Wat te doen en te zien in Havana (Cuba): 10 tips!

Ondanks het jarenlange communisme heeft Havana zijn charme altijd weten te behouden. De hoofdstad van Cuba is een intrigerende plek waar het heden en het verleden nauw met elkaar zijn verweven, met zijn koloniale architectuur en modernistische bouwblokken in Sovjet-stijl.

Havana – ook wel Habana genoemd – is een levendige stad waar niets hetzelfde is. Waar je kunt rondrijden in een roze Cadillac uit de jaren ’60, waar je daiquiri’s kunt drinken in cocktailbars die de tand des tijds hebben doorstaan en waar je met jonge hoopvolle Cubanen kunt flirten op de promenade langs de zee. Oud en nieuw komen er bij elkaar, waar kitscherige kunstgaleries en een bruisend nachtleven zich mengen met sigaren rokende oude mannetjes op de stoepen van vervallen Spaanse herenhuizen.

Met zijn art deco-uitstraling, kleurige koloniale resten en prachtige zonsondergangen is Havana een stad die je zeker moet bezoeken tijdens een vakantie in Cuba. Je kunt er met gemak een paar dagen doorbrengen in de Cubaanse hoofdstad, die door de economische revolutie langzaam weer zijn glamourachtige glans terugkrijgt van weleer. Hier vind je 10 tips wat te doen en te zien is in Havana!

Havana Vieja

Begin je bezoek aan Havana met een wandeling door de kronkelende straatjes van Havana Vieja. Dit is het oorspronkelijke historische centrum, dat is ontstaan toen de Spanjaarden de stad stichtten in 1519. Door zijn vele barokke en neoklassieke monumenten, smeedijzeren poorten en koloniale herenhuizen met binnenplaatsen staat het sinds 1982 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Havana Vieja is het meest toeristische deel van Havana, met zijn geplaveide straatjes, hotels, kunstgalerieën, winkels en restaurants. Er zijn meer dan 900 historische gebouwen, waarvan een deel is gerenoveerd. In Havana Vieja vind je de beste paladares, privé-eethuizen waar je bij de familie thuis eet.

De Malecón

De Malecón is een 7 kilometer lange boulevard die Havana scheidt van de oceaan. De aanleg van de promenade begon in 1901 heette oorspronkelijk Avenida del Golfo. De boulevard is sindsdien een drukke verkeersader en favoriete ontmoetingsplek van de locals. Vooral bij zonsondergang komen inwoners van Havana hier bij elkaar om te kletsen, te drinken en te flirten – dat goedkoper is dan een bezoekje aan een bar.

Centro Habana

Centro Habana ligt ten westen van Havana Vieja en is het kleurrijkste en meest karaktervolle deel van Havana, met zijn (afbrokkelende) gebouwen, kerken en pleintjes. Centro Habana is op het eerste gezicht misschien niet zo aantrekkelijk, met de gebroken riolering, hopen afval en het wasgoed dat tussen de huizen hangt. Maar het is ook de wijk waar je moet zijn voor het échte leven van de locals. Je hoort er de salsamuziek uit de ramen schallen, het geschreeuw van de schoolkinderen en de kreten van straatverkopers die hun waren aan de man brengen.

Museo de la Revolución

Het Museo de la Revolución (Museum van de Revolutie) is de beste plek om meer te leren over de recente geschiedenis van Cuba. Het museum zoomt in op de belangrijkste gebeurtenissen en personen die een rol hadden in de Cubaanse revolutie van 1953 tot 1959, onder wie Fidel Castro en Che Guevara. Je ziet de met bloed besmeurde uniformen van strijders die omkwamen bij de mislukte aanval op de Moncada-kazerne in Santiago de Cuba in 1953. Het gebouw dateert uit 1913 en diende eerst als het presidentieel paleis. Het werd ingericht door Tiffany’s, de beroemde juwelier uit New York. Adres: Avenida Bélgica, La Habana, Cuba.

Catedral de la Habana

De Catedral de la Habana (Catedral de San Cristobal) is een van de fraaiste voorbeelden van Cubaanse architectuur uit de 18e eeuw. De kathedraal werd in 1748-1750 gebouwd door de jezuïeten en is in 1782 officieel ingewijd. De voorgevel wordt geflankeerd door twee klokkentorens en binnen kun je schilderijen en gouden en zilveren sculpturen bewonderen. Er wordt gezegd dat het lichaam van Columbus hier werd bewaard van 1796 tot 1898, al ontbreekt daarvoor het bewijs. De kathedraal ligt aan het Plaza de la Catedral, een van de mooiste pleinen in het oude deel van Havana.

Plaza Vieja

Plaza Vieja is het populairste plein het in centrum van Havana dat al eeuwenlang het decor is van belangrijke gebeurtenissen. Het plein is aangelegd in 1559 en was aanvankelijk bedoeld voor militaire oefeningen. Later was Plaza Vieja onder meer het toneel van een markt, van stierengevechten en van publieke executies. In de jaren ’50 van de vorige eeuw werd het zelfs een ondergrondse parkeergarage, maar door de steun van de inwoners van Havana en de overheid is Plaza Vieja weer zorgvuldig gerestaureerd. Nu kun je er relaxen en de kleurige barokke en art nouveau-gebouwen rondom het plein bewonderen.

Plaza Vieja in Havana. Foto © Flickr.com/Stephen Colebourne.

Museo Nacional de Bellas Artes

Dit is het grootste en belangrijkste kunstmuseum van Cuba, met meer dan 30.000 Cubaanse kunstwerken uit de Spaanse koloniale tijd tot nu. Je ziet er charmante koloniale portretten, maar ook hedendaagse kunst en avant-garde stukken. Er zijn werken te zien van belangrijke nationale kunstenaars als Raul Martinez (1927-1995), die als de ‘Andy Warhol’ van Cuba wordt gezien. Het museum heeft ook een internationale afdeling met Romeinse, Griekse, Spaanse, Britse en Japanse kunstwerken. De toegang tot het museum is gratis. Website: www.bellasartes.co.cu

El Capitolio

Als je weleens in Washington D.C. bent geweest, zal je waarschijnlijk even met je ogen moeten knipperen bij het aanschouwen van El Capitolio. Dit gebouw in renaissancestijl lijkt verdacht veel op het Capitool in de Amerikaanse hoofdstad, maar is alleen één meter hoger, één meter breder en één meter langer. Het is duidelijk geïnspireerd op het Amerikaanse voorbeeld en het waren ook de Amerikanen die de bouw tussen 1926 en 1929 grotendeels financierden. El Capitolio was het regeringsgebouw tot de Cubaanse revolutie in 1959. Sindsdien is dit het hoofdgebouw van de Academie van Wetenschappen. Met zijn 62 meter hoge koepel is het een van de indrukwekkendste gebouwen van Havana.

Museo de la Ciudad

Museo de la Ciudad is het stadsmuseum van Havana dat de geschiedenis van de stad vertelt, vanaf de stichting van de Spanjaarden tot en met de Cubaanse revolutie. De verzameling bestaat onder meer uit wapens, uniformen, antieke meubels, schilderijen, porselein, religieuze kunst en archeologische vondsten. Dit gebouw uit 1791 was eerst de statige barokke residentie van de koloniale gouverneurs (Palacio de los Capitanes Generales) en later het paleis van de Cubaanse president. Er is een mooie binnenplaats met een marmeren standbeeld van Christopher Columbus en paraderende pauwen. Adres: Cuba Tacón, La Habana, Cuba.

Plaza de la Revolución

Het Plaza de la Revolución is een gigantisch plein dat een belangrijke rol heeft gespeeld in de recente geschiedenis van Cuba. Het Plein van de Revolutie is aangelegd in de jaren ’50 en wordt gedomineerd door een 109 hoog grijs monument en een standbeeld van José Martí (1853-1895), de nationale held van Cuba die zich inzette voor de onafhankelijkheid. Aan de voet van het monument is een klein museum over Marti, maar je kunt ook de lift nemen in de toren van een panoramisch uitzicht over Havana.

Op het Plaza de la Revolución vonden grote politieke bijeenkomsten plaats en het was ook de plek waar Fidel Castro zijn (ellenlange) toespraken hield. Paus Johannes Paulus II hield hier zijn mis tijdens een bezoek in 1998. Het plein wordt omringd door overheidsgebouwen, waaronder het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Op de muur vind je de beroemd geworden afbeelding van Che Guevara met de slogan Hasta la Victoria Siempre, dat uitgegroeid is tot een favoriete foto-spot in Havana.

Voor het laatst bijgewerkt op 19 november 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen en te zien in Havana, Cuba, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam