Tips voor het aanvragen van een visum voor Cuba

Voor een vakantie in Cuba heb je een visum nodig. Zonder een visum kom je het land niet binnen, dus het is raadzaam om dit tijdig voor vertrek te regelen. Ook kinderen en baby’s hebben een visum voor Cuba nodig.

Een Cubaans visum voor toeristen is eigenlijk een ‘toeristenkaart’ (Tarjeta del Turista), een papieren kaart die je los van je paspoort moet meenemen op vakantie. De toeristenkaart bestaat uit twee delen waar je persoonlijke gegevens op staan.

Bij aankomst in Cuba wordt één deel door de douane afgescheurd en ingenomen. De andere helft moet je inleveren bij vertrek. Zorg dus dat je deze toeristenkaart in je handbagage hebt zitten als je naar Cuba vliegt. Wees ook zorgvuldig op de tweede helft als je in Cuba rondreist. Bewaar het goed, bijvoorbeeld in je moneybelt. Zo voorkom je problemen bij het verlaten van het land.

Het toeristenvisum voor Cuba is geldig voor 30 dagen. Eenmaal in het land kun je in je hotel of bij de Cubaanse immigratiedienst verlengen voor nog eens 30 dagen. De toeristenkaart is geldig voor een ‘single entry’, dus je mag in die 30 dagen slechts één keer Cuba binnenkomen. Als je bijvoorbeeld een uitstapje wilt maken naar Jamaica, moet je een nieuw visum aanvragen.

De toeristenkaart is alleen aan te vragen voor vakantiegangers. Zakenreizigers moeten een zakenvisum regelen en journalisten moeten een journalistenvisum aanvragen (al kun je ook proberen als toerist Cuba binnen te komen, zonder te melden dat je journalist bent).

Wat zijn de vereisten voor een visumaanvraag?

Voor een visum voor Cuba heb je een paspoort nodig dat na vertrek uit het land nog minstens 6 maanden geldig is. Daarnaast dien je te beschikken over een vliegticket voor de terugreis of voor een vlucht naar een volgende bestemming. De data moeten al vaststaan voor de vliegreizen.

Hoe werkt de visumaanvraag?

Het visum voor Cuba kun je op verschillende manieren aanvragen. Ten eerste kun je afreizen naar het Consulaat van Cuba in Rotterdam voor het regelen van een toeristenkaart. Het consulaat zit in het Groothandelsgebouw (naast het Centraal Station) en is van maandag tot en met vrijdag geopend van 09.00 tot 13.00 uur. De toeristenkaart kost € 22, dat je ter plekke kunt pinnen. Neem je paspoort en vliegtickets mee (of een bewijs daarvan). Na het invullen van het formulier en de betaling krijg je de toeristenkaart direct mee.

Regel het ruim op tijd voor je vakantie, want je weet nooit wat voor problemen je tegenkomt (soms heeft het pinapparaat een storing, bijvoorbeeld). Op de toeristenkaart staan niet de datum van aankomst en vertrek in Cuba, dus je kunt het al lange tijd voor vertrek regelen.

Je kunt bij het consulaat ook een toeristenkaart aanvragen voor familieleden en vrienden. Dat kost € 25 extra per persoon (alleen voor kinderen onder de 18 jaar is het gratis). Neem dan dus wel de paspoorten en vliegtickets mee van de andere personen voor wie je de toeristenkaart aanvraagt.

Je kunt je zelf een reisje naar Rotterdam besparen door de aanvraag van de toeristenkaart uit te besteden aan een gespecialiseerde visumdienst. Je kunt het visum voor Cuba online aanvragen en je krijgt de toeristenkaart per post thuisgestuurd. Als je een vakantie naar Cuba via een reisorganisatie, regelen zij meestal de toeristenkaart voor je.

Tot slot kun je de toeristenkaart per post aanvragen. Je moet daarvoor een e-mail sturen naar het consulaat (concuba@bart.nl) met een kopie van je paspoort en je vliegtickets. Het invulformulier kun je downloaden van de website van het consulaat en moet je (ingevuld) meesturen als attachment.

De totale kosten van verzending per post zijn € 56 (€ 22 voor de toeristenkaart, € 25 toeslag omdat je niet persoonlijk bij het consulaat bent verschenen en € 9 voor de aangetekende verzending). Het bedrag moet je overmaken op de bankrekening van het Consulaat van Cuba. De aanvraag per post duurt ongeveer vier werkdagen. Een eenmaal afgegeven toeristenkaart kan niet meer gewijzigd worden, dus zorg dat je alle gegevens correct doorgeeft.

Voor het laatst bijgewerkt op 30 januari 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het aanvragen van een visum voor Cuba, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/danmir12; Pixabay.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam