Tips voor een vakantie in Guatemala

Guatemala: een introductie

Een vakantie in Guatemala beleef je in de geboorteplaats van de Maya’s, een land met een ontegenzeggelijke hoeveelheid kleuren, rokende vulkanen en koloniale steden. Het dicht bevolkte land in Centraal-Amerika is bezaaid met belangrijke archeologische ruïnes, de erfenis van de oude Maya-cultuur die duizenden jaren geleden zo vooruitstrevend was. De Maya’s hadden een volledig ontwikkeld schrift, maar lieten ons ook de chocolade na.

Het onbetwiste hoogtepunt is dan ook de Mayastad Tikal, een stad midden in de jungle met meer dan honderd tempels. Maar vergeet tijdens je vakantie niet de overblijfselen van vijf eeuwen Europese overheersing. Nergens is de Spaanse erfenis duidelijker dan in de charmante stad Antigua, met zijn geplaveide straatjes, pleinen en elegante fonteinen. Maar het weelderige en bergachtige Guatemala is ook rijk aan spectaculaire meren, exotische jungle, ruige hooglanden en kusten met witte én zwarte stranden. Het land telt niet minder dan 33 vulkanen.

Ruig was ook het verleden, waarbij ongelijkheden tussen de inheemse bevolking en Spaans sprekende Guatemalteken vaak tot politieke spanningen hebben geleid. Het land leed onder een burgeroorlog die liefst 36 jaar duurde. De strijdbijl werd in 1996 officieel begraven, en inmiddels is Guatemala met zijn trotse bevolking en goedkope eten een van de beste plekken om vakantie te vieren in de regio. Ga winkelen op de markt van Chichicastenango, bezoek een van de religieuze festivals en ontdek de intrigerende mix van culturen en geschiedenis die dit land te bieden heeft.

GuatemalaGuatemala in een notendop

– Oppervlakte: 108.889 vierkante kilometer (2,5 keer zo groot als Nederland);
– Inwoneraantal: 15.460.732 (2017);
– Bevolkingsdichtheid: 142 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Republiek;
– Hoofdstad: Guatemala City;
– Talen: Spaans (officieel), 23 inheemse indiaanse talen;
– Munteenheid: Guatemalteekse Quetzal (GTQ);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 7900 (2016).

Informatie over visum Guatemala

Reizen en vakantie in GuatemalaStaatsburgers uit Nederland en België hebben geen visum nodig voor een vakantie in Guatemala. Wel dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat bij aankomst in het land nog minstens 6 maanden geldig is. Ook moet je beschikken over een vliegticket voor de terugreis of voor een vlucht naar een volgende bestemming.

Zonder visum kun je maximaal 90 dagen in het land verblijven. Voor een visum voor een langer verblijf of het aanvragen van een werkvergunning kun je terecht bij de Ambassade van Guatemala in Den Haag.

Beste bezienswaardigheden in Guatemala

Guatemala bezienswaardighedenWeinig landen in Centraal-Amerika hebben zoveel bezienswaardigheden als Guatemala. Het land is beroemd om Maya-tempels, rokende vulkanen, zwarte stranden en verbluffend mooie meren. Lees hier meer over de beste bezienswaardigheden in Guatemala

Tips voor een vakantie in Mayastad Tikal

Tikal is volgens velen het hoogtepunt van Guatemala. Door zijn honderden tempels die gebouwd zijn over een tijdspanne van 800 jaar en die hoogtes bereiken van wel 65 meter, is Tikal de toeristische trekpleister in El Petén. Extra spectaculair maakt het dat Tikal midden in de jungle ligt. Lees hier meer over een vakantie in Mayastad Tikal

Overnachten in Guatemala

Guatemala overnachtenEr zijn volop mogelijkheden om te overnachten in Guatemala. Verspreid over het land is een enorme keuze aan gemoedelijke hostels, maar je kunt ook terecht in charmante boetiekhotels, gerenoveerde koloniale hotels of eco-lodges. Lees hier alle tips voor overnachten in Guatemala

Reizen naar Guatemala

Vanuit Nederland kun je niet rechtstreeks naar Guatemala vliegen. Je kunt het land wel makkelijk bereiken met een overstap. Een van de snelste manieren is met een tussenstop in Panama-Stad, waarbij de totale reis ongeveer 15 uur duurt. Lees hier alle tips over reizen naar Guatemala

Communicatie in Guatemala

Internationaal toegangsnummer: +502.
Alarmnummer noodgevallen: 1500.
Alarmnummer ambulance: 911.
Alarmnummer politie: 110.
Alarmnummer Rode Kruis: 125 (Cruz Roja)
Alarmnummer brandweer: 123.

Tijdsverschil met Guatemala

Tijdens onze wintertijd is het in Guatemala 7 uur vroeger dan in Nederland. Tijdens onze zomertijd, van het laatste weekend van maart tot het laatste weekend van oktober, is het in Guatemala 8 uur vroeger dan in Nederland.

Elektriciteit in Guatemala

De elektriciteit in Guatemala is 110 volt, met een frequentie van 60 Hertz. Het land gebruikt Amerikaanse stopcontacten die geschikt zijn voor stekkers met twee rechthoekige pinnen, dus het is raadzaam een wereldstekker mee te nemen.

Voor het laatst bijgewerkt op 1 februari 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Guatemala, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © depositphotos.com/guynamedjames.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam