Tips voor een vakantie in Frans-Guyana

Frans-Guyana: een introductie

Een vakantie in Frans-Guyana beleef je in de laatste Europese kolonie op het Zuid-Amerikaanse continent, een Frans overzees departement dat door de enorme geldstromen uit het moederland liever nog even wacht met het uitroepen van de onafhankelijkheid. Dit is het grootste Europese gebied buiten Europa, waar je met de euro kunt betalen en waar het welvaartsniveau het hoogste is van alle landen in Zuid-Amerika. Maar daarmee houdt de vergelijking met Europa wel op.

Het gebied tussen Suriname en Brazilië is een ruige wildernis dat voor zo’n 90 procent uit het Amazone-regenwoud bestaat. Frans-Guyana is een van de laatste ‘groene longen’ van onze planeet, een stukje puur natuur met schone lucht en loerende kaaimannen waar je wandelingen en kanotochten kunt maken. De dichte jungle werkt als een magneet voor eco-toeristen, die na een trip door het klamme oerwoud kunnen bijkomen aan de kust om reuzenschildpadden hun eieren te zien leggen. Ook als nerdy kun je vakantie vieren in Frans-Guyana, aangetrokken door het Guiana Space Centre waar Europese raketten en satellieten de lucht in worden geschoten. Vergeet niet een bezoek te brengen aan Duivelseiland, een berucht Frans gevangeniseiland dat door de roman Papillon wereldwijde faam verwierf.

De hoofdstad Cayenne is een boeiende smeltkroes van culturen, met Franse immigranten, nazaten van Afrikaanse slaven, Braziliaanse gastarbeiders en Hmong-vluchtelingen die Laos voor Frans-Guyana hebben verruild. Het carnaval in januari en februari is de langstdurende ter wereld, waar de festivités in het Franse moederland mager bij afsteken. Ook het eten is er wat exotischer en pittiger – niet voor niks is cayennepeper naar de hoofdstad vernoemd. Frans-Guyana is een unieke vakantiebestemming die vooral op papier bij Frankrijk hoort, met brulapen en jaguars, oude inheemse dorpen en meer soorten bomen dan in heel Europa bij elkaar.

Vlag Frans-GuyanaFrans-Guyana in een notendop

– Oppervlakte: 83.534 vierkante kilometer (twee keer zo groot als Nederland).
– Inwoneraantal: 274.153 (2017).
– Bevolkingsdichtheid: 3 inwoners per vierkante kilometer.
– Staatsvorm: Overzees departement van Frankrijk.
– Hoofdstad: Cayenne.
– Talen: Frans, Frans-Guyaans Creools, inheemse talen.
– Munteenheid: Euro.
– Gemiddeld jaarinkomen: € 16.230 (2016).

Informatie over visum Frans-Guyana

Reizen en vakantie in Frans-GuyanaInwoners van Nederland en België hebben geen visum nodig voor een vakantie in Frans-Guyana. Het is een van de drie overzeese departementen van Frankrijk in Zuid-Amerika en behoort officieel tot de Europese Unie. Wel dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat geldig is voor de duur van het verblijf en een vliegticket voor de terugreis of een vlucht naar een andere bestemming.

Een identiteitskaart is niet voldoende om naar het gebied te reizen. Ook dien je te beschikken over een vaccinatie tegen Gele Koorts. Je moet de prik minstens 10 dagen voor vertrek hebben gehad. Vergeet dus niet je vaccinatieboekje in je handbagage te stoppen. Zonder visum kun je maximaal 90 dagen in Frans-Guyana verblijven.

Communicatie in Frans-Guyana

Internationaal toegangsnummer: +594.
Alarmnummer noodgevallen: 112.
Alarmnummer ambulance: 15.
Alarmnummer politie: 17.
Alarmnummer brandweer: 18.

Tijdsverschil met Frans-Guyana

Tijdens onze winter is het in Frans-Guyana 4 uur vroeger dan in Nederland. Tijdens onze zomertijd, van het laatste weekend van maart tot het laatste weekend van oktober, is het in Frans-Guyana 5 uur vroeger dan in Nederland.

Elektriciteit in Frans-Guyana

De elektriciteit in Frans-Guyana is 220 volt, met een frequentie van 50 Hertz. Het gebied gebruikt Europese stopcontacten die geschikt zijn voor stekkers met twee ronde pinnen, dus een wereldstekker is niet nodig.

Voor het laatst bijgewerkt op 1 november 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Frans-Guyana, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © depositphotos.com/Siempreverde.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam