede grootste stad van Colombia, maar wint het qua populariteit van hoofdstad Bogotá. In de recente geschiedenis was Medellín nog een no-go area voor toeristen, vanwege het vele geweld en de criminaliteit. De grootste boosdoener was het kartel van Medellín, gerund door de beruchte drugsbaas Pablo Escobar (1949-1993).

De Colombiaanse stad is de laatste jaren gelukkig een stuk veiliger geworden. Steeds meer toeristen vinden hun weg naar Medellín. De stad staat inmiddels bekend om de hippe wijken, het bruisende nachtleven en leuke activiteiten. Wil je deze stad in het noordwesten van Colombia bezoeken? Hier vind je tips wat te doen en te zien in Medellín!

Doe de Free Walking Tour

Bijna iedere stad kent wel een Free Walking Tour, maar de tour in Medellín onderscheidt zich in kwaliteit. In ongeveer 3½ uur word je rondgeleid door de stad. De gids brengt je zowel naar de toeristische hoogtepunten als naar de minder populaire buurten. Tijdens de tour leer je van alles over de rijke geschiedenis van Medellín, de lokale cultuur en de inwoners van de stad.

Wist je bijvoorbeeld dat Medellín de enige Colombiaanse stad is met een metronetwerk en dat de inwoners hier ontzettend trots op zijn? De Free Walking Tour is ongekend populair en daarom dien je van tevoren online een plekje te reserveren (www.realcitytours.com). Zeker in het hoogseizoen is de tour snel volgeboekt, dus wees op tijd.

Ben je niet bekend met het concept Free Walking Tour? Een lokale gids leert je in een paar uur tijd van alles over een stad of omgeving. De tour is gratis, maar op het eind wordt er wel een fooi verwacht. Hoeveel je geeft, mag je zelf bepalen.

Leer alles over Comuna 13

De Free Walking Tour brengt je naar veel wijken, maar niet naar Comuna 13. Hier kun je dus op eigen houtje heen. Comuna 13 was voorheen één van de onveiligste wijken van Medellín. Drugshandel, geweld en criminaliteit waren hier aan de orde van de dag, maar inmiddels is de wijk een stuk veiliger.

De wijk barst van de kleurrijke muurschilderingen, vaak met serieuze en hoopvolle boodschappen. Ook zijn er roltrappen aangelegd om de wijk beter te verbinden met de rest van Medellín. Voorheen moesten de inwoners namelijk een uur door de (onveilige) wijk lopen om in het centrum te komen.

Om meer over deze wijk en haar inwoners te weten te komen, is het aan te raden om met een gids naar Comuna 13 te gaan. Je kunt Comuna 13 ook zelf bezoeken, maar zorg wel dat je in het ‘toeristische’ gedeelte blijft. Anders dan de meeste mensen denken, bestaat Comuna 13 niet uit één, maar uit meerdere wijken. Het is dus ontzettend groot en niet elk gebied is even vriendelijk voor toeristen.

Maak een dagtrip naar Guatapé

Wil je wat doen buiten de stad? Het leuke kleurrijke stadje Guatapé is zeker de moeite waard. Je vindt er naast een hoop leuke cafés en restaurant ook de bekende rots El Peñol.

De oplettende Wie is de Mol?-kijker heeft deze opvallende rots voorbij zien komen in seizoen 2019. De bijna 700 traptreden van El Peñol ogen als een monsterklus, maar de klim valt reuze mee en bovenaan word je beloond met een prachtig uitzicht. Guatapé wordt omringd door talloze meren en dat levert een bijzonder mooi plaatje op.

Elk half uur vertrekt er vanaf de noordelijke busterminal in Medellín een bus naar Guatapé. De busrit duurt ongeveer 2 uur. Guatapé is goed in een dag te bezoeken, maar je kunt er ook een nacht slapen.


Neem de kabelbaan naar het Arví Park

Waar in Europa een kabelbaan vaak een toeristisch doeleinde heeft, dient de kabelbaan in Medellín als onderdeel van het openbaar vervoer. Het is een manier om de hoger gelegen sloppenwijken op een veilige manier te verbinden met het centrum van de stad. Voor toeristen is de kabelbaan juist een goedkope en leuke manier om meer van de stad te zien.

Een populaire route is de kabelbaan van metrostation Acevedo naar het Arví Park. In dit natuurreservaat kun je mooi wandelen. Ideaal als je even de drukte van de stad wilt ontvluchten. Reis je in het hoogseizoen? Bezoek het Arví Park dan in de ochtend. Bij grote drukte wordt het park namelijk gesloten voor nieuwe bezoekers.

Ga paragliden over de stad

Voor de liefhebbers van adrenaline en avontuur heeft Medellín nog een activiteit in petto. Je kunt er namelijk erg goed en tegen een redelijke prijs paragliden. Je vliegt letterlijk over de stad en de omringende bergen heen en dat levert natuurlijk een uniek uitzicht op.


Wat te doen in Medellín: praktische tips

Reizen naar Medellín

Vanaf Amsterdam Schiphol vertrekken dagelijks meerdere vluchten naar Medellín, maar hiervoor moet je wel overstappen. Reken op een reistijd van 12 tot 15 uur. Je kunt bijvoorbeeld overstappen in Madrid, waar vandaan meerdere luchtvaartmaatschappijen naar Medellín vliegen. Met KLM kun je via Panama City naar Medellín reizen. Vliegtickets bij KLM zijn te koop vanaf € 453. ► Boek hier een vliegticket met KLM naar Medellín

Ook binnen Colombia is het gemakkelijk om de stad te bereiken. Binnenlandse vluchten in Colombia zijn scherp geprijsd. Ook de (langeafstands)bussen zijn comfortabel en betaalbaar.

Medellín is de enige Colombiaanse stad met een metronetwerk. Het openbaar vervoer is goedkoop en spreekt redelijk voor zich. En hoewel het officieel illegaal is, maken vele toeristen ook gebruik van de taxi app Uber.

Overnachten in Medellín

De populairste wijk onder toeristen is El Poblado. Hier vind je dan ook vele hotels, hostels, restaurants en cafés. Het is een ontzettend levendige wijk en er is altijd wel iemand op straat te vinden. In deze wijk vind je ook de meeste clubs.

Het ‘echte’ centrum van Medellín vind je in de wijk La Candelaria. Onder meer het beeldenpark Plaza Botero met de typische kunstwerken van beeldhouwer Fernando Botero ligt in deze wijk.

Eten en drinken in Medellín

De meeste restaurants vind je in de wijk El Poblado. De prijzen liggen hier wel aanzienlijk hoger dan in andere delen van de stad. Colombia staat bekend om de vele tropische fruitsoorten die er groeien. Probeer bijvoorbeeld granadilla of lulo. Vooral avocado-liefhebbers zullen zich helemaal thuis voelen in Medellín. Deze vrucht wordt op bijna elke straathoek verkocht en pluspunt: ze zijn hier een stuk goedkoper én groter dan in Nederland.

Over Eva

Hallo, ik ben Eva. In mei 2017 ben ik begonnen met een wereldreis en ik ben voorlopig nog niet van plan om terug te komen. Drie jaar geleden stapte ik voor het eerst een vliegtuig in met een internationale bestemming (Thailand). Inmiddels heb ik al veel nieuwe culturen, gerechten en landschappen mogen ontdekken. Mijn favoriete landen tot nu toe zijn IJsland, Mongolië en Zuid-Korea. Volgens de belevenissen van mij en mijn vriend Dominic op ons YouTube-kanaal van De Rugzakreizigers.

Voor het laatst bijgewerkt op 9 oktober 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Medellín, Colombia, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Eva de Reus.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam