Reizen naar Frans-Guyana

Frans-Guyana reizenFrans-Guyana is een overzees Frans departement in het noordoosten van Zuid-Amerika, ingeklemd tussen Suriname en Brazilië. Het vliegtuig is de snelste en makkelijkste manier om naar Frans-Guyana te reizen. Er zijn goede vliegverbindingen met het moederland Frankrijk, de buurlanden en het Caribisch gebied. Over land kun je zowel vanuit Suriname als Brazilië naar Frans-Guyana reizen.

Frans-Guyana behoort officieel tot de Europese Unie, dus je hebt geen visum nodig en je kunt er met de euro betalen. Een geldig paspoort en een retourticket is voldoende om naar het gebied te reizen. Daarnaast is een vaccinatie tegen Gele Koorts vereist. Fransen mogen ook binnenkomen met een identiteitskaart, maar dat geldt niet voor andere EU-burgers. Daarentegen mag je er wel werken en is er geen maximumduur voor je verblijf in Frans-Guyana.

Zoek je accommodatie voor je reis naar Frans-Guyana?
Reserveer online een hotel of appartement in Frans-Guyana

Vliegen naar Frans-Guyana

Vanuit Nederland kun je via Parijs naar Frans-Guyana vliegen. De Franse luchtvaartmaatschappij Air France vliegt dagelijks van Parijs naar Cayenne, de hoofdstad van Frans-Guyana. Het is een vlucht van 9 tot 9½ uur. Er gaan zowel vluchten vanaf luchthavens Paris Charles de Gaulle als Paris Orly.

Daarnaast vliegt luchtvaartmaatschappij Air Caraïbes een paar keer per week rechtstreeks van Paris Orly naar Parijs. Vanaf Amsterdam Schiphol zijn elke dag vele vluchten naar beide Parijse vliegvelden, maar je kunt ook de trein nemen naar Parijs.

Een vliegticket naar Cayenne is te koop vanaf € 690
Boek bij KLM een vliegticket naar Cayenne

Vanuit Suriname vliegt Surinam Airways één keer per week van Paramaribo naar Cayenne, een vlucht van 45 minuten. De Surinaamse luchtvaartmaatschappij verzorgt ook vluchten vanuit Belém in het noorden van Brazilië (1½ uur). Air France biedt vluchten aan naar Frans-Guyana vanaf het Caribische eiland Martinique. Deze vlucht duurt ruim 2 uur. Een deel van het jaar zijn er vaak ook vluchten vanuit Guadeloupe.

Air Guyane (www.airguyane.com) is de ‘nationale’ luchtvaartmaatschappij van Frans-Guyana, maar deze voert voornamelijk binnenlandse vluchten uit. Er zijn onder meer vluchten van Cayenne naar de grensstad Saint-Laurent-du-Maroni, Grand-Santi en Maripasoula diep in het zuidelijke regenwoud.

Luchthaven van Cayenne

Cayenne luchthavenVrijwel alle internationale vluchten komen aan op Cayenne – Félix Eboué Airport (CAY). Deze luchthaven ligt ongeveer 17 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Cayenne. Het is het belangrijkste en drukste vliegveld van Frans-Guyana. Elders in het departement zijn er nog wat kleinere vliegvelden voor binnenlandse vluchten. Dit zijn vooral airstrips op gras in de jungle waar kleine passagiersvliegtuigjes kunnen landen. Deze vliegtuigjes hebben 7 tot 20 zitplaatsen.

Félix Eboué Airport is een vrij moderne luchthaven, bestaande uit één kleine passagiersterminal die zowel internationale als binnenlandse vluchten bedient. Het vliegveld beschikt over verschillende winkels, een taxfreeshop, een bar en restaurant, geldautomaten en een informatiebalie.

Op het luchthaventerrein is geen hotel, maar je kunt wel in de buurt overnachten. Op 5 minuten rijden ligt Hotel La Marmotte, een 2-sterrenhotel met 25 kamers en vijf studio’s. Het hotel heeft een restaurant, bar en buitenzwembad, maar geen shuttledienst naar het vliegveld. Ontbijt en wifi zijn inbegrepen in de prijs. ► Boek een overnachting in Hotel La Marmotte vanaf € 86

Vervoer vanaf Cayenne Airport

Openbaar vervoer is zeer beperkt in Frans-Guyana. Voor zover bekend rijden er geen bussen naar Cayenne of andere steden. Je kunt een taxi nemen of een auto huren. Een taxirit naar de hoofdstad kost je circa € 25 tot € 60. Voor een taxi naar Kourou, de stad met het Europese ruimtevaartcentrum, ben je tussen de € 140 en € 160 kwijt.

Het kan makkelijker zijn om een auto te huren om in Frans-Guayana rond te kunnen reizen. Vooral in de noordelijke kuststreek zijn de wegen van redelijke kwaliteit. Voor autorijden in Frans-Guyana heb je geen internationaal rijbewijs nodig. Op de luchthaven zijn verschillende kantoren van autoverhuurbedrijven. De balies zijn geopend nadat er een internationale vlucht binnenkomt.

Wil je een auto huren tijdens je verblijf in Frans-Guyana?
Vergelijk de prijzen van alle aanbieders in Frans-Guyana bij Sunny Cars

Reizen over land naar Frans-Guyana

Reizen van Suriname naar Frans-Guyana

Vanuit het westelijke buurland Suriname is er één hoofdweg waarover je naar Frans-Guyana kunt reizen. In de Surinaamse grensplaats Albina moet je de Marowijne-rivier oversteken naar de grensplaats Saint-Laurent du Maroni in Frans-Guyana. Op de veerpont kunnen een paar voertuigen mee. Er zijn een paar overtochten per dag van de internationale veerboot La Gabrielle.

Daarna vervolg je de hoofdweg (de N1) naar de hoofdstad Cayenne. De autorit met eigen vervoer van Paramaribo naar Cayenne duurt zo’n 9 uur. In Albina is weinig accommodatie, maar in Saint-Laurent du Maroni zijn wel enkele hotels en appartementen waar je kunt overnachten. ► Reserveer hier een hotel of appartement in Saint-Laurent du Maroni

Als je met het openbaar vervoer van Suriname naar Frans-Guyana wilt reizen, neem je de bus van Paramaribo naar Albina. Dit is een rit van ongeveer 4 uur. De bus van het Nationaal Vervoer Bedrijf rijdt slechts enkele keren per dag. Na de oversteek met de veerpont en het passeren van de grens kun je de bus nemen van Saint-Laurent du Maroni naar Cayenne. De bus rijdt een paar keer per dag en de rit duurt 3½ uur. Kijk voor meer informatie op de website van Collectivité Territoriale de Guyane (www.ctguyane.fr).

Reizen van Brazilië naar Frans-Guyana

Frans-Guyana grenst voor het grootste deel aan Brazilië, maar de grensstreek bestaat voornamelijk uit dicht ondoordringbaar regenwoud. Via het noordelijke Braziliaanse grensstadje Oiapoque kun je wel naar Frans-Guyana reizen. Je kunt via een brug de Oyapock-rivier oversteken naar het dorp Saint-Georges-de-l’Oyapock in Frans-Guyana.

De brug met twee 83 meter hoge pijlers is in 2017 geopend en heeft het grensverkeer tussen beide landen een stuk makkelijker gemaakt. De brug is gratis toegankelijk voor zowel automobilisten als voetgangers. Je hoeft dan niet meer per motorbootje de rivier over te steken, al kan dat nog wel. De oversteek over het water duurt ongeveer 15 minuten. Het is raadzaam te onderhandelen over de prijs (ongeveer € 5).

Vanaf St. Georges is het 2½ uur rijden naar Cayenne met eigen vervoer. Je kunt ook de bus nemen, die er 3 uur over doet. De bus van St. Georges naar Cayenne rijdt ongeveer 4 keer per dag. Meer informatie vind je op de website van busmaatschappij Collectivité Territoriale de Guyane (www.ctguyane.fr).

Voor het laatst bijgewerkt op 11 januari 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen naar Frans-Guyana, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Eric Valenne geostory/Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam